|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Architektura
dark_wojtek - Pon 21 Lis, 2011 Temat postu: Architektura Witam
Chciałem się zapytać jaki jest dobry obiektyw do architektury i krajobrazu ??
Proszę o wasze propozycje obiektywów
moronica - Pon 21 Lis, 2011
dark_wojtek, poszukalbys choc troche to bys znalazl tone porad
mozer - Pon 21 Lis, 2011
Canon TS-E 17 mm f/4L
Canon TS-E 24 mm f/3.5L II
dark_wojtek - Pon 21 Lis, 2011
moronica, Chce wiedzieć co Wy polecacie
moronica - Pon 21 Lis, 2011
dark_wojtek, a w innych watkach to co jest jak nie polecane obiektywy? nie napisales nawet nad jakimi konkretnymi obiektywami sie zastanawiasz, na czym ci zalezy i jaki masz budzet. nie znalazles nawet odpowiedniego dzialu i czekasz na gotowe. wybacz, nie chce byc jedza, ale nie trafiles na to forum dzis i powinienes wiedziec co i jak
komor - Pon 21 Lis, 2011
Oj, Wojtek…
Jaki obiektyw szerokokątny do krajobrazu?
Sigma 10-20 contra Tokina 11-16
Jaki obiektyw do architektury, pejzaży i wnętrz ? (pod kątem Nikona, ale też są przydatne dla Canona informacje)
Ultra szeroki kąt do architektury (Canon)
Obiektyw do nocnych zdjęć architektury do 2500-3000 zł
Obiektyw do architektury
OBIEKTYW STAŁOOGNISKOWY CANONA
Szeroki kąt do 40D
Wujek_Pstrykacz - Wto 22 Lis, 2011
Ja bym zaproponował TSE 17/4L i do tego postarał się o 5D, tego pierwszego. To byłby idealny wybór.
Usjwo - Wto 22 Lis, 2011
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Ja bym zaproponował TSE 17/4L i do tego postarał się o 5D, tego pierwszego. To byłby idealny wybór. |
Jakby kolega dark_wojtek chcial (i mial) wydac 10000PLN to pytanie byloby zadane inaczej. Proponuje troche zejsc na ziemie.
PS. Oczywiscie nie mam nic przeciwko temu zeby kolega dark_wojtek mial mozliwosc wydania tych 10000PLN, czego jemu i sobie zycze
Wujek_Pstrykacz - Wto 22 Lis, 2011
Usjwo napisał/a: | Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Ja bym zaproponował TSE 17/4L i do tego postarał się o 5D, tego pierwszego. To byłby idealny wybór. |
Jakby kolega dark_wojtek chcial (i mial) wydac 10000PLN to pytanie byloby zadane inaczej. Proponuje troche zejsc na ziemie.
PS. Oczywiscie nie mam nic przeciwko temu zeby kolega dark_wojtek mial mozliwosc wydania tych 10000PLN, czego jemu i sobie zycze |
Ale może ma tyle do wydania, przecież nie określił jasno kwoty
dark_wojtek - Sro 23 Lis, 2011
Przepraszam wszystkich
Zapomniałem sobie o dodaniu kwoty, Mam do wydania ok 3000-3500 zł.
Mam Canona 500D i chciałbym do niego jakiś obiektyw do architektury.
Zależy mi na szerokim kącie, żeby jak najszerzej objąć obiekt jakiś tam.
Patrzyłem się nad takimi obiektywami Sigma AF 10-20mm f/4-5.6 EX DC, Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM
moronica, przepraszam że tego nie dodałem wcześniej
Baku - Pon 28 Lis, 2011
Gdyby miał być po prostu UWA to poleciłbym Tokinę 11-16. Ale że chodzi o Canona i o krajobraz to raczej skłaniam się ku Canonowi 10-22 i Samyangowi 8 mm (fish eye).
dark_wojtek - Czw 01 Gru, 2011
Baku, i Chyba wybiorę Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM
Sunders - Czw 01 Gru, 2011
dark_wojtek napisał/a: | dobry obiektyw do architektury i krajobrazu |
Oprocz canona 10-22 bralbym pod uwage sigme 8-16.
co nie zmienia faktu, ze 17L bylby najlepszy
dark_wojtek - Pią 02 Gru, 2011
Sunders, Ale Canon jest lepszy, moim zdaniem.
mozer - Pią 02 Gru, 2011
Cytat: | co nie zmienia faktu, ze 17L bylby najlepszy |
Przy ogniskowej 17 mm - owszem ;P
kozidron - Pią 02 Gru, 2011
dark_wojtek napisał/a: | Sunders, Ale Canon jest lepszy, moim zdaniem. |
tym się nie przejmuj, kolega ma ostatnio jakąś obsesyjną wizję polecania tego obiektywu, może też się dał nabrać i go zanabył
Bierz canona, ewentualnie smyanga 14mm, chyba że ma być bardziej uniwersalnie to wolałbym tokinę 11-16.
maczetka - Pią 02 Gru, 2011
proponuje 10-22. ciemniejszy, ale troche wiekszy zakres ocierajacy sie o nie-UWA u gory i mniejsza koniecznosc czestych zmian, co przy fotografowanej raczej na spokojnie architekturze nie ma znaczenia, ale w reporterce (nawet wakacyjnej) troche tak.
zamknieta konstrukcja jak zalozysz filtr. lekki i poreczny. fajne kolory. kiedys moje ulubione szklo.
dark_wojtek - Sob 03 Gru, 2011
mozer, trochę dziwna konstrukcja tego Canon TS-E 17 mm f/4L i też pewnie to szkło jest dla bardziej zaawansowanych fotografów
mozer - Sob 03 Gru, 2011
dark_wojtek, pytałeś o szkło do architektury - to jest właśnie obiektyw specjalnie do takich zastosowań.
dark_wojtek - Nie 04 Gru, 2011
mozer, widziałem zdjęcia jakie ten obiektyw robi i powiem że robią wrażenie. Ale szkoda że on jest za drogi
Sunders - Nie 04 Gru, 2011
dark_wojtek napisał/a: | szkoda że on jest za drogi |
Znacznie taniej mozna kupic uzywki TS-E24L.
moronica - Nie 04 Gru, 2011
Sunders, zeby pobawic sie tiltem owszem ale do architektonicznych shiftowych zastosowan bedzie nieco waski na cropie. ja mam 28mm shifta i jest u mnie pierwszy do odstrzalu. fajnie sie nim pobawic i zobaczyc jak to dziala i z czym sie to je ale duzo praktyczniejsza opcja jest uzyc UWA i cropowac
moronica napisał/a: | duzo praktyczniejsza opcja jest uzyc UWA i cropowac |
Mozna tez uzyc UWA czy tez fisheya i potem prostowac
jesli mamy wystarczajaco szeroki kat lepsza opcja jest cropowanie z UWA niz prostowanie (przy prostowaniu gora sie rozciaga a wiec traci sie na jakosci)
moronica napisał/a: | mam 28mm shifta i jest u mnie pierwszy do odstrzalu |
24mm to jednak troche szerzej.
moronica napisał/a: | lepsza opcja jest cropowanie z UWA niz prostowanie (przy prostowaniu gora sie rozciaga a wiec traci sie na jakosci) |
Dlatego wczesniej napisalem, ze IMHO TS-E17L bylby najlepszy
z 24mm shiftowanych i skladanych w poziomie mozna uzyskac kat 85* (w poziomie) a "marne" 12mm w UWA oferuje 86* (8mm to juz 109*). 17mm to rewelacyjne szklo i przyprawia o zazdrosc wielu nie-canonistow ale skoro jest zbyt drogie to naprawde lepiej wziac UWA niz wezszy TS na cropie
|
|