|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon EOS 600 D
carwer - Nie 04 Gru, 2011 Temat postu: Canon EOS 600 D W związku, ze zamierzam kupić 1 lustrzankę w swoim życiu wybór padł na ten aparat
Czy polecacie mi kupić inny aparat , w podobnej cenie ( około 2700 zł )
Chciałbym też wiedzieć jaki jest uniwersalny obiektyw do niego ??
W zestawie jest dodany EF-S 18-55mm IS II , dobry czy zły ??
Sunders - Nie 04 Gru, 2011
carwer napisał/a: | Czy polecacie mi kupić inny aparat |
Ja nie
carwer napisał/a: | Chciałbym też wiedzieć jaki jest uniwersalny obiektyw do niego ?? |
IMHO canon EF-S 15-85 f/3,5-5,6 IS USM,
carwer napisał/a: | W zestawie jest dodany EF-S 18-55mm IS II , dobry czy zły ?? |
Nienajlepszy, bo prawie darmowy, co nie zmienia faktu, ze tez mozna nim robic niezle zdjecia
mozer - Nie 04 Gru, 2011
carwer, ja bym kupił D90 + 18-55 (a lepiej 18-105).
carwer - Nie 04 Gru, 2011
Mnie akurat nie stać na D90
mozer - Nie 04 Gru, 2011
carwer, przecież kosztuje tyle samo co wspomniany przez Ciebie zestaw....
Nikon 3100
Canon - 2800
mozer - Nie 04 Gru, 2011
carwer, ale Nikon z 18-55 kosztuje 2800. Canona przecież też chcesz z takim obiektywem, a nikonowski odpowiednik jest lepszy.
pawkon - Nie 04 Gru, 2011
W 60D masz za to obrotowy wyświetlacz.
A nie lepiej by było doinwestować do Canon EF-S 17-85 mm f/4-5,6 IS USM lub Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS
Ja tak miałem z EOS 50D, też kupiłem kita tyle że I wersję ale wiedziałem, że będzie mi brakować większych ogniskowych. Żałuję, że od razu nie kupiłem Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS na którym obecnie hulam
Oszczędność na tym polu się nie opłaca.
Choć jak wspominają Nikon D90+18-105VR to extra zestawik
lotofag - Nie 04 Gru, 2011
pawkon napisał/a: | W 60D masz za to obrotowy wyświetlacz. |
W tym wątku mowa o 600D a nie 60D, choć akurat obrotowy wyświetlacz się zgadza. Tylko jedno zero a jaka różnica
pawkon napisał/a: |
Choć jak wspominają Nikon D90+18-105VR to extra zestawik |
Osobiście wolałbym go zdecydowanie bardziej niż 600D + 18-55IS...
Oczywiście każdemu wedle potrzeb i wymagań
Cytat: | Nikon 3100
Canon - 2800 |
To naprawdę znikoma róznica w cenie patrząc z perspektywy rynku foto. Niestety wybrałeś nietanie hobby, przygotuj się na to, że każdy inny od tych "podstawowych" obiektyw i korpus będzie już swoje kosztował.
Chyba przekonaliście mnie do Nkona , jeszcze tylko ładowarkę do niego
jaka i dobra do nikona D90 + obiektyw Nikkor 18-55 VR
mozer - Nie 04 Gru, 2011
carwer, ładowarka jest zazwyczaj w zestawie z aparatem.
Mozer ostatnie mam pytanie
Czy do Nikona D90 trzeba kupić kartę pamięci ??
mozer - Nie 04 Gru, 2011
carwer, jeśli chcesz zapisywać zdjęcia, to tak
maput - Nie 04 Gru, 2011
carwer napisał/a: | Mozer ostatnie mam pytanie
Czy do Nikona D90 trzeba kupić kartę pamięci ?? |
A do 600D nie trzeba ?
carwer napisał/a: | Chyba przekonaliście mnie do Nkona |
carwer, zanim podejmiesz ostateczna decyzje obejrzyj w sklepie oba aparaty, bo IMO ten wybor D90 a nie 600D nie jest taki oczywisty. Argumenty radzacych tez budza watpliwosci
Np. ten: mozer napisał/a: | Nikon z 18-55 kosztuje 2800. Canona przecież też chcesz z takim obiektywem, a nikonowski odpowiednik jest lepszy |
mozer, w czym ten nikkor 18-55vr jest lepszy od canona 18-55IS
mozer - Nie 04 Gru, 2011
Sunders napisał/a: | w czym ten nikkor 18-55vr jest lepszy od canona 18-55IS |
Np. w rozdzielczości przy 55 mm.
Moim argumentem nie jest jakość obiektywu kitowego tylko półka D90 vs 600D...
mozer napisał/a: | w czym ten nikkor 18-55vr jest lepszy od canona 18-55IS
Np. w rozdzielczości przy 55 mm. |
Czemu bierzesz pod uwage rozdzielczosc tylko na 55mm, przeciez to nie stalka? A porownanie ich rozdzielczosci masz w tescie Arka:
"Nowe obiektywy "kitowe" Canona i Nikona to przede wszystkim ogromny krok do przodu w porównaniu z poprzednikami. Oba dają dobrej jakości obrazy, pierwszy lepiej wypada na brzegu kadru, drugi lepiej w centrum, w efekcie ich zachowanie pod względem rozdzielczości należy oceniać podobnie."
Nie potwierdza to twojej tezy o wyzszosci nikkora.
mozer napisał/a: | Moim argumentem nie jest jakość obiektywu kitowego tylko półka D90 vs 600D... |
D90 jest o 2,5 roku starszy, co powoduje, ze nie we wszystkim jest lepszy mimo iz jest "dwucyfrowy", a tzw. polka cenowa D90 i 600D jest obecnie ta sama
mozer - Nie 04 Gru, 2011
Sunders, nie będę się kłócił. Wyraziłem swoje zdanie - wybrałbym D90 ze względu na ergonomię i tyle.
mozer napisał/a: | Sunders, nie będę się kłócił. |
Slusznie - wymieniajmy poglady spokojnie
mozer napisał/a: | wybrałbym D90 ze względu na ergonomię |
I ten argument przyjmuje, bo IMO to najistotniejsza przewaga D90 nad 600D
Nie jestem jednak pewien, czy dla carvera bedzie to tak samo istotne jak dla Ciebie
mozer - Nie 04 Gru, 2011
Sunders, dlategóż napisałem "ja bym kupił"
Sądzę, że AF też jest lepszy w D90.
mozer napisał/a: | Sądzę, że AF też jest lepszy w D90. |
Tak jest, ale ta lepszosc w wiekszosci sytuacji nie bedzie odczuwalna.
cybertoman - Nie 04 Gru, 2011
carwer, na ile istotne jest dla Ciebie filmowanie?
cybertoman napisał/a: | carwer, na ile istotne jest dla Ciebie filmowanie? |
Czytałem, że filmowanie jest nie bardzo w Nikonie
[ Dodano: Nie 04 Gru, 2011 19:02 ]
Mi bardziej chodzi o obiektywy
Ktore lepsze / tansze i czy wystarczą te 2 o ktorych mowa wyzej
kozidron - Nie 04 Gru, 2011
Sunders napisał/a: | IMHO canon EF-S 15-85 f/3,5-5,6 IS USM, |
Ten obiektyw w ogóle nie jest wart swojej ceny, jest ciemny i dość mocno aberruje na szerokim kącie, do tego mechanicznie nie powala a różnica w cenie między nim a pancerną eLką 17-40L/f4 jest rzędu 300 ziko.
Tu canon żeruje na tych którzy koniecznie muszą mieć systemowe szkło a wystarczy sięgnąć do producentów niezależnych.
carwer, krótko mówiąc nie kupuj tego.
Jeżeli cały budżet wynosi 2800 a zamierzasz w przyszłości dokupić jakieś szkło pod twoje konkretne zainteresowania (które się wyklarują) weź lepiej nikona d90 nawet z tym plastikiem 18-55, ta puszka zapewni ci wygodniejszą pracę a ergonomia i wizjer to inna bajka w stosunku do 600D.
carwer napisał/a: | Czytałem, że filmowanie jest nie bardzo w Nikonie |
to fakt, do "filmowania" to d90 jezeli mozna to delikatnie ująć "średnio" się nadaje.
Sunders napisał/a: | carwer, zanim podejmiesz ostateczna decyzje obejrzyj w sklepie oba aparaty, bo IMO ten wybor D90 a nie 600D nie jest taki oczywisty. Argumenty radzacych tez budza watpliwosci |
Sunders, nie kukiełkuj ! Doskonale wiesz jakie są argumenty za d90, nie jesteś na forumie od wczoraj, nie kumam gdzie masz wątpliwości ?
Sunders, nie pamiętasz gdzie leży przewaga D90 vs. 600D, to ci przypomnę:
na + dla d90:
- wizjer
- dwie rolki
- górny wyświetlacz
- solidniej się to trzyma od 600D i jest lepiej wykonane ale to oczywiście nie dla wszystkich jest istotne
- 11 pól af, af nikona przy ciągłym bije canona na łeb
- pomiar punktowy z prawdziwego zdarzenia a nie pomiar punktowy z nazwy jak to jest w 600D
- po wyciągana guzikologia na wierzch, w canonie musisz grzebać w zakładkach menu
- takie duperele jak migawka na 100 tysia klapnięć to już mniej istotne.
d90 bez wątpienia do filmowania słabo się nadaje.
Ps.
Sunders napisał/a: | mozer napisał/a:
Sądzę, że AF też jest lepszy w D90.
Tak jest, ale ta lepszosc w wiekszosci sytuacji nie bedzie odczuwalna. |
Sunders czy ty się czasem czytasz ?
Wszystkim dziękuje za porady
Akurat dla mnie nie jest ważne jak co się trzyma tylko co jest warte kupna pod względem przyszłościowym i obecnym
Nie znam się na lustrzankach
( następny aparat kupię za 3 lata najwcześniej )
Co do filmów ---> Uważam, że najlepsze są kamery choć na nich też się nie znam
carwer napisał/a: | Co do filmów ---> Uważam, że najlepsze są kamery choć na nich też się nie znam |
no nie, czasy się zmieniły
carwer napisał/a: | Akurat dla mnie nie jest ważne jak co się trzyma tylko co jest warte kupna pod względem przyszłościowym i obecnym
|
To w sklepie biorąc oba do ręki nie będziesz miał żadnych wątpliwości a jeszcze bardziej się rozjaśni jak przyłożysz oko do obu wizjerów(tylko poproś żeby do nikona wsadzili baterie).
komor - Nie 04 Gru, 2011
kozidron napisał/a: | Sunders, nie pamiętasz gdzie leży przewaga D90 vs. 600D, to ci przypomnę |
Sunders raczej pamięta, ale dla początkującego te zalety często są niewidoczne i niekoniecznie najważniejsze na początku. Dlatego niech sam obejrzy i zdecyduje, czy nowsze bajery czy jednak solidny standard.
cybertoman - Nie 04 Gru, 2011
kozidron napisał/a: | Ten obiektyw w ogóle nie jest wart swojej ceny | A tu sie z Toba nie zgodze. Do Twoich zastosowan sie nie nadaje, do moich swietnie.
Canon 600D:
natywne ISO 100 i wyzsze maksymalne ISO
wieksza rozdzielczosc
lepszy tryb video
lepszy wyswietlacz LCD
lzejszy
Nikon 90D:
lepsza ergonomia
lepszy wizjer
nizszy poziom szumow przy wysokich ISO
lepszy AF
wieksza dynamika tonalna
IMO to najistotniejsze plusy kazdego z tych aparatow.
komor napisał/a: | dla początkującego te zalety często są niewidoczne i niekoniecznie najważniejsze na początku. Dlatego niech sam obejrzy i zdecyduje |
Tez tak uwazam i dlatego do tego samego namawialem carwera,
Generalnie wszystko przemawia za Nikonem
a jak z obiektywami ?? Mozecie cos doradzić ??
ophiuchus - Nie 04 Gru, 2011
carwer, a do jakich zdjęć najczęściej będziesz używał aparatu? Na początek korzystaj z obiektywu, który kupisz w zestawie. Jak już zorientujesz się jakie foty najbardziej Cię kręcą, to wtedy dokupuj szkła wg potrzeb.
Sunders, wcześniej nie pamietałeś jaką przewagę ma d90 nad 600D
Nagle cudowne oswiecenie i wszystko jasne
komor napisał/a: | ale dla początkującego te zalety często są niewidoczne i niekoniecznie najważniejsze na początku. |
komor i miedzy innymi po to jest właśnie ta zakładka foruma, żeby uświadamiać i doradzać a nie udawać takim słowy( że argumenty budzą wątpliwości):
Sunders napisał/a: | bo IMO ten wybor D90 a nie 600D nie jest taki oczywisty. Argumenty radzacych tez budza watpliwosci |
carwer napisał/a: | a jak z obiektywami ?? Mozecie cos doradzić ?? |
carwer ile masz konkretnie na całość (czy ta kwota z 1 postu nadal jest aktualna) ?
cybertoman napisał/a: | A tu sie z Toba nie zgodze. Do Twoich zastosowan sie nie nadaje, do moich swietnie. |
cybertoman ja cię na siłę nie uszczęśliwię To szkło powinno być w cenie króla aberracji zoomowej a kosztuje prawie 3X więcej.
To fakt, ciemne o słabej konstrukcji zoomy, do tego z 2 razy wyśrubowaną ceną nie leżą w kręgu moich zainteresowań, to że w paru tabelkach wypada on całkiem nieźle nie powoduje, że stosunek ceny do reszty(optyka, konstrukcja) jest odpowiedni.
Wolałbym eLe, tamrona, sigme, dopłacić do uzywki 17-55IS - to ostatnie chociaż jest jasne
Pamietając jeszcze cenę początkową tego szplajsu, zastanawiałem się kto poważny mógł się na to nabrać w 1 miesiacach sprzedaży
mozer - Nie 04 Gru, 2011
kozidron napisał/a: | kto poważny mógł się na to nabrać w 1 miesiacach sprzedaży |
Np. czytelnicy strony optyczne.pl, która w teście to szkło wychwalała pod niebiosa...
mozer napisał/a: | Np. czytelnicy strony optyczne.pl, która w teście to szkło wychwalała pod niebiosa... |
ee to mnie akurat nie dziwi
mozer, kupiłeś sobie w 1 miesiącu sprzedaży ?
mozer - Nie 04 Gru, 2011
kozidron, nie mam tego szkła.
Z przykrością stwierdzam, że Canon nie ma nic dobrego, standardowo-zoomowatego na APS-C, co by było warte swojej ceny. Miałem już kupować 17-55, ale ceny gwałtownie skoczyły i mój zapał ostygł (żeby to chociaż była solidniejsza konstrukcja...). Z kolei Sigma 17-50 z niewiadomych dla mnie powodów jest w Polsce niedorzecznie droga - w USA jest dużo tańsza niż C17-55.
PS. Widzę, że przy obecnym kursie dolara ta różnica w cenie sigmy zmalała...
mozer napisał/a: | Z przykrością stwierdzam, że Canon nie ma nic dobrego, standardowo-zoomowatego na APS-C, co by było warte swojej ceny. |
ma, 17-40L ma odpowiednią cenę a przez chwile w tym roku mozna go było kupić nawet za 2300.
mozer - Nie 04 Gru, 2011
a) ciemne
b) krótkie
c) rozdzielczość gorsza od Tamrona 17-50
d) to nie jest obiektyw pod aps-c - skoro już mam małą matrycę, to chcę jednak zyskać na masie szkieł. Inaczej do tego worka można wrzucić też 24-105 i 24-70.
Chociaż chyba i tak to najlepsza propozycja.
dcs - Nie 04 Gru, 2011
kozidron,
Jak się kupi 17-40L, to potem nie ma co kupić dłuższego.
50mm i 70-200mm ? lub
24-105 i 100-400? /w obu przypadkach drogo dla amatora/
No i wtedy wychodzi, że aps-c jest najsłabszym punktem zestawu i trzeba ff /jeszcze drożej, chyba że 5D/.
mozer - Pon 05 Gru, 2011
Do mojego 10-22 to raczej dokupiłbym 24-70/24-105. Ten pierwszy tylko z deka ciężki.
17-40 z 24-105 to trochę bez sensu, bo za dużo się dubluje - zależy co kto robi.
dcs - Pon 05 Gru, 2011
W testach bdb wychodzi Tokina AF 16-28mm f/2.8 AT-X Pro SD FX, niestety nie u optycznych
U kolegi w praktyce też. Wymienił 16-35L
mozer - Pon 05 Gru, 2011
dcs, żeś przystrzelił - czyli do 28 mm łatwiej dokupić coś dłuższego niż do 40 mm?
dcs - Pon 05 Gru, 2011
mozer,
No, 24-105.
W sumie było to "z innej beczki".
Ta Tokina to obiektyw pod ff.
Sunders - Pon 05 Gru, 2011
carwer napisał/a: | a jak z obiektywami ?? Mozecie cos doradzić ?? |
A jaki jest aktualny budzet na aparat i obiektywy
carwer - Pon 05 Gru, 2011
Aktualny budżet to około 3000 zł
Nie chcę więcej dawać
rozumiem, że polecacie coś lepszego ??
Po prostu jak na 1 lustrzankę uważam, że kupno aparatu za 5000 zł jest lekkim przegięciem, może nie wciągnie mnie to
mozer - Pon 05 Gru, 2011
carwer, to ogólnie D90 będzie lepszą inwestycją. IMHO w razie czego lepiej się sprzeda na allegro W tej kwocie raczej nie kupisz nic oprócz obiektywu kitowego.
No chyba, że zejdziesz na niższą półkę do starszego modelu (550D/D5000).
W takim razie mam problem .... D90 nie ma już w sklepach internetowych ( zarówno opcja body ) jak i z 2 powyższymi obiektywami
Najtańszy Nikon D90 kosztuje około 3500 zł i to na allegro
Czy lepiej kupić Canon G12 ( kompakt ) i na raty kupić dopiero po nowym roku droższą lustrzankę
Droższą załóżmy za 4000
Proszę o porady
Np Canon EOS 60D jest za 3700 w tej cenie jest Nikon D90
Pomocy !!
dcs - Pon 05 Gru, 2011
carwer, +18-105
dcs napisał/a: | carwer, +18-105 |
???????????
dcs - Pon 05 Gru, 2011
carwer,
-Nie widziałem ostatniego postu. Propozycja do D90.
Ten 60D to z 18-55?
mozer - Pon 05 Gru, 2011
carwer, jak to nie ma - a tu np. http://www.cyfrowe.pl/apa...b-18-55-vr.html - pisałeś do nich? Piszą, że na zamówienie.
Ogólnie widzę w wielu sklepach...
Dzwoniłem do końca roku może być cięzko
http://www.skapiec.pl/sit...CFWEntAod2kMQ9A
Wszystkie pozycje do 3100 odzwonione , brak tego aparatu ze względu na powodzie w tajlandi (
carwer napisał/a: | Czy lepiej kupić Canon G12 ( kompakt ) i na raty kupić dopiero po nowym roku droższą lustrzankę
Droższą załóżmy za 4000
Proszę o porady
Pomocy !! |
carwer napisał/a: | Wszystkie pozycje do 3100 odzwonione , brak tego aparatu ze względu na powodzie w tajlandi |
IMO kupowanie G12 jak masz zamiar kupić lustrznkę nie za bardzo ma sens - zostaw sobie kasę na obiektywy i inne dodatki. Kup teraz 550/600D albo po Nowym Roku 60D
Sunders napisał/a: | carwer napisał/a: | Czy lepiej kupić Canon G12 ( kompakt ) i na raty kupić dopiero po nowym roku droższą lustrzankę
Droższą załóżmy za 4000
Proszę o porady
Pomocy !! |
carwer napisał/a: | Wszystkie pozycje do 3100 odzwonione , brak tego aparatu ze względu na powodzie w tajlandi |
IMO kupowanie G12 jak masz zamiar kupić lustrznkę nie za bardzo ma sens - zostaw sobie kasę na obiektywy i inne dodatki. Kup teraz 550/600D albo po Nowym Roku 60D |
Bez sensu jest kupowanie 2 lustrzanek na raz
dcs - Pon 05 Gru, 2011
carwer,
Trzech.
Trzech nie jest bez sensu.
carwer napisał/a: | Bez sensu jest kupowanie 2 lustrzanek na raz |
Masz rację, ale chyba źle mnie zrozumiałeś
[quote="Sunders"] carwer napisał/a: | Bez sensu jest kupowanie 2 lustrzanek na raz |
Masz rację, ale chyba źle mnie zrozumiałeś [/quote
No tak, prosiłem o podanie modelu dobrego za 4k
carwer napisał/a: | prosiłem o podanie modelu dobrego za 4k |
Prosze bardzo:
Pentax K-5
Nikon D7000
Canon 60D
kufel - Pon 05 Gru, 2011
Sunders napisał/a: | Canon D60 | 60D
kufel, dzieki za zwrocenie uwagi - juz poprawlem