forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Co do streeta i reportażu ?

nesta - Sro 30 Lis, 2011
Temat postu: Co do streeta i reportażu ?
Witam, szukam lekkiego i porecznego sprzetu do fotografii streetowej i reportazowej.
Glownie beda to zdjecia dla wlasnej tworczosci, na wlasna strone internetowa, okazjonalnie moze zdarzyc sie zlecenie platne.

W moim budzecie i tak juz naciagnietym zdecydowalem sie na Canona 60D i Tamrona 17-50 czy to bedzie dobry wybor ? Czy moze jednak lepiej sprawdzi sie tansze body i inny obiektyw ? Dodam, ze chetnie zszedlbym ponizej 4 tys, ale nie wiem czy to mozliwe bez znacznej straty jakosci. Myskalem ew. o tej drugiej generacji Canona 17-55 + np stalka 50.

Pozdrawiam

w_w - Sro 30 Lis, 2011

Tamrona 17-50 używam od ok 6 mieś. Bardzo ładnie rysuje ale AF jest stosunkowo wolny i czasem się myli (moim zdaniem pod tym względem wypada trochę słabiej od 18-55is) oraz jakość wykonania pozostawia trochę do życzenia (pierścień zmiany ogniskowej chodzi z coraz mniejszym oporem).
Za Tamronem przemawia stosunek cena/jakość zdjęć. Jednak do reporterki, szczególnie w różnych warunkach, zastanawiałbym się nad Canonem 17-55 lub Sigmą 17-50hsm.

Co do stałki - jak dla mnie lepszym uzupełnieniem zoomu 17-50(55) jest 85 lub 100mm niż 50.

pozdrawiam

krewzszafy - Sro 30 Lis, 2011

Nesta określ co masz zamiar fotografować bo street to też forma reportażu...

Jeśli reportaż to jaki? Ludzie? Miejsca?

Ja mogę doradzić do streeta coś małego np bezlusterkowiec żeby nie rzucać się w oczy i nie płoszyć ludzi. Do reportażu no to już kwestia co chce się uwieczniać tak myślę.

Do reportażu może się przydać zarówno bardzo szeroki obiektyw jak i tele...