|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - niestabilny balans bieli przy zdjęciach seryjnych
czonek - Sob 19 Lis, 2011 Temat postu: niestabilny balans bieli przy zdjęciach seryjnych Mam problem jak na obrazku poniżej. Zdjęcia seryjne mają naprzemienny balans bieli (zrzut z Lightrooma). Zdjęcie robione przy bardzo słabym halowym oświetleniu, ISO 1250, BW światło jarzeniowe, Canon 7D, Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS II USM . Ktoś z Was spotkał się z czymś takim, mam się martwić, czy wystarczy czegoś się nauczyć?
hijax_pl - Sob 19 Lis, 2011
AWB?
czonek - Nie 20 Lis, 2011
Nie, nie. Balans bieli ustawiłem na światło jarzeniowe.
hijax_pl - Nie 20 Lis, 2011
A nie jest to problem z ekspozycją? Na M robiłeś?
hijax_pl napisał/a: | A nie jest to problem z ekspozycją? Na M robiłeś? |
No tak, robiłem to na ustawieniach manualnych.
Może jakaś niedokładność domykania przysłony? Z innym szkłem też masz takie problemy?
hijax_pl napisał/a: | Może jakaś niedokładność domykania przysłony? Z innym szkłem też masz takie problemy? |
Nigdy nie zauważyłem, a ten obiektyw mam dopiero od kilku dni. Wybiorę się zaraz w plener, żeby sprawdzić to przy dziennym świetle.
mozer - Nie 20 Lis, 2011
A to nie jest związane ze specyfiką światła jarzeniowego - w sensie pulsowanie o określonej częstości?
Jest taka możliwość - szczególnie jeśli to były krótkie czasy migawki...
mozer - Nie 20 Lis, 2011
Sądząc po zamrożeniu ruchu raczej poniżej 1/100 s.
mozer napisał/a: | Sądząc po zamrożeniu ruchu raczej poniżej 1/100 s. |
Ta seria, której zrzut zamieściłem powyżej robiłem przy czasie 1/640 s. W hali zamontowane jest oświetlenie HQI (lampy metahalogenkowe).
czonek napisał/a: | W hali zamontowane jest oświetlenie HQI (lampy metahalogenkowe). | Czyli dziadostwo dla fotografa... Nie dość, że wyładowcza lampa to jeszcze o potwornie poszarpanym widmie...
jaad75 - Pon 21 Lis, 2011
mozer napisał/a: | A to nie jest związane ze specyfiką światła jarzeniowego - w sensie pulsowanie o określonej częstości? | Dokładnie tak.
|
|