forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Stałka dla D300s

damianGR83 - Nie 11 Gru, 2011
Temat postu: Stałka dla D300s
Witam,
przymierzam się do zakupu stałki i ostatecznie w centrum mojego zainteresowania są cztery modele:
1 - Nikon AF-S 50 f/1.4G - gdzieś wyczytałem, że na DX ogniskowa będzie wynosiła około 75, jeśli się nie pomyliłem to będzie to bardzo dobre uzupełnienie mojego Tamrona 17-50, choć kąt może być problemem
2 - Nikon AF-S 35 f/1.8G DX - jak dla mnie to bardzo uniwersalna ogniskowa, nawet w dość ciasnych pomieszczenia (czyt. Kościołach)
3 - Sigma 30 f/1.4 EX DC HSM
4 - Sigma 50 f/1.4 EX DG HSM

Generalnie to zastanawiam się nad zakupem parami: 1 i 2, 3 i 4 lub 1 i 3. Co myślicie o takim zestawianiu? Czy waszym zdaniem to dobre rozwiązanie? A może są inne szkła warte uwagi?

Jak poprawnie przetestować obiektyw w warunkach sklepowych przed zakupem?

hijax_pl - Nie 11 Gru, 2011

damianGR83 napisał/a:
gdzieś wyczytałem, że na DX ogniskowa będzie wynosiła około 75
Nie ogniskowa, ale kąt widzenia będzie jak obiektywu 75mm na pełnoklatkowym korpusie.
damianGR83 napisał/a:
eśli się nie pomyliłem to będzie to bardzo dobre uzupełnienie mojego Tamrona 17-50
W jakim sensie uzupełnienie? Do czego potrzebujesz tych obiektywów? To pytanie dość istotne z uwagi na:
damianGR83 napisał/a:
A może są inne szkła warte uwagi?

Czyli jakieś bzdury wyczytałem albo mnie zamroczyło :P Tak czy inaczej źle to zrozumiałem. Reasumując, kąt widzenia będzie wynosił około 35 stopni, czyli o jakieś 12 stopni mniej niż normalnie to szkło posiada. To do jakiej matrycy jest ono dedykowane?

Generalnie potrzebuje ich do reportażu - głównie imprezy okolicznościowe. Zastanawiam się czy dobrym rozwiązaniem było by stosowanie w ciemnych pomieszczeniach dwóch stałek (w zależności od potrzeb) z dobrym światłem o ogniskowych 30 i <50?

dcs - Nie 11 Gru, 2011

damianGR83,
raczej 24mm i 50mm

Kąt to zależność ogniskowej i wielkości matrycy. Im ona mniejsza (matryca) tym węższy kąt da ta sama ogniskowa.... Ale schodzimy z tematu.
damianGR83 napisał/a:
Generalnie potrzebuje ich do reportażu
Czyli sprawny AF. Moim zdaniem żaden z przedstawionych tego Ci nie da.

To jakie szkła proponujecie?

A jaki budżet?

Maksymalnie wydać mogę 3 tyś ale dajmy jeszcze zapas do 4 tyś.

Na obie? No to tak średnio się coś sklei...
W czym Ci tamek przeszkadza?

Nie koniecznie na obie. Właściwie to w niczym mi nie przeszkadza ale w lokalach tak oszczędzają na oświetleniu, że jakoś średnio sobie radzi. A może to ja muszę się doszkolić...? :oops: Tak czy inaczej chcę się wzbogacić o dobrą stałkę i rozważam różne opcje.
dcs - Nie 11 Gru, 2011

damianGR83,
A jakiej ogniskowej najczęściej używasz? I masz odpowiedź. Weź f/1.4.

maput - Pon 12 Gru, 2011
Temat postu: Re: Stałka dla D300s
damianGR83 napisał/a:
1 - Nikon AF-S 50 f/1.4G - gdzieś wyczytałem, że na DX ogniskowa będzie wynosiła około 75, jeśli się nie pomyliłem to będzie to bardzo dobre uzupełnienie mojego Tamrona 17-50

Poza tym co już napisał hijax, to 50-tka nijak Ci nie "uzupełni" zakresu Tamrona, bo on przecież też ogniskową 50 ma ;) Da Ci tylko (aż) lepsze światło.

Trudno o jasne stałki z piekielnie szybkim AF, ale myślę że dwie pierwsze poradzą sobie przyzwoicie.
Sigmy za mało testowałem z kiepskich warunkach, żeby się na ich temat sensownie wypowiadać.
Poza tym 35/30mm to na DX już dość wąsko, nie myślałeś raczej nad ogniskowa w okolicach 24 ?

komor - Pon 12 Gru, 2011

hijax_pl napisał/a:
Czyli sprawny AF. Moim zdaniem żaden z przedstawionych tego Ci nie da.

:shock: No bez przesady. Reportaż to nie od razu biegający z siekierami stoczniowcy! :) Skoro na Canonie daję radę z tańczącymi dziećmi w przedszkolu, to kolega z Nikonem :razz: i to wypasionym D300s nie da rady? Przecież wszystkie wymienione obiektywy mają ultradźwiękowy AF, nie?

maput napisał/a:
Poza tym co już napisał hijax, to 50-tka nijak Ci nie "uzupełni" zakresu Tamrona

Zakresu nie, ale jasność uzupełni o wartość f/1.4.

Moim zdaniem 30 mm to minimum, sam musisz zdecydować jakie ogniskowe na Tamronie najczęściej używasz, wszystko zależy co kryje się pod pojęciem reportażu, ja używam Sigmy 30/1.4 i jest fajnie ale czasem brakuje szerokości, bo jak się odpowiednio odsunę, to mi ludzie włażą w kadr. :) Ale jeśli fotografuję jedną-dwie osoby to jest bardzo fajnie.

hijax_pl - Pon 12 Gru, 2011

komor napisał/a:
Reportaż to nie od razu biegający z siekierami stoczniowcy! :)
No tak - myślałem o bardziej dynamicznych ujęciach... Tak czy siak celność a szybkość to dwa różne pojęcia. Moim zdaniem w/w obiektywy są celne, ale z szybkością nie jest już tak dobrze. Jest po prosty bardzo przyzwoicie.
komor napisał/a:
Przecież wszystkie wymienione obiektywy mają ultradźwiękowy AF, nie?
Ale to nie powoduje od razu super szybkości, nie?
komor - Pon 12 Gru, 2011

Super szybkości nie, porównując do np. reporterskich 70-200 ale moim zdaniem do większości zadań wystarczy. Jeśli nie wystarczy to co zostaje? :)

maput napisał/a:
Sigmy za mało testowałem z kiepskich warunkach, żeby się na ich temat sensownie wypowiadać.

Z mojego doświadczenia z Canonem nowy wypust S 50/1.4 radzi sobie troszkę pewniej niż starszy wypust S 30/1.4 (moja 30-tka jest o jakieś 2 lata starsza od 50-tki) ale obydwoma da się pracować. Zresztą o ile mógłbym namawiać do Sigmy 30 zamiast Nikkora 35 z powodu szerokości i jasności, o czym była mowa w innym wątku, to jeśli chodzi o 50 mm to chyba nie ma specjalnego powodu, żeby rezygnować z systemowego Nikkora G. Ale jak już pisałem, ja bym wolał 30 mm lub szerzej.

Można też się rzucić na nowego nikkora 24/1,4G
komor - Pon 12 Gru, 2011

Mniam, ale budżetu pewnie nie starczy. A może? :)
maput - Pon 12 Gru, 2011

Jakby spadł z tira to pewnie by starczyło ;)
Z posta kolegi wynika, że chodzi mu o warunki kotletowo-ślubne, a tam 50/1.4G spokojnie da radę. Jeśli nie wybitnie to bardzo przyzwoicie. 35/1.8 nie mam, ale mam 35/2.0D i też radę daje. Co nie zmienia faktu, że 35mm to dla mnie za wąsko i szukałbym więcej szerokości. Niestety z dobrym światłem będzie drożej.

maput napisał/a:
Z posta kolegi wynika, że chodzi mu o warunki kotletowo-ślubne
No to chyba na firmę zakup, inwestycja, odpis VATu itd.. ;)
damianGR83 - Pon 12 Gru, 2011

Niestety nie starczy :/

Zastanawiał nad Sigmą 30/1.4 lub Nikon 35/1.8

Rozumiem że kąt widzenia w Sigmie będzie węższy niż jest on deklarowany. Czy tak samo będzie w przypadku Nikona? Też trzeba sobie przeliczyć?

damianGR83 napisał/a:
Rozumiem że kąt widzenia w Sigmie będzie węższy niż jest on deklarowany
Szerszy. Nikon ma większą matrycę od Sigmy.
damianGR83 - Pon 12 Gru, 2011

hijax_pl napisał/a:
damianGR83 napisał/a:
Rozumiem że kąt widzenia w Sigmie będzie węższy niż jest on deklarowany
Szerszy. Nikon ma większą matrycę od Sigmy.

Nie rozumiem. Możesz rozwinąć.

maput - Pon 12 Gru, 2011

Sigma podaje w specyfikacji kąt widzenia w lustrzankach Sigmy, czyli o cropie 1,7. Nikon ma crop 1,5 więc kąt widzenia będzie większy.
komor - Pon 12 Gru, 2011

Podsumowując, przypinając do Nikona Sigmę 30/1.4 otrzymasz szerszy kąt widzenia niż przypinając Nikkora 35/1.8.
damianGR83 - Sro 18 Sty, 2012

Po powyższej dyskusji podjąłem decyzje o zakupie Sigmy 50/1.4 - z braku czasu zamówiłem przez internet, pech chciał że trafiłem na egzemplarz uszkodzony i najwyraźniej już przez kogoś używany, ponieważ był oznakowany przez kogoś element w pokrowcu :/ - reklamacja w toku. Po tym doświadczeniu już osobiście wybór padł na Nikor 35/1.8 - w pełni udany i satysfakcjonujący zakup :)
maput - Sro 18 Sty, 2012

A nie mogłeś po prostu wymienić na inny egzemplarz ? Albo kupić to samo w innym sklepie ?
damianGR83 - Sro 18 Sty, 2012

Zastanawiałem się nad zakupem w innym sklepie, już miałem się udać na zakupy gdy doszłem do wniosku, że 35mm będzie lepsze w ciasnym Kościele niż 50mm, poza tym sigma dobrze ostrzy od 2.0/2.8(według testu znalezionego w sieci - nie pamiętam gdzie znalazłem porównanie) a nikor od 1.8 (sprawdzone), mam 1200 w kieszeni na "fiszke" i nie muszę jechać 220 km po "szkło" :)
komor - Sro 18 Sty, 2012

damianGR83 napisał/a:
poza tym sigma dobrze ostrzy od 2.0/2.8(według testu znalezionego w sieci - nie pamiętam gdzie znalazłem porównanie)

Jak „dobrze ostrzy” od f/2 czy wyżej to znaczy, że po prostu źle ostrzy. Moja na przykład ostrzy dobrze, czyli na pełnej dziurze też, o ile nie poruszę się ja lub model…

damianGR83 napisał/a:
z braku czasu zamówiłem przez internet

Zawsze mówię – Sigmy kupować w sklepach fizycznych, sprawdzić przed zakupem, wybrać dobrą sztukę i cieszyć się fajnym obiektywem. :)