forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Oświetlenie w fotografii bezcieniowej

stefan09 - Nie 13 Lis, 2011
Temat postu: Oświetlenie w fotografii bezcieniowej
Witam,

jestem już praktycznie zdecydowany na zakup poniższych przedmiotów, ale chcę się upewnić czy to wszystko będzie ze sobą współgrało (body to Sony a35).

Żarówka błyskowa 72Ws x1
Żarówka błyskowa 45Ws x1
Oprawki do żarówek x2
Kostka synchro PC Sony x1

Obie żarówki wkręcam w oprawki. Kostkę zakładam na sanki body i podłączam do niej kabel z zestawu od mocniejszej żarówki. Ta wyzwala się z migawką aparatu przy okazji odpalając drugą żarówkę, której fotocela reaguje na błysk.

Będzie działać tak jak napisałem wyżej czy o czymś zapomniałem?

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

mozer - Nie 13 Lis, 2011

stefan09, działać będzie, ale nie prościej wyzwalać wbudowaną zamiast się z kablami plątać? Przecież obie mają fotocele.
stefan09 - Nie 13 Lis, 2011

mozer, przedbłysk TTL niestety to uniemożliwia :(
ov_Darkness - Pon 14 Lis, 2011

wyłącz TTL? (nie wiem jak w Alfie, u mnie się da)
MaciekNorth - Pon 14 Lis, 2011

Niestety w Alfach nie da się wyłączyć TTL, są dwa błyski nawet w trybie M (w A2xx-A5xx na pewno, nie wiem jak w wyższych) Chyba że założymy lampę zewnętrzną i przestawimy ją na manual to będzie jeden błysk ;)
mozer - Pon 14 Lis, 2011

Przepraszam - nie wiem czemu myślałem o lampie na sankach. W Canonach też się nie da we wbudowanej wyłączyć TTL (chyba, że w nowszych/wyższych półkach jest inaczej). Ja strzelam zewnętrzną w sufit na 1/64.

Jest jeszcze opcja poszukania lampy z fotocelą ignorującą błysk pomiarowy, ale wątpię, czy robią takie w żarówkach błyskowych.
W sumie jeśli chce się mieć wygodnie, to może warto rozważyć zakup najtańszej lampy z odchylanym palnikiem? Jakieś Yonguo albo cuś.

hijax_pl - Pon 14 Lis, 2011

mozer napisał/a:
ale wątpię, czy robią takie w żarówkach błyskowych.
Są żarówki z wejściem PC ;)

A brak wyłączenia TTLa będzie problemem, jeśli nie da się mocno skręcić lampy (powiedzmy -4 EV czy nawet 5..)

mozer - Pon 14 Lis, 2011

hijax_pl napisał/a:
Są żarówki z wejściem PC

O takich mówimy, ale wtedy trzeba dodatkową fotocelę dokupić.

hijax_pl napisał/a:
A brak wyłączenia TTLa będzie problemem

Dlatego pisałem o lampie na sankach na 1/64 mocy.

hijax_pl - Pon 14 Lis, 2011

Oj, znaczy się coś ciężko z kojarzeniem u mnie dziś... :zalamany:
ov_Darkness - Wto 15 Lis, 2011

Zamiast tych żarówek może YN 460II? mają większą moc, lepszą regulację, "inteligentną" fotocelę już wbudowaną.
Spinq - Wto 15 Lis, 2011

Wylacz redukcje czerwonych oczu. Powinno dzialac bez problemu.