forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - co po S5Pro?

ov_Darkness - Sob 12 Lis, 2011
Temat postu: co po S5Pro?
Czy jest szansa dostać w tej chwili coś nowocześniejszego od S5 (lepszy DR, lepsze zachowanie na wysokich ISO), nie będzie kosztowało tyle, co fajne auto?
D700 może?
A może warto czekać?

lotofag - Sob 12 Lis, 2011
Temat postu: Re: co po S5Pro?
D7000 może? ;)
ov_Darkness - Sob 12 Lis, 2011

Bardzo mi nie pasuje do dłoni. Za małe, za lekkie, za płytki grip. Z cięższym szkłem to by była katorga.

Myślałem jeszcze o używanym D3s, ale to spory wydatek, jak na zabawkę (przez 2,5 roku Fufu zrobiła z 15tys)

ophiuchus - Nie 13 Lis, 2011

ov_Darkness, zawsze możesz dokupić uchwyt pionowy ;)
ov_Darkness - Pon 14 Lis, 2011

Rozważam, jako, że ok 90% zdjęć robię w pionie.
Może pod choinką znajdę MB-D200? (albo to, albo torbę ;) )

goltar - Pon 14 Lis, 2011

Ja bym wybrał D700 - dobry i sprawdzony. Czekać też można, pewnie wiosną będzie następca D300s, ale to będzie jednak APS-C... Kiedy będzie następca D700 trudno przewidzieć, może latem przyszłego roku? D7000 bym sobie darował.
Aszex - Pon 14 Lis, 2011

Jak wyjdzie następca w przeciągu roku, to będzie sobie pluł w brodę. :cool:
kozidron - Pon 14 Lis, 2011

Aszex napisał/a:
Jak wyjdzie następca w przeciągu roku, to będzie sobie pluł w brodę. :cool:

Dlaczego, generalnie kupowanie czegoś co schodzi cenowo i z produkcji dla amatora to czysty deal.
Tak można czekać aż się dostanie żylaków, co innego, że mozna było podjąc decyzje miesiąc temu, kiedy akurat cena d700 była bardziej atrakcyjna.

dcs - Wto 15 Lis, 2011

Dlaczego nie kupować używanych. Szczególnie jak się fotografią nie zarabia.
Na początku września w sklepie w New Jersey oglądałem D700 /nigdy go nie miałem w rękach, chciałem pomacać/. Przebieg na metce 13 tys. z haczykiem. Pytam sprzedawcę czy to 1795 to cena, a on 1700 /bez końcówki/. Jak mu oddawałem powiedział, że możemy negocjować... :shock: . No i 6 m-cy jego gwarancji. Nieźle.

ov_Darkness - Nie 27 Lis, 2011

Po kilku godzinach z D700'ką Kolegi (+35/1.8DX+24-70+ 70-200VRII), już wiem, czego chcę.

24-50-85 (ew. 24-70)+d700 i wystarczy. Może później dokupię coś dłuższego, typu 105/2, ale bez ciśnień.

W obecnej sytuacji musiał bym dokupić 17-35 lub 17-55 do S5'ki. Bardoz mi się podoba ten zakres ogniskowych (okolice 24mm na FX), ale nie ma stałek, które by to pokryły na cropie.

D700 ma użyteczne ISO6400, doskonały wizjer i to właściwie wystarczy, żeby podjąć decyzję.
Poczekam do premiery D800, to powinno być taniej.

Aszex - Nie 27 Lis, 2011

Jest też myk, że ostatnio drożeje:

http://www.skapiec.pl/wyk...p?compid=353437

Być może przestaną też niedługo produkować, nie wiem, do sprawdzenia:

http://www.swiatobrazu.pl...onii-24971.html

hijax_pl - Nie 27 Lis, 2011

Aszex napisał/a:
Jest też myk, że ostatnio drożeje:
Kursy, powodzie, tsunami, no i mała podaż w stosunku do popytu.
Aszex napisał/a:
Być może przestaną też niedługo produkować, nie wiem, do sprawdzenia:
Moim zdaniem już nie produkują od jakiegoś czasu. To co jest to ostatki z magazynów.
dcs - Nie 27 Lis, 2011

Raczej kursy. Na zachodzie spada.
ov_Darkness - Pon 28 Lis, 2011

Poczekamy. Kursy muszą spaść i to bardzo mocno (opinia mojego doradcy inwestycyjnego), więc o to się nie martwię, zaraz też premiera D800.
Myślę, że za d700 nie chcę dać więcej niż 4tys lekko używany lub 5-6tys nowy.

dcs - Pon 28 Lis, 2011

ov_Darkness,
Z tymi 4tys. to przesadziłeś. Patrz na ceny C 5D /mkI/. A D700 jest dużo lepszy. Ta cena z New Jersey była bardzo atrakcyjna.

hijax_pl - Pon 28 Lis, 2011

ov_Darkness napisał/a:
Kursy muszą spaść i to bardzo mocno (opinia mojego doradcy inwestycyjnego)
Hm.. A powiedział też.. kiedy? ;) Bo to że spadną kiedyś to chyba każdy wie... :roll:
dcs - Pon 28 Lis, 2011

ov_Darkness,
ov_Darkness napisał/a:
Kursy muszą spaść i to bardzo mocno

Które?
Ja tam się spodziewam umocnienia dolara wobec euro /Włosi/.
Japońcom w końcu uda się znacząco osłabić jena.
I niepewną złotówkę /Węgrzy/, chyba że reformy i inwestorzy przestaną nas wrzucać do jednego worka i znajdą sobie inną walutę do spekulacji /do 31 grudnia mogą liczyć na interwencje NBP/

ov_Darkness - Wto 29 Lis, 2011

Mnie najbardziej zależy na EUR/PLN i USD/PLN. Rozmawiałem konkretnie o euro i było to jakieś 1.5-2mies. temu. (gwałtowna zwyżka EUR/PLN)
Mówił o jednym - dwóch pikach i powrocie w okolice 4.0, jeśli mnie pamięć nie myli.

Jeszcze taka myśl o D700'ce... Czy są jakieś nakładki powiększające grip? Może większe gumy?
Bo w porównaniu do Fufu, to nie jest zbyt wygodnie...

dcs - Wto 29 Lis, 2011

ov_Darkness,
Zeikos ZE-NBG300 chyba jest grubszy...

ov_Darkness - Czw 01 Gru, 2011

@dcs, bardziej mi chodził o sam chwyt w D700, niż MB-D10, ale dzięki!
Jak z jakością tego Zeikosa?

dcs - Czw 01 Gru, 2011

ov_Darkness,
Nie mam pojęcia, nie używam Nikona.

ov_Darkness - Sro 10 Paź, 2012
Temat postu: nowy korpus po S5pro. D600/D700, czy może x-pro1?
Mam to, co w podpisie i zastanawiam się, czy jest sens pchać się w nową puszkę, czy dokupić jeszcze ze dwa-trzy słoje (np. 85/1.8 17-35/2.8 i 70-200vr/os).
Diablo mi się podoba x-pro1. Chyba zostałem fanbojem Fujifilm ;P

dcs - Sro 10 Paź, 2012

Miałeś ją w rękach?
hijax_pl - Sro 10 Paź, 2012

ov_Darkness napisał/a:
Diablo mi się podoba x-pro1
I super - ja bym jednak brał D700 albo D600 (jeśli nie przeszkadzać będzie Ci jej ergonomia)
dcs - Sro 10 Paź, 2012

ov_Darkness,

Tu jest podobny temat:
co po S5Pro?

moronica - Sro 10 Paź, 2012

dcs, no bardzo podobny, nawet autor jakis taki podobny ;)
mozer - Sro 10 Paź, 2012

Coroczny dylemat przedświąteczny? ;)
dcs - Sro 10 Paź, 2012

co po S5Pro? październik 2012-... :?:
Sunders - Sro 10 Paź, 2012

ov_Darkness napisał/a:
czy jest sens pchać się w nową puszkę, czy dokupić jeszcze ze dwa-trzy słoje (np. 85/1.8 17-35/2.8 i 70-200vr/os).

IMO dokupować słoje. :smile:

komor - Sro 10 Paź, 2012

Scaliłem. :)
Moim zdaniem też dokupować słoje, nie wiem, może światło. Z tego co widzę na Twoim Deviancie, to tak właśnie myślę.

ov_Darkness - Czw 11 Paź, 2012

Ech, faktycznie wychodzi na to, że mnie głupie myśli nachodzą jesienią.
Deviant staary. Muszę uzupełnić.
Ad rem: miałem okazję skorzystać w ten weekend ze studia. Światło znalazło się wysoko na liście :)

Dlaczego myślę o puszce? Obiektywy, które posiadam wystarczają mi do 90% zastosowań. Robię nimi żarcie, dziewuchy, kota i ciocię na imieninach.
Czasem mnie wyciągnie przyjaciółka w plener, to Przyfocę jakąś ruderę, wiewiórkę, albo ptaszka.

Najczęściej brakuje mi nie ogniskowej (jeśli już, to ekwiwalentu 24 lub 200-300mm), ale iso i prędkości.
S5 na piękny obrazek, ale najlepiej się czuje w studio, albo przynajmniej w jasny dzień.

Z kolei xpro1 miałem przez chwilkę w rękach. Urzekł mnie ten korpus, ale odstraszają ceny i podobno mizerny AF.
Z kolei d600 jest zaporowo drogi. Boję się też ergonomii, że będzie równie słaba jak ta w D7000.
Tak czy siak, temat nie jest gorący, chyba, że mi te ~10tys. spadnie z nieba.

pan.tadeusz - Czw 11 Paź, 2012

dwa słoiki to nie szklarnia... nie myślałeś aby przeskoczyć na K-5?
komor - Czw 11 Paź, 2012

Jeśli ergonomia D7000 jest słaba, to jaka będzie ergonomia K-5? Podejrzewam, że kolega ov_Darkness przyzwyczaił się do dużej cegły w ręce.
pan.tadeusz - Czw 11 Paź, 2012

to pozostaje polować na D700