forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - pomóżcie wybrać...proszę

agaz - Czw 08 Lis, 2007
Temat postu: pomóżcie wybrać...proszę
Witam! bardzo chę kupić cyfrowy kompakcik ale nie mam pojęcia co wybrać. Chcę wydać na aparacik do ok 1500zł. Obecnie oglądam Canon S3, CanonS5 i Lumix ZX18.
Pomóżcie proszę. To dla mnie nie mało kasiorki więc chcę cieszyć się tym aparatem ładnych parę latek.
Pozdrawiam!

agaz - Czw 08 Lis, 2007
Temat postu: znowu ja...
Oczywiscie chodzi nie o ZX tylko-Panasonic Lumix FZ18.
zakręciłam się. Ciężki dzień.

goltar - Czw 08 Lis, 2007

Każdy z tych aparatów jest godny polecenia. Canony lepiej nagrywają filmy (można zmieniać zoom w trakcie nagrywania, lepszy dźwięk). Lumix ma szerszy kąt przydatny w fotografii krajobrazów, architektury oraz w pomieszczeniach. S5 w stosunku do S3 ma trochę większą matrycę, stopkę do zewnętrznej lampy oraz większy wyświetlacz, czy warto dla tych cech wydać więcej ? to zależy od Ciebie :) . Mając przyjemność robienia zdjęć S3 i FZ-18 do zdjęć wybrałbym FZ-18. Jeśli zależy Ci także na filmach to lepiej wybrać Canona.
agaz - Czw 08 Lis, 2007
Temat postu: dzięki
bardzo dziękuję za odpowiedź. aparat będzie mi służył głównie do robienia zdjęć. Choć nie ukrywam,że czasem pewnie przyjdzie ochota nagrać jakiś filmik. Fajnie by było kupić takie sobie dwa. albo Lumixa i do tego jakaś fajniutka kamerka.
W każdym bądź razie DZIĘKI WIELKIE! :)

RobertO - Czw 08 Lis, 2007

a moze dolozyc 100-200zl i kupic lustrzanke?

za 1590zl jest olympus e-400 a za 1690 dostaniesz nikona d40. te modele sa obecnie wyprzedawane w sklepach i stad tak niska cena, a radosc z fotografowania jednak bedzie wieksza. poza tym, skoro zastanawiasz sie nad zaawansowanymi kompaktami to mysle ze szybko ci sie spodoba zabawa z fotografia i zaczniesz myslec o lustrzance.

wpatrykw - Czw 08 Lis, 2007

Ja polecam Canona S5 kila jego cech:
- Funkcja wykrywania twarzy (poprawa naświetlenia)
- Matryca 8.0MP
- 2,5" LCD
- Łatwość obsługi (bardzo dobra ergonomia)
- Super Audio/Video
- Szybki
- Dobry tryb makro
- ZOOM x12 (wraz z cyfrowym x48)

Cena na 8 listopada '07 to 1250zł (wraz z roczną gwarancją). Warto :)

Chuczy się dużo między ceną między S3 a S5. Ja tam uważam że 200zł różnicy to nie aż tak dużo a aparat jest trochę bardziej dopracowany i warto dołożyć. Może nie ma kolosalnych różnic ale zawsze coś i z jego wyboru jestem zadowolony.

agaz - Pią 09 Lis, 2007

lustrzanka fajna rzecz. ale trochę sie obawiam,ze fotografowanie lustrzanką jest sporo tudniejsze. tak słyszałam.
P_M_ - Pią 09 Lis, 2007

agaz napisał/a:
lustrzanka fajna rzecz. ale trochę sie obawiam,ze fotografowanie lustrzanką jest sporo tudniejsze. tak słyszałam.

Ktos cie oklamal bezczelnie. Do tego tryby automatyczne w lustrzankach sa lepsze. Dla niektorych utrudnieniem moze byc brak podgladu na zywo. Przy przejsciu na polautomatyke i manual mozna napotkac na pewne komplikacje, ale mozesz wtedy manipulowac np. glebia ostrosci. W kompaktach i hybrydach masz za to mozliwosc nagrywania filmikow.

eska - Pią 09 Lis, 2007

Ja radzę pójść do dobrze zaopatrzonego sklepu (a najlepiej do kilku) i na spokojnie pobawić się różnymi aparatami - zarówno lustrzankami jak i kompaktami. Poproś ekspedientów o kartę pamięci i baterie, tak żebyś mogła spokojnie wypróbować aparat. Zazwyczaj się zgadzają (co dobrze świadczy o samym sklepie), ale nie licz na to w media marktach/saturnach etc. Idzie weekend, więc można chwilę poświęcić. Wszelkie swoje spostrzeżenia czy wątpliwości opisz wtedy na forum i z pewnością nam łatwiej będzie Ci doradzić jak i Ty będziesz wiedziała "na czym stoisz".

konrad