forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw do macro

GeckoLand - Wto 13 Gru, 2011
Temat postu: Obiektyw do macro
Witam,

Posidam hodowle zwierzat a dokladnie rzecz biorac jaszczurek i potrzebuje obiektywu do robienia dobrych zdjec dosc malych obiektow. Spora czesc zwierzakow ma jedynie 4-5cm dlugosci. Sa rowniez i takie ktore maja i po 20-30cm.

Posiadam Pentax K-r z kit'owym obiektywem do tego:
- Phoenix 100mm 1:3,5 macro
- Pentax 28mm 1:2,8 SMC
- Pentax 80-200mm 1:4,7-5,6 SMC

Dodatkowo jestem na etapie zakupu namiotu bezcieniowego.

Niestety nie jestem jakos w stanie uzyskac dobrych (przede wszystkim ostrych i oddajacych kolory) zdjec zwierzakow dlatego zaczalem zastanawiac sie czy problem nie lezy w obiektywie.

Czy macie drodzy forumowicze jakis pomysl jak zmodyfikowac ten zestaw? Czy moze zainwestowac w cos innego niz obiektyw?

ophiuchus - Wto 13 Gru, 2011

Będziesz miał namiot, więc już jesteś na dobrej drodze, do tego zainwestuj w oświetlenie i rób zdjęcia w RAWach. Można też ewentualnie skalibrować monitor ;) Jak chcesz szkło to może Pentax 100mm F2.8?

Do namiotu przewiduje 2x150W swiatla stalego. Nie wiem czy zainwestowac rowniez w "zwykla" lampe blyskowa (jakos do tej pory sie nie dorobilem heh)? Obiektyw ciekawy jednak na chwile obecna poza zasiegiem mojego portfela.
maput - Wto 13 Gru, 2011

Masz obiektyw makro, więc to raczej nie tutaj problem. Inwestuj w oświetlenie, namiot powinien pomóc. Zresztą do tych jaszczurek to jakichś wielkich zbliżeń nie potrzebujesz i nawet obiektyw z "niemakrowym" odwzorowaniem powinien spokojnie wystarczyć.
ophiuchus - Wto 13 Gru, 2011

GeckoLand, z kolorami wg mnie najłatwiej będzie można sobie poradzić stosując inną (albo w ogóle stosując) obróbkę na kompie, plus trzaskanie fot w rawach. Co do ostrości... przejdź na ręczne ustawianie na podglądzie na żywo, no i obniż temperaturę w pomieszczeniu coby Twoi podopieczni byli mniej "dynamiczni" podczas sesji :D ale do tego raczej lampa błyskowa, bo po opalaniu w blasku 150watowych żarówek gadziny pewnie będą pełne wigoru ;)

O ich wigor raczej sie nie martwie ;) Az tak szybkie i skore do ucieczki to one nie sa hehe ;)

Wlasnie zrobilem kilka probnych w RAW + sciagam trial DxO Optics Pro 7 zobaczymy jak to teraz bedzie wygladac :)

Odnosnie wyboru lampy blyskowej chyba musze zmienic dzial co by nie robic niepotrzebnych offtopicow :)

kufel - Wto 13 Gru, 2011

GeckoLand napisał/a:
Wlasnie zrobilem kilka probnych w RAW + sciagam trial DxO Optics Pro 7 zobaczymy jak to teraz bedzie wygladac :)
jest jeszcze raw therapee , bibble, capture one i Lightroom oczywiście. a i Pentax pewnie daje przy zakupie puszki jakiś soft podstawowy do rawów.

wyszlo cos takiego: http://geckoland.eu/proba/IMGP3725_DxO.jpg jeszcze musze troche popracowac nad glebia ostrosci ;) Bylo to robione na kit'owym
maput - Wto 13 Gru, 2011

Ostre jest jak trzeba, a że GO mała to norma. Przymknij i powinno być lepiej.