forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Aparat dla ambitnego amatora do 3800zł

geto90 - Nie 11 Gru, 2011
Temat postu: Aparat dla ambitnego amatora do 3800zł
Witam!

Bez owijania w bawełnę - to będzie moje pierwsze lustro. Wcześniej pstrykałem Olympusem SP-560UZ i nawet było dobrze gdyby nie siadł obiektyw :/ Szukam aparatu który będzie dobry dla amatora, ale bardzo ambitnego który chce rozwijać się w klimatach fotografii. Olkiem poprzednio robiłem dość sporo zdjęć, przeważały - natura, ludzie (niezbyt udane próby portretów) czasem makro i zdjęcia nocne. Dość istotna sprawa która trochę ogranicza - aparat będę brał na raty w Media Markt lub RTVeuroAGD. Wiec wchodzi w grę tylko oferta MM i ReA. Jest opcja 36x0% i z tego tez chce skorzystać.

Budżet jakieś 3500 do max 3800 na puszke z obiektywem. Myślałem o D90 bo czytałem o nim dość sporo i wszyscy go polecają w tym przedziale cenowym ale niestety go nie maja i mieć nie będą. Ani w jednym ani w drugim sklepie :/ Szukam jakiegoś odpowiednika tzn aparatu który będzie dobry na początek ale z czasem pozwoli tez na rozwijanie swoich umiejętności. D90 chciałem z obiektywem 18-105 ze względu na to, ze jest to chyba najbardziej uniwersalny obiektyw jak na początek. Zastanawiałem się nad Nikonami D3100 (najmniej jestem do niego przekonany) lub D5100 i Canonami 600D, 550D. Co myślicie o tych aparatach? A może macie jeszcze cos innego dobrego, sprawdzonego w tej cenie? Biore kazda opcje pod uwagę. Canony oczywiście z obiektywem 18-135mm, a później gdybym coś dozbierał to jakaś stałka do portretów :) Chce kupić coś czym jak trochę się poduczę będę mógł zrobić dobre zdjęcia. Niestety obsługa z wymienionych wyżej sklepów nie jest zbyt rozgarnięta dlatego tez bardzo proszę Was o pomoc :) Aparat chcę kupić przed świętami. Z góry dziękuje.

Pozdrawiam!

hijax_pl - Nie 11 Gru, 2011

MM czy RtvAgd? No chyba żartujesz... Nigdy bym tam nie kupił. :???:
mozer - Nie 11 Gru, 2011

geto90, ja nie wiem, czy to taka okazja te raty 0% zważywszy, że ceny tam są wysokie.
krewzszafy - Nie 11 Gru, 2011

a nie lepiej na "próbę" swoich sił kupić sprzęt używany? za 1000zł kupisz dobrą lustrzankę z przyzwoitym obiektywem. np nikon d70 ( można na allegro kupić w świetnym stanie za ok 600 ) + nikkor 18-70. Popstrykasz, pouczysz się, zdefiniujesz swoje potrzeby i wtedy kupisz coś droższego już wiedząc czego Ci potrzeba.
krzysztoff77 - Nie 11 Gru, 2011

W dobrych sklepach fotograficznych też jest opcja zakupów na raty. Wprawdzie są one oprocentowane ale za to cena wyjściowa sprzętu jest z pewnością niższa, no i obsługa w większości na wyższym poziomie. Nie polecam konkretnego sklepu ale skoro bywasz na Optycznych z pewnością jesteś zorientowany o ich istnieniu.
Jeżeli celujesz w obiektywy o ogniskowych od 18 do 105-135 to z powodu mnogości oferty prawdopodobnie ograniczymy wybór do Canona lub Nikona. Może Canon 50d/60d z obiektywem 18-135? Nowego Nikona D90 już zapewne nie dostaniesz ale z pewnością szanowni forumowicze coś Ci konkretnego doradzą.

hijax_pl napisał/a:
MM czy RtvAgd? No chyba żartujesz... Nigdy bym tam nie kupił.

Hm co do obsługi - to właśnie dlatego pisze tutaj żeby w którymś z tych sklepów tylko pokazać o który aparat chodzi, spakować i załatwić sprawę z ratami. Liczę, ze to forum będzie dla mnie doradca sprzętu. Nie wiem może się mylę ale wydaje mi się (przykładowo), ze nie ma różnicy w D5100 kupionym w MM czy ReA a takim w fotojoker. No poza cena, ale coś za coś - raty 0%. No chyba, ze się mylę?

mozer napisał/a:
geto90, ja nie wiem, czy to taka okazja te raty 0% zważywszy, że ceny tam są wysokie.

Wiem o co chodzi ale w normalnym systemie ratalnym podzielonym powiedzmy na te 36 rat dokładam od siebie dodatkowo około 1300zł a takiej różnicy cenowej raczej nie ma w innych sklepach.

krewzszafy napisał/a:
a nie lepiej na "próbę" swoich sił kupić sprzęt używany? za 1000zł kupisz dobrą lustrzankę z przyzwoitym obiektywem. np nikon d70 ( można na allegro kupić w świetnym stanie za ok 600 ) + nikkor 18-70. Popstrykasz, pouczysz się, zdefiniujesz swoje potrzeby i wtedy kupisz coś droższego już wiedząc czego Ci potrzeba.

Powiem tak, z jednej strony to jest dobra opcja ale z drugiej strony jestem studentem, dorabiam ile mogę ale ponad 1000zł nie jestem w stanie od ręki wyłożyć tym bardziej, że to nie będzie wszystko bo jeszcze jakaś karta, torba itd itd. Wydaję mi się i mam taką nadzieje że ogarnę z czasem coś z troszkę wyższej półki a chciałbym kupić aparat i mieć go hm z 2lata przynajmniej, bez rozbudowywania - ewentualnie tą stałke dokupić. A 100 czy 150zł miesięcznie bez problemu jestem w stanie odłożyć żeby mieć na te raty. Ale dzięki za radę :)

krzysztoff77 napisał/a:
W dobrych sklepach fotograficznych też jest opcja zakupów na raty. Wprawdzie są one oprocentowane ale za to cena wyjściowa sprzętu jest z pewnością niższa, no i obsługa w większości na wyższym poziomie. Nie polecam konkretnego sklepu ale skoro bywasz na Optycznych z pewnością jesteś zorientowany o ich istnieniu.
Jeżeli celujesz w obiektywy o ogniskowych od 18 do 105-135 to z powodu mnogości oferty prawdopodobnie ograniczymy wybór do Canona lub Nikona. Może Canon 50d/60d z obiektywem 18-135? Nowego Nikona D90 już zapewne nie dostaniesz ale z pewnością szanowni forumowicze coś Ci konkretnego doradzą.

Jak wyżej, obsługa, raty (ponad 1300zł więcej) niestey odpada.
Co do tych obiektywów to nie koniecznie musi być któryś z nich, chciałbym coś co będzie dobre na początek a przede wszystkim uniwersalne, pisałem akurat o nich bo np o 18-105 Nikona przeczytałem bardzo dużo pozytywnych opinii (niska cena, uniwersalność i bdb na początki przygody z lustrzanką) Jeśli jest coś podobnego to też jak najbardziej jestem zainteresowany. Gdybym się obudził miesiąc wcześniej to dorwałbym Nikona D90 z 18-105 za 3499 w ReA, ale za pozno :(

Hm dzięki wielkie wszystkim za rady - są bardzo cenne no i za zainteresowanie tematem i nadal proszę o pomoc w doborze aparatu.

Pozdrawiam!

geto90, dlaczego nie jesteś przekonany do D3100? I poszukaj po necie, bo D90 znajdziesz w interesującym Cię przedziale cenowym...

Tak jeszcze w międzyczasie podsumowując - do tej kwoty raczej nie znajdę nic lepszego niż D90? Nie wiem czy słusznie tak się przy nim upieram.

geto90 napisał/a:
Nie wiem czy słusznie tak się przy nim upieram.
To naprawdę zacna puszka. Jak kupisz nowy - to śmiało bierz. Możesz jednak mieć problemu ze znalezieniem w sklepach - to model wychodzący już z magazynów, a nakładają się na to problemy Nikona z zalanymi fabrykami w Tajlandii...

Czy coś lepszego? Nowego? K-5 z 18-55VR da się nowy kupić.

Sunders - Nie 11 Gru, 2011

geto90 napisał/a:
do tej kwoty raczej nie znajdę nic lepszego niż D90?

Jeśli bierzesz pod uwagę używki to możesz poszukać canona 50D.
Np. http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=17436 - w tym przypadku zostałoby Ci nawet na nowego canona 18-135IS :smile:

Baku - Pon 12 Gru, 2011

Pozostaje kwestia wzięcia tego na raty.
Jeśli nie byłby dostępny Nikon D90 to możesz rozważyć Canona 550D (powinien być tańszy) lub Nikona D5100. Ale myślę, że jak się dobrze rozejrzysz i rozszerzysz krąg poszukiwań na Śląsk, to powinieneś trafić jeszcze D90, być może nawet w zestawie marzeń z 18-105VR.

hijax_pl napisał/a:
Czy coś lepszego? Nowego? K-5 z 18-55VR da się nowy kupić.

Jeśli tylko zmieści się w Twoim budżecie, to nie ma się nad czym zastanawiać.

hijax_pl - Pon 12 Gru, 2011

Baku napisał/a:
Jeśli tylko zmieści się w Twoim budżecie, to nie ma się nad czym zastanawiać.
Mieści się. W jednym z tym bardziej sklepów sieciowych jest po 3799zł a w innym 3599zł...
Baku - Pon 12 Gru, 2011

No to jeśli K5 się mieści, to D7000 tym bardziej, nie?
hijax_pl - Pon 12 Gru, 2011

Baku napisał/a:
No to jeśli K5 się mieści, to D7000 tym bardziej, nie?
Nope.. Ostatnimi czasy sam korpus jest droższy od budżetu kolegi...
Baku - Pon 12 Gru, 2011

Ciekawe.. Może mnie pamięć myli ale był moment, gdy to K5 kosztował więcej.
Tak czy siak sprawa dla mnie była by prosta. Dostępności akcesoriów do Pentaxa bym się nie obawiał, a w tym budżecie K5 oferuje w zasadzie wszystko co potrzeba.

maput - Pon 12 Gru, 2011

Baku napisał/a:
Ciekawe.. Może mnie pamięć myli ale był moment, gdy to K5 kosztował więcej.

Sytuacja jest dynamiczna ;)

Też brałbym K-5, w tej cenie trudno coś lepszego, a wymiana obiektywu może nastąpić dopiero po wstępnym rozeznaniu co jest potrzebne.

krzysztoff77 - Pon 12 Gru, 2011

geto90, Nikon D7000 i Pentax k-5 to chyba najlepsze puszki, które ocierają się o Twój budżet. Nowy D90 jest jeszcze dostępny na allegro. Co do szkiełek to jedynie do D90 wystarczy Ci na coś w miarę konkretnego, no ale nie od razu Kraków zbudowano.... :smile:
geto90 - Wto 13 Gru, 2011

Panowie, teraz to juz mam metlik w glowie :) nie wiem dlaczego ale jakos mam wieksze zaufanie do Nikona czy Canona, chyba przez mase przeczytanych testow i "reklame" kolegow. I jakos tak boje sie tego Pentaxa ;)

Chyba, ze naprawdę różnica między D5100, 550D czy 600D a K-5 jest tak duża.

Przepraszam, że tak trochę marudzę ale jest to zakup na dłuższą metę i chciałbym być zadowolony z tego na co padnie ostateczny wybór.

I teraz takie dwa zasadnicze pytania:

1. Przykład robię dwa zdjęcia D90 i D5100 tym samym obiektywem np 18-105m ten sam obiekt. Jakie różnice zobaczę na zdjęciu? i Przykład drugi jw. tylko zmiana obiektywu na stałke 35mm f1.8G. Czy różnice będą widoczne gołym okiem?

2. Nie wliczając chwilowo Pentaxa, który z aparatów poniżej byłby najlepszą opcją w tej kwocie?

- Nikon D5100
- Nikon D3100
- Canon 600D
- Canon 550D

Chyba, ze jest jeszcze cos wartego uwagi?

Z gory dziekuje za kolejne posty i pomoc.

Pozdrawiam!

dcs - Wto 13 Gru, 2011

geto90,
geto90 napisał/a:
Chyba, ze naprawdę różnica między D5100, 550D czy 600D a K-5 jest tak duża.

-Jest duża.

Zamierzasz kręcić filmy?

geto90 - Wto 13 Gru, 2011

Cytat:
Zamierzasz kręcić filmy?

Raczej nie, filmy traktuje jako dodatek :)

dcs - Wto 13 Gru, 2011

geto90 napisał/a:
1. Przykład robię dwa zdjęcia D90 i D5100 tym samym obiektywem np 18-105m ten sam obiekt. Jakie różnice zobaczę na zdjęciu? i Przykład drugi jw. tylko zmiana obiektywu na stałke 35mm f1.8G. Czy różnice będą widoczne gołym okiem?

Jak będzie mało światła: 1. D90 będzie lepszy, chyba że D5100 zrobisz HDR /tylko do statycznych sytuacji/. 2. Stałka będzie lepsza /jest jaśniejsza/ ale mało uniwersalna /jedną nie obfotografujesz wszystkiego/.
Nikony bierz z 18-105.

Sunders - Wto 13 Gru, 2011

dcs napisał/a:
Jak będzie mało światła: 1. D90 będzie lepszy, chyba że D5100 zrobisz HDR

dcs, czemu uwazasz, ze przy malej ilosci swiatla D90 bedzie lepszy od D5100 :?:

maput - Wto 13 Gru, 2011

Sunders napisał/a:
dcs napisał/a:
Jak będzie mało światła: 1. D90 będzie lepszy, chyba że D5100 zrobisz HDR

dcs, czemu uwazasz, ze przy malej ilosci swiatla D90 bedzie lepszy od D5100 :?:

Dokładnie o to samo chciałem zapytać.

D5100 wyższe ISO też ma od D90 lepsze. Do tego dochodzi lepszy zakres tonalny. To już podwójna lepszość.

geto - w obu sytuacjach nieco lepszą jakość osiągniesz D5100 niż D90. A im bardziej będziesz doświadczony tym tą różnicą będziesz łatwiej dostrzegał.
Pentaxa się nie bój - to stara firma z bogata historią, wcale nie odstająca od Nikona czy Canona. Mają nieco specyficzną ofertę, ale poza kilkoma konkretnymi dziedzinami spokojnie zapewni Ci wszystko czego potrzebujesz. K-5 bije wszystkie wymienione aparaty na głowę. Nie jakością zdjęć (tą tylko troszkę), ale ergonomią.

komor - Wto 13 Gru, 2011

maput napisał/a:
w obu sytuacjach nieco lepszą jakość osiągniesz D5100 niż D90. A im bardziej będziesz doświadczony tym tą różnicą będziesz łatwiej dostrzegał.

Ale im bardziej będziesz doświadczony to tym bardziej zacznie Ci brakować ergonomii D90 w stosunku do D5100, a różnice w obrazowaniu niekoniecznie będą istotne, zależy co i jak będziesz fotografował. :)

maput - Wto 13 Gru, 2011

Jak najbardziej, dlatego polecam K-5. :smile:
dcs - Wto 13 Gru, 2011

Sunders, maput,
Sunders napisał/a:
czemu uwazasz, ze przy malej ilosci swiatla D90 bedzie lepszy od D5100 :?:
maput napisał/a:
Dokładnie o to samo chciałem zapytać.

Czy myślicie, że porównuję ISO 6400 z ISO 25600?

maput - Wto 13 Gru, 2011

Nie, ISO to samo. Czemu D90 będzie lepszy ?
mozer - Wto 13 Gru, 2011

komor napisał/a:
Ale im bardziej będziesz doświadczony to tym bardziej zacznie Ci brakować ergonomii D90 w stosunku do D5100

Chyba, że nigdy do ręki nie weźmie D90. ;)

dcs - Wto 13 Gru, 2011

Na 3200ISO D90 lepiej wyszedł w moim teście /wydruki A4/.

dcs napisał/a:
Na 3200ISO D90 lepiej wyszedł w moim teście /wydruki A4/.

dcs, pokaż ten test.

dcs - Wto 13 Gru, 2011

Sunders,
Chcesz mi udowadniać że jestem ślepy lub sam się oszukiwałem przy wyborze prezentu?
D90 wyszedł lepiej. Kupiłem D5100 /z innych względów/.
Masz inne zdanie, to chyba na jakiejś podstawie?
Rozumiem, że oboma robiłeś zdjęcia.
A może opierasz się na testach z internetu? :grin:

dcs napisał/a:
Chcesz mi udowadniać że jestem ślepy

Nie, ale skoro juz poruszyles ta kwestie, to mozesz udowodnic, ze tak nie jest :wink: Masz klopoty z czytaniem ze zrozumieniem - napisales, ze zrobiles test, to po prostu zaproponowalem zebys sie podzielil jego rezultatami :roll:

dcs napisał/a:

A gdzie to przeczytales jakie jest moje zdanie na ten temat :?:

dcs napisał/a:
może opierasz się na testach z internetu?

Jesli twoj test jest od nich bardziej wiarygodny, to tym bardziej warto zebys go pokazal :!: Chyba, ze tylko "bijesz piane" :???:

komor - Wto 13 Gru, 2011

Test kolegi dcs też będzie z internetu, chyba że tradycyjną pocztą wyśle nam wydruki. ;)
dcs - Wto 13 Gru, 2011

Sunders,
Sunders napisał/a:
Jesli twoj test jest od nich bardziej wiarygodny, to tym bardziej warto zebys go pokazal

-"bardziej wiarygodny" -gdzie to napisałem? Zrobiłem go dla siebie, jak się nietrudno domyśleć w jakimś celu. Nie po to, żeby np. chodzić i pytać o opinie sprzedawców w ME, lub FJ.

Nie wiadomo:
-czy podważasz to co napisałem,
-czy robiłeś tymi aparatami zdjęcia, czy tylko czytałeś testy
-co radzisz geto90

Po co zabierasz więc głos w temacie "Aparat dla ambitnego amatora do 3800zł"?
Swoimi wpisami nie wniosłeś nic z czego mógłby skorzystać geto90.

[ Dodano: Wto 13 Gru, 2011 17:17 ]
komor,
Przyłączasz się do nic niewnoszącego do tematu trollowania Sunders.

komor - Wto 13 Gru, 2011

dcs napisał/a:
komor,
Przyłączasz się do nic niewnoszącego do tematu trollowania Sunders.

dcs, trochę sobie żartuję, ale Ty pierwszy odniosłeś się pejoratywnie do testów „z internetu”. :) Ja sobie oczywiście zdanie o Tobie już wyrobiłem (że z niejednej fotograficznej miski już jadłeś) ale mimo wszystko jesteś dla nas także tylko postacią z internetu, więc tym pejoratywnym określeniem atakujesz także sam siebie. :)
Fakt, że test przeprowadzę sobie sam nie oznacza wcale, że umiem zrobić to dobrze, BTW.

dcs - Wto 13 Gru, 2011

komor,
dcs napisał/a:
Rozumiem, że oboma robiłeś zdjęcia.
A może opierasz się na testach z internetu?

Pisałem o różnicy w wyrabianiu sobie zdania na podstawie testów w internecie i na podstawie własnych zdjęć. /Jasne, że subiektywne, ale "to jest ładne, co się komu podoba"/