|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Kontrola ekspozycji - parametry techniczne co lepsze
artuss811 - Sob 26 Lis, 2011 Temat postu: Kontrola ekspozycji - parametry techniczne co lepsze Witam jak można zauważyć jestem tu nowy i nosze się zamiarem kupna lustrzanki, jestem amatorem i nie wszystkie parametry do mnie przemawiają abym mógł zdecydować się na konkretny model oczywiście nie wymienię ich z wiadomych powodów, nie chce wojny na forum o markę, znawcy tematu może się zaraz zorientują o jakie "puszki" chodzi i tak aparat A ma Liczba pól pomiarowych 63 Liczba pól autofocusu 9 a aparat B ma Liczba pól pomiarowych 420 Liczba pól autofocusu 11/1 krzyżowy. I teraz proszę powiedzieć jak te parametry mogą mieć wpływ na robione zdjęcia i czy różnica jest aż tak duża w tych parametrach którą faktycznie bym odczuł, bo moja uwaga bardziej przyciąga aparat A
dcs - Sob 26 Lis, 2011
Zależy, czy ten Canon ma 9 krzyżowych, czy tylko centralny.
Pomiar światła wg mnie Nikon ma lepszy.
ophiuchus - Sob 26 Lis, 2011
Hmm... Ten Canon coś mi się zdaje też ma tylko centralny punkt krzyżowy artuss811, a w jakim trybie najczęściej będziesz robił zdjęcia? Bo może się okazać, że tak na prawdę aż tak wielkiego znaczenia to nie będzie miało. Wybierz ten aparat, który jest dla Ciebie wygodniejszy :] Nie wiem jak w Nikonie te 10 wspomagających pól sobie radzi, ze swojej praktyki napiszę tylko, że pomimo tego, że teraz w aparacie mam wszystkie punkty AF krzyżowe, to korzystam tylko z centralnego i przekadrowuję
dcs - Sob 26 Lis, 2011
ophiuchus,
Chyba że to Canon 60D? Ale wątpię.
hijax_pl - Sob 26 Lis, 2011
artuss811, 63 pola a 420 (czy w nowszych nawet 2016) to zasadnicza różnica, i nie piszę tylko i ilości punktów pomiarowych, ale na sposobie analizy danych z tych punktów.
artuss811 - Sob 26 Lis, 2011
no to i tak już wiecie o które marki chodzi albo po-prostu to były strzały bo większość je wybiera a mi tak naprawdę chodzi o modele canon 600d albo nikond5100 może teraz będzie łatwiej coś powiedzieć
dcs - Sob 26 Lis, 2011
artuss811,
Ważną sprawa jest z jakimi obiektywami.
artuss811 napisał/a: | canon 600d albo nikond5100 | A do czego? Jak np chcesz podłączyć do tego 100-400IS to canon będzie lepszy
dcs - Sob 26 Lis, 2011
Albo 1200/5.6L
ale co tu ma do rzeczy obiektyw ja się pytam o body to body ma współpracować z obiektywem a nie obiektyw z body wiem ze obiektyw to 50% udanego foto ale te parametry które podałem dotyczą body nie obiektywu. No chyba ze się mylę ze jak użyje w obu przypadkach obiektywu za 6tys to nie będzie miało to znaczenia to przepraszam
A jak będziesz te zdjęcia robić? I czego?
moronica - Sob 26 Lis, 2011
artuss811, owszem, zalezy z jakimi obiektywami. i nie chodzi tu o cene. z d5100 ze starszymi obiektywami (tymi bez wlasnego silnika, tzn wersje AF i AF-D) w ogole AF miec nie bedziesz wiec ile pol autofocusa bedziesz mial w korpusie nie bedzie mialo wielkiego znaczenia (tylko tyle by miec potwierdzenie ostrosci). ponadto jesli chodzi o pomiar swiatla to pomiar 3D rowniez zalezy od obiektywu (choc to akurat d5100 nie dotyczy bo ten tej opcji w ogole nie posiada)
http://bythom.com/lensacronyms.htm
dcs - Sob 26 Lis, 2011
artuss811,
Oferty obiektywów tych dwóch marek są różne, a i współpraca z niezależnymi bywa problematyczna. Jeśli chodzi o obiektyw "kitowy" to Nikkor 18-105 jest bdb.
komor - Sob 26 Lis, 2011
artuss811 napisał/a: | ale co tu ma do rzeczy obiektyw ja się pytam o body |
artuss811, troszeczkę ze złej strony się za to zabierasz. Wybierasz model samochodu rodzinnego rozpatrując kwestię czy kanały dolotowe powietrza są bardziej zoptymalizowane w tym modelu czy w tamtym. Tymczasem są inne, bardziej istotne aspekty do podjęcia odpowiedniej decyzji.
czemu rozmowa zeszła na obiektywy jak pytam się o parametry "puszek" no chyba ze mogę kupić obiektyw za 3tys i puszkę za 500zł i zrobić bardzo dobre zdjęcie jak z tym samym drogim obiektywem i puszka za 2,5 tys
http://www.digitalrev.com...43-article.html
wiec możecie mi powiedzieć czy te parametry jak w tytule maja jakieś powalające znaczenie czy po prostu wziąć aparat który bardziej leży w rekach czy faktycznie maja jakieś znaczenie
W klasie amatorskich aparatów nie zwracałbym na te parametry uwagi.
dcs - Sob 26 Lis, 2011
artuss811,
Pomiar światła jest w N na+
tak naprawdę rozpatruje następujące aparaty może wy pomożecie wybrać i dlaczego akurat ten:
1. Canon EOS 600D + 18 - 55 mm IS II
2. Canon EOS 600D + 18 - 135 mm IS
3. Nikon D5100 body + 18-105 VR
4. Nikon D5100 + 18-55 mm VR
5. Nikon D5100 + 18-250 Di II LD
moronica - Sob 26 Lis, 2011
zestawy z 18-55 oraz ten z 18-250 mozna od razu odrzucic
Sunders - Sob 26 Lis, 2011
a pod uwagę warto wziąść zestawy 2 i 3
ophiuchus - Sob 26 Lis, 2011
artuss811, następnie przymierzyć wspomniane zestawy (2 i 3) do rączki, odpowiedzieć sobie na pytanie, który jest wygodniejszy, i ewentualnie jaka będzie dalsza ścieżka rozwoju (jeśli będzie) oraz cieszyć się wspaniałymi zdjęciami
dcs - Sob 26 Lis, 2011
artuss811,
3. Nikon D5100 body + 18-105 VR,
a może Nikon D90 + 18-105 VR
Obiektyw najlepszy z zestawów. Ma i SWM i VR /Canonowski 18 - 135 mm IS -ma tylko stabilizację/ optycznie w porządku.
Jeśli będziesz chciał dużo ustawiać ręcznie to w D90 zrobisz to szybciej.
Jak dużo filmować, to 1. Canon EOS 600D + 18 - 135 mm IS lub 2. D5100 body + 18-105 VR.
/Z D5100 zdjęcia będą lepsze/.
artuss811 - Nie 27 Lis, 2011
i takie opinie mnie cieszą raczej chce robić zdjęcia niż filmować wiec raczej wybór padnie na nikona d5100 myślałem o d90 tylko coraz trudniej go dostać obdzwoniłem wszystkie sklepy w okolicy nie ma juz d90 sa tylko powystawowe a jak juz sa to z przesadzana cena o 300 zł z ta sama optyka a wiem ze jest nikon d5100
oxygenium79 - Nie 27 Lis, 2011
Tylko zamiast wymienionych szkieł weź pod uwagę 18-70 i/lub 35/1.8. To są najlepsze szkła do DX, nie licząc 17-55/2.8.
a jeszcze jedno pytanie czy do nikona d5100 muszę kupować bądź są zalecane obiektywy z oznaczeniem DX czy raczej bardziej bez tego oznaczenia, bo niby z tym DX bardziej winietują ale są przeznaczone do nie pełnej klatki 35mm a nikon chyba taka ma czy coś nie tak wyliczyłem
dcs - Nie 27 Lis, 2011
artuss811,
Jak zamierzałbyś zmieniać w niedalekiej przyszłości korpus na FX /pełna klatka/, to zakup takich obiektywów i tak miałby minimalny sens. Nie znajdziesz wśród obiektywów FX takiego o uniwersalnym zakresie w DX. Obiektywy DX są specjalnie skonstruowane pod małe matryce - np ich duże upakowanie pixeli.
Poza tym są droższe.
raczej jak kupie N d5100 to już długo go będę miał i szybo nie zmienię wiec mam raczej skupiać się na szkłach z DX po prostu nie wiem które będą odpowiednia dla tego aparatu
moronica - Nie 27 Lis, 2011
artuss811, to nie jest tak ze DX sa zalecane pod mniejsza matryce w odroznieniu od pelnoklatkowych obiektywow. w wiekszosci przypadkow obiektywy pelnoklatkowe sprawdza sie tak samo dobrze albo i lepiej. zauwaz, ze wiekszosc dlugich szkiel jest produkowana pod FX, nawet amatorskie obiektywy takie jak N 70-300VR czy T 70-300VC sa pod pelna klatke. najwieksze znaczenie ma to jak kupujesz szkla szerokokatne gdyz te przeznaczone na pelna klatke sa kilkukrotnie drozsze i kilkukrotnie ciezsze a zazwyczaj nie oferuja na DX tak szerokiego kata jakiego bys oczekiwal (np rewelacyjny N 14-24 rzadko jest kupowany pod DX). najszerszy obiektyw tzw ultra wide angle pod DX zaczyna sie od ogniskowej 8mm, pod FX - dopiero od 12mm. obiektywy typu rybie oko rowniez kupuje sie zazwyczaj pod rozmiar matrycy. kupujac je chcesz miec kat widzenia 180 stopni a to zapewni ci na DX tylko obiektyw przeznaczony na DX
wiec jednym słowem skupiać się na obiektywach DX
artuss811, nie. pod DX kupowac te obiektywy, ktorych parametry, jakosc i cena ci odpowiadaja. pod FX to samo tyle ze nie brac pod uwage obiektywow DX
moronica, tak ale mi chodzi o to który będzie właściwszy bo wychodzi na to ze do N D5100 mogę dać DX bez DZ a do FX tylko bez DX
artuss811, nie wiem co to to DZ ale ponownie - tylko w okreslonych przypadkach szkla DX beda "wlasciwsze" a w wiekszosci nie bedzie to mialo znaczenia
no teraz to rozumiem - nareszcie sorrki ale ten temat jest dla mnie nowy a jaki mozesz plici obiektyw do normalnych zdjęć - widok budynki ludzie i z możliwością macro taki raczej uniwersalny bez konkretnych zastosowań jak widoki czy portret
zajrzyj do "co zamiast kita do nikona". pamietaj tylko ze lustro to nie kompakt a decydujac sie na szklo uniwersalne otrzymasz polsrodek jesli chodzi np o portret czy makro
maput - Nie 27 Lis, 2011
artuss811 napisał/a: | a jaki mozesz plici obiektyw do normalnych zdjęć - widok budynki ludzie i z możliwością macro taki raczej uniwersalny bez konkretnych zastosowań jak widoki czy portret |
Nawet jeśli byłby taki obiektyw to nikt by Ci go z czystym sumieniem nie polecił. W lustrzankach uniwersalność nie istnieje.
Kup aparat w kicie z podstawowym obiektywem (18-105, a nie 18-55), popracuj nim trochę, a po jakimś czasie sam będziesz wiedział czego Ci brakuje i co Ci najbardziej jest potrzebne.
O wiele łatwiej sformułować pytania jak się już trochę praktyki liznęło, niż na samym początku drogi.
Wiec już decyzja podjęta kupuje Nikon D5100 body + 18-105 VR jutro będzie odbiór w RTV EURO AGD
|
|