forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Czym różnią się te dwa Tamrony ?

nesta - Pon 28 Lis, 2011
Temat postu: Czym różnią się te dwa Tamrony ?
Pierwszy:

http://www.ceneo.pl/4584923

Drugi:

http://www.ceneo.pl/400740

Ten drugi jest tanszy kilkaset zlotych, ale ma taki sam zakres ogniskowych i jasnosc. W czym zatem rzecz i czy warto w takim razie doplacic do drozszego ?

Obiektyw bedzie uzuwany z 60D.

Ew. inne propozycje w podobnej cenie mile widziane :)

Dziekuje za odpowiedz

moronica - Pon 28 Lis, 2011

ten drozszy ma stabilizacje (VC)
hijax_pl - Pon 28 Lis, 2011

nesta napisał/a:
W czym zatem rzecz i czy warto w takim razie doplacic do drozszego ?
W literkach VC (skrót od Vibration Compensation czyli tamronowskiej redukcji wibracji)
Sunders - Pon 28 Lis, 2011

nesta napisał/a:
czy warto w takim razie doplacic do drozszego ?

IMO nie warto.
nesta napisał/a:
Ew. inne propozycje w podobnej cenie mile widziane

W tej cenie tamron nie ma zadnej konkurencji :smile:

BeCkS - Sob 03 Gru, 2011

...że się podłącze do tematu...
Szukam na forum i nie mogę znaleźć takiego tematu dotyczącego porównania Tamrona 17-50 z VC i bez VC. Optyczne zrobiło test tańszej wersji. Interesuje mnie jak wygląda wykres rozdzielczości dla wersji z VC (bez VC jest na optycznych)? Może widział ktoś na jakiejś stronie bo nie wiem już gdzie szukać. Może widział ktoś na jakiejś stronie porównanie. Jestem bliski zakupu, ale chciałbym wiedzieć jakie są różnice? Jak jest z ostrością w obu tych szkłach?
Aktualnie mam C 17-85 i niestety męczę się z tym szkłem strasznie, ciemno mi ciemno! I lekkie mydełko coraz bardziej przeze mnie zauważane. Pójdzie na allegro za bezcen.
Pomożecie?

dcs - Sob 03 Gru, 2011

BeCkS,
Laboratorium Optycznych niestety nie przeprowadziło stosownych badań odnośnie Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC.
Znajdziesz je na dxomark /wpisz ten sam aparat do porównania/, photozone.de /również porównaj na tym samym modelu/.

BeCkS - Sob 03 Gru, 2011

Tak, wiem, dlatego pytam Was bo jesteście bardziej rozeznani w dobrych stronach foto z recenzjami i testami, czy gdzieś można znaleźć taki test lub porównanie? A może ktoś z autopsji powie mi parę ciekawych rzeczy?
dcs - Sob 03 Gru, 2011

Podałem strony, sam musisz porównać.
hijax_pl - Sob 03 Gru, 2011

BeCkS napisał/a:
A może ktoś z autopsji powie mi parę ciekawych rzeczy?
Z ciekawości kiedyś w sklepie zrobiłem parę pstryków jednym i drugim. Moim zdaniem w takim codziennym użyciu nie będzie między nimi widocznych różnic...