|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Lightroom 3 i pliki HDR
fatman - Czw 17 Lis, 2011 Temat postu: Lightroom 3 i pliki HDR Jak zrobić aby w Lightroomie dały się zaimportować i były widoczne w katalogach pliki z rozszerzeniem *.hdr utworzone w Photomatixie czy innym programie do HDR.
Pytanie dotyczy również pozostałych formatów HDR.
hijax_pl - Czw 17 Lis, 2011
Nie da się... Jeszcze (mam nadzieję)
fatman - Czw 17 Lis, 2011
No to kiszka bo trzeba tworzyć na te pliki "osobne katalogi", pamiętać gdzie i backupować znowy ścierwo osobno.
A już myślałem, ze LR to taki wspaniały tool jest
Wziąłem się z Evingiem za naukę korzystając z kilku dni wolnego a tu wyłażą "niedoróbki"
Jednak pracując z Bridgem miałem ten komfort, że po zrzucie sesji tworzyłem sobie wewnątrz katalogu podkatalogi np: HDR RAW, HDR Wywołane, ACR Wywołane, Finished, Published i... miałem porządek a najważniejsze: WSZYSTKO WIDZIAŁEM
A z LR... ???
Jeszcze powalczę bo inne funkcje mi "paszą".
komor - Czw 17 Lis, 2011
Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś do folderu /Zdjęcia/2011/2011-11/2011-11-17/Wycieczka do Pcimia/ zawierającego RAW-y zrzucone przez LR, dorzucił także swoje pliki HDR czy inne efekty pracy.
Jak ja z wewnątrz LR robię Edit in Photoshop to też zapisuję TIFF-y w tym samym miejscu co RAW-y. Oczywiście LR potem te TIFF-y widzi, w przeciwieństwie do Twoich HDR-ów, ale porządek w sumie ten sam.
hijax_pl - Czw 17 Lis, 2011
Dokładnie tak. LR nie musi widzieć wszystkich plików.
fatman - Czw 17 Lis, 2011
Dzięki za porady.
Sądzę, że wątek można zamknąć.
|
|