forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Tanie oświetlenie do makro.

tomekfm - Pon 05 Gru, 2011
Temat postu: Tanie oświetlenie do makro.
Witam,
Dużo czytałem na ten temat i wszędzie polecali dyfuzory, mam taki, tylko chciałbym coś wygodniejszego. Taki dyfuzor wykonany na podstawie projektu Arkadiusza Stopy (już niedostępnego na jego stronie, niestety) nie mieści się w torbie, a z jak złapie mnie deszcz, to nie ma co ratować... (była już taka sytuacja)

Mój sprzęt to Canon 50D + Mieszek CCCP 290mm (LINK) + Jupiter 37a MC (LINK) lub wszystkim znany Helios 44M-4 MC + Canon 580EX (ta starsza wersja)

Myślę nad:
DELTA DRF-14 -bawiłem się nią kiedyś, ale jest ciężka do zdobycia w wersji dla Canona. ~300zł

RING O-FLASH do Canona EX580 -Kilka osób to poleciło na forach.

Diodowa Lampa do Makro (niebłyskowa)- łatwiej by się ustawiało ostrość i mógłbym jeszcze dopalić tym nieporęcznym dyfuzorem, ale pewnie byłby kłopot z WB, a sama ma chyba mała moc (na allegro jest mnóstwo różnych modeli)

TUMAX DMF-880 +Makro -Najmniej odpowiadająca mi opcja, najdroższa, nie polecana, i te dwa palniki mi średnio odpowiadają

Byłby sens w założeniu FLASH RINGa na EX580 i LEDowej lampki na obiektyw na raz?

A może macie jeszcze propozycje?

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i czekam na odpowiedź ;)

EDIT: Znalazłem coś Ciekawego wygląda na połączenie "latarki zakładanej na obiektyw" z flashem tzn. Lampa błyskowa LED LINK

komor - Pon 05 Gru, 2011

Po pierwsze jaką ilość światła generują te ledowe ring-zabawki? Wystarczy do pracy na mocno domkniętej przysłonie? Z jaką mocą używasz swojej 580EX?
Po drugie, w ogóle światło z ringa jest zupełnie inne niż z lampy z dyfuzorem, postawionej obok czy założonej na aparat. Należałoby najpierw przemyśleć, czy takie coś Ci pasuje.

mozer - Pon 05 Gru, 2011

Wydaje mi się, że światło z ringa jest zbyt płaskie do ciekawych zdjęć...
hijax_pl - Pon 05 Gru, 2011

Ring może lekko doświetlić pierwszy plan, ale nie powinien być kluczem.
dcs - Pon 05 Gru, 2011

Z Ring O-Flash może być problem, bez użycia kabla do lampy i stelaża, z odpowiednią odległością od przodu obiektywu. Do dużych skal się nie nadaje -świeci za bardzo na wprost, za mało do środka. Jest substytutem Ringflash/Beauty Dish -a więc bardziej do portretu.
O wpływie niepełnego spektrum LED na kolory zdjęć niech napisze ktoś z praktyką.
Lampa Macro LED Ring na kompakcie do zdjęć w paszczy pacjenta sprawuje się dobrze /oświetla równomiernie/, odwzorowaniu kolorów specjalnie się nie przyglądałem -w tym zastosowaniu jest mało istotne.

tomekfm - Pon 05 Gru, 2011

W sumie byłem zdecydowany na tą Deltę, ale przestali ją produkować do Canona chyba :/ Można kupić tylko wersje do alfy. Jedyne co mi przychodzi teraz na myśl to kupić sobie tego błyskowego flasha FC 100 za 120zł, znalazłem jej recenzje w Internecie i ponoć ideał to nie jest, ale cena/jakość spełnia idealnie,
i Ciekawostka:
Cytat:
+ naprawdę silny strumień światła - doświetla obiekty nawet powyżej 2 metrów

A tu link do recenzji http://videodslr.pl/led-m...eike-t3085.html

129 zł aż tak nie boli, nawet jakby miała być używana na raz z 580.

Co do pytania o to na jakiej mocy używam 580, używam ETTL, ale lampę mam najczęściej na -1 w aparacie ustawioną

A za kasę, która zostanie (130zł to w końcu nie 300) może kupie wężyk z interwałem :mrgreen:

PS. Jest jakiś Rozgałęźnik na lampę błyskową do gorącej stopki czy lepiej foto-celi użyć?

PS2. Dajmy na to, że dam tego Ringa założę na Aparat, a 580 zamontuje na stopce synchronizacyjnej i połączę ta stopkę z 580 kablem PC z body, to błysną oby dwie lampy?

komor - Pon 05 Gru, 2011

tomekfm napisał/a:
Dajmy na to, że dam tego Ringa założę na Aparat, a 580 zamontuje na stopce synchronizacyjnej i połączę ta stopkę z 580 kablem PC z body, to błysną oby dwie lampy?

Nie do końca rozumiem co chcesz spiąć z czym, ale mając 50D możesz użyć jednocześnie gorącej stopki na górze aparatu oraz złącza PC, które jest z boku. Oczywiście przy założeniu, że jedną z lamp da się wyzwolić przy pomocy kabla PC, co oznacza także manualne ustawianie mocy.

tomekfm - Wto 06 Gru, 2011

Dobra, kupiłem tą LEDową pierścieniówkę za 130zł i fotocelę, zobaczymy jak się będzie spisywać, pierścieniówka będzie na paracie a 580 będę doświetlać tło ewentualnie gore itd.
Oczywiście zakładając, że te LEDy aktywują fotocelę...

hijax_pl - Wto 06 Gru, 2011

widma i kolorystyka ledów i flasha to dwie różne sprawy. No i wątpię by ledy fotocelę aktywowały...
tomekfm - Wto 06 Gru, 2011

Diody z tej lampy mają temperaturę barwową 5500K (sprawdzono na pewnym forum) więc tak jak lampa studyjna, i błyskają z dość dużą mocą, więc może wyzwolą fotocele, a jak nie to się zobaczy...
dcs - Wto 06 Gru, 2011

tomekfm,
Temperaturę może, ale widmo wąskie.

tomekfm - Nie 11 Gru, 2011

Tani RING sprawuje się nieźle z obiektywami makro, C EF-S 17-85 1:4-5.6 macro, na ISO 400, 1/100 i F=8 doświetla całkiem przyzwoicie, natomiast w parze z mieszkiem, ring jest za słaby.

EDIT: Zapomniałem dodać, fotocelę wyzwala, jeśli jest ona bliżej niż 5cm od klampy, ale wyzwala :)