forum.optyczne.pl

Wolne tematy - problem z wyborem fotografa na wesele:)

waldi198 - Pon 21 Lis, 2011
Temat postu: problem z wyborem fotografa na wesele:)
witam zwracam się do was z prośbą o pomoc w wyborze fotografa na wesele:) mam nadzieje że pisze w dobrym temacie i mi pomożecie:)
mam na oku 2 ale nie wiem którego wybrać!
oto ich strony może coś

http://www.fotomilosz.pl/
http://www.modium.pl/index.html

osobiście jestem za tym pierwszym ale nie znam sie aż tak na fotografii jak pewnie wy więc prosze o pomoc:)

komor - Pon 21 Lis, 2011

Zamknięte do czasu przyjęcia ustaleń moderatorskich.
komor - Wto 22 Lis, 2011

Temat przeniosłem do Wolnych Tematów i otwieram z zastrzeżeniem, że oceniamy wyłącznie dwóch podanych wyżej fotografów, których usługami jest zainteresowany waldi198.
Chodzi o uniknięcie auto- i kryptoreklamy ze strony innych fotografów ślubnych, dla których taki temat mógłby stać się precedensem na tym forum. Przypominam o punkcie 24. Regulaminu:

24. Zabronione jest umieszczanie reklam i ogłoszeń firmowych lub innych mających charakter komercyjny (które mają służyć pozyskiwaniu klientów).

mozer - Wto 22 Lis, 2011

waldi198, wg mnie to Tobie mają się podobać te zdjęcia i porady domorosłych 'artystów' nic Ci tu nie pomogą :) Fotografia ślubna jest specyficzna i trudno tutaj o poradę, bo każdy lubi trochę co innego.

Generalnie polecam Ci zapoznanie się ze zdjęciami z JEDNEGO ślubu wykonanymi przez danego fotografa. Z n ślubów to każdy może wybrać coś fajnego...

PS. Może zdjęcia pierwszego Ci się podobają bardziej, bo są głównie czarno-białe? ;)

maput - Wto 22 Lis, 2011

Pierwszy.
Lotuk - Wto 22 Lis, 2011

pierwszy
waldi198 - Wto 22 Lis, 2011

zdjęcia pierwszego podobają mi się bardziej dlatego że maja coś w sobie i są inne niż wszystkie:) zdjęcia drugiego fotografa wydaja mi się takie jakieś zwykłe banalne jak u większości fotografów :)
maziek - Wto 22 Lis, 2011

Waldi, ale zasadniczo pobieżnie o co Ci chodzi? O utrwalenie chwili, czy o zręcznego magika, który wykreuje nieistniejącą rzeczywistość? Na łące, na moście, w wannie, z góry - i z dołu, itd... Panna młoda ucieka - panna młoda naburmuszona, pan młody goni, pan młody ucieka, panna młoda goni.

Czyli - o treść (dla Was) - czy tylko o formę (dla innych)? Bo do tego pierwszego, to żaden się nie nadaje, tłuką ze sztancy. Trzeba przyznać, że profesjonalnie.

waldi198 - Sro 23 Lis, 2011

no tak na dobra sprawę to chodzi mi właśnie by zdjęcie były wykonane profesjonalnie i nie żeby były wykonane tak jak każdy potrafi zrobić tylko żeby miały coś w sobie:) ten pierwszy robi jak dla mnie zdjęcia bardziej takie artystyczne :)

nie kumam zbytnio tego ,, Czyli - o treść (dla Was) - czy tylko o formę (dla innych)? Bo do tego pierwszego, to żaden się nie nadaje, tłuką ze sztancy,, co to jest ta sztanca? i czemu obaj się nie nadają?

hijax_pl - Sro 23 Lis, 2011

waldi198 napisał/a:
co to jest ta sztanca?

sztanca,
1. stempel stalowy lub z brązu do wycinania i wytłaczania wzorów; wykrojnik;
2. utarty, mechanicznie powtarzany wzór postępowania

waldi198 napisał/a:
czemu obaj się nie nadają?
Przeczytaj jeszcze raz to:
maziek napisał/a:
o co Ci chodzi? O utrwalenie chwili, czy o zręcznego magika, który wykreuje nieistniejącą rzeczywistość?

maput - Czw 24 Lis, 2011

waldi198 napisał/a:
ten pierwszy robi jak dla mnie zdjęcia bardziej takie artystyczne :)

Nie robi żadnych artystycznych, tylko ma trochę lepsze oko.

Aszex - Czw 24 Lis, 2011

Trochę z offtopiciem.

Panna młoda na niektórych zdjęciach kładzie się na ziemi, trawie, betonie etc. Później z brudną kiecką do ślubu? Prana? Ma 2? :cool:

mozer - Czw 24 Lis, 2011

Aszex, takie sesje z reguły robi się po ślubie :)
hijax_pl - Czw 24 Lis, 2011

Aszex, sesję plenerową się robi zasadniczo po ślubie :D
Aszex - Czw 24 Lis, 2011

Hmm, 2 znajome pary miały przed dlatego tak się zdzwiłem. ;)
maput - Czw 24 Lis, 2011

Aszex napisał/a:
Hmm, 2 znajome pary miały przed dlatego tak się zdzwiłem. ;)

Ciekawe podejście, jeszcze się nie spotkałem...

waldi198 - Czw 24 Lis, 2011

a więc co szukać innego fotografa?
ophiuchus - Czw 24 Lis, 2011

waldi198, weź tego, który Tobie odpowiada. To nie uczestnicy forum będą przysięgać sobie na wieki wieków, czy tam póki śmierć ich nie rozłączy przed rozwodem :P
Usjwo - Pią 25 Lis, 2011

waldi198 Powinienes rozwazyc dwie rzeczy
- plener slubny - czyli pozowane zdjecia "artystyczne" (ktore zaspokoja ego fotografa)
- reportaz slubny - czyi ladne zdjecia dokumentalne, na ktorym beda i wujek, i ciocia.

Jak ten pierwszy moze byc pojechany na maxa, w zaleznosci od waszych wymagan oraz jak bardzo "odjedzie" fotograf, to w drugim przypadku ja wolalbym zdjecia troche bardziej standardowe. Bez "pojechanej" obrobki, raczej ciekawe kadry i raczej w kolorze niz B&W, poprostu solidny reportaz. To o ten drugi zestaw beda wszyscy was pytac i przychodzic ogladac. Plener to bedzie 10 zdjec obejzanych w 5 minut :mrgreen:

dwukropek - Wto 06 Gru, 2011

a tam fotograf, niech rodzina wezmie aparaty i niech cykaja foty! z roznych perspektyw i jest w czym wybierac.
maput - Czw 08 Gru, 2011

Gorzej jak ilość nie przechodzi w jakość...
mozer - Czw 08 Gru, 2011

Świetna rada ;)
dcs - Czw 08 Gru, 2011

Lepiej się zastanowić, czy warto robić:

fotografie weselne;

wesele;

ślub.

Czy warto....?

Aszex - Czw 08 Gru, 2011

W sensie, że nie warto brać ślubu? :mrgreen:

Uwaga, rzucam suchar...

-Który facet jest najmądrzejszy?
-Ksiądz, bo wszystkim daje śluby, a sam się nie żeni...

:cool: