|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Szybkozłączka statyw -> kilka głowic
Sznink - Nie 27 Lis, 2011 Temat postu: Szybkozłączka statyw -> kilka głowic Witam.
Posiadam jeden statyw i kilka głowic fotograficznych. Mam statyw manfrotto 055XPROB i obawiam się że niedługo zniszczę te 3 śruby którymi dociskam głowice od spodu. Z resztą bez sensu jest w terenie operować śrubokrętem podczas wymiany. Czy ktoś stosuje jakąś szybkozłączkę aby łatwiej głowice na jednym statywie wymieniać? Albo możecie zaproponować jakieś solidne rozwiązanie?
Pozdrawiam
dcs - Nie 27 Lis, 2011
Sznink,
Kup śruby z uchem /może uchylnym/. Nie znam parametrów gwintu.
komor - Nie 27 Lis, 2011
dcs, w 055XPRoB jest dość ciasno przy tych śrubach. Nie wiem czy są takie śruby o małym uchu? A pytanie Szninka w sumie ciekawe. Choć alternatywą jest też zaopatrzenie się w dodatkowe kolumny centralne. Nie wiem do czego stosujesz te głowice, być może do większości wystarczy krótka kolumna?
hijax_pl - Nie 27 Lis, 2011
Sznink napisał/a: | Mam statyw manfrotto 055XPROB i obawiam się że niedługo zniszczę te 3 śruby którymi dociskam głowice od spodu | To ich nie dociskaj - ja ich w ogóle nie używałem a głowice przekręcałem dość często.
dcs - Nie 27 Lis, 2011
komor,
Są takie, że ucho jest w części szerszej łba. Kwestia gwintu /w ostateczności można przegwintować z większego fi/
Jeszcze raz powtórzę - wg mnie te śrubki w 90% sytuacji są nadmiarowe.
dcs - Nie 27 Lis, 2011
chyba te trzy na imbus?
One nie są pod imbus tylko śrubokręt płaski. Takie bez łba.
dcs - Nie 27 Lis, 2011
U mnie w starym Gitzo są na imbus.
Albo śruba moletowana jak jest miejsce.
komor - Nie 27 Lis, 2011
dcs, tak na szybko, bo nie mam teraz czasu rozkładać bambetki. Śrubki w 055XProbB:
dcs - Nie 27 Lis, 2011
komor,
To wiem.
Ten kołnierz kolumny nie ma gwintu wewnątrz otworu?
dcs napisał/a: | Ten kołnierz kolumny nie ma gwintu wewnątrz otworu? | Tak.
dcs - Nie 27 Lis, 2011
http://www.google.pl/sear...oKFCYKDOtbZnJYP
No tak, ale nadal nie widzę powodu by je stosować
Po pierwszym razie, gdy jedna z nich bliska była samoistnemu wykręceniu się wziąłem torebeczkę, wykręciłem wszystkie i schowałem skrzętnie. Żadne zdjęcie nie ucierpiało z tego powodu
Sznink - Nie 27 Lis, 2011
W sumie rozwiązanie jest banalne - do statywu przymocuję adapter-szybkozłączkę z żeńskim gwintem 3/8 cala a płytki do głowic przymocuję z użyciem przejściówki 1/4->3/8 (chyba że znajdę płytkę która już standardowo ma męski gwint 3/8 cala).
hijax_pl - Pon 28 Lis, 2011
Sznink, moim zdaniem takie kombinowanie tylko pogorszy stabilność zestawu.
Sznink - Nie 11 Gru, 2011
Czas na zakończenie.
Dokupiłem adapter manfrotto 625 i zestaw sześciokątnych płytek 030 do niego. Adapter ma już w zestawie jedną płytkę i dwie wymienne śruby z gwintem 1/4 i 3/8. Płytki natomiast trzeba zamówić z odpowiednią śrubą.
Po złożeniu zestaw statyw-głowica podnosi się o 4cm, więc niewiele w sumie:
Warto zauważyć że śruby kontrujące ze statywu nie docisną adapteru od dołu. Są zbyt szeroko rozstawione i wkręcanie ich może tylko uszkodzić ich gwint (będą się wkręcać w zaokrąglone ścianki adapteru). Ale spoglądając z góry mamy możliwość wkręcenia 2 śrub od góry: Tak skręcony zestaw jest praktycznie nie do ruszenia.
Przykładowe połączenia głowic z płytkami:
No i na koniec małe podsumowanie. Sześciokątna płytka pasuje w sam raz pod głowice. Nie zdecydowałbym się na połączenie ich za pomocą mniejszych, prostokątnych płytek.
Jeśli ktoś zamiennie używa kilka głowic do jednego statywu to polecam samemu coś takiego sobie zafundować (niekoniecznie akurat modele manfrotto) - Wygoda i szybkość przebudowy zestawu jest kosmiczna.
Pozdrawiam
hijax_pl - Nie 11 Gru, 2011
Sznink napisał/a: | Jeśli ktoś zamiennie używa kilka głowic do jednego statywu to polecam samemu coś takiego sobie zafundować (niekoniecznie akurat modele manfrotto) - Wygoda i szybkość przebudowy zestawu jest kosmiczna. | Jeśli miałbym zmieniać głowice co 5min - to tak. W przeciwnym wypadku tych parę obrotów na gwincie w zupełności nie przeszkadza. Mi nie przeszkadza...
|
|