forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Kompakt (hybryda) do 1500zł

garf13 - Wto 15 Lis, 2011
Temat postu: Kompakt (hybryda) do 1500zł
Witam,
ponieważ dobór sprzętu fotograficznego to nie moja działka, dlatego postanowiłem zasięgnąć Waszych opinii. Mam nadzieję że poniższa charakterystyka przybliży Wam moje potrzeby w tym względzie.

Do tej pory używałem aparatu Konica Minolta Dimage Z10. Całkiem przyjazny, jedyną jego wadą był troszkę ciemny obiektyw. Ceniłem sobie natomiast jego szybkość i możliwość zabawy na ustawieniach manualnych (histogram też okazywał się czasami pomocny). Niestety sprzęt po wypadku obecnie czeka na dawcę organów, więc poszukuję godnego następcy ;)

Wymagania myślę niezbyt wygórowane. Jeślim coś pomylił, wynikło z niezbyt kompletnej wiedzy mojej.
  • Dobra światłosiła obiektywu. Dobra w znaczeniu że nie potrzebuję czegoś na poziomie 1.8 czy 2.0 (aż tak wygórowanych potrzeb nie mam). Interesuje mnie coś w okolicach 2.8 (dla ogniskowej 35mm).
  • Zoom optyczny - podobny jak i w poprzedniku, 8x wystarczy. Na lepszy się nie obrażę.
  • Niezbyt zaszumione większe ISO. W Z10 przy maksymalnym ISO 400 szum był przerażający. Aha, większe to tak 800, ew. 1600.
  • Łatwość robienia zdjęć na automacie (dla żony), możliwość ustawień manualnych (dla mnie)
  • Przyda się z pewnością możliwość nagrywania filmów. Przyzwoita, bez bajerów typu HD - to ma być aparat a nie aparato-kamera.
  • Miło, acz niekoniecznie: zapis zdjęć w formacie RAW

Potrzeby moje są mniej więcej takie:
  • Teren wszelaki - miasto, góry, bocznice kolejowe...
  • Będąc w terenie zdarza się robić zdjęcia wewnątrz jakiś budynków, np. kościołów. Stąd potrzeba jaśniejszego obiektywu niż w Z10, żeby nie było konieczności błyskania lampą. Zresztą wbudowaną lampą to sobie dużo w kościele nie ponaświetlam...
  • Próby dotychczas rzadkie - fotografia błyskawic podczas burzy. Na Z10 było z tym niejako trochę problemu.

Po lekturze wielu recenzji, porównywań i tym podobnych nadal tkwię w punkcie wyjścia. Natrafiłem co prawda na Fuji S100fs, ale primo: nie ma go już na rynku, secundo: waga, sięgająca niemal 1kg (już widzę jak żona jest chętna do niesienia czegoś takiego). Za to mechaniczne pierścienie zmiany ogniskowej, hmm... coś co lubię.

Jeszcze kwestia dlaczego hybryda a nie lustrzanka - z moimi potrzebami i umiejętnościami segment lustrzanek to jednak nie dla mnie. Poza tym druga kwestia równie dla mnie ważna, czyli finansowa. Lustrzanki (z całym dodatkowym osprzętem) są po prostu za drogie.

Aszex - Wto 15 Lis, 2011

To rozważyłeś? Większość kompaktów się chowa... ;)

http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/929032

Aparatów z wymienną optyką nie brałem pod uwagę. Poza tym, te obiektywy które są w podanym przez Ciebie zestawie są dość "ciemne". A zakup "kadłubka" z dobrym obiektywem przekracza mój budżet.
TomPL2 - Wto 15 Lis, 2011

To może Nikon Coolpix P7100?
dcs - Wto 15 Lis, 2011

TomPL2,
Nikon Coolpix P7000 tańszy

O cenie nie było mowy - niech se garf13 sam wybierze :cool:
No i jeszcze w tym segmencie sąCanona G11/G12...

dcs - Wto 15 Lis, 2011

TomPL2,
Cytat:
Wysłany: Dzisiaj 14:08 Kompakt (hybryda) do 1500zł

No fakt, było w tytule - nie zauważyłem :oops:
dcs - Wto 15 Lis, 2011

TomPL2 napisał/a:
No i jeszcze w tym segmencie sąCanona G11/G12...
zakres zooma 5x

garf13,
http://www.optyczne.pl/12...ja_aparatu.html Poczytaj opinie użytkowników.
Najwyższy model Nikona. Mały, lekki. Bez hiperzooma.

Aszex - Wto 15 Lis, 2011

E-pl1 znacznie lepiej radzi sobie z szumami niż kompakty, dlatego 2.8 nie jest aż tak bardzo potrzebne; ma też większą matrycę, więc można też uzyskać mniejszą głębię ostrości.

Jeśli jednak hybryda, bez rawów:
-Sony HX100V
-Sony DSC-HX1
-raczej Fuji HS10 niż hs20
-Canon sx20/sx40
-Panasonic FZ150 lub 45 niż 48/100

Rawy w HS20 i Panasonicu

dcs - Wto 15 Lis, 2011

Aszex, ale zoomy 14-140/150/ kosztują dużo
Aszex - Wto 15 Lis, 2011

Zobacz na podany link na skąpcu... :twisted:
dcs - Wto 15 Lis, 2011

Aszex, Ale 14-140/150/ w jednym kawałku :smile:
Aszex - Wto 15 Lis, 2011

Brak tego wymagania... :lol: :cool: :mrgreen:

Ps. sprawdziłem jeszcze samsunga nx5+Samsung 50-200, też, w miarę, mieści się w budżecie. ;)

Dzięki za propozycje.

Z zaproponowanego zestawu skłaniam się najbardziej ku HS10. Choć opinie na forum są od tych entuzjastycznych, do miażdżąco krytycznych. I bądź tu człowieku mądry...

PS. I znów ten który najbardziej mi się podoba praktycznie nie istnieje w sklepach :(

wielbicielxx - Sro 16 Lis, 2011

Widzę, że to co ci ludzie tu proponują to niezły szajs i nie pod kątem twoich potrzeb. Pen- ok ale słoiki ciemne jak d.... HS10 to nawet wrogowi bym nie proponował ani ostry straszne szumy i zbędny zoom.
Zastanów się czy koniecznie potrzebujesz zooma aż 8x- jeśli nie to masz wtedy do wyboru kilka niezłych kompaktów i szerokim łukiem możesz omijać wszelkie hybrydy które poza wyglądem i wielkim zoomem nie różnią się niczym od zwykłych pstrykaczy (małpek)

garf13 - Sro 16 Lis, 2011

HS10 ma zoom stanowczo ponad moje potrzeby, z tym się zgodzę. Z reguły rzadko robiłem zdjęcia na 8x, ale jednak czasami okazywał się bardzo przydatny. No ale jeśli odpuszczę z zooma, to co kolega poleci?
Aszex - Sro 16 Lis, 2011

@Wielbicielxx, wskaż kompakt ze światłem 2.8, zoomem ponad 8 razy, pełnym trybem manualnym i stabilizacją...

@Garf13, zastanów się jeszcze czy zamiast światła 2.8 może być np 3.1-3.4 i zoom np x4 lub x5, czy evf jest Ci potrzebny... :)

garf13 - Sro 16 Lis, 2011

Jak pisałem na początku, w Z10 miałem światło 3.2-3.4 i zoom 8x. Obiektyw był po prostu zbyt ciemny. Dlatego w wymaganiach napisałem 2.8 - potrzebuję coś jaśniejszego. Zoom nie musi być 8x (większego nie potrzebuję), 5x też powinno wystarczyć. EVF (jeśli dobrze kojarzę - chodzi o wizjer) będzie mi potrzebny. W Z10 nieraz musiałem się na niego przełączyć, gdy słońce uniemożliwiało zobaczenie czegokolwiek na LCD.
Aszex - Sro 16 Lis, 2011

W zasadzie doszły tylko polecany wcześniej g12 i nikon p7x00. Masz wędkę i zastanów się co jest priorytetem, a co może być. Rezygnując z wizjera (EVF) i 2.8 masz dostęp do całej gamy zoomów kiesznkowych itd. Testy na optycznych "wakacyjne kompakty 2010/2011". Z evf i zoomu do jasnego końca...

Wędka:
http://tiny.pl/h1884

Testy:
testeo.pl
dcviews.com

dcs - Sro 16 Lis, 2011

garf13,
W DiMAGE Z10 miałeś odpowiednik dla 35mm: 36 - 290 mm.
Pomyśl nad Nikon Coolpix P7000:
-zoom 28-200 mm – odpowiednik formatu 35mm, czyli sporo szerzej,Światłosiła f/2.8-5.6
-waga 360 g (z akumulatorem i kartą pamięci)

wielbicielxx - Sro 16 Lis, 2011

Tak wakacyjne kompakty maja 2,8 ale tylko na starcie na końcu 5,9 przy 120mm więc bym nie polecał.
Jeśli natomiast zoom nie jest priorytetem polecam spojrzeć na konstrukcję które nie raz już polecałem:
samsung EX1 posiadam obecnie
lumix LX3,5 znam z użytkowania
olympus XZ1

Aszex - Sro 16 Lis, 2011

Żaden z wakacyjnych kompaktów nie ma 2.8.

Autor już sam musi ocenić co chce i z czego może zrezygnować. :)

garf13 - Pon 28 Lis, 2011

Witam ponownie.
@Aszex, dzięki za wyszukiwarkę. Siedziałem nad tym i dobierałem parametry, ale na razie nadal jestem na rozdrożu. Odnoszę wrażenie, że im dalej tym gorzej. Z każdym nowszym aparatem rośnie zoom i MP matrycy, niestety o jakości tego powiedzieć nie mogę. Przynajmniej takie odnoszę wrażenie.

Zapytam jeszcze tak: czy coś ze starszych modeli (dostępnych obecnie jako używane) jest coś godnego polecenia?

Aszex - Pon 28 Lis, 2011

Generalna zasada mówi, że im więcej pikseli na metr kwadratowy tym gorzej i że stałka jest lepsza od zoom, a mały zoom od dużego. Jednak są wyjątki i każdy przypadek należy rozpatrywać osobno, technologia idzie do przodu. Czy coś zmieniło się w Twoich priorytetach? :)

Cytat:
Zapytam jeszcze tak: czy coś ze starszych modeli (dostępnych obecnie jako używane) jest coś godnego polecenia?

Nie znam się zbyt dobrze. Może seria g canona, lx panasonica itd.

garf13 - Wto 29 Lis, 2011

Więc na razie w moim prywatnym rankingu wygrał Olympus XZ-1.

Zobaczymy, czy uda mi się kupić go przed świętami.