forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Ostrość obiektywu w centrum a na brzegu kadru.

paul80 - Pią 18 Lis, 2011
Temat postu: Ostrość obiektywu w centrum a na brzegu kadru.
Witam, zastanawiam się nad jedną sprawą, czytam testy i chciałbym wiedzieć, jakie pole kadru to centrum a jakie brzeg, jakby ktoś narysował mniej więcej jak to wygląd, to będę wdzięczny.

I drugi dylemat związany z tymi zależnościami, czy lepiej mieć ostry obiektyw w centrum kadru kosztem brzegu, czy mniej ostre centrum i lepszy brzeg kadru np. Canon 28mm 1.8 a Canon 50mm 1.4. Który z tych obiektywów daje lepsze obrazki w rzeczywistości, który byście wybrali.

MC - Pią 18 Lis, 2011

W rzeczywistości to są dwie różne ogniskowe i dla mnie porównywanie ich jest bez sensu.
Canona 50/1.4 nie lubię i mam na niego focha, więc się nie będę wypowiadał.

moronica - Pią 18 Lis, 2011

odnosnie pierwszego - http://www.optyczne.pl/3....eria_oceny.html

odnosnie drugiego to zalezy od tematu. w krajobrazach i architekturze zazwyczaj wazne jest by brzegi byly ostre. w portretach, ptakach i innych tematach gdzie czesto wazna jest niewielka glebia ostrosci i temat znajduje sie zazwyczaj gdzies w centrum a reszta jest rozmyta nie jest to tak istotne

A rogi kadru, to są te "krzyże" na tablicy testowej?

paul80, czytaj a nie tylko patrz na obrazki
Cytat:
Pola zaznaczone kolorem czerwonym służą do wyznaczenia wartości MTF50 w centrum kadru. W przypadku testowania obiektywów niepełnoklatkowych na matrycach APS-C/DX lub 4/3 jakość obrazu na brzegu pola jest wyznaczana za pomocą pól oznaczonych kolorem niebieskim (pola oznaczone na zielono nie są wtedy używane). W przypadku obiektywów pełnoklatkowych testowanych na pełnej klatce wyznaczamy rozdzielczość odpowiadającą brzegowi detektora APS-C/DX (pola zielone) oraz brzegowi pełnej klatki (pola niebieskie).

testy nie zawieraja pomiaru ostrosci w rogu tylko na brzegu kadru

Nie ważne co testy pokazują, chcę określić optycznie ile poszczególne pola pomiarów zajmują miejsca na zdjęciu, a wiem że jeszcze są rogi pokazywane np. link

A teraz prościej, biorę cyrkiel i rysuję koła, najpierw od czerwonego a później niebieskiego i teraz chodzi o rogi, gdzie one są na tej tablicy testowej?

z jakiej dokladnie tablicy na zalinkowanej stronie korzystaja rowniez mozna bylo poszukac
http://www.the-digital-pi.../ISO-12233.aspx

Dzięki, waśnie o to mi chodziło :wink: , teraz już wiem ile procent kadru to centrum a ile to brzeg.
hijax_pl - Pią 18 Lis, 2011

paul80 napisał/a:
teraz już wiem ile procent kadru to centrum a ile to brzeg.
Ale.... Po co taka wiedza? :shock:

Popatrz na wykresy ostrości obiektywu i pomyśl, co to znaczy że obiektyw jest ostry w centrum kadru, ale ile to centrum zajmuje zdjęcia, chyba już kumasz?, tyle chciałem wiedzieć, informacja dla samej wiedzy, która jest pomocna w ocenie zdjęć i obiektywu.
mozer - Pią 18 Lis, 2011

paul80, przecież ostrość nie jest jednolita na jakimś tam obszarze, żeby później raptownie spaść - ona się zmienia w jakiś tam sposób na całym kadrze. Pewnie można to opisać jakimś wielomianem n-tego stopnia.

paul80 napisał/a:
Popatrz na wykresy ostrości obiektywu i pomyśl
No myślę. I jest ona inna w odległości 3mm od środka, czy też 1cm, jeszcze inna w odległości 2cm itd.

Pewną wizualizację tego pokazują testy dxomarka....

Miałem to własnie napisać, o zmianie ostrości gradiacyjnie, hijax_pl, masz linka do tego testu dxmoarka?

dxomark.com

Wybierz sobie jakiś obiektyw, przejdź w "measurements", później "resolution" i przełącz na "field map"

Dzięki, fajnie to przedstawiono :wink: , tak drążę ten temat , bo chcę wiedzieć ile tracę na jakości zdjęć z obiektywem, który ma poniżej 20-30 lpm na brzegu kadru i czy to zauważę w swoich zdjęciach. Robiłem zdjęcia Canonem 28mm 1.8 a Canonem 50mm 1.4 dopiero będę robił w Niedzielę i ona jest mniej ostra w centrum, ale na brzegu kosi 28 1.8, ogniskowe mi odpowiadają 28 i 50mm, chce wybrać z tych obiektywów faworyta. Przeznaczenie, to raczej ciasne kadry ludzi i portrety na APS-C.

Ps. Miałem Canon 50mm 1.8 i dużo fotek nim robiłem, także znam tą ogniskową.

RB - Pią 18 Lis, 2011

paul80 napisał/a:
Dzięki, fajnie to przedstawiono :wink: , tak drążę ten temat , bo chcę wiedzieć ile tracę na jakości zdjęć z obiektywem, który ma poniżej 20-30 lpm na brzegu kadru i czy to zauważę w swoich zdjęciach. Robiłem zdjęcia Canonem 28mm 1.8 a Canonem 50mm 1.4 dopiero będę robił w Niedzielę i ona jest mniej ostra w centrum, ale na brzegu kosi 28 1.8, ogniskowe mi odpowiadają 28 i 50mm, chce wybrać z tych obiektywów faworyta. Przeznaczenie, to raczej ciasne kadry ludzi i portrety na APS-C.

Nie łapie... masz obiektywy to zrób zdjecia (nie tablic z paskami i innymi takimi) i po prostu popatrz ile tracisz. Jeśli Ci fotki odpowiadają (lub nie odpowiadają) to najgorsze (najlepsze) wyniki testów nie powinny być specjalnie istotne.

BTW portrecie wcale bardzo ostre nie musi być najlepsze... co kto lubi i uważa.

komor - Sob 19 Lis, 2011

A ile się potem trzeba zmarszczek albo syfów młodzieńczych nastemplować (w zależności od wieku modela)… :)