forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Wybór kompakcika

KaraGirl - Sob 26 Lis, 2011
Temat postu: Wybór kompakcika
Witam wszystkich.

Chciałabym się Państwa poradzić jakie wybrać aparat kompaktowy. Mam kilka swoich faworytów ale o tym za chwilkę.
Aparat ma być "do tańca i do różańca" tzn. będzie mi służył w pracy - jestem agentem nieruchomości ale nie ukrywam, że będę go zabierać na różnego rodzaju wypady za miasto czy w plener. Nie mam dużego doświadczenia w pstrykaniu zdjęć.
Jeżeli chodzi o przedział cenowy to nie mam jakichś większych ograniczeń natomiast wszystko w granicach zdrowego rozsądku:-)
Teraz aparaty, które wpadły mi w oko i trochę czytałam na ich temat.W wielu opiniach, które udało mnie się znaleźć w internecie zajmowały czołowe miejsca w rankingach. Nie wiem tylko czy były to Opinie obiektywne. No cóż do rzeczy:-)

1. SONY DSC-HX9V
2. Panasonic Lumix DMC-TZ20
3. Olympus SZ-30MR
4. FUJI F550 EXR
5. NIKON Coolpix S8100
6. SONY DSC-HX9V 3D

Jeżeli macie Państwo jakieś sugestie bądź jakieś swoje propozycje to będę wdzięczna za poradę.

Pozdrawiam serdecznie,
Karolina

ophiuchus - Nie 27 Lis, 2011

Szanowna Pani, biorąc pod uwagę wymienione kryteria rozważyłbym zakup aparatów wskazanych w punktach 2 i 4. Głównie przez wzgląd na obiektywy, które dysponują dosyć szerokim polem widzenia przy najkrótszej ogniskowej, a także możliwością wykonywania zdjęć w formacie RAW (Fuji), czy ustawienia migawki na czas dłuższy niż 15-30 sekund. Jakkolwiek są to moje subiektywne odczucia po pobieżnej lekturze specyfikacji powyższych aparatów ;) W skrócie na moje oko warto pomyśleć nad Panasem bądź Fudżi, z przewagą Panasonika, ale to ze względu na fakt wskazany w teście, a dotyczący przysłony pracującej w Fudżi ze zbyt dużym skokiem. Niestety żadnego z tych aparatów w rękach nie miałem, obawiam się też, że w tym przedziale klasowo - cenowym różnią się one głównie wyglądem i niuansami w specyfikacji. Warto pójść do sklepu i je spróbować przetestować, jeśli sprzedawca pozwoli. Nie wiem jak w Sony działa funkcja 3D, ale skoro aparacik ten ma tylko jeden obiektyw, to wyobrażam sobie to jako zbędny gadżet ;)
KaraGirl - Nie 27 Lis, 2011

Przejdę się dziś do jakiegoś sklepu z elektroniką może Saturn czy Media-Markt i rozejrzę się nad tymi dwoma pozycjami, które Pan zaproponował. Mam nadzieję, że będą. Nie ukrywam, że wolała bym kupić aparat na allegro z uwagi na niższą cenę średnio o 100-150zł.

Biorąc pod uwagę fakt, iż jestem Kobietą to nie ukrywam, że aspekt estetyczne są dla mnie istotne dlatego też aparaci Fuji wydaje mnie się bardziej atrakcyjny. Czy różnice między Panasonikiem a właśnie Fuji są znaczące?

dcs - Nie 27 Lis, 2011

KaraGirl,
Dobrze by było, żeby ogniskowa zaczynała się od ekwiwalentu 24mm. Różnica w szerokości kadru między 24mm, a 30mm /Coolpix S8100/ jest bardzo duża.
Może pani użyć porównywarki /brak w niej cen/. Aparaty> wybrać do 5 i porównać.

Sunders - Nie 27 Lis, 2011

KaraGirl napisał/a:
Czy różnice między Panasonikiem a właśnie Fuji są znaczące?

KaraGirl napisał/a:
Aparat ma być "do tańca i do różańca" tzn. będzie mi służył w pracy - jestem agentem nieruchomości ale nie ukrywam, że będę go zabierać na różnego rodzaju wypady za miasto czy w plener. Nie mam dużego doświadczenia w pstrykaniu zdjęć.

Przy takich zasosowaniach IMO roznice miedzy nimi znaczace nie sa :smile:

Użyłam porównywarki oto jej wynik http://www.optyczne.pl/po...=1245&add3=1366

Przyznam szczerze, że informacje, które tam "wyskoczyły" są dla mnie czarną magią;-)
Zwróciłam uwagę na ogniskową, faktycznie Nikon jest najlepszy pod tym względem (<30mm). Fuji oraz Panasonic są do siebie bardzo zbliżone pod względem osiągów. Nie pozostaje mi chyba nic innego jak kierowanie się kwestiami estetycznym. Co Państwo sądzicie o tym porównaniu?

dcs - Nie 27 Lis, 2011

KaraGirl,
24mm przydaje się do wnętrz.
Proszę podać budżet,

powiedzmy, że do 1500zł...

[ Dodano: Nie 27 Lis, 2011 15:46 ]
Jak wspomniałam, aparat będę wykorzystywać do pracy. Fotografować będę pomieszczenia w mieszkaniach...

dcs - Nie 27 Lis, 2011

KaraGirl,
Rzucę okiem. Trochę to zajmie.
Zależy Pani na takich potężnych zoomach?- odbija się to na jakości. 14 Mpix też. Myślę, że 10-12 jest optymalne. A zoom do ~15x /choć lepiej mniej/.

Zależy mi na tym aby zdjęcia były ładne. Aby aparat miał szerokie zastosowanie. Wcześniej myślałam nawet o półautomatycznej lustrzance. Zdecydowałam jednak, że tak zaawansowany sprzęt nie jest mi potrzebny. Chciałabym aby aparat dobrze się spisywał w pracy jak i na wyjazdach wakacyjnych....

KaraGirl napisał/a:
Fuji oraz Panasonic są do siebie bardzo zbliżone pod względem osiągów. Nie pozostaje mi chyba nic innego jak kierowanie się kwestiami estetycznym. Co Państwo sądzicie o tym porównaniu?

W tym zestawieniu IMO sa najlepsze, ale mi podobnie jak i ophiuchusowi najbardziej podobaja sie parametry Panasonica/ szerszy zakres czasow otwarcia migawki, lepszy tryb seryjny, wieksza ilosc programow tematycznych/. Jesli chodzi o "urode", to tez wolalbym Panasonica, ale de gustibus ... :smile:

Aszex - Nie 27 Lis, 2011

Tyle, że tz20 szumi dość mocno na wysokich iso...

SONY DSC-HX9V i SONY DSC-HX9V 3d, to ten sam aparat. ;)

Chyba hdr może być przydatny, aby nie było wypalonego nieba lub okien. Uchylany ekran?

W takim układzie chyba skuszę się jednak na tego Panasonica....

[ Dodano: Nie 27 Lis, 2011 16:20 ]
Ale wstrzymam się z kupnem do momentu kiedy Sunders wyrazi swoją opinię:-)

KaraGirl napisał/a:
skuszę się jednak na tego Panasonica....

Mysle, ze z podanych na wstepie, to najlepszy wybor.
Gdyby dlugie ogniskowe nie byly jednym z priorytetow, zwrocilbym uwage na Panasonica Lumixa DMC-LX5 :smile:

ophiuchus - Nie 27 Lis, 2011

KaraGirl, Sunders dobrze prawi, pomyśl jeszcze nad LX5, gdyż dobry sprzęt to jest a jakże :]

W takim razie pozostaje dwóch faworytów Panasonic Lumix DMC-LX5 oraz Panasonic Lumix DMC-TZ20.

Macie jeszcze jakichś ewentualnych kandydatów?

Aszex - Nie 27 Lis, 2011

Olympus XZ-1

Samsung EX-1

canon s95

Sunders, co sądzisz o powyższych propozycjach?
dcs - Nie 27 Lis, 2011

KaraGirl,
Olympus XZ-1 /biały?/
Nikon Coolpix S9100 /kolory/
Nikon Coolpix P7000 /topowy kompakt N , jest następca P7100, ale droższy/
Panasonic Lumix DMC-TZ18 /podobny doTZ20 mniejszy zoom, tańszy/

Nikon coolpix p7100 przypadł mi do gustu...
dcs - Nie 27 Lis, 2011

KaraGirl,
P7000 to starszy model, niewielka różnica, no i ma celownik - nie trzeba zawsze korzystać z wyświetlacza. Wygodne sterowanie jak się chce samemu poustawiać.

Czym się różnią? Skorzystała bym z porównywarki ale na prawdę fachowe opisy jakie są tam zawarte brzmią dla mnie jak czarna magia;-) Była bym wdzięczna na przetłumaczenie tych wszystkich zaawansowanych pojęć na język łopatologiczny ;-)
dcs - Nie 27 Lis, 2011

KaraGirl,
Niczym ważnym, /uważam, że to kosmetyka na pewno nie warta ponad 400zł+/
Można powiedzieć, że Nikon "przypicował" poprzedni model.
http://www.chip.pl/testy/...n-coolpix-p7100
Chyba, że różnica paru stów nie gra roli.

KaraGirl - Pon 28 Lis, 2011

w przypadku kiedy różnica waha się na poziomie 1300 - 1800zł to te "parę" stów odgrywa dużą rolę:-) Ten Nikon-ik P7000 ma ciekawą opinię. Myślę, że to na niego padnie wybór:-) Troszkę estetycznie mi nie pasuję ale zależy mi na tym aby aparat był porządny a nie ładny:-)
dcs - Pon 28 Lis, 2011

KaraGirl,
Jeżeli będziesz robiła zdjęcia wewnątrz /nieruchomości?/, a będzie słabe oświetlenie, to dodatkowy flesz /aparat ma sanki/ bardzo poprawi zdjęcia. Lampa skierowana pod kątem ~60 stopni w sufit. Tu zasada jest prosta - im mocniejsza, tym lepsza. Albo statyw.

Wewnątrz. Oświetlenie? Hm nie liczę na nic więcej niż standardowe oświetlenie pokoju - żyrandol/ plafon. Myślę, że P7000 da sobie radę... ewentualnie dodatkową lampę do kupię. Statyw raczej odpada. Nie będą to sesje zdjęciowe;-)
dcs - Pon 28 Lis, 2011

KaraGirl,
Na Dobranoc: Retro Fujifilm X10 - ciekawy, góra mogłaby być srebrna jak w X100.

Śliczny aparat:-) Klasyczna obudowa i potężne parametry:-) Faktycznie srebro dodało by jeszcze więcej klasy:-)

Mam dylemat miedzy p7000 a p7100
Wyczytałam, że ten p7100 robi nieco słabsze fotki.
Różnica w ceneo to ok. 300-350zł

dcs - Pon 28 Lis, 2011

KaraGirl,
P7000 nie miałem w rękach. P7100 ma moja koleżanka i trochę zdjęć zrobiłem. Do jakości nie mam zastrzeżeń.

KaraGirl napisał/a:
Różnica w ceneo...
- kwestia czy za te ceny są dostępne w sklepach.

są dostępne jak to sprzedawcy piszą "od ręki". Myślę, że różnica jakości między p7100 a p7000 jest (o ile w ogóle jest) tak nie wielka, że praktycznie nie zauważalna.
Jak aparacik się sprawuje? Warty polecenia? Jutro się przejdę do sklepu i zobaczę oba o ile to będzie możliwe (dostępne)

TomPL2 - Pon 28 Lis, 2011

Zastanów się, czy potrzebny ci zoom 7x i wizjer? Bo jeśli nie, to jedna LX5 jest... zgrabniejszy :)

Czy Nikon p7000 jest hybrydą? W zasadzie tak duży zoom nie jest mi potrzebny. Wizjer by się przydał. Chcę troszkę na nim poćwiczyć bo docelowo chciała bym również kupić lustrzankę.

[ Dodano: Pon 28 Lis, 2011 14:50 ]
Szczerze powiedziawszy to ma lekki mętlik w głowie. Moje typy to Nikon p7100 i p7000.
Jeżeli chodzi o estetykę to bezwzględnie wygrywa nowszy model. Może znacie jakaś pstrykałkę na podobnym poziomie co owe Nikony?

fotka - Pon 28 Lis, 2011

Wydaje mi się, że od Nikona p7000 albo p7100 do Twoich zastosowań lepszy będzie Lumix LX5.

Zauważ, że najkrótsza ogniskowa Nikona to aż 28mm wydaje mi się, że to dla Ciebie za dużo. Nie chcesz chyba, żeby małe klitki wyglądały jak małe klitki :smile: Mają raczej wyglądać jak wielkie salony :wink: Moim zdaniem potrzebujesz szerszego kąta. Lumix pod tym względem jest dużo lepszy - 24mm. 4mm zrobi sporą różnicę (do wnętrz: im mniej - tym lepiej - szerszy kąt widzenia). Lumix ma też jaśniejszy obiektyw: na szerokim końcu f/2.0, a ten Nikon f/2.8 (też: im mniej tym lepiej - więcej światła; można użyć niższych ISO - mniejsze szumy), a matryce tej samej wielkości (Lumix marginalnie większą), do obu można ewentualnie doczepić lampę.
Wydaje mi się, że do wnętrz najważniejsze parametry to: szeroki kąt, jasność obiektywu oraz wielkość matrycy (fizyczna: lepsze kompakty zwykle mają 1/1.6 albo 1/1.7 (mniejsze szumy), a gorsze na ogół jakieś 1/2.3 ).

A do wakacyjnego pstrykania oba się nadadzą. (Mam wcześniejszą wersję lumixa - lx3, daje całkiem przyjemne obrazki. Tego Nikona nie znam.)

Zaznaczam jednak, nie jestem ekspertem.

Sunders - Pon 28 Lis, 2011

KaraGirl napisał/a:
Moje typy to Nikon p7100 i p7000.
Jeżeli chodzi o estetykę to bezwzględnie wygrywa nowszy model.

Skoro bierzesz pod uwage p7100, to znaczy ze budzet zostal podwyzszony :?:

Jesli tak, to proponuje rozwazyc jeszcze canona powershot G12 :smile:

Proponuję dorzucić jeszcze z 10 aparatów;D
Najwyraźniej nie potrafię podjąć męskiej decyzji;-)) budżet to ok. 2000zł
Ten Canon lepszy od P7100?

[ Dodano: Pon 28 Lis, 2011 21:45 ]
Fajny ten Canon. Lepszą ma specyfikacje?

wielbicielxx - Wto 29 Lis, 2011

fotka napisał/a:
Wydaje mi się, że od Nikona p7000 albo p7100 do Twoich zastosowań lepszy będzie Lumix LX5.

Zauważ, że najkrótsza ogniskowa Nikona to aż 28mm wydaje mi się, że to dla Ciebie za dużo. Nie chcesz chyba, żeby małe klitki wyglądały jak małe klitki :smile: Mają raczej wyglądać jak wielkie salony :wink: Moim zdaniem potrzebujesz szerszego kąta. Lumix pod tym względem jest dużo lepszy - 24mm. 4mm zrobi sporą różnicę (do wnętrz: im mniej - tym lepiej - szerszy kąt widzenia). Lumix ma też jaśniejszy obiektyw: na szerokim końcu f/2.0, a ten Nikon f/2.8 (też: im mniej tym lepiej - więcej światła; można użyć niższych ISO - mniejsze szumy), a matryce tej samej wielkości (Lumix marginalnie większą), do obu można ewentualnie doczepić lampę.
Wydaje mi się, że do wnętrz najważniejsze parametry to: szeroki kąt, jasność obiektywu oraz wielkość matrycy (fizyczna: lepsze kompakty zwykle mają 1/1.6 albo 1/1.7 (mniejsze szumy), a gorsze na ogół jakieś 1/2.3 ).

A do wakacyjnego pstrykania oba się nadadzą. (Mam wcześniejszą wersję lumixa - lx3, daje całkiem przyjemne obrazki. Tego Nikona nie znam.)

Zaznaczam jednak, nie jestem ekspertem.

Ten post powinien zakończyć ten wątek i pokazać ci co jest dla ciebie najlepsze. Lumix LX5 ewentualnie samsung EX1

KaraGirl - Wto 29 Lis, 2011

Wybór jednak pada na canona g12. Najbardziej mi odpowiada pod względem estetyki i parametrów. Ma dobre opinie i producent solidny:-)
wielbicielxx - Wto 29 Lis, 2011

Estetyka znów wygrała :mrgreen:
KaraGirl - Wto 29 Lis, 2011

Właśnie go trzymam w ręku:-) Wygląda świetnie, fotki też fajne(ładne) pstryka. Jest bardzo łatwy w obsłudze. Bawiłam się również Lumix-em i jakoś niestety ale mnie nie przekonał. Sprzedawca Panasonica mi odradzał jak to powiedział jest zapalonym Canonowce. Biorę na to poprawkę z uwagi na wyższą cenę jaką zapłaciłam za g12. Ogólnie rzecz biorą jestem zadowolona. Zobaczymy jak się będzie spisywał:-)
Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za pomoc:-)

Sunders - Wto 29 Lis, 2011

KaraGirl napisał/a:
jestem zadowolona

IMHO to najwazniejsze. Gratuluje podjecia decyzji i udanego zakupu. Sam dokonalem rok temu takiego samego wyboru i nie zaluje :smile:

KaraGirl - Sro 30 Lis, 2011

Jestem pod wrażeniem, że bez flesha jedynie przy zapalonej nocnej lampce G12 robi tak spaniałe foty. Oj czuję, że będzie dużo radości;-) Choć ten lumix też niczego sobie. Uważam jednak (jestem laikiem jeżeli chodzi o fotografię) Oznaczenia przycisków i funkcji Canona są o wiele bardziej przejrzyste. Pokrętło z ISO jest kapitalne. Piszę to dla kogoś kto może ma również dylemat i pomoże mu to w dokonaniu wyboru:-) Żałuję jednak, iż nie miała okazji dotknąć Nikona p7000 lub p7100

[ Dodano: Sro 30 Lis, 2011 00:38 ]
Sunders, Canon g12 jest awaryjny? Miałeś z nim jakieś problemy?

[ Dodano: Sro 30 Lis, 2011 00:42 ]
Pytam dlatego bo mój brat cioteczny rozważa zakup takiego używanego cudeńka. C prawda gwarancja jest do stycznia, to cena niższa o 400zł. Ja niestety jestem chytrusem i nie lubię się dzielić moim sprzętem, jakoś nie ufam ludziom;-)

Sunders - Sro 30 Lis, 2011

KaraGirl napisał/a:
Sunders, Canon g12 jest awaryjny? Miałeś z nim jakieś problemy?

Jak dotąd 0 problemów,

KaraGirl napisał/a:
Ja niestety jestem chytrusem i nie lubię się dzielić moim sprzętem

mimo że ja, w odróznieniu od Ciebie udostępniam go najbliższej Rodzinie :smile: