forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Nokia N8 ma 1/1.83

wielbicielxx - Wto 06 Gru, 2011
Temat postu: Nokia N8 ma 1/1.83
Czyli ma większą matrycę niż nie jeden kompakt :mrgreen: czy czegoś nie rozumiem prawie taka jak w LX5 i EX1 itp.
goltar - Sro 07 Gru, 2011

Nie przyglądałem się temu telefonowi, ale chyba masz racje.
MC - Sro 07 Gru, 2011

Jak widać sama matryca to nie wszystko. Musisz jeszcze wziąć pod uwagę optykę Zeissa :)
hijax_pl - Sro 07 Gru, 2011

Na iFixit są zdjęcia z rozebrania na części tego telefoniku. Moduł aparatu nie jest opisany, ale widać, że zajmuje sporo miejsca...

[ Dodano: Sro 07 Gru, 2011 08:40 ]
MC napisał/a:
Musisz jeszcze wziąć pod uwagę optykę Zeissa :)
I ksenonową lampkę błyskową ;)
MC - Sro 07 Gru, 2011

Full wypas czyli.
Aszex - Sro 07 Gru, 2011

http://www.bazatelefonow....adku-iphonea-4/

;)

Zoidberg - Sro 07 Gru, 2011

Rozdzielczość matrycy to przecież nie wszystko. Niestety do tej pory Nokia mocno mnie zawodzi w kwestii jakości zdjęć - mimo zazwyczaj imponujących cyferek opisujących matrycę. Znacznie lepiej wypadają najnowsze Samsungi o HTC nie wspominając. Tak czy inaczej, telefon nie jest do robienia zdjęć :razz:
Aszex - Sro 07 Gru, 2011

Ani grania, słuchania muzyki, oglądania youtube, serfowania po necie, używania nawigacji... To co ja mam w kieszeni? :twisted:
MC - Sro 07 Gru, 2011

Smaftphona, a nie telefon...
Aszex - Sro 07 Gru, 2011

ale smartphone, to taki phone tyle że smart, czyli na sterydach... :)
MC - Sro 07 Gru, 2011

To raczej urządzenie multimedialne z funkcją dzwonienia.
Aszex - Sro 07 Gru, 2011

Też się zgadzam. Jeszcze trochę, a dojdzie nfc, a potem... itd etc... ;)
suso - Sro 07 Gru, 2011

ja swoim Htc sensation wykonałem i później wydrukowałem wiele fajnych fotek dziecka . Jakością nie ustępują zdjęciom z tanich kompaktów . Ma 2 wady (ale duże ) Wygoda trzymania jest do d....y ,oraz niezamykany łatwo brudzący się obiektyw.
wielbicielxx - Czw 08 Gru, 2011

Czyli się nie myliłem jeśli chodzi o rozmiar matrycy- wiadomo matryca nie wszystko ale skoro w taki sprzęt można wcisnąć 28mm f/2,8 to szkła w kompaktach canona z lini G to jakiś żart.
Kumpel ma N8 i z samej ciekawości się nim pobawiłem- na pokładzie miał jakąś aplikacje wgrana aparatu fotograficznego i co mnie bardzo zdziwiło można w niej było ustawić praktycznie większość niezbędnych parametrów: iso, synchronizacje błysku, AF, kompensację ekspozycji. Nawet detekcja twarzy była :mrgreen: Przysłona chyba jest stała f/2,8. Fotki naprawdę mnie powaliły mając na uwadze, że to smart-fon. Mam do noszenia na co dzień sony T50 i powiem, że Nokia wcale nie ustępuje jakością :twisted: Moim zdaniem mogli wpakować 6mpix i byłoby jeszcze lepiej :grin:

Baku - Pon 12 Gru, 2011

Czy któryś HTC ma sprzętowy przycisk wyzwalania migawki?
A propos ciekawych aparatów w telefonach: ostatnio SE w modelach XPerii stosuje matryce BSI (ifon 4 jak sądzę też).
Marzy mi się sytuacja, bym komórką mógł "obsłużyć sytuacje" gdy nie mam ze sobą lustra i nie odczuwał różnicy między zdjęciami z kompaktu ze średniej półki a telefonu.

paul80 - Wto 01 Maj, 2012

Zdjęcia z tego telefonu to majstersztyk :wink: , oczywiście przy odpowiednich warunkach.

Ps. mam pytanie, jaka jest odległość hiperfokalna w nokia n8, nie wiem jaki rozmiar matrycy wybrać w DPOF.

AmatorFoto - Pon 18 Cze, 2012

Witam wszystkich.

Nokia w najnowszym "fotograficznym telefonie" idzie jeszcze dalej:

http://www.gsmarena.com/p...-review-773.php

Pomijając Nokię, pozostałe smartfony również nie mają się czego wstydzić. Sam fakt porównywania ich do Olympusa E-PL2...

MC - Pon 18 Cze, 2012

Porównywać można wszystko do wszystkiego.

Oglądałem trochę zdjęć przykładowych i owszem - są całkiem niezłe. Problem w tym, że telefon jest gruby, brzydki, na syfbianie i drogi.

MC napisał/a:
Porównywać można wszystko do wszystkiego.

Oglądałem trochę zdjęć przykładowych i owszem - są całkiem niezłe. Problem w tym, że telefon jest gruby, brzydki, na syfbianie i drogi.

Owszem, telefon sam w sobie nie robi wrażenia, ale ja o czym innym :wink:

hijax_pl - Pon 18 Cze, 2012

AmatorFoto napisał/a:
Owszem, telefon sam w sobie nie robi wrażenia, ale ja o czym innym
A o czym? Bo robienie zdjęć na plaży w słoneczny dzień to żaden wysiłek nawet dla "najgorszych" matryc...
MC - Pon 18 Cze, 2012

No właśnie ja też nie wiem o czym...

Proponuję więcej luzu, mimo wszystko. Wiem, że jest to poważne forum dla poważnych ludzi i fachowców, ale jesteśmy w dziale "Wolne tematy" i w dodatku w wątku dotyczącym telefonu.

Zwracam jedynie uwagę na jakość zdjęć robionych telefonem (tak, wiem, że to są smartfony), a nie opisuje wyższości jednego nad drugim.

Przeglądając forum oraz komentarze widzę, że bardzo jest przestrzegana dyscyplina co z czym można porównywać, bo "przecież to nie ta sama klasa, nie ten przedział cenowy, nie ten obiektyw, nie te warunki, nie ta pogoda, nie ten rok produkcji, nie ten egzemparz" itd. itp. W tym wątku dowiaduję się, że "porównywać można wszystko do wszystkiego" - i dla mnie OK, ale żeby nie było za różowo, to choć zdjęcia są w porządku, telefon jest brzydki, na symbianie (no jak można? przecież symbian "się skończył"...) i drogi (za tą cenę można mieć przecież porządną lustrzankę!). Intencje naprawdę miałem niewinne: zobaczcie jak fajnie, że telefonem można zrobić przyzwoitą fotkę - i ja właśnie o tym...

Oczywiście te właściwości telefonów też nie robią wrażenia, bo "robienie zdjęć na plaży w słoneczny dzień to żaden wysiłek nawet dla "najgorszych" matryc..." I cała moja radość pryska... Czekam na nokaut, gdy ktoś napisze, że na ISO 3200 (o ile takie jest w tych telefonach) są większe szumy niż na dajmy to Nikonie D5100 (no przecież jest w tej samej cenie). No i oczywiście tryb zdjęć seryjnych, siła błysku, optyka! Tylko idąc tym tokiem rozumowania mogę powiedzieć, że jednak nikt nie ma racji, bo spróbujcie zadzwonić z dowolnej lustrzanki.

I włąśnie do takich bezsensownych dyskusji pewnie będzie ten temat zaraz zmierzał...

Tymczasem niedługo wakacje, urlopy, trochę słońca i może przy tej okazji cieszmy się małymi rzeczami jak fotki z telefonu.

Żeby nie zostać wyklętym dodam, że zdaję sobie sprawę iż wiedza większości forumowiczów w stosunku do mojej jest olbrzymia (sznuję to i z chęcią choć trochę bymz niej skorzystam), nie jestem fanem i nie używam symbiana ani nokii.

Parafrazując przedmówcę "One test result is worth one thousand expert opinions"... I pewnie nie jedna osoba jest dumna z efektów swoich zdjęć (może przypadkowych) zrobionych bez wysiłku telefonem. Takie czasy, ale nie widzę nic w tym złego..

Pozdrawiam

MC - Pon 18 Cze, 2012

Nie neguję - zdjęcia wychodzą całkiem niezłe.
Ale byłyby powody do radości, gdyby ten telefon kosztował 1000 zł. A teraz - ani to dobry sprzęt foto ani dobry telefon. Takie niewiadomoco.

komor - Pon 18 Cze, 2012

AmatorFoto, moim zdaniem Nokia niech się bierze za odzyskiwanie straconego rynku, zanim do końca zbankrutuje, a nie bajery foto. Owszem, te obrazki z matrycy 808 są świetne, ale to przede wszystkim musi być telefon.
Myślę, że o to głównie kolegom powyżej chodziło.

elnino - Pon 18 Cze, 2012

AmatorFoto napisał/a:
zrobionych bez wysiłku telefonem

polemizowałbym...ale co kto lubi :smile:

AmatorFoto - Czw 21 Cze, 2012

elnino napisał/a:
AmatorFoto napisał/a:
zrobionych bez wysiłku telefonem

polemizowałbym...ale co kto lubi :smile:

Rzeczywiście sformułowanie "bez wysiłku" nie jest trafne...

Generalnie zgadzam się, że w pierwszej kolejności powinien to być przede wszystkim telefon za rozsądne pieniędze, a nie jedynie "sztuka dla sztuki".

Zostawiając na boku ten konkretny telofon myślicie, że takie rozwiązanie z matrycą jak w 808 może mieć jakąś przyszłość, np. w aparatch kompaktowych? Analizując na szybko wydaje się, że z bardziej złożonym, lepszym (nie wiem jak to nazwać) obiektywem rezultaty mogłyby być jeszcze ciekawsze... Tak sobie głośno myślę.

komor - Czw 21 Cze, 2012

AmatorFoto napisał/a:
myślicie, że takie rozwiązanie z matrycą jak w 808 może mieć jakąś przyszłość, np. w aparatch kompaktowych?

Nie wiem co o tym sądzić, dla mnie robienie matrycy 40 mpix żeby pokazać dobry tryb 8 mpix to jest czysty marketing. Lepiej było zrobić od razu 8 mpix z większymi pikselami, a tak w ogóle dla mnie aparat w telefonie nie powinien mieć tak dużych rozdzielczości (mam na myśli: tak dużych, jak 8 mpix), biorąc pod uwagę wielkość optyki (i jej stan powiedzmy po roku używania).

jaad75 - Pon 25 Cze, 2012

komor, może dla Ciebie wystarczyłoby po prostu, żeby telefon/aparat wypluwał 8MPix zdjęcia i żebyś nie musiał wiedzieć jaka jest matryca? Bo chyba niekoniecznie musiałbyś mieć RAW w telefonie, co? Co by Cię wtedy obchodziło ile senseli jest używanych do tworzenia tych 8MPix obrazków, zwłaszcza, jeśli byłyby bardzo dobre?
komor - Wto 26 Cze, 2012

jaad75, zgadza się. Ale sam pomyśl, jaki to ma sens, żeby robić małe sensele, mikrosoczewki itd., tylko po to, żeby je łączyć z 8 mpix? Ja widzę tylko jeden sens, ewentualnie, mianowicie zrezygnowanie z demozaikowania i po prostu łączenie informacji z czterech pikseli RGGB w jeden RGB, wprost.
Ale jak z innej beczki wiemy, im mniejsze sensele, tym mniejsza studnia i trudniej z DR, który tak hołubisz. :) Więc po co?

hijax_pl - Wto 26 Cze, 2012

komor napisał/a:
Ja widzę tylko jeden sens, ewentualnie, mianowicie zrezygnowanie z demozaikowania i po prostu łączenie informacji z czterech pikseli RGGB w jeden RGB, wprost.
A to taki canonowy sRAW właśnie ;)
komor - Wto 26 Cze, 2012

Hę? :) Pewnie sRAW masz na myśli, ale tam jak pamiętam jest demozaikowanie, a potem zamiana na YUV, no i przede wszystkim, przy pierwszych sRAW-ach z racji jeszcze nie tak dużej rozdzielczości nie było tej prostej zależności, że z czterech pikseli robimy jeden, bo wyszłoby zdjęcie 1 mpix czy coś. :)
Teraz, jak ta Nokia na 40 mpix czy taki Nikon D800 ma 36 mpix to proste łączenie 4 pikseli daje nam 9-10 mpix, czyli coś, co spokojnie można nazwać użyteczną rozdzielczością.

hijax_pl - Wto 26 Cze, 2012

komor napisał/a:
Pewnie sRAW masz na myśli
Tak :)
komor napisał/a:
le tam jak pamiętam jest demozaikowanie
W sRAW (czy też sRAW1) to takie pseudo demozaikowanie. Wg "białych papierów" Canona z każdych czterech grup senseli RGGB wyznaczany jest tryplet RGB, który później jest konwertowany to YUV i zapisywany z subsamplingiem 4:2:2.
komor napisał/a:
przy pierwszych sRAW-ach z racji jeszcze nie tak dużej rozdzielczości nie było tej prostej zależności, że z czterech pikseli robimy jeden, bo wyszłoby zdjęcie 1 mpix czy coś.
Pierwszy sRAW pojawił się w Canonie 1D mk3 i miał rozmiar 2,4Mpx ;)
komor napisał/a:
Teraz, jak ta Nokia na 40 mpix czy taki Nikon D800 ma 36 mpix to proste łączenie 4 pikseli daje nam 9-10 mpix, czyli coś, co spokojnie można nazwać użyteczną rozdzielczością.
Fakt.
komor - Sro 27 Cze, 2012

hijax_pl napisał/a:
Pierwszy sRAW pojawił się w Canonie 1D mk3 i miał rozmiar 2,4Mpx

Wiem, ale 1,0 a 2,4 to jest ponad dwukrotna różnica. :)

dcs - Pią 29 Cze, 2012

Nokia 808 PureView - zabójca bezlusterkowców i lustrzanek?
http://technowinki.onet.p...51,artykul.html