|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Błąd karty, karta się zacięła
oranżewski - Sob 19 Lis, 2011 Temat postu: Błąd karty, karta się zacięła ..., jak żyć?
co zrobić w momencie ważnym? po kilku minutach kombinacji się odwiesza, ale no ja chcę od razu. co zrobić?
komor - Sob 19 Lis, 2011
A opiszesz jakoś dokładniej o-so-chozi? Zacięła się fizycznie w gnieździe czy zawiesza się przy zapisie?
kozidron - Nie 20 Lis, 2011
Tomo, domyślam się, że się zawiesza, jeżeli formatowanie nie pomaga i dalej się zawiesza, mozesz jeszcze poszukać jakiś programów do testów zapisu i sprawności nośnika, tylko że to nie za wiele pomoże poza zdiagnozowaniem.
Wydaje mi się, że to nie jest problem z prockiem aparatu i pewnie skończy się zakupem nowej karty. Inne karty się też zawieszają i czy ten problem występuje w trybie pojedynczym czy tylko na serii ?
Kameleon - Pon 13 Lut, 2012
U mnie wystąpił taki problem że w trakcie zrzucania zdjęć na kompa (NEF + JPG fine)
transfer mniej więcej w połowie lub mniej zostaje przerwany i pojawia się komunikat:
TRANSFER IS CANCELED, CONNECTION BETWEEN CAMERA AND THE COMPUTER HAS BEEN DISCONNECTED.
Tylko że wszystko jest oczywiście podłączone jak powinno. Ten problem wystąpił już kilaka razy. Kombinując za drugim podejściem udaje się w końcu zrzucić pozostałe wcześniej fotki ale tak przecież nie powinno być.
Czy ktoś miał podobny problem? Mam nadzieje że to wina karty jak coś...
moronica - Pon 13 Lut, 2012
Kameleon, rowniez miewalam problemy ze zrzutem z aparatu po kablu dlatego zaczelam uzywac wbudowanego czytnika kart i jest ok
ghost - Pon 13 Lut, 2012
jak mawiają niektórzy, kolejny powód, żeby nie kupować nikona
a na poważnie, spróbuj z innym kablem, przyjrzyj się gniazdkom w aparacie i komputerze.
jak problem będzie nawracał -> (inny) zewnętrzny czytnik. w bonusie będzie też szybciej (niż w aparacie).
Kameleon - Pon 13 Lut, 2012
Sprawdziłem na innym kompie i jest OK. zarówno przez czytnik jak i przez kabel. Na szczęście to nie wina karty ani puszki tylko kompa.
hijax_pl - Pon 13 Lut, 2012
Kameleon napisał/a: | Na szczęście to nie wina karty ani puszki tylko kompa. | Wszystkie porty sprawdziłeś?
Kameleon - Sro 15 Lut, 2012
Sprawdziłem na tym "złym" kompie ale na innym porcie i też jest OK. Dzięki
hijax_pl - Sro 15 Lut, 2012
Czyli masz zwalony na płycie głównej jeden sterownik (scalak) ewentualnie jeden port na tym sterowniku. Oznacz go sobie jakoś ku pamięci
marchewka - Sro 29 Lut, 2012
słuchajcie bo mam taki problem. Robiłam zdjęcia lustrzanką Canon 1100d i w pewnym momencie wyskoczyło mi coś takiego ' ERR 002 ' miałam sformatować kartę ale się nie da, ponieważ cały czas wyskakuję, że tej karty nie ma w aparacie mimo iż ona się w nim znajduję. Co mam zrobić teraz ? proszę o szybką odpowiedź.
[ Dodano: Sro 29 Lut, 2012 11:32 ]
a i jeszcze jedno jak chcę zrobić zdjęcia to na wyświetlaczu wyskakuję mi ' brak dostępu do karty. Włóż ponownie/zmień kartę lub sformatuj ją w aparacie ' tylko, że sformatować jej się nie da a wkładałam milion razy ponownie. Pomocy !
hijax_pl - Sro 29 Lut, 2012
Może karta padła? Co to za karta jest? Próbowałaś z inną?
Próbowałam i działa. ta karta to 'PNY optima HC ' ale dlaczego padła jak ona ma 2 dni.
marchewka napisał/a: | ale dlaczego padła jak ona ma 2 dni. | Bo była kiepska? Skoro ma dwa dni to może wymienić wystarczy na nową u sprzedawcy?
a czy da się przywrócić zdjęcia z tej karty bo zależy mi .
A w czytniku w komputerze ją widać? Jako kartę chociaż?
jako kartę tak tylko że wyświetla się że brak plików na karcie
Spróbuj np http://www.cgsecurity.org/wiki/PhotoRec
dobra dzięki
Marx76 - Pią 07 Wrz, 2012
marchewka
Cytat: | a czy da się przywrócić zdjęcia z tej karty bo zależy mi . |
Tak da się, nie tak dawno szukałem programów do odzyskiwania danych po awari HD w moim kompie i natknąłem się na programy do zczytywania i odzyskiwania danych z wszelakich kart pamięci.
Kameleon - Sob 15 Wrz, 2012
Kupiłem karte Kingston CF 16 GB ultimate 266x. zrobiłem kilka fot(Canon 5D Mark II ), próbuje zrzucić na kompa przez kabel i pojawia sie problem error 02. Po odłączeniu kabla w aparacie komunikat że karta jest niesformatowana. Próbuje ją sformatować i wtedy aparat się zawiesza dając się wyłączyc dopiero po wyjęciu baterii. Poszukałem w necie i dowiedziałem się że może pomóc format w innej puszce. Sformatowałem w Nikonie D700, OK łącznie z przerzucaniem zdjęć na kompa. Po włożeniu karty do mojego marka karta dała się sformatować i dało się robic foty. Problem wrócił podczas próby zrzucenie zdjęć na komp. To samo. Karta nie działa a podczas próby ponownego sformatowania zawiecha ponownie. Słyszałem że może pomóc formatowanie kompem za pomocą czytnika. Przy okazji jakie czytniki polecacie a jakich nie do CF.
Oczywiście inne karty działają bez problemu.
Marx76 - Sob 15 Wrz, 2012
A czy nie mógłbś jej wymienić w sklepie - na taką samą, być może jest to konflikt sprzętowy który stale będzie powracał i będzie Cię dręczył w nieskończoność.? (Czasem najprostsze rozwiązanie jest najskuteczniejsze)
komor - Sob 15 Wrz, 2012
Kameleon, coś mi się wydaje, że nie kupiłeś Kingstona, tylko podróbę Kingstona. Też mam taką sprzed paru lat. Chyba, żę firma Kingston tak zeszła na psy, bo pamięci do komputerów marki Kingston to pamiętam, że zawsze były OK. Czy karty CF to nie wiem, ale też mam taką, która się narowi w trybie seryjnym i zapisuje uszkodzone zdjęcia. Stawiam na to, że podróba.
Kameleon - Nie 16 Wrz, 2012
Nie wiem na 100% ale sklep (na allegro) gdzie kupiłem tą kartę ma prawie 5500 pozytywów, 0 neutralnych i tylko 1 negatyw(bezpodstawny raczej) Dostałem od tego sklepu namiar na przedstawiciela Kingstona i sprawa jest w toku wyjaśniania. Wczoraj szczegółowo opisałem im problem i czekam na reakcje. Tak się zastanawiam czy firmware aparatu może mieć wpływ na takie rzeczy...?
moronica - Nie 16 Wrz, 2012
rowniez kiedys mialam Kingstona (SD) i np robiac w NEF+JPG czesto nie zapisywalo mi JPG. nie mam pojecia czy to byla podroba, nigdy tego nie dochodzilam, po prostu przerzucilam sie na Sandiska
|
|