forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Aparat głównie do filmów

drkalbar - Pią 09 Gru, 2011
Temat postu: Aparat głównie do filmów
Witam wszystkich
jestem tu nowy i oczekuje od was pomocy w wyborze aparatu który mi na dobre parę lat posłuży.

Aparatu będę używał głównie do nagrywania filmów w HD na koncertach, przyjęciach itp. (Podkreślam amatorskie nagrywanie nie profesjonalne, ale w jak najlepszej jakości)
Interesuje mnie co najmniej jakość HD i zależy mi na jak najlepszym dźwięku. Nie znam się w tym temacie jakie standardy obowiązują itp. proszę o waszą wypowiedź. Cena nie więcej niż 1500zł chyba że wszyscy tutaj powiecie że Lumix LX5 jest najlepszy to te 100zł mogę dołożyć :) ale przecież jest jeszcze Lumix TZ20 którego można znaleźć za mniej niż 1500zł a ma dźwięk Dolby i Full HD.

Generalnie jestem bardzo ciekawy waszych wypowiedzi i propozycji popartymi merytorycznymi argumentami.

Z góry wielkie dzięki za pomoc ...

PS. Zdjęcia też są ważne - będę je cykał przede wszystkim na koncertach i imprezach. Jeszcze rozmiar jest ważny żeby to nie był aparat wielkości np. Lumixa FZ48. Nie znam się dobrze na fotografii. Dopiero zaczynam tą przygodę. Nie jestem typem człowieka, który chodzi i wszystko wokół fotografuje :)

pozdrawiam

hardy - Pią 09 Gru, 2011

jak do filmów to chyba najlepszy będzie Sony DSC-HX9V

Dlaczego akurat ten model powinienem wybrać ?
Aszex - Pią 09 Gru, 2011

Czy jesteś pewny, ze aparat będzie lepszy od kamery?

Jestem pewien że kamera będzie lepsza :) ale mi tu chodzi o małe rozmiary i wszechstronność. Czasem cyknę jednak jakieś zdjęcie ;)
Aszex - Pią 09 Gru, 2011

Jak Hardy...

http://www.dpreview.com/r...pTest/page9.asp

drkalbar - Pon 12 Gru, 2011

Ok kupiłem Sony HX9V jestem bardzo zadowolony :)