forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - 24/28 mm vs 35mm

Aszex - Wto 15 Lis, 2011
Temat postu: 24/28 mm vs 35mm
Znajomy chce kupić jakąś stałkę manualną do swojego d80. Zastanawia się nad obiektywem 24/28mm lub 35mm, na razie ogólnie, bez czegoś konkretnego . Jakie są różnice, oprócz kąta widzenia? :cool:
moronica - Wto 15 Lis, 2011

http://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/

jesli chodzi o inne roznice to trzeba porownac konkretne oiektywy, nie same ogniskowe

hijax_pl - Wto 15 Lis, 2011

Aszex napisał/a:
Jakie są różnice, oprócz kąta widzenia? :cool:
Cena.
Aszex - Wto 15 Lis, 2011

Coś jeszcze? :)

A tak na poważnie.. Do D80? Zdaje sobie sprawę z braku pomiaru światła? I mówiąc "manualna" - ma na myśli Samyanga?
Aszex - Wto 15 Lis, 2011

hijax_pl napisał/a:
Do D80? Zdaje sobie sprawę z braku pomiaru światła?

Nie wiem, powiem.

Raczej coś z analogu m42 itd.

m42 na Nikonie to nie jest dobry pomysl (albo brak mozliwosci ostrzenia na nieskonczonosc albo dodatkowa tania marna soczewka degradujaca jakosc brazu)

niech sie lepiej rozejrzy wsrod systemowych obiektywow ai-s albo poczyta o Samyangu

moronica napisał/a:
m42 na Nikonie to nie jest dobry pomysl
O ile nie ma potrzeby ostrzenia na nieskończoność ;)
Aszex - Wto 15 Lis, 2011

Inne popularne analogowe systemy lub manualny nikon?

Aszex, o co konkretnie teraz pytasz?
Aszex - Wto 15 Lis, 2011

Piszesz o ułomnościach systemu m42 na nikonie. Czy podłączenie obiektywów z innych systemów analogowych lub analogowych nikonów ma jakieś wady po podłączeniu do d80?

jesli maja mocowanie Nikona - brak pomiaru swiatla. jesli nie - brak pomiaru swiatla i brak mozliwosci ostrzenia na nieskonczonosc

moronica napisał/a:
brak pomiaru swiatla i brak mozliwosci ostrzenia na nieskonczonosc
Noo... takie np P-Six ostrzyć to ostrzą ;)
Aszex - Wto 15 Lis, 2011

Dzięki. :)

Gdzieś widziałem jakiegoś Kieva; duża cholera. :)

hijax_pl, ty dzis tylko lazisz i sie czepiasz a ja nastroju na pingponga nie mam. nikt tu nie wspominal o obiektywach do sredniego formatu

fakt - zapominałem, że o szerokim kącie to temat :zalamany:
ov_Darkness - Pią 18 Lis, 2011

Stare nikkory i zacisnąć zęby, albo poczekać na Ciamcianga 24/1.4 (ale on tani nie będzie,, pewnie ok 1.5k), albo zainteresować się Zeissami i Voiglanderami (tu na pewno nie będzie tnaio) albo zmienić puszkę na nowszą/lepszą i nie zaciskać zębów, albo zmienić system na canona i jechać na M42.

Ja bym kupił Samyanga.

moronica - Pią 18 Lis, 2011

ov_Darkness, stare nikony tanie rowniez nie sa. te godne uwagi, ktorych nie kupuje sie tylko dlatego ze sa tanie i solidne, ale dlatego, ze sa solidne, jasne i ostre, oscyluja zazwyczaj w granicach 1800-2000zl (mowie tu o popularnych ogniskowych z zakresu 35-105mm, wiadomo ze dlugie tele nawet stare potrafia byc sporo drozsze)
ov_Darkness - Pią 18 Lis, 2011

Tym bardziej warto kupić Samyanga, który może nie ma takiej super jakości wykonania (chociaż pstryknłąem kilka fotek 35/1.4 na C5DMkII i było bardzo ok), za to ma nowoczesne powłoki dopasowane do wymagań cyfry.
Przy dłuższej ogniskowej już bym się zastanawiał (nawet 35mm na DX ), ale przy 24mm nie uważam AF za niezbędny. Kluczowa jest za to jasna matówka wygodny MF i trochę wprawy.