|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - ST-E2
Usjwo - Sro 16 Lis, 2011 Temat postu: ST-E2 Wlasnie zanabylem ST-E2 controler (YN nie Canon) i troche jestem rozczarowany. Dziala tylko w ETTL, mozna regulowac ratio pomiedzy A i B (i wyzwalac C jak aparat pozwala). Nie ma niestety mozliwosci regulacji A,B,C w manualu (taka mozliwosc ma 580EX). Czy ktorys z tanich controlerow bezprzewodowych posiada taka funkcje?
komor - Sro 16 Lis, 2011
W zasadzie instrukcja obsługi nic nie mówi o manualnym ustawianiu mocy. Ale za to działa HSS, z tego co piszą, więc ma pewne zalety względem taniego radia.
Usjwo - Sro 16 Lis, 2011
HSS ma, ale jakos tak mi sie "ubzduralo" ze dziala dokladnie tak jak master na 580EX, a to taki troche okrojony master. Troche to jednak bez sensu uzywac jako mastera najslniejsza lampe na stopce aparatu , ale coz Canon
mozer - Sro 16 Lis, 2011
Ale moc błysku można ręcznie ustawić?
Usjwo - Sro 16 Lis, 2011
mozer napisał/a: | Ale moc błysku można ręcznie ustawić? |
Co masz na mysli "recznie"? Jezeli na lampie to oczywiscie mozna, jezeli zdalnie to tylko w ETTL ustawiasz stosunek A do B i korekcje blysku (i wyzwolic C), wiec teoretycznie mozna wyszystko ustawic zdalnie (oprocz mocy C).
Nie ma "zdalnego trybu recznego", czyli z aparatu ustawiasz lampy w manual i kazdy kanal ABC ustawiasz indywidualnie.
mozer - Sro 16 Lis, 2011
Znaczy miałem na myśli, czy oprócz stosunków można ustawić manualnie moc głównej lampy (A?). (przez ST-E2)
Bo rozumiem, że napisałeś, że nie można ustawić konkretnych mocy niezależnie dla A, B i C.
Usjwo - Sro 16 Lis, 2011
No chyba nie mozna (albo jeszcze ne wiem jak), ustawic moc mozna korekcja blysku
mozer - Sro 16 Lis, 2011
A jak ręcznie bezpośrednio na lampie A ustawisz moc, to sterownik dobierze moc dla B, czy to nie zadziała?
piXelRider - Czw 05 Kwi, 2012
Odkopię, bo opcja YN wydaje się być ciekawa.
Jak się sprawuje po dłuższym użytkowaniu - jakieś istotne spostrzeżenia? Przeczytałem już kilka recenzji na necie, ale były robione na gorąco.
Rozumiem, że są problemy z ustalaniem proporcji za pomocą przycisków na sterowniku, ale przez menu aparatu można, tak?
Robił ktoś może testy czasu ładowania po strzale w zależności od typu użytych ogniw? Na ile strzałów wystarczą eneloopy 2000mAh?
|
|