|
forum.optyczne.pl
|
 |
Aparaty analogowe - Siluet Electro
Martyna - Czw 24 Lis, 2011 Temat postu: Siluet Electro Cześć. Od dziś jestem właścicielką aparatu siluet electro. Nigdy nie robiłam zdjęć aparatem analogowym, i nawet ten wydaje mi się złożonym urządzeniem Mam pytania: jakich baterii powinnam użyć w aparacie? A drugie: jaki film, o jakim ISO powinnam kupić ? (i czarno-biały i kolorowy). Od czego zależy dobór? Proszę o pomoc.
ghost - Czw 24 Lis, 2011
Cytat: | Siluet Elektro is powered by a single 4RC53 battery, which can be replaced by four PX625 (or equivalent) batteries. |
film - najprościej kolorowy negatyw (łatwo wywołasz w labie), iso 200-400. np fuji.
hAdrian - Pią 25 Lis, 2011
Dobór ISO, zależy od tego w jakich warunkach zamierzasz fotografować. ISO podane przez ghost jest moim zdaniem odpowiednie dla filmu kolorowego i nadaje się do zdjęć w ładne słoneczne dni i te z chmurką również ;]
Co do czarno białych podobnie tylko trzeba pamiętać że te ?najlepsze? rejestrują różnice na kliszy nawet do 18 EV'ów.
Kup po dwie tańsze klisze filmu color and b&w i Sama sprawdź które ISO jest Ci najbardziej przydatne.
Generalnie im ciemniej tym wyższa wartość ISO albo dłuższy czas naświetlania.
Tutaj Znajdziesz niezłe filmy.
I musisz pamiętać że jeśli chcesz je oddać do wywołania do labu, muszę mieć w opisie C-41
Tutejszyn - Pią 25 Lis, 2011
Prymitywna prowokacja.
[ Dodano: Pią 25 Lis, 2011 21:34 ]
Czy można wysledzić IP tego kawalarza i zwyczajnie zbanować? To juz chyba z szósty raz.
|
|