|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Aparat do sportu i krecenia HD 1080p
AMEN77 - Sro 07 Gru, 2011 Temat postu: Aparat do sportu i krecenia HD 1080p Witam
Szukam aparatu do strzelania fotek pedzacym motocyklom
Czy ktos moze amatorowi podpowiedziec co wybrac?
Body najlpiej do ok 3000 z kit obiektywnem.
Nie znam sie na tym specjalnie.. a padl mi moj FUJI Finepix i nie da sie naprawic.. zreszta nie dawal rady i tak
Jesli drozej to cos z funkcja krecania full hd filmow Ponoc Canon 7D to elegancko robi
dzieki za pomoc
dcs - Sro 07 Gru, 2011
Nie kupisz Canon 7D za 3000zł, bez kitu.
A kit do sportu to się Nie bardzo się nadaje.
Zestaw będzie tak dobry /a raczej tak zły/, jak jego najsłabszy element, czyli kit.
AMEN77 - Sro 07 Gru, 2011
No wiem ze 7D to 5000 czy okolice..
Ale czytalem i duzo tu ludzi pisze ze lepiej body slabe a lepsze obiektywy to co mozna do 2500 za body kupic? i obiektyw pewnie drugie tyle? Napewno rybie oko musze miec ;D i cos do zwyklych fot na codzien krotki pewnie. Ja w sporcie raczej z bliska foty robie.
dcs - Sro 07 Gru, 2011
To jaki budżet?
A co masz na myśli pisząc rybie oko. Naprawdę rybie oko? http://www.optyczne.pl/11...dsumowanie.html -pooglądaj foty. To jest 167 stopni po przekątnej.
Najchetniej body jak pisalem do 2500-3000zl netto
Moge tez kupic to sobie w dowolnym kraju. Pewnie kupie w unii netto bez vat na firme. W ten sposob zyskam nieco w kieszeni zywej gotowki.
No rybie oko szerokotny obiektyw tam chyba juz za mocno zniekształcone tak ciagle slysze ze to nazywaja.. mowie nie znam sie musze miec sprzet do takich zdjec sportowych bo na torze spedzam 6mcy w roku min.. i szkoda czasu na slabe foty.
Jesli aparat moze nagrywac super filmy to dolozenie 1000-1500 przezyje do body.. bo zamiast 2 rzeczy bede mial 1.
dcs - Sro 07 Gru, 2011
AMEN77,
Ale "body"-to bez obiektywu.
tak wiem ze bez..
dcs - Sro 07 Gru, 2011
AMEN77,
Canon 60D /Full HD/
Rozumiem, że o nowych rozmawiamy.
MM - Sro 07 Gru, 2011
AMEN77 napisał/a: |
Ale czytalem i duzo tu ludzi pisze ze lepiej body slabe a lepsze obiektywy |
To taka ogólna uwaga, ale skierowana głównie do amatorów i pewnego typu fotografów. Tam gdzie liczy się szybkość, dynamika itd. to niestety korpus też jest ważny. Za 3000 nowego dobrego nic nie kupisz. Popatrz po używanych. Choć niestety taki np. Nikon D200 choć sam z siebie świetny do sportu (o D300 nie wspomnę) to filmów nie kręci. Zależy jeszcze jakie to mają być sporty, bo nie wszystkie są bardzo wymagające dla aparatu.
dcs - Sro 07 Gru, 2011
MM,
AMEN77 napisał/a: | do strzelania fotek pedzacym motocyklom |
AMEN77 napisał/a: | Ja w sporcie raczej z bliska foty robie. |
Jaki obiektyw?
MM - Czw 08 Gru, 2011
Skoro motory i to z bliska (a więc coś szybkiego) to jednak dobry szybki korpus jest wskazany.
Taki korpus lubi jasne i szybkie szkło bo w pełni go wykorzysta. Pomysły na szkło są, ale kaska za mała.
Jeżeli jest dobre światło to można się pokusić o dobrego, szybkiego i ostrego 15-85 IS USM, ale oczywiście 17-55/2,8 to on nie zastąpi. Ja bym pomyślał też o ciaśniejszych kadrach starym i jarym 70-200/4 L. To w Canonie. W Nikonie stary D200 da spokojnie radę ROBIĆ ZDJĘCIA. Dać mu do pomocy jakąś jasną i szybką Sigmę (choć optycznie Tamron byłby lepszy) i spróbować takiego zestawu. Niestety do reporterki sportowej sprzęt tani nie jest bo to nie są łatwe zdjęcia. Oczywiście dobry fotograf z wiedzą i doświadczeniem da radę gorszym sprzętem i nawet taki 500D wystarczy i słabsze szkło, tylko to będzie ciągłe skupienie, mała męczarnia i spory procent straconych kadrów.
Tak na marginesie to autorzy wątków mogliby pisać wszystkie detale pytania w pierwszym poście
dcs - Czw 08 Gru, 2011
MM,
Jest ciekawa oferta na aleg. pod te wymagania /canon 7D+17-55/
AMEN77 - Pią 09 Gru, 2011
No moglem od razu pisac ale mi apetyt rosnie w miare ogladania ;D jak zawsze..
Aparat dla totalne amatora najlepiej walacy seria i tyle bo tak robilem do tej pory 3 mln zdjec i cos zawsze wybralem. Z dobra stabilizacja obrazu .
Sporty to glownie motocross, supermoto i wyscigi szosowe na torze.
Ja jestem totalnym dyletantem nie raz podchodze na pare m do toru i mnie nie gonia.. nie raz gonia wtedy sie robi z ok 10m max foty.
Taka pro idiot kamera obiektywy umiem zmieniac hehe.
czyli co bez 7-8000 + nie podchodzic do tematu?
No i te 7D to jest to wczesniej mi sie podobalo tzn widzialem film z niego krecony i byl super...
i czytanie o tym aparacie mnie na to forum sprowadzilo ale koniec koncow zaginalem w tych komentarzach,, 5d vs 7d i FF vs APC-S itp... dlatego napisalem ten post... piszcie jak do dziecka ;D
dcs - Pią 09 Gru, 2011
AMEN77,
Podaj całkowity budżet: aparat+obiektyw.
Optymalnie 5500 brutto wiecej to naprawde uwazam za gruba przesade Jezeli bedzie roznica paru stowek przezyje .. Budzet ogranicza sensownosc zakupu.. nie brak kasy wiec mnie latwo naciagnac haha
bede szukal wiadomo na necie najtaniej jak sie da.. UK, niemcy czy USA. Wiec mozna ich ceny brac pod uwage.
dcs - Pią 09 Gru, 2011
AMEN77,
dcs napisał/a: | Jest ciekawa oferta na aleg. pod te wymagania /canon 7D+17-55/ |
Jakis magik.. tylko od firmy kupie i tylko z FV
dcs - Pią 09 Gru, 2011
AMEN77,
Taki zestaw nowy najtaniej 8300zł z Hong Kongu / nie znam dodatkowych opłat/. W Polsce 8800zł.
Drugi raz na allegro próbuje sprzedać. Pewnie spuści. Serwis może sprawdzić przebieg i stan. Gość z Wyszkowa. Być może kupił na firmę i fakturę wystawi.
18-55 duzo tansze to taka roznica?
dcs - Pią 09 Gru, 2011
AMEN77,
AMEN77 napisał/a: | 18-55 duzo tansze to taka roznica? |
AMEN77 napisał/a: | ... piszcie jak do dziecka ;D |
Teraz bym musiał...
Najwyższy model, do sportu jak znalazł.
http://www.optyczne.pl/29...2.8_IS_USM.html
ok czytam inne fajne pytanie.. a te szerokatne obietykwy nie sa lepsze do sportu?
dcs - Pią 09 Gru, 2011
Jest wystarczająco szerokokątny /od szerokiego do krótkiego tele./
AMEN77 napisał/a: | Ja w sporcie raczej z bliska foty robie....nie raz podchodze na pare m do toru i mnie nie gonia.. nie raz gonia wtedy sie robi z ok 10m max foty.
|
Będzie odpowiedni.
Po przeczytaniu testy bym go nie kupil.. zjechali go w moim odczuciu 4000zl za cos co nie dziala jak nalezy swiat fotografii jest dziwny..
"Tutaj od razu nasuwa się pytanie do kogo jest adresowany ten obiektyw. Do początkującego fotoamatora na pewno nie, bo jego odstraszą gabaryty i cena. Dla zaawansowanego fotoamatora też raczej nie, bo on instrumentowi o takiej cenie nie wybaczy odnotowanych wpadek i kupi znacznie tańszy, solidniejszy, lepszy oraz sprawdzony model 17-40 f/4L. Wszyscy zaś zawodowcy ze stajni Canona już dawno używają pełno-klatkowych Canonów 5D czy 1Ds Mark II, do których modelu EF-S 17-55 mm po prostu podpiąć się nie da. A nawet jeśli by się dało, to i tak wybraliby tańszą L-kę 24-105 f/4L IS USM lub niewiele droższą 24-70 mm f/2.8L."
forrest - Sob 10 Gru, 2011
AMEN77, może ten zestaw Ci przypasi (tak na początek)?
mozer - Sob 10 Gru, 2011
AMEN77, jak to nie działa jak należy - to jest najlepszy zoom pod cropa. Inna sprawa, że jest trochę za drogi, ale dla Ciebie przecież to nie problem.
maput - Sob 10 Gru, 2011
AMEN77, jak nie wiesz jakich ogniskowych potrzebujesz to poprzeglądaj swoje dotychczasowe zdjęcia, które uważasz za dobre i jakie w przyszłości chciałbyś mieć okazję znów zrobić i sprawdź na jakich ogniskowych zostały zrobione. To powinno pomóc
lotofag - Sob 10 Gru, 2011
AMEN77 napisał/a: | Po przeczytaniu testy bym go nie kupil.. zjechali go w moim odczuciu 4000zl za cos co nie dziala jak nalezy swiat fotografii jest dziwny..
|
Nie jest dziwniejszy niż inne - po prostu to i owo trzeba wiedzieć/poznać żeby się w nim orientować, czyli nic nowego.
Póki co jak nie widzisz różnicy to nie ma po co przepłacać, może lada chwila rzucisz to w diabły. A jeśli nie, to następny wybór może być już w pełni świadomy.
Na obecnym etapie nie jesteś w stanie wysnuć własnych wniosków i przyjmujesz to co napisał jakiś recenzent dosłownie. Jego subiektywna opinie, jego prawo, inna osoba może mieć inne doświadczenia, wrażenia, potrzeby, itp.
AMEN77 - Sob 10 Gru, 2011
(obiektyw) No ze stac to wiesz... nie chodzi o wywalanie kasy dlatego pytam specow..
jedyne co robilem ostastnia aparatem z obiektywami to bylo Sony Alpha i dawal rade... ale brakowalo tu czegos w jakosci, byly 2 szkla krotkie i dlugie hehe i je zmienialem ;D taki ze mnie spec.. na blisko krotkie na dalej dlugie proste mialem pozyczony.
Teraz jest ten nowy SLT-A65, czytalem test i jego komentarze- po nich juz nic nie wiadomo masakra...
Ale to moze byc idiot kamera dla mnie?
jeszcze pisza o tym NEX-7 moze to cos w ten klimat foty dobre+wideło
Nie rzuce w kąt bo potrzebuje to do pracy... i nie mam czasu sie super uczyc teorii niestety.. mam duzo nauki w swojej branzy motoryzacyjnej na codzien. Potrzebuje robic zdjecia do reklamy firmy i teamu i jak da rade to ostre filmy jadacych motocykli.. moze to sony da rade?
I jak ktos mnie spyta o porade w mojej branzy to mu powiem bo od tego sa znawcy roznych tematow by nie musiec byc omnibusem ;D
mozer - Sob 10 Gru, 2011
AMEN77 napisał/a: | Potrzebuje robic zdjecia do reklamy firmy i teamu |
Do reklamy to lepiej zatrudnij kogoś, kto się na tym zna. Aparat sam zdjęć nie zrobi
dcs - Sob 10 Gru, 2011
AMEN77 napisał/a: | ... ale brakowalo tu czegos |
-Na pewno. /Nie tylko "ś"./
AMEN77 napisał/a: | .. i nie mam czasu sie super uczyc teorii niestety...
Ale to moze byc idiot kamera dla mnie? |
-Tak, sprzęt w takim połączeniu powinien być profesjonalny.
AMEN,77
lotofag - Sob 10 Gru, 2011
Nie rzuce w kąt bo potrzebuje to do pracy... (...)Potrzebuje robic zdjecia do reklamy firmy i teamu i jak da rade to ostre filmy jadacych motocykli.. moze to sony da rade?
I jak ktos mnie spyta o porade w mojej branzy to mu powiem bo od tego sa znawcy roznych tematow by nie musiec byc omnibusem ;D |
A firmę stać na Twoje "eksperymenty"? Może lepiej niech zainwestuje w takiego "znawcę" co to zrobi od ręki chociaż poprawnie, tym bardziej, że:
nie mam czasu sie super uczyc teorii niestety.. |
Piszesz o branży motoryzacyjnej i motocyklach, jak myślisz - z pierwszym lepszym "świeżakiem", tylko wyposażonym w super maszynę nakręcisz te "ostre filmy"?
Pewnie nie, albo będzie to bardzo żmudne, bo sam sprzęt za niego nie pojedzie - a Ty wymagasz tego od aparatu...
AMEN77 - Sob 10 Gru, 2011
Ta Alpha nawet ja robilem ok foty... seria i lecialo... cos zawsze sie ustrzeli.. Firme stac bo firma to ja ;P Nie ma mowy o fotografie bo czekaja nas wyjazdy po calej polsce i europie.. doslownie calej europie wiec koszt takiego magika bedzie astronomiczny.. musze sam robic.. w sezonie 2011 ciagalem czasem fotografa ale to sie nie kalkuluje.. to dobre na ustawiona sesje na torze w dzien x.
Wracajac do tematu wiem ze pytanie jest ciezkie, ale ja nie jestem glupi gosc ;D naucze sie robic zdjecia z czasem po prostu go musze miec... Jednak nie chce aparatu gdzie 5minut bede go ustawial na 1 sztal , bo na torze nie ma czasu.. na nic.. jest akcja.. pyl brud i syf (motocross ) i bieganie po okolicy
ten cannon 7d duzo lepszy od tej alphy?
Krecenie filmow to zmudna praca, juz to robilem ogarniam tylko sprzet nie dawal rady.. za szybki ruch ...na domowe kamery.
ophiuchus - Sob 10 Gru, 2011
AMEN77, tym bardziej będzie za szybko na kontrastowy autofokus w aparacie, jeśli będziesz chciał kręcić filmy lustrzanką to przygotuj się na ręczne ustawianie ostrości. Chyba że łykniesz Sony, ale nawet tam nie wiem czy do końca będzie można zaufać automatowi przy, jak piszesz, bardzo dynamicznych ujęciach. Canon 7D ma bardzo zaawansowane możliwości konfiguracji AF do robienia zdjęć, więc jak już go opanujesz, to nie powinien sprawiać Ci problemów przy uzyskaniu naprawdę dobrych efektów. Ale bez względu na to, czy chcesz focić Sony, Canonem, Nikonem czy czymkolwiek innym bez zapoznania się z funkcjami aparatu, i nabrania doświadczenia efekty będziesz dostawał tak samo marne Jeśli chcesz trzaskać foty z bliska, to do aparatu z matrycą APS-C (Canon 7D, nowe Soniaki) sugeruję zakup zuma 17-55mm do bliskich ujęć szerokokątnych i coś pokroju 70-200mm do strzelania z daleka. Ale razem z aparatem wyjdzie kwota w granicach 17 tysięcy pln.
AMEN77 - Nie 11 Gru, 2011
17 000 to masakra , nie ma tanszej metody ?
[ Dodano: Czw 15 Gru, 2011 01:00 ]
Jakies inne pomysly :;) przy tych cenach to nie wiem czy nie warto juz czekac na Canon 7d2
Wyszedl NEX7 mimo dobrych recenzji troche sie go boje
Alpha SLT A55 wydaje sie byc na dzis trafnym wyborem dla amatora.
Chetnie przeczytam inne opinie do wiosny daleko a wtedy potrzebuje miec juz sprzed napewno , poczatek marca
|
|