forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Problemy z odwzorowaniem kolorów w D700

AdamAdam - Pon 28 Lis, 2011
Temat postu: Problemy z odwzorowaniem kolorów w D700
Czy ktoś może pomóc i podpowiedzieć co jest nie tak z moją nówką Nikonem D700? Zero prawidłowego odwzorowania kolorów!

Pierwsze zdjęcia w plenerze- załamka, zamiast kolorów jesieni- żółte nie-wiadomo-co.
Zdjęcia w studio- wszystkie kolory przekłamane. W przypadku bardzo jasnego błękitu trzeba zgadywać co to za kolor. Przedmiot fioletowy wychodzi jak zwykły granat. Wina musi być aparatu, bo ekran kalibrowany i wyświetla dokładnie to co aparat, zdjęcia odebrane z labu też pokazują to samo.
Co się dzieje z tymi kolorami???
Wypróbowane wszystkie możliwe ustawienia balansu bieli, próbowałem też sam je modyfikować- jest jeszcze gorzej.
Pomocy!!!

hijax_pl - Pon 28 Lis, 2011

AdamAdam, a może jakiś przykład byś wkleił? Bo tak to równie dobrze można z fusów wróżyć ;)

hijax_pl napisał/a:
AdamAdam, a może jakiś przykład byś wkleił? Bo tak to równie dobrze można z fusów wróżyć ;)

Ale co pomogą fotki, skoro na wszystkich zdjęciach kolory nie te? jak mogę tu pokazać jaki jest właściwy kolor przedmiotu, skoro zawsze jest przekłamany? niezależnie od balansu, zawsze porażka.

A jak robisz zdjęcia? Robisz w RAW czy JPG? Jaki balans ustawiasz? Jakie masz oświetlenie? Jaki profil przetwarzania kolorów?

A jak chcesz coś by kolory były idealne warta by było się wyposażyć w jakiś wzornik kolorów.

hijax_pl napisał/a:
A jak robisz zdjęcia? Robisz w RAW czy JPG? Jaki balans ustawiasz? Jakie masz oświetlenie? Jaki profil przetwarzania kolorów?

A jak chcesz coś by kolory były idealne warta by było się wyposażyć w jakiś wzornik kolorów.

RAW
Balans w studio: najlepiej wychodzi flash, próbowałem jednak wszystkich ustawień z własnym ustawianiem temp. barowej K- nawet Lightroom nie radzi sobie z poprawkami balansu.
Balans w plenerze: dopasowuję do sytuacji.
Zależy mi głównie na balansie w studio- lampy Bowens Gemini pro (kolor/temp. 5600K (±300K) (zaszalałem bo kasa z dofinansowania:)
Przestrzeń barw: to samo wychodzi na sRGB jak i Adobe. Póki co ustawiłem Adobe.

Naczytałem się o wzorniku, ale kolejny gadżet...Hm, myślałem że sprzęt będzie sam z siebie wymiatał!

dcs - Pon 28 Lis, 2011

AdamAdam napisał/a:
Lightroom nie radzi sobie z poprawkami balansu.
:shock:

hijax_pl napisał/a:

Profil przetwarzania standard zresetowany do ustawień oryginalnych.

[ Dodano: Pon 28 Lis, 2011 19:27 ]
dcs napisał/a:
AdamAdam napisał/a:
Lightroom nie radzi sobie z poprawkami balansu.
:shock:

?

AdamAdam napisał/a:
barowej K- nawet Lightroom nie radzi sobie z poprawkami balansu.
Balans bieli to nie tylko temperatura w Kelvinach ale też kilka innych parametrów. Zrób zdjęcie szarej karty i użyj w LR pipety. No i ustaw w profilach kamery (w LR tam na samym dole) coś innego niż Adobe Standard.

Docelowo proponowałbym Ci zakupić jednak ColorChecker Passport, wygenerować swój profil studyjny i z niego korzystać w LR.
AdamAdam napisał/a:
Profil przetwarzania standard zresetowany do ustawień oryginalnych.
Jak robisz w RAW to to ustawienie nie ma znaczenia. Tak samo jak balans bieli i przestrzeń kolorów...

[ Dodano: Pon 28 Lis, 2011 19:30 ]
Swoją drogą ciekaw jestem tych zdjęć jesieni... Możesz coś zalinkować?

hijax_pl napisał/a:
AdamAdam napisał/a:
barowej K- nawet Lightroom nie radzi sobie z poprawkami balansu.
Balans bieli to nie tylko temperatura w Kelvinach ale też kilka innych parametrów. Zrób zdjęcie szarej karty i użyj w LR pipety. No i ustaw w profilach kamery (w LR tam na samym dole) coś innego niż Adobe Standard.

Docelowo proponowałbym Ci zakupić jednak ColorChecker Passport, wygenerować swój profil studyjny i z niego korzystać w LR.

Wyobraz sobie że zdjęcie z szarej karty wyszło najgorsze! wyprane z koloru i zaniebieszczone! jak patrzę na monitor (zdjęcia bez poprawek!), wydruki (z labu bez poprawek!) i fotografowany przedmiot, to jest jakieś nieporozumienie- wychodzi jakiś beż zalatujący seledynem w porównaniu z zielonym oryginałem.

Rozumiem że różnice moga być, ale aż takie??

Ten ColorChecker to chyba jedyny ratunek. Czy cos nie halo z aparatem i reklamowac go?

kufel - Pon 28 Lis, 2011

AdamAdam napisał/a:
Czy cos nie halo z aparatem i reklamowac go?
wrzuć zdjęcia . chcesz żeby tu osądzać nie widząc zdjęć? bez podglądu możemy sobie tylko wyobrażać jak wygląda ten problem.

[ Dodano: Pon 28 Lis, 2011 19:36 ]
ok , doczytalem juz mniej wiecej jka wyglad a problem...

btw- ten problem masz od początku używania d700?

AdamAdam napisał/a:
Ten ColorChecker to chyba jedyny ratunek. Czy cos nie halo z aparatem i reklamowac go?
Nie - to narzędzie dla wymagających. A co z D700 się dzieje? Nie wiem - mój bez checkera robi normalne zdjęcia.

hijax_pl napisał/a:
AdamAdam napisał/a:
Nie - to narzędzie dla wymagających. A co z D700 się dzieje? Nie wiem - mój bez checkera robi normalne zdjęcia.

Od początku.
I w studio, i w plenerze totalne zakłamania kolorów.

kufel - Pon 28 Lis, 2011

AdamAdam napisał/a:
hmm czy jest możliwe żeby było coś włączone w puszce? jakaś korekcja (miredy) ? to zakłamanie kolorów to w jakiś jeden kolor ucieka, jakaś dominanta? spróbowałbym zresetować puszkę. a jak nie pomoże to do zwrotu.

kufel napisał/a:
hmm czy jest możliwe żeby było coś włączone w puszce? jakaś korekcja (miredy) ?
W RAW? Co to ma do rzeczy? Na upartego ustawiasz profil Adobe oraz WB z presetu i musi być znośnie. A jak nie jest - to znaczy, że coś z aparatem.

Ponowię swoją prośbę o demonstrację zdjęcia.

dcs - Pon 28 Lis, 2011

AdamAdam,
Jakie obiektywy?

kufel - Pon 28 Lis, 2011

hijax_pl napisał/a:
W RAW? Co to ma do rzeczy?
jak ustawie sztywny balans bieli a do tego dołożę korekcje (miredy) to wpłynie to na zdjecie i jego kolorystykę czy nie?

kufel napisał/a:
AdamAdam napisał/a:
hmm czy jest możliwe żeby było coś włączone w puszce? jakaś korekcja (miredy) ? to zakłamanie kolorów to w jakiś jeden kolor ucieka, jakaś dominanta? spróbowałbym zresetować puszkę. a jak nie pomoże to do zwrotu.

Chyba raczej wszystko idzie w żółtawy. W aparacie już wszystko przetrzepałem, jakies pomysły? chyba oddam do serwisu, bo już mi się odechciało zdjęcia robić...

Zrobię jutro w studio seryjkę i D700 i poczciwym staruszkiem D70 i wrzucę tu- jak będziecie mogli zerknąć i skomentować to będę wdzięczny.

[ Dodano: Pon 28 Lis, 2011 19:59 ]
dcs napisał/a:
AdamAdam,
Jakie obiektywy?

Nikkor 24-70

kozidron - Pon 28 Lis, 2011

AdamAdam napisał/a:
Zrobię jutro w studio seryjkę i D700 i poczciwym staruszkiem D70

Kolego AdamAdam, to trochę bez sensu, bo jak znam zycie to i tak się nie wyjaśni i jutro koledzy będą prosić o RAw-a.

AdamAdam, wrzuć jednego rawa na jakiegoś dropbox'a bo aż nie chce mi się wierzyć, żeby LR-em nie można było przesunąć tinty wraz z suwakiem balansu. Moze jak dłubiesz w studio jakaś lampa "fisiuje" ale skoro w plenerze też masz kłopoty to jestem lekko zdziwiony , chyba że odbijasz jakąś blendą ocieplającą :wink: i zabierasz ze sobą te same lampy.

kufel napisał/a:
jak ustawie sztywny balans bieli a do tego dołożę korekcje (miredy) to wpłynie to na zdjecie i jego kolorystykę czy nie?
Nie na RAW.
AdamAdam napisał/a:
Chyba raczej wszystko idzie w żółtawy.
No to taka niepisana "domena" Nikona. Jednym przeszkadza, drugim nie.
Jedni wolą prosiaczkowe Canony, inni zażółcone Nikony.

A tak na prawdę to wszystko da się ustawić. Swoją drogą spójrz tu: Battle for Color 5D vs D700

kufel - Pon 28 Lis, 2011

hijax_pl napisał/a:
Nie na RAW.
u mnie w raw działa , ale nie do konca ta opcja...

hijax_pl napisał/a:
A tak na prawdę to wszystko da się ustawić. Swoją drogą spójrz tu: Battle for Color 5D vs D700
sugeruesz ze to zażółcenie to naturalny obaj dla d700 a nie awaria?

kufel napisał/a:
u mnie w raw działa , ale nie do konca ta opcja...
Ale co? Przypisanie WB?
kufel napisał/a:
sugeruesz ze to zażółcenie to naturalny obaj dla d700 a nie awaria?
Nie zażółcenie, ale bardzo delikatna tinta w domyślnych profilach przetwarzania kolorów JPG prostu z puszki...
dcs - Pon 28 Lis, 2011

AdamAdam napisał/a:
zamiast kolorów jesieni- żółte

AdamAdam napisał/a:
Przedmiot fioletowy wychodzi jak zwykły granat

AdamAdam napisał/a:
zdjęcie z szarej karty wyszło najgorsze! wyprane z koloru i zaniebieszczone!

Moim zdaniem to korekta Mired.

AdamAdam, wyzeruj kalibrację WB w puszce.

P.S.
Jeśli robisz w RAWach to nie ma to znaczenia...

kufel - Pon 28 Lis, 2011

hijax_pl napisał/a:
Ale co? Przypisanie WB?
nie. mam opcje braketingu z przesuwem miredów .

hijax_pl napisał/a:
Nie zażółcenie, ale bardzo delikatna tinta w domyślnych profilach przetwarzania kolorów JPG prostu z puszki...
ale AdamAdam to co widzi nazywa zażółceniem wiec chyba tak wyglądają jego obrazki. co nie zmienia faktu ze w Lr da sie bez problemów skorygować WB.

Dlatego chciałbym zobaczyć te zażółcenia, czy to faktycznie wada puszki, czy może percepcja koloru...
dcs - Pon 28 Lis, 2011

kufel,
Dając dotacje nie robią szkoleń dla przyszłego fotografa?

[ Dodano: Pon 28 Lis, 2011 21:34 ]
AdamAdam,
AdamAdam napisał/a:
Wypróbowane wszystkie możliwe ustawienia balansu bieli, próbowałem też sam je modyfikować- jest jeszcze gorzej.

Tylko jak robisz w RAW po co robiłeś te korekty.
AdamAdam napisał/a:
RAW
Balans w studio: najlepiej wychodzi flash, próbowałem jednak wszystkich ustawień z własnym ustawianiem temp. barowej K- nawet Lightroom nie radzi sobie z poprawkami balansu.

Jakoś się temu nie dziwię, że z lampami
AdamAdam napisał/a:
Bowens Gemini pro (kolor/temp. 5600K (±300K)
wychodzi najlepiej.

dcs napisał/a:
kufel,
Dając dotacje nie robią szkoleń dla przyszłego fotografa?

[ Dodano: Pon 28 Lis, 2011 21:34 ]
AdamAdam,
AdamAdam napisał/a:

Tylko jak robisz w RAW po co robiłeś te korekty.
AdamAdam napisał/a:
RAW

Jakoś się temu nie dziwię, że z lampami
AdamAdam napisał/a:
Bowens Gemini pro (kolor/temp. 5600K (±300K)
wychodzi najlepiej.

dcs- zawsze sie znajdzie ktoś, kto nie chce pogadać i pomóc tylko trochę żółci wylać.

kufel - Pon 28 Lis, 2011

hijax_pl napisał/a:
czyli co , jednak kwestia ruszanych miredow?

hijax_pl napisał/a:
Dlatego chciałbym zobaczyć te zażółcenia, czy to faktycznie wada puszki, czy może percepcja koloru...
obie opcje prawdopodobne. a może być tak ze różnica w kolorach miedzy dwoma puszkami jest aż tak duża? być może AdamAdam przyzwyczaił się do kolorystyki d70 i stąd te niezadowolenie? nie wiem , tak sobie gdybam...

kufel napisał/a:
hijax_pl napisał/a:

hijax_pl napisał/a:
obie opcje prawdopodobne. a może być tak ze różnica w kolorach miedzy dwoma puszkami jest aż tak duża? być może AdamAdam przyzwyczaił się do kolorystyki d70 i stąd te niezadowolenie? nie wiem , tak sobie gdybam...

Wszystko wyzerowane od początku, nic nie było zmieniane- zaraz wrzucę jakiś raw, może czegoś faktycznie nie dopatrzyłem albo czegoś nie kumam.
Byłoby miło gdyby mi nie dowalać o niedouczonych fotografach...Nie znam się na sprzęcie jak wy- dlatego pytam.
O dofinansowaniu napisałem dlatego, że dostałoby mi się za zbyt dobry sprzęt dla marnego fotografa. No ale i tak mi się dostało. Norma.

[ Dodano: Pon 28 Lis, 2011 21:56 ]
kufel napisał/a:
hijax_pl napisał/a:

hijax_pl napisał/a:

To nie przyzwyczajenie do kolorystyki- naprawdę różnica jest ogromna. czerwony nigdy nie jest czerwony itp. Widać gołym okiem. Coś jest ewidentnie nie tak...

AdamAdam, mam prośbę: ustaw w puszce JPG S/Basic, sRGB, naturalne przetwarzanie, WB na flasha i zrób zdjęcie w studiu czegoś kolorowego: kredki, pisaki, farbki - whatever. I umieść tego JPGa prosto z puszki na forum, ok?

hijax_pl napisał/a:
AdamAdam, mam prośbę: ustaw w puszce JPG S/Basic, sRGB, naturalne przetwarzanie, WB na flasha i zrób zdjęcie w studiu czegoś kolorowego: kredki, pisaki, farbki - whatever. I umieść tego JPGa prosto z puszki na forum, ok?

Spoko, dzięki. Mam nadzieję że się z wami uda wyjaśnić co jest grane.

[ Dodano: Pon 28 Lis, 2011 22:14 ]
kozidron napisał/a:
AdamAdam napisał/a:
Zrobię jutro w studio seryjkę i D700 i poczciwym staruszkiem D70

Kolego AdamAdam, to trochę bez sensu, bo jak znam zycie to i tak się nie wyjaśni i jutro koledzy będą prosić o RAw-a.

AdamAdam, wrzuć jednego rawa na jakiegoś dropbox'a bo aż nie chce mi się wierzyć, żeby LR-em nie można było przesunąć tinty wraz z suwakiem balansu. Moze jak dłubiesz w studio jakaś lampa "fisiuje" ale skoro w plenerze też masz kłopoty to jestem lekko zdziwiony , chyba że odbijasz jakąś blendą ocieplającą :wink: i zabierasz ze sobą te same lampy.

Tu jest RAW zrobiony przed chwilą. Poużywajcie sobie:)

https://rapidshare.com/files/1016645172/20111128-untitled_shoot-001.nef

kufel - Pon 28 Lis, 2011

owszem WB idealny nie jest , ale nie widzę tu niczego dziwnego. jesli zdjęcie było robione w świetle żarowym to chyba wygląda standardowo dla tego źródła światła.

[ Dodano: Pon 28 Lis, 2011 22:23 ]
btw, skorygowanie tego balansu zajęło mi dosłownie chwile ;)

AdamAdam napisał/a:
Poużywajcie sobie:)

ależ nawet nie ma co uzywać :wink: szkoda, że trochę nie doświetliłeś

AdamAdam a ja nie mam żadnych kłopotów z ustawieniem WB, z twoją puszką wszystko w porządku, zajęło mi to aż 42 sekundy(bo ta winieta aż razi i na niej mi zeszło 30 sekund) tylko pogratulować ci wyboru puszki, chcesz fotkę w full'u na maila...Powiem szczerze nie spodziewałem się tylko, że ten obiektyw może tak winietować na 70mm

kufel napisał/a:
owszem WB idealny nie jest , ale nie widzę tu niczego dziwnego. jesli zdjęcie było robione w świetle żarowym to chyba wygląda standardowo dla tego źródła światła.

[ Dodano: Pon 28 Lis, 2011 22:23 ]
btw, skorygowanie tego balansu zajęło mi dosłownie chwile ;)

Ja tez to koryguję jednym kliknięciem- co z tego, jak wyświetlony na monitorze czy zapisany jako duzy jpg wędruje do labu i te kolory to w ogóle nie to? Jak ktoś ma takie piguły jak na zdjęciu to niech sobie porówna z oryginałem :)

AdamAdam napisał/a:
Ja tez to koryguję jednym kliknięciem- co z tego, jak wyświetlony na monitorze czy zapisany jako duzy jpg wędruje do labu i te kolory to w ogóle nie to?

Drogi kolego...to jak masz skalibrowany albo i nie monitor to inna para kaloszy.
To czy panowie w labie przejmują się wymiana chemii, tym zeby materiały nie zawilgotniały i były w odpowiednim stanie, czy maszyna jest oprofilowana i "wylizana" to inna para kaloszy ale to na pewno nie jest wina twojego egzemplarza d700

kozidron napisał/a:
AdamAdam napisał/a:
Ja tez to koryguję jednym kliknięciem- co z tego, jak wyświetlony na monitorze czy zapisany jako duzy jpg wędruje do labu i te kolory to w ogóle nie to?

Drogi kolego...to jak masz skalibrowany albo i nie monitor to inna para kaloszy.
To czy panowie w labie przejmują się wymiana chemii, tym zeby materiały nie zawilgotniały i były w odpowiednim stanie, czy maszyna jest oprofilowana i "wylizana" to inna para kaloszy ale to na pewno nie jest wina twojego egzemplarza d700

Monitor skalibrowany.
Wydruk, monitor i wyświetlacz pokazują to samo.
Podeślę jutro fotki z różnych aparatów- zobaczycie różnicę.

AdamAdam napisał/a:
Tu jest RAW zrobiony przed chwilą. Poużywajcie sobie:)
Nie za bardzo rozumiem, co z nim nie tak...

kozidron napisał/a:
AdamAdam napisał/a:

Może ze wzrokiem mam kłopoty...
Ale słowo daję- co fotka to się wk..- co to ma być??
Że to waszym zdaniem nie wina aparatu to pocieszające niby...

[ Dodano: Pon 28 Lis, 2011 22:38 ]
kozidron napisał/a:
AdamAdam napisał/a:
Poużywajcie sobie:)

ależ nawet nie ma co uzywać :wink: szkoda, że trochę nie doświetliłeś

AdamAdam a ja nie mam żadnych kłopotów z ustawieniem WB, z twoją puszką wszystko w porządku, zajęło mi to aż 42 sekundy(bo ta winieta aż razi i na niej mi zeszło 30 sekund) tylko pogratulować ci wyboru puszki, chcesz fotkę w full'u na maila...Powiem szczerze nie spodziewałem się tylko, że ten obiektyw może tak winietować na 70mm

Wrzucaj tę fotkę na forum.

AdamAdam napisał/a:
Monitor skalibrowany.

fajnie, że się tak kolokwialnie wyraże :mrgreen:

AdamAdam napisał/a:

to przeczy wszystkiemu, bo skoro wydruk i monitor pokazują "to samo" znaczy, że źle je wywołujesz i możesz mieć pretensje tylko do siebie, nie zrozum mnie źle mi się to też czasem zdarza, nawet na duzym formacie mam na mysli powyżej kilku metrów.

Reasumując:
Jeżeli to co na monitorze "równe jest" temu co na wydruku to pretensje mozna mieć tylko do siebie.
Tak z ciekawości o jakim mówisz formacie i jaki masz na mysli sposób reprodukcji ( wielkość i technika drukowania/powielania, materiał) ?

[ Dodano: Pon 28 Lis, 2011 22:40 ]
edit.
AdamAdam napisał/a:

na forum mozna tylko mały format /regulamin foruma jest taki/

LR, automatyczna korekcja szkła, profil aparatu D2X Mode 1, WB z pipetki (2650/11), automatyczna korekcja ekspozycji (+1.95EV)...

Nadal nie kumam co jest nie tak... Jak dla mnie aparat robi dobrze zdjęcia...

ja też podciągnąłem ekspozycję tak jak napisałem w poście wyżej z 22.28 ale wywołałem je sobie na swoją modłę :wink:

kozidron napisał/a:
ale wywołałem je sobie na swoją modłę :wink:
To detal. Bez znaczenia dla puszki.

Wychodzi mi na jakiś błąd w całościowym workflow...

hijax_pl napisał/a:
To detal. Bez znaczenia dla puszki.

dokładnie :wink:

Przypomniała mi sie sytuacja, kiedy 4 osoby z foruma wywołały portret pewnej Pani, zresztą z tej samej puszki (d700) i kazdy z nas zrobił to na swoją modłę ale ja wtedy chyba przegiąłem i kobita wyszła chyba za blado :wink:

AdamAdam, z rawem mozna wszystko :wink:

AdamAdam, tak z ciekawości - co to za studyjne warunki, że niedoświetlenie o 2EV i WB na auto ustawione? ;)
AdamAdam - Wto 29 Lis, 2011

kozidron napisał/a:
Obrazek

ja też podciągnąłem ekspozycję tak jak napisałem w poście wyżej z 22.28 ale wywołałem je sobie na swoją modłę :wink:

To zdjęcie wymiata, mimo że poprzednie jest super. Jak to się robi??? To zdjęcie az 'gada' :)
Widzicie różnicę w waszych zdjęciach? I to jest ok że się różnią? Ja sie chyba za bardzo stresuję że to moje odwzorowanie nie jest idealne.

[ Dodano: Wto 29 Lis, 2011 09:06 ]
hijax_pl napisał/a:
AdamAdam, tak z ciekawości - co to za studyjne warunki, że niedoświetlenie o 2EV i WB na auto ustawione? ;)

E no jaja se robisz. Chcieliście byle rawa to wrzuciłem z lóżka robione :)

[ Dodano: Wto 29 Lis, 2011 09:10 ]
kozidron napisał/a:
AdamAdam napisał/a:
Monitor skalibrowany.

fajnie, że się tak kolokwialnie wyraże :mrgreen:

AdamAdam napisał/a:

to przeczy wszystkiemu, bo skoro wydruk i monitor pokazują "to samo" znaczy, że źle je wywołujesz i możesz mieć pretensje tylko do siebie, nie zrozum mnie źle mi się to też czasem zdarza, nawet na duzym formacie mam na mysli powyżej kilku metrów.

Reasumując:
Jeżeli to co na monitorze "równe jest" temu co na wydruku to pretensje mozna mieć tylko do siebie.
Tak z ciekawości o jakim mówisz formacie i jaki masz na mysli sposób reprodukcji ( wielkość i technika drukowania/powielania, materiał) ?

[ Dodano: Pon 28 Lis, 2011 22:40 ]
edit.
AdamAdam napisał/a:

na forum mozna tylko mały format /regulamin foruma jest taki/

Nie mam doświadczenia z wydrukami, ale po jakiego się staram zeby na monitorze było perfekt? po to żeby wydruk był identyczny, nie? a nie zdziwienie jak się zobaczy to co z labu wyszło.
Prośba o jakieś uwagi/ wskazówki na co zwrócić uwagę przy drukowaniu i przygotowaniu do druku.
Fotki drukowałem zwykłe na błyszczącym papierze, tyle że w profesjonalnym labie. Z tego co widze wy tu poważne wielkoformatowe rzeczy trzaskacie.

Usjwo - Wto 29 Lis, 2011

AdamAdam napisał/a:

To zdjęcie wymiata, mimo że poprzednie jest super. Jak to się robi??? To zdjęcie az 'gada' :)
Widzicie różnicę w waszych zdjęciach? I to jest ok że się różnią?

AdamAdam pytasz tak jakbys nigdy nie korygowal balansu bieli w postprocesie. To ze sie roznia to normalne. Jak chcesz idealnie to pozostaje szara karta szybko, sprawnie i bez klopotu.

hijax_pl - Wto 29 Lis, 2011

AdamAdam napisał/a:
Widzicie różnicę w waszych zdjęciach? I to jest ok że się różnią?
Tak - kozi bardziej podciągnął ekspozycję (co ma niebagatelny wpływ na percepcję kolorów) oraz ustawił WB na ciut cieplejszy, który zapewne lepiej odwzorowuje rzeczywistość. Mój WB jest bardziej "szpitalny", ascetyczny, matematycznie poprawny, bo użyłem pipetki...
AdamAdam napisał/a:
Ja sie chyba za bardzo stresuję że to moje odwzorowanie nie jest idealne.
A jakie jest idealne? Jak chcesz mieć idealnie - to wracam do sugestii ColorCheckera Passporta.
AdamAdam napisał/a:
Nie mam doświadczenia z wydrukami, ale po jakiego się staram zeby na monitorze było perfekt? po to żeby wydruk był identyczny, nie? a nie zdziwienie jak się zobaczy to co z labu wyszło.
Monitor nie zagwarantuje Ci, że wydruk wyjdzie poprawnie. Skalibrowałeś i oprofilowałeś go - to znaczy, że zdefiniowany masz wzór, dzięki któremu komputer wie jaki obraz powinien generować by wyświetlane kolory przez monitor były wiarygodne. Czyli wzór na korygowanie niedoskonałości monitora.
Ale to nie oznacza, że drukarka / lab ma takie same niedoskonałości. One potrzebują własnych profili!
AdamAdam napisał/a:
Prośba o jakieś uwagi/ wskazówki na co zwrócić uwagę przy drukowaniu i przygotowaniu do druku.
Poczytaj o zarządzaniu kolorem. To pewien mus jeśli się chce mieć fotki nie tylko na ekranie. Poczytaj też o kalibrowaniu monitora, ale nie po co ono jest, ale jak ustawia się jasność ekranu. Co to jest symulacja bieli papieru. Jaki wpływ ma kolor oświetlenia itp.

A jak nie chcesz się męczyć, to do labu przygotuj zwykłego JPGa w przestrzeni sRGB w rozdzielczości 300dpi (możesz sobie utworzyć w LR preset exportu do tego celu). Poszukaj laba, w którym pracują ludzie, którzy się znają na rzeczy. Poproś o profil maszyny i zainstaluj go na swoim komputerze. Uruchom jakiś program, który da Ci możliwość tzw soft-proofa.

AdamAdam napisał/a:
Z tego co widze wy tu poważne wielkoformatowe rzeczy trzaskacie.
Oj tam. W domu mam kompa, drukarkę foto i aparat. Skalibrowałem i oprofilowałem sobie monitor, drukarkę (pod papier, który wykorzystuję) i aparat fotograficzny. I jak mi zależy na odwzorowaniu kolorów to nie mam z tym najmniejszych problemów...

P.S.
Oglądanie zdjęć w różnym świetle daje różne efekty ;)

kozidron - Wto 29 Lis, 2011

hijax_pl napisał/a:
Tak - kozi bardziej podciągnął ekspozycję (co ma niebagatelny wpływ na percepcję kolorów) oraz ustawił WB na ciut cieplejszy, który zapewne lepiej odwzorowuje rzeczywistość. Mój WB jest bardziej "szpitalny", ascetyczny, matematycznie poprawny, bo użyłem pipetki...

hijax_pl, ekspozycję pocisnąłem dokładnie tak jak ty, przepraszam ale troszku oszukałem podczas wywoływania :wink: podciągnąłem kontrast, odjąłem żółtego około 22%, wymieniłem niebieski na ciemny grant tak zwany kobalt, który bliski jest czerni, mimo wszystko zmieściłem się w 42 sekundach, najdłużej majdrowałem przy winiecie.

AdamAdam napisał/a:

poza tym jak przygotowujesz plik istotną rolę odgrywa lab/drukarnia

cybertoman - Wto 29 Lis, 2011

kozidron napisał/a:
odjąłem żółtego około 22%, wymieniłem niebieski na ciemny grant tak zwany kobalt, który bliski jest czerni
Brzmi bardzo uspokajajaco i rozwiewa wszelkie watpliwosci co do odwzorowania kolorow przez korpus...

cybertoman napisał/a:
Brzmi bardzo uspokajajaco i rozwiewa wszelkie watpliwosci co do odwzorowania kolorow przez korpus...
Z odwzorowaniem nie jest nic złego. D700 nie jest korpusem który w świetle żarowym radzi sobie wyśmienicie. Mało w zasadzie takich korpusów jest. ;)
komor - Wto 29 Lis, 2011

cybertoman, ale Kozi chciał po prostu podkręcić obrazek, jak sam napisał. Moim zdaniem rzadko kiedy robi się tak, żeby obrazek wyglądał równie szaro i buro co rzeczywistość. :)

cybertoman, wyrażenie "na swoją modłę" nie znaczy nic innego jak po mojemu, niekoniecznie musi to odzwierciedlać rzeczywistość ....ważne jest to co napisał wyżej hijax_pl.
Generalnie chodzi o to, żeby autor przyjął do wiadomości, że z rawem można sporo i to w krótkim czasie.

kozidron napisał/a:
Generalnie chodzi o to, żeby autor przyjął do wiadomości, że z rawem można sporo i to w krótkim czasie.
True...

A mi chodziło o to by pokazać co "tak na prawdę" rejestruje matryca ;)

cybertoman - Wto 29 Lis, 2011

To byla proba postawienia sie w sytuacji kogos, kto ma dosc powazne watpliwosci co do sprawnosci sprzetu.

Jak dla mnie to odczuwam w watku pewien dysonans.

cybertoman napisał/a:
Jak dla mnie to odczuwam w watku pewien dysonans.

....ale jaki dysonans, mozesz wyjaśnić ?
To, że puszka jest sprawna udało się ustalić na podstawie rawa, bo tu autor miał wątpliwości, wręcz stwierdził że LR-em nic nie da sie zrobić i sprawa się wyjaśniła moim zdaniem.