forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - soft do łączenia zdjęć zwiększający jasność

Aszex - Sob 03 Gru, 2011
Temat postu: soft do łączenia zdjęć zwiększający jasność
Mam kilkanaście zdjęć seryjnych tego samego budynku o dość krótkich czasach i chcę je połączyć, aby zwiększyć jasność zdjęcia wynikowego. Były robione z ręki, więc są lekko przesunięte względem siebie. Znacie jakiś soft lub wtyczkę do gimpa? :)
cybertoman - Nie 04 Gru, 2011

PhotoAcute.

W PSie mozna to zrobic recznie (rowniez w PSE), wiec pewnie w GIMPie tez sie da - wczytujesz kazde zdjecie jako warstwe, rozjasniasz, wyrownujesz a nastepnie mieszasz warstwy tak, by uzyskac srednia.

Najlepsze efekty uzyskuje sie poprzez zsumowanie obrazow, ale w miare wygodnie robi sie to tylko w PS-sie inaczej jest duzo babrania - trzeba wywolac liniowo, zsumowac i... nie polecam.

Aszex - Nie 04 Gru, 2011

cybertoman napisał/a:
PhotoAcute.

Niestety wersja 3 mi się nie uruchamia (zgłoszone), a 2.92 tego nie ma.

Wolę automat, ręcznie to za dużo roboty. ;)

mozer - Nie 04 Gru, 2011

Aszex, możesz spróbować Iris - do "zwykłych" zdjęć też powinien się nadać.
Aszex - Nie 04 Gru, 2011

Jakiej opcji użyć? :oops:
mozer - Nie 04 Gru, 2011

Stellar registration, a potem add a sequence. Program nie jest prosty, ale na stronie jest dokumentacja.
Aszex - Pon 05 Gru, 2011

Widać, że ten program był pisany przez i dla inżynierów... ;)

Idę wg tego:
http://www.astrosurf.com/...l2/doc10_us.htm

Ciągle wyskakują jakieś błędy. Nawet ściągnąłem te pliki z przykładu, wczytuję i1.jpg, zaznaczam zaznaczoną gwiazdę, potem Stellar registration, wypełniam jak na rysunku i zonk:

file c:\j1.fit not found :shock:

Przy łączeniu swoich zaznaczałem "one matching zone" lub "global matching" i file not found.

mozer - Pon 05 Gru, 2011

Aszex, musisz w configu podać z jakiego rozszerzenia korzystasz, a potem podawać nazwy bez rozszerzeń.
Aszex - Pon 05 Gru, 2011

File>settings

są 3: fit, fts, pic... o to chodzi?

mozer - Pon 05 Gru, 2011

Ja zazwyczaj używałem pic konwertowanych z RAWów.
Ty chcesz składać JPGi? Jak tak, to nie wiem, czy to się da zrobić w tym programie. Trzeba by poczytać.

Aszex - Pon 05 Gru, 2011

Tak, jpg. Czego używasz do zapisywania tych piców?
mozer - Pon 05 Gru, 2011

Digital photo/Decode RAW files
hijax_pl - Pon 05 Gru, 2011

Aszex, jak masz gimpa to po prostu wrzuć wszystkie foty na różne warstwy i ustaw transparentność każdej z warstw w procentach ustawioną wg wzoru
100/(liczba warstw poniżej +1)

Tak jak pisze cybertoman

i już...

P.S.
Czego brakuje w PhotoAcute 2,9 co się pojawiło w 3?

Aszex - Pon 05 Gru, 2011

mozer, iris też konwertuje. Select files>create the sequence; formatem wyjściowym będzie to co w settings ;) Niestety nie znalazł gwiazd-niezależnie od wybranej metody dopasowywania.

hijax_pl, nie wiem czy PhotoAcute 3 ma potrzebną mi opcję, padła tak propozycja. Generalnie wolę takie rzeczy załatwić automatem. Ciężko będzie dokładnie wyrównać 10-15 zdjęć ręcznie, nawet z tymi 3 było trochę zabawy. ;)

Wczytałem na próbę 3 warstwy. Każda warstwa jest ustawiona:
-krycie:25
-tryb:suma

O to chodzi? :)

mozer - Pon 05 Gru, 2011

Aszex, krycie nie może być jednakowe jeśli chcesz uzyskać taki sam wkład od każdej warstwy. Musi być 50%, 25% itd.
Aszex - Pon 05 Gru, 2011

Teraz sprawdziłem trochę bardziej rzeczywiste warunki. W celu uzyskania odpowiadającej mi jasności budynku musiałem ustawić czas=4 sek, aparat był na statywie. Zdjęcia z ręki były nieporuszone przy 1/40 sek. Czy trzeba wykonać 160 zdjęć, aby uzyskać jasność zdjęcia 4-sekundowego? :shock:
fotka - Pon 05 Gru, 2011
Temat postu: Re: soft do łączenia zdjęć zwiększający jasność
Aszex napisał/a:
Były robione z ręki, więc są lekko przesunięte względem siebie.

Do automatycznego wyrównania można użyć align_image_stack (instaluje się to razem z huginem - programem do sklejania panoram)
http://hugin.sourceforge....mage_stack.html
A potem wrzucić otrzymane pliki jako warstwy

Aszex napisał/a:
Zdjęcia z ręki były nieporuszone przy 1/40 sek. Czy trzeba wykonać 160 zdjęć, aby uzyskać jasność zdjęcia 4-sekundowego?
Można podnieść mocno czułość, zrobić np 3 ujęcia i uśrednić je ze sobą - wtedy szum zminimalizuje się, o ile nie zniknie w całości.
Aszex - Pon 05 Gru, 2011

To było przy iso 400, mogę podnieść do 1600, ale wtedy i tak wychodzi około 40 zdjęć. Generalnie dość upierdliwa metoda, gdy nie ma się statywu. :)

Aszex, a jakim aparatem te zdjęcia robisz? Nie ma on przypadkiem opcji wielokrotnej ekspozycji?

[ Dodano: Pon 05 Gru, 2011 19:24 ]
Aszex napisał/a:
Generalnie dość upierdliwa metoda, gdy nie ma się statywu.
Można też postawić aparat gdzieś...
mozer - Pon 05 Gru, 2011

To ta operacja ma na celu zastąpienie statywu? Że też Ci się chce. :)
Aszex - Pon 05 Gru, 2011

hijax_pl, fz28; można zrobić max 3 zdjęcia przy wielokrotnej ekspozycji; nie zawsze jest na czym postawić, podeprzeć pod odpowiednim kontem itd etc, itd :)

mozer, częściej mam przy sobie aparat niż aparat+statyw; sporo zdjęć mi uciekło, bo zapomniałem o tej metodzie, ale chyba raczej mi się nie chce.. ;)

Aszex napisał/a:
podeprzeć pod odpowiednim kontem itd etc, itd
Pewnie jakbyś miał odpowiednie konto nie męczył byś się zabaweczką :D
mozer - Pon 05 Gru, 2011

Aszex, to kup sobie chociaż taki statywik o wysokości 10 cm, który można w kieszeni schować.
Aszex - Pon 05 Gru, 2011

mozer, właśnie zastanawiam się nad gorillą :)

hijax_pl, dowcipniś... :) ogniskowa 83mm (dla 35), 2 sekundy (dodane:4 s, a nie 2), f3.2; dobierz sprzęt, aby zrobić z ręki... nieporuszone... o sensownych szumach... budżet dowolny... :)

mozer - Pon 05 Gru, 2011

Aszex, może takie coś styknie:

http://www.ken-lab.com/mm...ategory_Code=GS

:D

Aszex napisał/a:
2 sekundy, f3.2
A jakie ISO było?
Aszex - Pon 05 Gru, 2011

hijax_pl, pomyliłem się-4 sekundy, iso 400

mozer, starczyłoby na niezłe lustro+trochę szkieł... :)

mozer - Pon 05 Gru, 2011

Aszex, jest tańsza wersja:
http://www.youtube.com/watch?v=pjiJGyCAgI4

;)

Aszex - Pon 05 Gru, 2011

Jaka jest nośność takiego statywu? :mrgreen:

http://www.youtube.com/watch?v=UytSNlHw8J8
Aszex - Pon 05 Gru, 2011

Tego się nie spodziewałem. :)

[ Dodano: Pon 05 Gru, 2011 22:23 ]
Co do hugina. Wystarczy go dać tylko z parametrem -a? Czy program nie może połączyć składowych jpgów w jedno?

cybertoman - Pon 05 Gru, 2011

Aszex napisał/a:
Jaka jest nośność
Jedno jajko dziennie.

Aszex napisał/a:
Co do hugina.
Poszukaj w folderach hugina programu PTAverage.exe
Aszex - Wto 06 Gru, 2011

nie występuje w huginie... nie służy czasem do odszumiania?
cybertoman - Wto 06 Gru, 2011

Aszex napisał/a:
nie występuje w huginie
No u mnie jest.
Aszex napisał/a:
nie służy czasem do odszumiania?
Czasem tak. Jesli masz do dyspozycji jpg-i to nie pozostaje Ci nic innego, jak naswietlic przy duzym iso, albo pozniej "dociagnac" do zalozonej ekspozycji. Pojawia sie szumy, ktore zlikwidujesz poprzez usrednianie. Nie ma roznicy, czy dodasz obrazy, czy pomnozysz przez stala a nastepnie usrednisz. Dodawanie jest o tyle bardziej uciazliwe, ze znieksztalcony gamma jpg najpierw trzeba "zlinearyzowac" (gdzies w GIMPie przy krzywych wpisac w okienko odwrotnosc gammy, ca 0.45), zsumowac warstwy i wynik znow potraktowac gamma 2.2 (przyjemniejsze rezultatay daje 0.5 i 2.0). Tylko na 8-mio bitowym jpgu starty przetwarzania sa wieksze, niz poprzednia metoda usredniania (ktorej gamma zwisa serdecznie).
fotka - Wto 06 Gru, 2011

Aszex napisał/a:

Co do hugina. Wystarczy go dać tylko z parametrem -a? Czy program nie może połączyć składowych jpgów w jedno?

align_image_stack raczej nie połączy. Tak, wystarczy opcja -a jakiś_prefix, ale lepiej też dodać -v (żeby się nie zastanawiać czy w ogóle coś się dzieje :smile: )

cybertoman napisał/a:

Poszukaj w folderach hugina programu PTAverage.exe

Ja też nie mogę go znaleźć.

Zresztą wydaje mi się, że składanie np. w GIMPie da trochę większą kontrolę. Może się też okazać, że którąś warstwę trzeba wyrzucić, albo coś innego zmienić. Ustawianie krycia przy wielu zdjęciach, może być wprawdzie dość żmudnym zajęciem, ale jakby chcieć się w to częściej bawić, można spróbować napisać mały skrypcik, albo poszukać, czy nie ma gotowego.

Jeśli zdjęcia są za ciemne, składanie warstw w GIMPie w trybie "screen" może czasem dać niezły efekt.

Aszex - Wto 06 Gru, 2011

cybertoman, jaką masz wersję? ściągnąłem ostatnią dev.

Dziękuję Wam za rady. :grin:

Jeśli komuś przypomni się jakiś program do równania i składania, to proszę o info. :wink: