forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Najlepszy filtr polaryzacyjny SLIM w kategorii cena/jakość ?

5kbFlashMemory - Sro 07 Lis, 2007
Temat postu: Najlepszy filtr polaryzacyjny SLIM w kategorii cena/jakość ?
Do obiektywu Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM (filtr 77mm).

Wasze propozycje ?

jaad75 - Sro 07 Lis, 2007

Używam B+W 77mm Kaesemann MRC w wersji Slim - bardzo przyjemny, aczkolwiek nie ma przedniego gwintu i wymusza stosowanie dedykowanego dekielka oraz oczywiście uniemożliwia dokręcenie czegokolwiek.
koraf - Wto 19 Lut, 2008
Temat postu: Re: Najlepszy filtr polaryzacyjny SLIM w kategorii cena/jako
5kbFlashMemory napisał/a:
Do obiektywu Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM (filtr 77mm).

Wasze propozycje ?

Wg mojej opinii w kolejności od najgorszej : hoya , marumi , B+W , heliopan .

A decyzja jest Twoja.

MC - Wto 19 Lut, 2008

Ja tez mam B+W w wersji slim i sprzedaja w zestawie cos, co ma robic za dekielek. Troche badziewnie to wyglada, ale spelnia swoja role. Ja bym przede wszystkim Ham(ow) unikal, Hoye ponoc trudno sie czysci. Warto chyba troszke wiecej wydac na filtr do dobrego i dosc drogiego obiektywu, zeby po jego nalozeniu nie zepsuc efektu.
5kbFlashMemory - Sro 20 Lut, 2008

MC napisał/a:
Warto chyba troszke wiecej wydac na filtr do dobrego i dosc drogiego obiektywu, zeby po jego nalozeniu nie zepsuc efektu.

Prawda. Myslę że wybioę B+W Kasemann...

[ Dodano: Sro 20 Lut, 2008 ]
koraf napisał/a:

Jeśli to jest zestawienie jakościowe, to bym raczej się nie zgodził że Marumi jest lepszy od Hoya, przeglądając posty na jego temat można poczytać o niezłych "cyrkach" które czasami funduje...

koraf - Sro 20 Lut, 2008

MC napisał/a:
Warto chyba troszke wiecej wydac na filtr do dobrego i dosc drogiego obiektywu, zeby po jego nalozeniu nie zepsuc efektu.

Prawda. Myslę że wybioę B+W Kasemann...

[ Dodano: Sro 20 Lut, 2008 ]
koraf napisał/a:

Jeśli to jest zestawienie jakościowe, to bym raczej się nie zgodził że Marumi jest lepszy od Hoya, przeglądając posty na jego temat można poczytać o niezłych "cyrkach" które czasami funduje...

Zgodzę się z ziomkiem ,że jakościowo polarki marumi nie przebiją hoya jkeżeli chodzi o powłoki ale wśród sprzedających ( zawodowo) filtry jest taka opinia , chyba ze względu na wyższą cenę , że są bardziej funkcjonalne np. wersje slim , dodatkowy gwint , wykonanie, itp oraz lepsze pod względem użytkowania ( czyszczenie).Miałem dwa polarki marumi i ze względu na dodatkową dominantę koloru brązowego zamieniłem na jeden heliopan i już nie mam dominanty :grin: , za to mam dobry filtr.

greg - Sob 08 Mar, 2008

Czesc
Prosze o pomoc w wyborze filtra polaryzacyjnego o srednicy 77mm.
zastanawiam sie nad heliopan i b+w ktOre lepsze

koraf - Nie 09 Mar, 2008

greg napisał/a:
Czesc
Prosze o pomoc w wyborze filtra polaryzacyjnego o srednicy 77mm.
zastanawiam sie nad heliopan i b+w ktOre lepsze

Witaj na forum , na jaki obiektyw ?

greg - Nie 09 Mar, 2008

czesc
na obiektyw Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM

koraf - Nie 09 Mar, 2008

greg napisał/a:
czesc
na obiektyw Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM

Zakładam ,że masz puszkę crop to na ten obiektyw myślę ,że dobrym rozwiązaniem będzie B+W MRC ( normalny , nie slim ponieważ nie grozi Ci winietowanie) jest tańszy i od heliopana jakościowo niewiele moim zdaniem odbiega ( ma mniej powłok).
Mam zresztą taki B+W MRC 72 mm ( heliopan zresztą też ) i mogę spoko polecić :grin:

5kbFlashMemory - Pon 10 Mar, 2008

koraf napisał/a:
dobrym rozwiązaniem będzie B+W MRC ( normalny , nie slim ponieważ nie grozi Ci winietowanie)

Chyba, że planujesz zakupić w przyszłości jakiś szeroki kąt np. 10-20mm to już porzebujesz slim'a.

greg - Pon 10 Mar, 2008

serdeczne dzieki za pomoc
stawiam na heliopana

koraf - Pon 10 Mar, 2008

Jak go kupisz to z pewnością się nie zawiedziesz :shock: . A slim potrzebuje specjalnego plastikowego dekielka zakładanego na zewnątrz filtra :grin: bo dekiel z obiektywu nie będzie miał sie czego trzymać :!: .
greg - Pon 10 Mar, 2008

tak jak radzisz kupie normalny, nie slim.
narazie nie planuje kupna szerokiego kata
wybierajac ten obiektyw patrzylem na jego uniwersalnosc i dobre parametry

koraf - Czw 13 Mar, 2008

greg napisał/a:
tak jak radzisz kupie normalny, nie slim.
narazie nie planuje kupna szerokiego kata
wybierajac ten obiektyw patrzylem na jego uniwersalnosc i dobre parametry

To czekamy na opinie po zakupie szkła i filtra :grin: .

vdr - Wto 08 Kwi, 2008

koraf napisał/a:
dobrym rozwiązaniem będzie B+W MRC ( normalny , nie slim ponieważ nie grozi Ci winietowanie)

Chyba, że planujesz zakupić w przyszłości jakiś szeroki kąt np. 10-20mm to już porzebujesz slim'a.

od jakiej ogniskowej grozi winietowanie?
czy przy 18mm trzeba już myśleć o slimie czy niekoniecznie?

koraf - Wto 08 Kwi, 2008

vdr napisał/a:
koraf napisał/a:

od jakiej ogniskowej grozi winietowanie?
czy przy 18mm trzeba już myśleć o slimie czy niekoniecznie?

To zależy również od puszki jeżeli masz kropa ( x 1,6 ) to raczej nie powinno być .Przy pełnej klatce bardzo prawdopodobne :wink: przy założeniu ,że mówimy o ogniskowej 18 mm bez przeliczania na cropa.

lukasz b - Wto 15 Kwi, 2008

witam, pozwole sobie odkopac temat i poprosić Was o pomoc. szukam CPL na obiektyw C17-85.. w wersji slim (koniecznie :mrgreen: ) i z zew. gwintem, doszukałem sie tylko Marumi :???: Hoya (uzywam UV i z czyszczeniem nie mam problemow :mrgreen: ) B+W (cena troszke przeraza i owe cudo nie posiada gwintu zew. :sad: ) jak to sie ma z Hoya ? ktora seria ??

pomożecie ?? :wink:

koraf - Wto 15 Kwi, 2008

lukasz b napisał/a:
witam, pozwole sobie odkopac temat i poprosić Was o pomoc. szukam CPL na obiektyw C17-85.. w wersji slim (koniecznie :mrgreen: ) i z zew. gwintem, doszukałem sie tylko Marumi :???: Hoya (uzywam UV i z czyszczeniem nie mam problemow :mrgreen: ) B+W (cena troszke przeraza i owe cudo nie posiada gwintu zew. :sad: ) jak to sie ma z Hoya ? ktora seria ??

pomożecie ?? :wink:

Hoya nigdy nie miałem a marumi owszem , wg mnie brać co tańsze , gdyż optycznie i technicznie ( materiał , powłoki ) są bardzo podbne :twisted: .

lukasz b - Wto 15 Kwi, 2008

koraf, o ile dobrze rozumiem to piszesz o Hoya (nie wiem jak to to sie odmienia :razz: ) a wystepuja slim-y z gwintem zew. ??
koraf - Wto 15 Kwi, 2008

lukasz b napisał/a:
koraf, o ile dobrze rozumiem to piszesz o Hoya (nie wiem jak to to sie odmienia :razz: ) a wystepuja slim-y z gwintem zew. ??

Z tego co pamiętam to tak dla pewności możesz zapytać sprzedawcę ,w marumi na pewno :grin: .

lukasz b - Sro 16 Kwi, 2008

koraf napisał/a:

Z tego co pamiętam to tak dla pewności możesz zapytać sprzedawcę ,w marumi na pewno :grin: .

nie chce Marumi..

koraf - Sro 16 Kwi, 2008

lukasz b napisał/a:
koraf napisał/a:

nie chce Marumi..

Przecież nie musisz chcieć ... :mrgreen: są jeszcze oprócz hoya : B+W,Heliopan,Canon , i inne , wybór jest szeroki :wink: , a zadać pytanie aby się upewnić jak najbardziej wypada :razz: .

lukasz b - Czw 17 Kwi, 2008

koraf, dlatego prosze kolegów forumowiczów o pomoc :wink:
Mellos - Pią 02 Maj, 2008

Witam serdecznie. I ja się podepnę pod ten temat.
Planuję zakup filterków - polaryzacyjny i UV. Polaryzacyjny chcę do 16-35/2,8L II - 82 mm i UV do 70-200/2,8 L. Czy możecie mi coś polecić. Bo po przeczytaniu postów na kilku już forach sam już nie wiem na co się zdecydować. Mam 7,5 stówki na zakup tych filterków. Nie wiem czy zdecydować się na Helipoana polara do 16-35 w cenie 601 zł w Raysfoto czy może tańszy Marumi Slim CPL DHG 82mm - 430zł w Foto-negatyw. I do 70-200 UV Marumi WPC Slim 77mm za 178 zł czy oby dwa marumi i do tego redukcję z 77 na 82 dla 70-200 bym mógł zakręcić polara. Poradźcie mi coś. Bo jestem bardziej zdecydowany na Heliopana +Marumi UV. Zależy mi na czasie więc proszę o szybką odpowiedź i pomoc w wyborze.

koraf - Sro 07 Maj, 2008

Mellos napisał/a:
Witam serdecznie. I ja się podepnę pod ten temat.
Planuję zakup filterków - polaryzacyjny i UV. Polaryzacyjny chcę do 16-35/2,8L II - 82 mm i UV do 70-200/2,8 L. Czy możecie mi coś polecić. Bo po przeczytaniu postów na kilku już forach sam już nie wiem na co się zdecydować. Mam 7,5 stówki na zakup tych filterków. Nie wiem czy zdecydować się na Helipoana polara do 16-35 w cenie 601 zł w Raysfoto czy może tańszy Marumi Slim CPL DHG 82mm - 430zł w Foto-negatyw. I do 70-200 UV Marumi WPC Slim 77mm za 178 zł czy oby dwa marumi i do tego redukcję z 77 na 82 dla 70-200 bym mógł zakręcić polara. Poradźcie mi coś. Bo jestem bardziej zdecydowany na Heliopana +Marumi UV. Zależy mi na czasie więc proszę o szybką odpowiedź i pomoc w wyborze.

Nie wiem czy nie za późno :wink: ale podobno lepiej późno niz wcale :wink: do 16-35 II proponuję B+W lub heliopan ( ale nie wyrobisz na dwa z tym budżetem) chyba ,że dokupisz redukcję 82/77 mam taką i spoko dasz radę do 70-200/2.8 ( mam też) , gdzie tulipan jest duży i nie będzie problemu z kręceniem i winietowaniem.
Z własnego doswiadczenia nie polecam marumi do szerokiego kąta 16-35/2.8 II na 5d daje mało ciekawą brązowawa dominante kolorystyczną :evil: , zamieniłem na heliopana i jest ok.

majlena - Wto 23 Mar, 2010

witam na forum :)
pozwole sobie podpiąć się pod temat

co polecacie do nikona d 90 obiektyw 18-105 / 67 mm

chodzi mi o w miare tani filtr polaryzacyjny dla animatora
głównie do zdejmowania odbić i refleksów ze szkła

znalazłam na allegro takie trzy propozycje na allegro :

http://www.allegro.pl/ite...7_mm_polar.html

lub

http://www.allegro.pl/ite..._cpl_67_mm.html

lub

http://www.allegro.pl/ite...super_cena.html

który lepszy?
czy może żaden z nich?
proszę o pomoc
z góry pięknie dziękuje
:wink:

MC - Wto 23 Mar, 2010

Żaden.
Przeczytaj test filtrów polaryzacyjnych i zdecyduj.

kasiakaaz - Wto 23 Mar, 2010

majlena, raczej żaden z nich. Szkoda kasy na takie wynalazki. Najsensowniejszym, jeśli chodzi o jakość/cena - to chyba "fioletowa" Hoya, np.:TAKI
prezio - Pon 29 Mar, 2010

Kurcze,
Zastanawiam się i tak sobie myślę.
Wielu z was krytykuje Marumi, w testach Marumi wychodzi pozytywnie (pierwsza 5ka).
Zastanawiam się tak naprawdę, w czym leży problem, że Marumi jest tak źle postrzegane.