|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - jakiego programu (filtra) użyć, by otrzymać takie zdjęcie???
fotka123 - Czw 24 Lis, 2011 Temat postu: jakiego programu (filtra) użyć, by otrzymać takie zdjęcie??? witam,
mam pytanie odnośnie programu -najlepiej by był free lub trial...chodzi mi o prostą świąteczna fotkę: dziecko trzyma bombkę, cała fota np w sepii lub bw a bombka kolorowa. używałam w photoscape filtra region (out of focus) ale nimnie da sie zaznaczyc w kolorze idealnie przedmiotu....
komor - Czw 24 Lis, 2011
A Gimpa masz? Tam można to chyba zrobić bez problemu, o ile dobrze rozumiem koncepcję. Bez dodatkowych filtrów. Photoshop Express, który tak czy owak jest przydatny – także.
Tutejszyn - Czw 24 Lis, 2011
Używasz Photoshopa, więc zrób to w Photoshopie. Zaznacz bąbkę narzędziem do zaznaczania, potem naciśnij ctrl+J. Wtedy powstanie nowa warstwa. Bąbkę najlepiej jest wtopić w tło z siłą na przykład 3... Bąbkę zostawiasz na górnej warstwie , a dolną już dalej kolorujesz jak chcesz. Instrukcja wykonania jest prosta, ale wiem, że może być trudna dla kogoś, kto nie ma najmniejszego doświadczenia w PS. Praktycznie w kazdym progranie tego typu robi się to podobnie.
Aszex - Czw 24 Lis, 2011
Tutejszyn, photoscape , nie fotoszop
fotka123, zobacz picnic.com, tam coś było, ale chyba w czerni i bieli
Tutejszyn - Czw 24 Lis, 2011
No tak.. rzeczywiście photoscape, sorki Tak czy owak, robi się to na warstwach. Można to zrobić w darmowym Gimpie, ale nie znam Gimpa i nie pomogę. Można tez pobrać testową wersję Photoshop Elements, aby to wykonać. Czasu na wykonanie masz miesiąc, czyli mniej więcej do świąt.
komor - Czw 24 Lis, 2011
Elements. Ja napisałem w swoim poscie Express. Oczywiście miałem na myśli Photoshop Elements.
fotka123 - Czw 24 Lis, 2011
mam LR, Gimpa( szukałam ale nie znalazłam jak to zrobić ) ...spróbuje w PS E
programik bedzie mi sie sciągał z pół dnia...czy jest ktoś kto wie, jak to zrobić na gimpie - zaznaczam, ale nie wiem jak nanieść kolor
hijax_pl - Czw 24 Lis, 2011
fotka123 napisał/a: | mam LR | Użyj pędzla korekcyjnego (Adjustment Brush - skrót klawiaturowy "K") i ustaw go na desaturację.
Najprościej wpierw ustawić największy i zamalować kilkoma ruchami cały obrazek, po czym zmniejszyć przełączyć na tryb "Erase", włączyć "Auto Mask" i usunąć maskę z obszaru, który ma pozostać kolorowy.
wcisnęłam K i....jak to ustawić na tą desaturacje ?step by step wym wolała...
Aszex - Czw 24 Lis, 2011
pod histogramem powinny pojawić się suwaczki; saturation na -100
kufel - Czw 24 Lis, 2011
fotka123 napisał/a: | jak to ustawić na tą desaturacje | suwak saturacji przesuń maksymalnie w lewo.
do tego właśnie doszłam....nie wiem o co chodzi" usunąć maske z obszaru"
Pędzle działają w trybach A, B i Erase... A i B dodają maskę, Erase - odejmuje.
kufel - Czw 24 Lis, 2011
fotka123 napisał/a: | .nie wiem o co chodzi" usunąć maske z obszaru" | po zamalowaniu pędzlem desaturacji całego obrazka po prostu przełączasz ten pędzel w tryb erase i gumujesz obiekt który ma zostać kolorowy
fotka123, jak już malujesz pędzlem możesz wcisnąć "o" by zobaczyć maskę...
przyznam sie wam na jakim daremnym etapie jestem:
wybrałam zdjęcie
k
pędzel na maxa
zaznaczam
zdjecie robi sie białe(no takie za mgłą)
potem eraser +auto mask
pędzel na mini
zaznaczam to co mnie interesuje
i.....
nic, albo nie wiem co dalej
fotka123 napisał/a: | zdjecie robi sie białe(no takie za mgłą) | Ustaw suwaki tak: Exposure 0, Brightness 0 , Contrast 0, Saturation -100, Clarity 0, Sharpness 0.
Jak zamalowujesz maską całe zdjęcie to wyłącz "Auto Mask" i daj Size, Density i Flow na 100.
Później przełącz na "Erase" ustaw jakąś wielkość Size jaka Ci będzie odpowiadać. Włącz "Auto Mask" i sprawdź, czy nadal Density i Flow są na 100. Maluj tam gdzie chcesz mieć kolor - będziesz usuwać z tych obszarów maskę desaturacji
Ta metoda tyczy się tylko obrazków gdzie mały element ma być kolorowy a reszta czarno-biała. Jak chcesz By ta reszta było w jakimś kolorze, ustaw kolor maski (pod Density)
Jeśli chcesz mieć tylko mały element czarno-biały a resztę kolorową - wtedy nie musisz się bawić w zamalowywanie całości i kasowanie, tylko od razu malować po interesującym nas elemencie.
nie wiem, czy to ma jakiś związek, ale okienko koloru miałam ustawione na czerwień i może to mi tak mąciło?
WYSZŁO!!! skarpetka dziecka jest w kolorze a reszta bw
dzieki hijax za łopatologiczne objaśnienie -teraz już znając how będę mogła szkolić warsztat
Trochę pomieszałem, ale pisałem z pamięci. Poprawki:
- kolor pędzla jest pod suwakami w grupie Effects
- w trybie Erase suwak Density jest niedostępny. Tylko parametrem Flow możemy sterować "siłą wycierania"
P.S.
- Potrenuj sobie parametry Flow i Density przy pędzlach.
- Klawiszem o włączasz/wyłączasz wizualizację maski. Kiedy wciśniesz o z shiftem - możesz zmieniać kolor wizualizacji maski - to jest przydatne jak standardowy kolor koliduje z otoczeniem...
- Pędzle w LR są strasznie pamięcio- i procesorożerne.
faktycznie ta wizualizacja jest ciekawym zabiegiem, no i faktycznie zapomniałam dopasować gęstość i wychodziłam nieco poza kontury....ale i tak wiem co i jak...dzięki raz jeszcze
komor - Czw 24 Lis, 2011
hijax_pl napisał/a: | Pędzle w LR są strasznie pamięcio- i procesorożerne. |
Choć już parę razy miałem Ci napisać na GG, że po ostatnim czy przedostatnim uaktualnieniu naprawili to i proste operacje pędzlowe przestały mi sprowadzać komputer do parteru. Używanie klonowania po użyciu pędzla też już jest prawie natychmiastowe, bez piłeczki plażowej.
U Ciebie też pewnie się polepszyło, nie?
Hm... Mam teraz 3.5 64bit na Win7
Odaplem LR i łyka na dzień dobry jakieś 350MB. Przechodzę pomiędzy zdjęciami w Develop i rośnie do jakichś 500MB i się tak utrzymuje. Ale jak tylko kliknę w zdjęcie z dwiema maskami od razu skacze do ok 1GB. Jak mam maski z różną gęstością - potrafi skoczyć nawet do 1,5GB pamięci....
Clone i heal na maskach nadal woła o pomstę do nieba... Proces LR na ok 5s zajmuje prawie 90% CPU.
Przynajmniej u mnie na lapku.
jaad75 - Czw 24 Lis, 2011
U mnie zaczyna być grubo dopiero jak mam kilka gradientów i clone/heal... a już zwłaszcza jak do tego renderuje mi równolegle podgląd aktualny i jakiś bardziej zaawansowany stan historii...
komor - Czw 24 Lis, 2011
hijax_pl, z systemem Billa nie mam porównania, ale na systemie Steve’a zrobiła się znacząca różnica na plus jedno lub dwa uaktualnienia LR temu. A na swoim wielkim lustrze wielordzeniowym nie zauważyłeś różnicy, czy tam nie było problemu od początku?
komor napisał/a: | A na swoim wielkim lustrze wielordzeniowym nie zauważyłeś różnicy, czy tam nie było problemu od początku? | Wrócę do domu to sprawdzę
Nie często tak bardzo się zdjęciami bawię w LR więc może masz rację...
kufel - Czw 24 Lis, 2011
hijax_pl napisał/a: | Odaplem LR i łyka na dzień dobry jakieś 350MB. Przechodzę pomiędzy zdjęciami w Develop i rośnie do jakichś 500MB i się tak utrzymuje. Ale jak tylko kliknę w zdjęcie z dwiema maskami od razu skacze do ok 1GB. Jak mam maski z różną gęstością - potrafi skoczyć nawet do 1,5GB pamięci....
Clone i heal na maskach nadal woła o pomstę do nieba... Proces LR na ok 5s zajmuje prawie 90% CPU. | no jak u Was takie sprzęty dostają przy Lr zadyszki to u mnie on praktycznie nie powinien nawet sie odpalić az sam sie dziwie ze działa
kufel napisał/a: | no jak u Was takie sprzęty | Nic specjalnego: i3-2310M 2,1GHz + 4GB
cybertoman - Czw 24 Lis, 2011
U mnie od 3.5 skonczyly sie problemy z klonowaniem. Pedzelki i gradienty zawsze byly ok.
kufel - Pią 25 Lis, 2011
hijax_pl napisał/a: | Nic specjalnego: i3-2310M 2,1GHz + 4GB | jednak i tak zdecydowanie lepiej niż u mnie. AMD sempron 2800+ 1,6 ghz i 768 MB RAM... po zamontowaniu drugiej kości pamięci komp dostaje jeszcze większej zadyszki..
Tutejszyn - Pią 25 Lis, 2011
Nie wiedziałem, że są jakieś problemy z gospodarką pamięcią w LR.
Wyrastałem na innym oprogramowaniu, które wyżłobiło w mojej świadomości na tyle głębokie koleiny, że nie umiem do końca zaakceptować filozofii Lightrooma. Dla mnie to juz zawsze będzie jedynie wołarka RAW i pionoustawiarka. Jednak doskonała wołarka i szalenie wygodna prostowaczka horyzontu..
komor - Pią 25 Lis, 2011
Tutejszyn, ja też wyrastałem na zupełnie innym oprogramowaniu, a jednak do LR przekonałem się od razu. Zresztą pozostałe duże programy tego typu wyglądają teraz i pracują podobnie.
A co tak konkretnie Cię uwiera w LR?
Filozofia zarządzania plikami, albo kopiami tych plików. Informacja o importach, dokonane modyfikacje są zapisywane (dla mnie) w jakiś cudaczny sposób. Chyba własnie to najbardziej mi nie pasuje, albo tylko to. Jest w tym pewna folozofia Windows, gdzie większy nacisk kładzie się na Pojęcia (moje dokumenty, moje obrazy) niz na poszczególne pliki i fizyczne miejsce ich połozenia.
Może dodam tylko, że pisząc swój post myślałem bardziej o narzędziach do modyfikacji. Wszelkie zmiany, czyszczenie, klonowanie, "znikanie" robię już w innym programie.
komor - Pią 25 Lis, 2011
Hm… Kiedy właśnie to jest jedna z największych zalet LR. Odsunięcie użyszkodnika od „czarnej magii” katalogów, folderów, plików, RAW-ów, TIFF-ów – to jest jedno z większych ułatwień. Zresztą nawet dla osoby, która nie ma problemów z poruszaniem się między dyskami, katalogami i wieloma oknami nawigacji po plikach – mimo to odpada problem ręcznego pilnowania wielu rzeczy. A na bazie tego mamy niedestrukcyjną edycję, kopie wirtualne, tagowanie, same cymesy… :)
Tylko, że ja zawsze drżę, co jesli utracę scieżkę do tych cymesów? Co jeśli przyjdzie awaria? Co wtedy? Czy cały dorobek ma pójść w cholerę? Pracę doprowadzam do wersji finalnej, eksportuję do *jpg i już więcej (najczęściej) tego nie poprawiam. Zdjęcia przeglądam w ACDsee, a jesli muszę coś zmienić, to oczywiście RAWy są dostępne.
Oczywiście robię kopie wszystkiego co ważne. Tak samo mógłbym kopiować "cymesy", ale jakoś.. te przez te koleiny. Wyrastałem na plikach o nazwie 8+3 i Norton Commanderze.
[ Dodano: Pią 25 Lis, 2011 12:33 ]
Dodam jeszcze, że ACDsee pozwala porządkować archiwa, tworzyć albumy, tagować. Tez tworzony jest jakiś zbiór plików, w których nie mam pojecia co siedzi i co jest przechowywane, ale jesli je utracę przez na przykład nieumiejetne uruchomienie jakiejś nowej wersji Beta, to cały czas mam swoje prace w finalnej postaci i nie muszę wszystkiego robić od nowa.
komor - Pią 25 Lis, 2011
Włącz zapisywanie zewnętrznych plików XMP obok RAW, to nawet jak kiedyś stracisz całą bibliotekę albo LR zniknie z powierzchni Ziemi, to będzie zawsze zapis operacji przeprowadzanych na RAW-ach. No i backup bazy .lrcat. Ale to nie na ten wątek.
Ciągłe ograniczanie się do 8+3 i NC jest całkowicie nie na miejscu. Jeśli chodzi o prace graficzne to ja na samym początku też byłem ograniczony do 8+3, choć takich protez jak NC nie musiałem używać, bo od początku była myszka, ale przejście na system, w którym nazwy plików miały 32 znaki i można było używać czegoś więcej niż tylko A-Z1-9_ było wybawieniem od wielu bolączek.
Warto czasem porzucić stare przyzwyczajenia. Oczywiście trzeba widzieć potrzebę. Jeśli nigdy nie wracasz do starszych prac i nie korzystasz z tagowania, katalogowania, kopii wirtualnych itd., to rzeczywiście być może wiele udogodnień LR nie jest Ci potrzebnych.
jaad75 - Pią 25 Lis, 2011
Tylko, że właśnie pliki Lightrooma są znacznie wygodniejsze do backupowania, a do tego nie ma potrzeby ręcznego sortowania niczego. Pliki są domyślnie grupowane, banalne do odnalezienia, spinane w logiczne grupy itd. Nie ma potrzeby używania dodatkowego programu do katalogowania, bo to strata czasu. Wystarczy mała szybka przeglądarka do gotowych JPG-ów. ACDSee (zwłaszcza Pro, a tylko ta wersja do czegoś się nadaje), to za duża kobyła.
Wersja Pro w używana do przeglądania zdjęć, daje dodatkowo tylko histogram w oknie Manage. Nic więcej.
Nie wojuję i nie mówię, że tak jest lepiej. Po prostu LR daje mi jako przeglądarka niepełny obraz mojej pracy. Jedno powiększenie, które nie zalezy ode mnie, tylko programu. Ja tak nie chcę.
[ Dodano: Pią 25 Lis, 2011 12:54 ]
komor napisał/a: | Ciągłe ograniczanie się do 8+3 i NC jest całkowicie nie na miejscu. |
Oj nie zauważyłem, że odpowiedziałeś..
Ale ja nie ograniczam się do 8+3 I chyba masz rację, że nie znam LR. Ale chyba tak naprawdę nie chcę już go poznać. Coś się lubi, albo nie. Nie lubię LR, choć to naprawdę swietny program.
Tutejszyn napisał/a: | Wersja Pro w używana do przeglądania zdjęć, daje dodatkowo tylko histogram w oknie Manage. Nic więcej.
| Daje przede wszystkim pełny CMS. Bez tego przeglądarka nadaje się jak dla mnie do kosza.
Tutejszyn napisał/a: | Po prostu LR daje mi jako przeglądarka niepełny obraz mojej pracy. | Niepełny? Właśnie w bardzo prosty sposób daje pełny i pozwala nim łatwo zarządzać, dzięki temu, że spina razem zarówno RAW-y i ich wirtualne kopie, jak i związane z nimi TIFF-y, czy JPG-i, a do tego pozwala widzieć cały ten zbiór jako jedno zdjęcie/projekt.
Tutejszyn napisał/a: | Jedno powiększenie, które nie zalezy ode mnie, tylko programu. | Jedno? No skąd? Poza tym sensowne powiększenia są tylko dwa 1:1 i 1:4.
jaad75 napisał/a: | Pliki są domyślnie grupowane. | Nie lubię, kiedy program za mnie decyduje. NIe w takich sprawach. Tupię wtedy nogą i mówię, "a właśnie, że nie!"
komor - Pią 25 Lis, 2011
Tutejszyn napisał/a: | Ale ja nie ograniczam się do 8+3 |
To taka przenośnia była.
Tutejszyn napisał/a: | Coś się lubi, albo nie. Nie lubię LR, choć to naprawdę swietny program. |
No to akurat potrafię zrozumieć. Np. ja nie lubię Windowsa i dlatego go nie używam. Choć to taki świetny… a nie, tu już się zagalopowałem.
Tutejszyn napisał/a: | ...nie znam LR. Ale chyba tak naprawdę nie chcę już go poznać. Coś się lubi, albo nie. Nie lubię LR... | Nie lubisz, bo nie znasz, a nie znasz, bo nie lubisz. Błędne koło.
jaad75 napisał/a: | Daje przede wszystkim pełny CMS. | A co to jest CMS?
Juz chyba rozumiesz co chcę powiedziec...
[ Dodano: Pią 25 Lis, 2011 13:03 ]
jaad75 napisał/a: | Nie lubisz, bo nie znasz, a nie znasz, bo nie lubisz. Błędne koło. | Nie.. Lubię jesieć, lubię deszcz. Lubienie nie jest związane zawsze tylko z poznaniem czegoś.. LR nie lubię.
Tutejszyn napisał/a: | Nie lubię, kiedy program za mnie decyduje. NIe w takich sprawach. Tupię wtedy nogą i mówię, "a właśnie, że nie!" | Tupać nogą to sobie możesz, gdy coś jest bez sensu i nie da się tego ustawić po swojemu. To akurat jest pomyślane mega sensownie (choć można oczywiście zmodyfikować po swojemu) i "tupanie nogą", to bardziej na zasadzie "na złość mamie odmrożę sobie uszy". Trzeba po prostu pozwolić Lightroomowi robić w pełni to, do czego został stworzony, a nie traktować go tylko jako wołarkę do RAW-ów, bo wtedy używanie go jest zwyczajnie upierdliwe i bardziej czasochłonne. Lepiej wtedy zostać przy ACR, co zresztą przez wiele lat robiłem. Odkąd jednak pozwoliłem działać Lightroomowi mam 3x mniej pracy i większy porządek w plikach + łatwość backupów.
[ Dodano: Pią 25 Lis, 2011 13:06 ]
Tutejszyn napisał/a: | A co to jest CMS?
Juz chyba rozumiesz co chcę powiedziec... | Podstawowy warunek by program nadawał się do pracy ze zdjęciami.
Jestem amatorem. Być może załamałbys się wiedzac, ile warunków nie jest mi potrzebnych do szcześcia.
Tutejszyn napisał/a: | Jestem amatorem. | Ja też. Program obsługujący CMS i właściwy profil monitora jest mi potrzebny bym mógł ufać temu co widzę na ekranie. Bez tego, wszelka obróbka zdjęć, to po prostu loteria - nie ma mowy o żadnych świadomych działaniach.
komor - Pią 25 Lis, 2011
jaad75 napisał/a: | Nie lubisz, bo nie znasz, a nie znasz, bo nie lubisz. Błędne koło. |
Moja mama do dziś tak mi mówi, jak po raz kolejny mówię, że nie jadam śledzi.
Aszex - Pią 25 Lis, 2011
komor, Cytat: | Moja mama do dziś tak mi mówi, jak po raz kolejny mówię, że nie jadam śledzi. |
a próbowałeś?
komor - Pią 25 Lis, 2011
Aszex, nie.
hijax_pl - Pią 25 Lis, 2011
Ja napiszę tylko tyle, że od czasu kiedy poznałem dość dobrze LR, to znaczy biegle z niego korzystam to praktycznie przestałem używać PS...
Wyjątkiem są tylko te zdjęcia, które przerabiam na grafiki
mozer - Pią 25 Lis, 2011
jaad75, ale niektórym naprawdę wystarcza zadowolenie z efektu widocznego na własnym monitorze...
kufel - Pią 25 Lis, 2011
Tutejszyn napisał/a: | Wyrastałem na innym oprogramowaniu, które wyżłobiło w mojej świadomości na tyle głębokie koleiny, że nie umiem do końca zaakceptować filozofii Lightrooma. Dla mnie to juz zawsze będzie jedynie wołarka RAW i pionoustawiarka. Jednak doskonała wołarka i szalenie wygodna prostowaczka horyzontu.. | zapytam bo ciekawy jestem, o jakim sofcie mówisz?
jaad75 - Sob 26 Lis, 2011
mozer, ale bez CMS i poprawnej kalibracji ten efekt jest tylko złudzeniem, na podstawie którego nie warto podejmować żadnych decyzji obróbkowych.
Aszex - Sob 26 Lis, 2011
jaad75 napisał/a: | mozer, ale bez CMS i poprawnej kalibracji ten efekt jest tylko złudzeniem, na podstawie którego nie warto podejmować żadnych decyzji obróbkowych. |
mozer napisał/a: | jaad75, ale niektórym naprawdę wystarcza zadowolenie z efektu widocznego na własnym monitorze... |
amen...
Tutejszyn - Sob 26 Lis, 2011
kufel napisał/a: | zapytam bo ciekawy jestem, o jakim sofcie mówisz? |
Do obróbki Photoshop Elements, do zarządzania ACDSee. Może określenie "wyrastałem" jest zbyt mocne i dramatyczne , jednak nie pasuje mi to, w jaki sposób LR zarządza fotografiami. Wiem, zaczynam sie powtarzać. Odpowiadam tylko na pytanie.
hijax_pl - Sob 26 Lis, 2011
Tutejszyn, a tak z ciekawości - dlaczego zrezygnowałeś z zarządzania w PSE ?
nie mialem z czego rezygnować. Nawet nie zacząłem. Aby się nie rozpisywać. Jest mnostwo programów do zarządzania swoimi archiwami. Potrzebowalem czegoś lekkego, szybkiego, wygodnego, ładnego i funkcjonalnego. Wybrałem ACDsee. Organizer PSE nie ma żadnej z tych cech.
Aszex, rozumiem, że sugerujesz wierność jednemu monitorowi przez całe życie?... Zasmucę Cię - to również nie rozwiąże sprawy...
Tutejszyn napisał/a: | Może określenie "wyrastałem" jest zbyt mocne i dramatyczne | Raczej patetyczne, zwlaszcza w kontekście Twoich dotychczasowych wypowiedzi na forum...
Tutejszyn napisał/a: | jednak nie pasuje mi to, w jaki sposób LR zarządza fotografiami. | A co Ci konkretnie nie pasuje, albo opisz jak zarządzasz nimi w ACDSee, tak że "Ci pasuje".
Tutejszyn napisał/a: | nie mialem z czego rezygnować. Nawet nie zacząłem. | Przypuszczam, że podobnie jest u Ciebie z korzystaniem z Lightrooma.
jaad75, a jakie to są te moje wypowiedzi na forum? Czy ja zgrywam wszystkowiedzacego bufona? Dlaczego mam tłumaczyc co mi nie pasuje w LR, albo jak zarządzam archiwum w ACDSee? Ja wiem, że masz świetny monitor i być moze myszkę, ale czy to znaczy, że wszyscy inni powinni się kłaniać Tobie w pas?
Tutejszyn napisał/a: | jaad75, a jakie to są te moje wypowiedzi na forum? | Pełne "wiedzy i doświadczenia"...
Tutejszyn napisał/a: | Organizer PSE nie ma żadnej z tych cech. | No właśnie - bo PSE to nie organizer. Ale zarządzanie jest częścią tego programu, co w połączeniu z edycją jest całkiem wygodne. W zasadzie PSE w tym kontekście jest kopią LR (albo LR kopią PSE... )
Gdyby dodali do LR natywne wsparcie dla warstw i obsługę pluginów - o PSE mógłbym w ogółem zapomnieć i używać tylko LR do wszystkiego: od zarządzania zdjęciami, poprzez wywoływanie, edycję aż do drukowanie czy generowanie pokazów slajdów / galerii internetowych...
komor - Sob 26 Lis, 2011
hijax_pl napisał/a: | Gdyby dodali do LR natywne wsparcie dla warstw i obsługę pluginów - o PSE mógłbym w ogółem zapomnieć i używać tylko LR do wszystkiego |
Dla mnie taki układ jak jest, czyli LR, albo LR+PSE, albo LR+PS – jest dobry i klarowny. Dodanie samych warstw spowoduje, że zaraz stwierdzimy, że przydałyby się jeszcze filtry, albo piętnaście innych narzędzi z PS. Lepiej niech to sobie jest zewnętrzny program, ze swoim własnym interfejsem i możliwościami. W takim układzie działa on jako „rozszerzenie” LR, który staje się centrum zarządzania i edycji.
Wybacz hijax, ale jaad mnie wkuł tym swoim fandzoleniem i już nie mam ochoty ciągnać tematu. Moja obecność na forum nie jest związana z doradztwem, rozwiązywaniem problemów, a już najmniej wymądrzaniem się. Jestem tu z zupełnie innych powodów, choćby dla pleneru 321. A jaad ciągle powtarza w kółko jedno i to samo. Jaad, właśnie to jest bez sensu!, uzywając Twojego ulubionego słowa.
komor napisał/a: | W takim układzie działa on jako „rozszerzenie” LR, który staje się centrum zarządzania i edycji. | I tak jest wygodnie Tutejszyn napisał/a: | Wybacz hijax, ale jaad mnie wkuł tym swoim fandzoleniem i już nie mam ochoty ciągnać tematu. | Spoko - zdziwiło mnie tylko, że używasz ACDSee zamiast LR - u mnie było wręcz odwrotnie. Przez LR mi trudno teraz zaakceptować inne rozwiązania
komor, ale krzywe kanałów mogli by dodać, podobnie jak natywną obsługę plug-inów, zwłaszcza, że nie jest to coś czego nie ma w innych wołarkach...
Tutejszyn, po prostu nie wypowiadaj się o czymś, o czym najwyraźniej nie masz pojęcia.
jaad75 napisał/a: | Tutejszyn, po prostu nie wypowiadaj się o czymś, o czym najwyraźniej nie masz pojęcia. | Mam nadzieję, że widzisz, że posuwasz się odrobinę za daleko. Mam prawo do wyrażania swoich opinii. Bardzo chciałbym, abyś odrobinę inaczej formułował swoje.
kufel - Sob 26 Lis, 2011
jaad75 napisał/a: | mozer, ale bez CMS i poprawnej kalibracji ten efekt jest tylko złudzeniem, na podstawie którego nie warto podejmować żadnych decyzji obróbkowych. | ale póki po obróbce zdjęcie nie wędruję ono do sieci i nie jest oglądane na innych komputerach i monitorach to nie jest to problem. problem zaczyna się wtedy gdy udostępnimy je innym.
hijax_pl napisał/a: | Gdyby dodali do LR natywne wsparcie dla warstw i obsługę pluginów - o PSE mógłbym w ogółem zapomnieć i używać tylko LR do wszystkiego: | dlatego właśnie tego oraz innych rzeczy nie dodadzą
[ Dodano: Sob 26 Lis, 2011 11:31 ]
Tutejszyn napisał/a: | Do obróbki Photoshop Elements, do zarządzania ACDSee | myślałem ze jakiś zupełnie inny soft.
Tutejszyn napisał/a: | jednak nie pasuje mi to, w jaki sposób LR zarządza fotografiami. | jak sie przyzwyczaisz do tego ( ja tez musialem) i odkryjesz możliwości Lr to o innych wolarkach pewnie zapomnisz ja co prawda uzywam Lr ale nie do końca z założeniami jego twórców. każdego rawa eksportuje do jpg, jak przy zwykłej wołarce. tak zaczalem z niego korzystac i za daleko z tym zabrnąłem żeby to teraz zmieniać. ale jakoś nie przeszkadza mi to .
kufel napisał/a: | problem zaczyna się wtedy gdy udostępnimy je innym.
| Problem zacznie się nawet wtedy, gdy zmienimy monitor lub choćby obejrzymy sobie zdjęcie na własnym telewizorze, o wydruku nie wspominając. Zresztą - masz tylko jeden monitor w domu/pracy?
kufel napisał/a: | jak sie przyzwyczaisz do tego ( ja tez musialem) | Ja też musiałem. Gdyby przejrzeć moje posty sprzed kilku lat, to widać z nich, że początkowo traktowałem Lightrooma jako ładniejszą wersję ACR, kompletnie nie doceniając jak wygodnym narzędziem jest gdy pozwoli mu się działać zgodnie z tym jak został zaprojektowany.
kufel - Sob 26 Lis, 2011
jaad75 napisał/a: | Problem zacznie się nawet wtedy, gdy zmienimy monitor lub choćby obejrzymy sobie zdjęcie na własnym telewizorze, o wydruku nie wspominając. | racja, wtedy tez się zacznie.
jaad75 napisał/a: | Zresztą - masz tylko jeden monitor w domu/pracy? | w domu, owszem.
jaad75 napisał/a: | Gdyby przejrzeć moje posty sprzed kilku lat, to widać z nich, że początkowo traktowałem Lightrooma jako ładniejszą wersję ACR, kompletnie nie doceniając jak wygodnym narzędziem jest gdy pozwoli mu się działać zgodnie z tym jak został zaprojektowany. | ja cały czas używam go tylko w jakimś stopniu zgodnie z założeniami. i chyba nigdy sie nie przemogę by używać go w 100% wg założeń.
|
|