|
forum.optyczne.pl
|
 |
Propozycje - test obiektywów sigmy w wersjach z mocowaniem sony (bez hsm)
Lopez - Sro 07 Lis, 2007 Temat postu: test obiektywów sigmy w wersjach z mocowaniem sony (bez hsm) Jestem posiadaczem lustrzanki Sony A100. Obiektywy Sigmy są testowane na korpusach Canona. Ze względu na celowe utrudnianie przez firmę Canon prawidłowej kalibracji obiektywów Sigmy z takim bagnetem wydaje mi się, że właściwsze byłoby testowanie tych obiektywów na Nikonie i właśnie na Sony. Skoro obiektywy Sigmy mają problemy ze współpracą z korpusami Canona to z tych obiektywów raczej będą korzystać posiadacze nikonów (gdzie te problemy raczej nie występują) i posiadacze lustrzanek Sony (ze względu na ubogą ofertę obiektywów tej firmy).
MC - Czw 08 Lis, 2007
Akurat przetestowac AF to nie jest problem, nawet w sklepie przed kupnem. Jak juz Arek pisal, najszybciej obiektywy sie pojawiaja z mocowaniem Canona, wiec chyba nie ma specjalnego powodu, zeby zmieniac sposob testowania.
Ja tez mam A100, a testowanie sigm i tamronow na canonie mi nie przeszkadza. Problemem jest tylko AF.
Lopez - Czw 08 Lis, 2007
Przetestowanie AF to jest problem. W ciągu kilku minut w sklepie nie da się sprawdzić celności i powtarzalności układu. Poza tym ciężko znaleźć sklep z obiektywami Sigma 50-500mm F4-6.3, 70-200 mm f/2.8, 100-300 mm f/4.
Dwa z tych obiektywów były już testowane, ale może warto by było przeprowadzić test sigmy 50-500 na innym korpusie niż Canon.
Jeżeli chodzi o kwestię nowości to faktycznie lepiej przetestować obiektyw na canonie niż wcale go nie testować. Ale jest jeszcze sporo ciekawych, a nie testowanych obiektywów, które występują z różnymi bagnetami (choćby Sigma 170-500).
Smola - Czw 08 Lis, 2007
Lopez musisz odwiedzić centrum Sigmy w Blue City w Wawie. Myśle, że mają te szkła z bagnetem dla Sony.
Widziałem te szkła w Arkadii w fotojokerze - ale z tego co pamiętam miały mocowanie do Canona
Lopez - Nie 11 Lis, 2007
Dzięki Smola.
Pewnie będę musiał się wybrać do Blue City.
Smola - Nie 11 Lis, 2007
Lopez wyslij maila czy zadzwon:
Tu masz liste sklepow, uznanych za Centrum Sigmy ( te z oznaczeniem ):
http://www.sigma-foto.pl/?q=node/39
A do tego tam sobie możesz wypożyczyc szkiełko i na spokojnie sobie sprawdzisz AF i inne aspekty jakościowe obiektywu.
|
|