|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe kompakty - SAMSUNG WB 690
laik78 - Wto 13 Gru, 2011 Temat postu: SAMSUNG WB 690 Witam.
Kupiłam niedawno kompakt Samsunga WB 690. W sumie bez większego zastanowienia i pod wpływem chwili. W domu włączyłam internet, by zobaczyć co o nim piszą (wiem, że zabrałam się do tego od końca). I tu.... Nie ma niczego, jeśli chodzi o opinie. Poza tym w ogóle bardzo, bardzo skromnie .....
Czy znacie ten model i czy możecie mi doradzić???
Zostawić, czy zwrócić do sklepu????
Proszę o pomoc...
krisv740 - Wto 13 Gru, 2011
laik78,
a próbowałaś robić nim zdjęcia, czy interesują cie tylko opinie o tym aparacie...
wersją wb zrobiłem trochę zdjęć i ogólnie mogę polecić tą serię...
ale ...
warto zacząć robić zdjęcia, a nie szukać opinii aby ewentualnie oddać toto do sklepu...
laik78 - Wto 13 Gru, 2011
W sumie dobra rada. Robiłam kilka zdjęć i podobają mi się możliwości tego aparatu.
Niestety poczytałam trochę o wadliwości Samsungów i to mnie trochę przestraszyło, że zaraz mój się zepsuje.
Ale wiadomo: ryzyk, fizyk...
krisv740 - Wto 13 Gru, 2011
laik78 napisał/a: | poczytałam trochę o wadliwości Samsungów i to mnie trochę przestraszyło, że zaraz mój się zepsuje. |
oczywiście półroczne użytkowanie aparatu tej marki w firmie o niczym nie świadczy...
ale mój pierwszy telewizor lcd samsunga działa już ponad pięć lat... - więc chyba nieźle...
nie uogólniajmy....
laik78 - Wto 13 Gru, 2011
Pytanie jak dobrze jest zaawansowana firma Samsung w produkcji aparatów fotograficznych???
Sunders - Wto 13 Gru, 2011
laik78 napisał/a: | Pytanie jak dobrze jest zaawansowana firma Samsung w produkcji aparatów fotograficznych??? |
Od tego chcesz uzaleznic, czy zostawisz sobie ten aparat?
dcs - Wto 13 Gru, 2011
laik78,
Średnio na jeża.
Aszex - Wto 13 Gru, 2011
zaawansowane? niezłe...
laik78 - Sro 14 Gru, 2011
Zostawię sobie ten aparat. Wiadomo, że marka się liczy, ale za markę również się płaci. Ten model to chyba nowość na rynku polskim (taką informację otrzymałam w serwisie Samsunga). I najprawdopodobniej dlatego nie posiada jeszcze żadnych opinii. W każdym razie mam nadzieję, że mi się nie zepsuje, jak to czytałam na kilku forach o innych samsungach.
Chris62 - Sro 14 Gru, 2011
laik78 napisał/a: | Pytanie jak dobrze jest zaawansowana firma Samsung w produkcji aparatów fotograficznych??? |
Wystarczająco dobrze. Oferta Samsunga jest bardzo atrakcyjna dla amatorów fotografii.
Za to co dostajesz w WB690 u konkurencji musisz zapłacić sporo więcej.
WB690 to mniej więceej podobny aparat do WB700 tylko ma o 2 MP mniej na matrycy co jest zaletą w tym przypadku.
Ma to być budzetowa wersja najdroższego w serii WB750.
Testy WB700 i 750 są na photography blog.
Wnosek autora testu jest taki, że w tej klasie jest to samo co konkurencyjne kompakty tyle że sporo taniej.
A co d
o awaryjności nie mam danych naukowych niemniej moje doświadczenie z aparatami cyfrowymi jest takie
Cano A60 - leży w szufladzie padła matryca,
lustrzanka Pentax - wady matrycy, problemy z zamykaniem i otwieraniem lampy wbudowanej, problemy z układem AF,
Fuji S7000 fotografował jakieś duchy np potrafił zarejestrowac 2 obiekty obok siebie - (uprzedzam nie było żadnych moich błędów w tym przypadku na 100%) ISO 400 tego aparatu było tak czułe jak ISO 200 w Canonie wiec wysokie ISO ponoć używalne w tym sprzęcie to była "ściema" do tego miał jakieś problemy z odwzorowaniem przejść koloru czerwonego - przenikał na sąsiednie pola.
Nikon D90, którego czasem używam też ma problem z celnością AF.
Teraz mam Samsunga NX10 i używam go ponad rok. Zdarzyło się w bardzo dużym upale, że miał problem z zapisaniem zdjęcia na karcie. Pomogło wyjęcie akumulatora i ponowne włożenie.
Wiem, że bywają problemy z powtarzalnością optyki - bywają lepsze i gorsze egzemplarze. Poza tym przypadkiem działa bezawaryjnie zgodnie ze specyfikacją.
Tyle moich doświadczeń z cyfrówkami. Jak poczytasz to znajdziesz informacje, że każda firma ma jakieś problemy jakościowe - to temat rzeka za duży aby go opisać w jednym poście.
Reasumując jak nie masz zaufania do marki to dlaczego kupiłaś ten aparat? Dopłać i kup np. Panasonica TZ20 lub Olympusa zoom 24x albo jest jakiś Sony HX9 czy jakoś tak możesz też wybrać coś z oferty potentatów Nikona i Canona.
Z Samsungów natomiast najciekawiej wyglądają WB650 (świetny ekran AMOLED) i WB750 filmuje w fullHD i ma kilka innych gadżetów. Ale gdyby Ci zależało nie na zoomie a na jakości zdjęć to zainteresuj się modelem EX-1(TL500) który jest bardzo tani w stosunku do tego co oferuje.
Dziękuję za pomoc. Aż zaniemówiłam z wrażenia.
[ Dodano: Sro 14 Gru, 2011 16:40 ]
Zaczęlam dzisiaj sprawdzać możliwości tego aparatu i zrobiłam kilkanaście zdjęć, dwa filmy 2-minutowe i akumulator zrobił się gorący. Czy to normalne zachowanie aparatu?
laik78 - Sro 14 Gru, 2011 Temat postu: Samsung WB 690 część 2 Po zrobieniu kilkunastu zdjęć i dwóch 2-minutowych filmów bateria się bardzo nagrzała. Czy to normalne?
Aszex - Sro 14 Gru, 2011
jak wyczułaś temperaturę baterii skoro cała jest otoczona aparatem?
Miejsce gdzie jest umieszczona bateria, było bardzo ciepłe.
Aszex - Sro 14 Gru, 2011
Bateria nagrzewa się podczas pracy. Jeśli to się powtórzy parę razy, to idź do sklepu.
goltar - Sro 14 Gru, 2011
laik78 - nie zakładaj kolejnych tematów w sprawie tego samego aparatu.
oli - Wto 17 Kwi, 2012
MAM PROBLEM KUPILAM APARAT SAMSUNG WB690 INIE MOGE ZMIENIC ZOOMU OPTYCZNEGO NA ZOOM CYFROWY. PROSZE O POMOC!!!
|
|