forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Canon EOS D60 bije rekordy cenowe

dcs - Pią 16 Gru, 2011
Temat postu: Canon EOS D60 bije rekordy cenowe
:roll: http://allegro.pl/super-o...1991255695.html
komor - Pią 16 Gru, 2011

Sporo osób dało się nabrać, ale myślę, że może uda im się wykręcić, bo sprzedający w tytule aukcji i tak źle podał nazwę modelu: D 60 D.
dcs - Pią 16 Gru, 2011

komor,
Myślisz, że to przypadek? :wink:

MC - Pią 16 Gru, 2011

Oczywiście, że nie.

Ale na zdjęciach jest np. instrukcja obsługi na której wyraźnie widać jaki aparat się kupuje.
A ludzie klikają bezmyślnie...

Arek - Pią 16 Gru, 2011

No niestety... Ciekaw jestem jak to się skończy. Ja bym się wstydził dać negatywa za swoją głupotę.
MC - Pią 16 Gru, 2011

W opisie aukcji również jest prawidłowo - Canon D60.
dragossani - Pią 16 Gru, 2011

Aż przykro patrzeć - kogoś czeka niemiła niespodzianka przy odpakowywaniu prezentu świątecznego.
dcs - Pią 16 Gru, 2011

"Zasady na Allegro > Wystawianie i opis aukcji > Wstęp. Jakie są zasady dotyczące wystawiania i opisu?" /będzie wybiurczo :grin: /
"Oto zasady, z którymi warto zapoznać się przed wystawieniem przedmiotu:
-opis nie może zawierać informacji nieprawdziwych, niesprawdzonych lub wprowadzających w błąd;
-w opisie przedmiotu niedozwolone jest stosowanie słów kluczowych, które mogą wpływać na wyniki wyszukiwania.

Zasady na Allegro > Wystawianie i opis aukcji >
Manipulacja słowami kluczowymi
Użycie słów kluczowych ma miejsce wtedy, gdy Sprzedający wykorzystuje nieprawidłowo pewne wyrazy (nazwy marek, nazwiska i inne), aby zwiększyć popularność swojej aukcji.

W opisie oraz tytule przedmiotu niedozwolone jest umieszczanie słów kluczowych w celu manipulowania wynikami wyszukiwania. Takie działania są nie fair w stosunku do Kupujących, ponieważ mogą im utrudniać dotarcie do interesującego ich przedmiotu.

Za manipulację uznajemy zarówno listę wyrwanych z kontekstu słów kluczowych (często pisanych tekstem w kolorze tła), jak i inne sposoby wprowadzenia do opisu nazw pokrewnych produktów/producentów."

Wstawiając spację pomiędzy "D" i "60" /o drugim "D" po "60" nawet nie wspomnę/ sprzedający wpłyną na wyniki wyszukiwania Wyszukiwarki Allegro, która po wpisaniu "60d" wyrzuca m.in. wynik tej aukcji. Jakby spacji nie było, aukcja ta wśród wyników by nie występowała.
Intencje sprzedającego "SUPER OKAZJA BCM CANON EOS D 60 D BODY" są oczywiste.

hijax_pl - Pią 16 Gru, 2011

A co za problem zgłosić aukcję, jako naruszającą zasady?
dcs - Pią 16 Gru, 2011

hijax_pl,
Allegro ma to w ...

Strzała - Pią 16 Gru, 2011

A ile taki D60 jest warty :?:
jotes - Pią 16 Gru, 2011

Ale gdzie jest wprowadzanie w błąd?
Jedyne co jest niewłaściwe to kategoria - i chyba tylko do tego można się przyczepić.

" Fotografia › Aparaty fotograficzne › Cyfrowe › Lustrzanki › Canon"

Cała reszta jest poprawna. Jest taki aparat, jest zdjęcie instrukcji, w opisie ani słowa o tym, że to cyfrówka...

EDIT:
A nawet nie, bo na instrukcji jest jak byk DIGITAL (wiec pewnie cyfrowe).

Tylko tytuł aukcji i dodatkowe "D" jest błędne.

Arek napisał/a:
No niestety... Ciekaw jestem jak to się skończy. Ja bym się wstydził dać negatywa za swoją głupotę.

12 licytujących.
Ciekawe czy zwycięzca będzie walczył o swoje.

hijax_pl - Pią 16 Gru, 2011

jotes napisał/a:
Nazwa
Cytat:
SUPER OKAZJA BCM CANON EOS D 60 D BODY

Nie mam takiego aparatu. Są dwa:
- stary D60, 6Mpx
- nowy 60D, 18Mpx
jotes napisał/a:
i chyba tylko do tego można się przyczepić.
Ale to jest cyfrówka...
jotes - Pią 16 Gru, 2011

hijax_pl napisał/a:
jotes napisał/a:
Nazwa
Cytat:
SUPER OKAZJA BCM CANON EOS D 60 D BODY
jotes napisał/a:
i chyba tylko do tego można się przyczepić.

Ale to jest cyfrówka...

Już się połapałem ;) W edicie to napisałem - nie chciałem usuwać całej treści posta (bo uważam, ze takie coś jest nie fair). Mea maxima culpa.

ophiuchus - Pią 16 Gru, 2011

No i ktoś kupił.... za nowiutkiego 60D zapłaciłem niewiele więcej w sklepie ;) To się "licytant" zdziwi jak otworzy paczkę i zobaczy datę produkcji.
Arek - Sob 17 Gru, 2011

Albo hot piksele na matrycy :)
dcs - Pon 26 Gru, 2011

To nie koniec tego tematu... :mrgreen:

Wysłałem do allegro następujące zgłoszenia:

Od: Allegro <kontakt@allegro.pl>
Data: 16 grudnia 2011 01:12
Temat: [Ticket#: 1119652899] RE: Pytanie do Allegro Z [...]
Do: (...)

Witamy,

Ta wiadomość jest generowana automatycznie. Dziękujemy za informacje na temat naruszenia zasad.

Zweryfikujemy przesłane przez Ciebie informacje i podejmiemy odpowiednie działania tak szybko, jak to będzie możliwe. Traktujemy Twój e-mail jak zgłoszenie, dlatego nie udzielimy na niego odpowiedzi. Jeśli masz pytanie, a nie zgłoszenie, wybierz odpowiednią kategorię w formularzu:

http://www.allegro.pl/kontakt/

Treść Twojego zgłoszenia:

-----------------

Manipulacja słowami w tytule.

Tytuł aukcji / oferta nr 1991255695 / zawiera informacje wprowadzające w błąd. Jest to model Canon EOS D60. W tytule jest &quot;SUPER OKAZJA BCM CANON EOS D 60 D BODY&quot;, co wprowadza w błąd, że to nowszy i dużo droższy model Canon EOS 60D. Wyszukiwarka pokazuje tą aukcję po wpisaniu &quot;60D&quot;. Już kwota wylicytowana ponad trzykrotnie przewyższa te z aukcji Canon EOS D60.

-----------------

Data: 16 grudnia 2011 12:59
Temat: [Ticket#: 1119656564] RE: Pytanie do Allegro Z [...]

Witamy,
/.../

-----------------

Tytuł aukcji narusza następujące zasady:

-opis nie może zawierać informacji wprowadzających w błąd;

-w opisie przedmiotu niedozwolone jest stosowanie słów kluczowych, które mogą wpływać na wyniki wyszukiwania.

-Manipulacja słowami kluczowymi: W opisie oraz tytule przedmiotu niedozwolone jest umieszczanie słów kluczowych w celu manipulowania wynikami wyszukiwania.

Za manipulację uznajecie sposoby wprowadzenia do opisu nazw pokrewnych produktów -a to tu ma miejsce.

-----------------

Data: 16 grudnia 2011 14:28
Temat: [Ticket#: 1119657571] RE: Pytanie do Allegro Z [...]

Witamy,/.../

-----------------

Wstawiając spację pomiędzy &quot;D&quot; i &quot;60&quot; /o drugim &quot;D&quot; po &quot;60&quot; nawet nie wspomnę/ sprzedający wpłyną na wyniki wyszukiwania Wyszukiwarki Allegro, która po wpisaniu &quot;60d&quot;/- to inny aparat/ wyrzuca m.in. wynik tej aukcji. Jakby spacji nie było, aukcja ta wśród wyników by nie występowała.

Intencje sprzedającego &quot;SUPER OKAZJA BCM CANON EOS D 60 D BODY&quot; są oczywiste.

Sprzedający:

-wprowadza opisem w błąd

-umieszcza niedozwolone słowa kluczowe nazw pokrewnych produktów w celu manipulowania wynikami wyszukiwania

-----------------

Data: 16 grudnia 2011 14:47
Temat: [Ticket#: 1119657788] RE: Pytanie do Allegro Z [...]

Witamy,/.../

-----------------

Manipulacja słowami w tytule.

Tytuł aukcji / oferta nr 1991255695 / zawiera informacje wprowadzające w błąd. Jest to model Canon EOS D60. W tytule jest &amp;quot;SUPER OKAZJA BCM CANON EOS D 60 D BODY&amp;quot;, co wprowadza w błąd, że to nowszy i dużo droższy model Canon EOS 60D. Wyszukiwarka pokazuje tą aukcję po wpisaniu &amp;quot;60D&amp;quot;. Już kwota wylicytowana ponad trzykrotnie przewyższa te z aukcji Canon EOS D60.

Tytuł aukcji narusza następujące zasady:

-opis nie może zawierać informacji wprowadzających w błąd;

-Manipulacja słowami kluczowymi: W opisie oraz tytule przedmiotu niedozwolone jest umieszczanie słów kluczowych w celu manipulowania wynikami wyszukiwania.

Za manipulację uznajecie sposoby wprowadzenia do opisu nazw pokrewnych produktów -a to tu ma miejsce.

Wstawiając spację pomiędzy &amp;quot;D&amp;quot; i &amp;quot;60&amp;quot; /o drugim &amp;quot;D&amp;quot; po &amp;quot;60&amp;quot; nawet nie wspomnę/ sprzedający wpłyną na wyniki wyszukiwania Wyszukiwarki Allegro, która po wpisaniu &amp;quot;60d&amp;quot;/- to inny aparat/ wyrzuca m.in. wynik tej aukcji. Jakby spacji nie było, aukcja ta wśród wyników by nie występowała.

Intencje sprzedającego &amp;quot;SUPER OKAZJA BCM CANON EOS D 60 D BODY&amp;quot; są oczywiste.

Sprzedający:
-wprowadza opisem w błąd
-umieszcza niedozwolone słowa kluczowe nazw pokrewnych produktów w celu manipulowania wynikami wyszukiwania

-----------------

-No i co? -Nic.
Allegro nie zablokowało aukcji przed końcem.

Wydawało mi się, że znalazłem kontakt do b...8, który prowadził w tej aukcji przed końcem i napisałem do niego:

"Data wysłania e-maila: pią 16 gru 2011 15:33:10 CET
Treść wiadomości
Jeśli to ty licytujesz "SUPER OKAZJA BCM CANON EOS D 60 D BODY", to uważaj. To Canon D60, a nie 60D.
Wejdź tu, przeczytaj i się wpisz. Pozdro.

http://forum.optyczne.pl/...p=329582#329582 "

Niestety b...8 przebił ponownie /v...e/ i wylicytował ten antyk.
Nie odpisał też i jak widać nie wpisał się w tym temacie.

To nie koniec :mrgreen:
Przedwczoraj znalazłem w zakończonych to:
http://allegro.pl/super-o...2010131022.html

Ponownie znalazłem zwycięzcę i napisałem:
"Data wysłania e-maila: sob 24 gru 2011 09:37:03 CET
Treść wiadomości
s...3 jeśli to ty licytowałeś \"SUPER OKAZJA BCM CANON EOS D 60 D BODY\", to zajrzyj tu: http://forum.optyczne.pl/...4ef1277935a667.
Chcesz otrzymać bliższe informacje jak z tego wybrnąć napisz.
~dcs"

Wczoraj dostałem wiadomość:
"Data: 24 grudnia 2011 12:31
Temat: RE: Pytanie o przedmiot

Dziękuję, za informację, niestety człowiek się sugeruje i nie dostrzega szczegółów, gdy dałem w wyszukiwarce google " Canon 60D" to wyszkoczyła ta aukcja, już mu wysłałęm informację, że jest to nieuczciwe takie zapisywanie aukcji D60D.
Pozdrawiam s...3.
Życzę zdrowych, wesołych świąt."

...i to:

"Data: 24 grudnia 2011 13:06
Temat: RE: Pytanie o przedmiot

Oczywiście w wyszukiwarce allegro wyskoczyła ta aukcja, jeszcze raz pozdrawiam, i proszę o informację jak z tego wybrnąć,
Pozdrawiam s...3"

Wraz z odpowiedzią przesłałem zamieszczoną w tym temacie korespondencję z allegro /celowo z małej/:

Do: s...3

s...3.
Poprzedniego kupca prawdopodobnie nie udało mi się "namierzyć". Poprzednia aukcja tego aparatu nie została anulowana, ponownie pojawił się on w serwisie.
Patrz, oto poprzednie próby sprzedaży tego antyku: http://xarchiwum.pl/szuka...ANON+EOS+D+60+D -wejdź w w te aukcje i przeczytaj opisy :-) .

s...3 wyślę Ci moje zgłoszenia naruszenia zasad do Allegro.
Ja bym reklamował na allegro. Gościowi należy się usunięcie konta. Nie można tego tak zostawić, niestety nie jestem stroną w tej sprawie - ja nie licytowałem. W przeciwnym razie w przyszłym tygodniu ponownie wystawi w ten sam sposób ten aparat. Na moje zgłoszenia nie otrzymałem od allegro odpowiedzi. Allegro nie zrobiło też nic by użytkownik nie łamał ich wewnętrznych zasad -skandal."

Ciąg dalszy nastąpi...

:twisted:

ophiuchus - Pon 26 Gru, 2011

Hehe, nowy sprzedawca tytuł aukcji dał praktycznie taki sam jak poprzednik :D Normalnie jeszcze trochę i będzie to jakaś klątwa Canona D60"D" ;) A co do wartości samego aparatu - 500 zł w porywach? Na mój gust.
Chociaż na "zagranicznym portalu aukcyjnym" za taki sam korpus ktoś sobie życzy 400 zielonych, do tego aukcja jest opatrzona fotami 60D :D Na szczęście już w tytule jest wyraźnie napisane D60 i 6,3 MPIX ;)

[ Dodano: Pon 26 Gru, 2011 01:18 ]
Bez kitu, nawet opis jest prawie taki sam. Coś mi się wydaje, że poprzedni sprzedawca też władował się w starocia za kupę kasy :mrgreen:

maziek - Sro 28 Gru, 2011

Ślepy nie powinien grać w karty.
lolek88 - Sro 28 Gru, 2011

Najlepsze jest to, że teraz aparat osiągnął większą cenę, niż na poprzedniej aukcji :D przedtem za 2700zł poszedł równo, teraz 2956...
edmun - Sro 28 Gru, 2011

wariactwo :P
dcs - Sro 28 Gru, 2011

Pisałem, że ciąg dalszy nastąpi? :grin:
http://allegro.pl/okazja-...2024971093.html

Wyświetleń: 109

kufel - Sro 28 Gru, 2011

ehh masakra, że tez nikomu z tych kupujących nie chce sie trochę wysilić i poszukać co się dokładnie kupuje... :zalamany:
mozer - Sro 28 Gru, 2011

kufel, na przyszłość poszuka ;)
kufel - Sro 28 Gru, 2011

mozer napisał/a:
kufel, na przyszłość poszuka ;)
o ile się w ogóle zorientuje że wtopił :P
no ale fakt, człowiek uczy się na błędach. a że niektóre drogo kosztują... ;)

hijax_pl - Sro 28 Gru, 2011

Ciekawe ile z licytujących to jacyś starsi wujkowie czy dziadkowie chcący wnuczkom prezent sprawić...
kufel - Sro 28 Gru, 2011

hijax_pl napisał/a:
Ciekawe ile z licytujących to jacyś starsi wujkowie czy dziadkowie chcący wnuczkom prezent sprawić...
ja myślę że to jednak mały procent. obstawiam że to jednak ta młodsza cześć społeczeństwa, która częściej zagląda na allegro etc daje, sie w tak prosty sposób nabić w butelkę. no ale tez zależy jaki wiek przyjmujesz pisząc "starsi" ;)
dcs - Sro 28 Gru, 2011

A ja sobie myślę, że za 5 lat będę dalej wrzucał aukcje "OKAZJA CANON EOS D 60 D BODY". I będzie to pierwsza Internowela Allegrowa. :twisted:
kufel - Sro 28 Gru, 2011

a ja tylko czekam aż się pojawi wątek na forum o tytule "Uwaga na oszustów z allegro!" i zaczynający sie "Chciałem/am kupić canona 60D..." Dalszą treść już znamy ;)
kozidron - Czw 29 Gru, 2011

kufel napisał/a:
a że niektóre drogo kosztują... ;)

e tam, przesadzasz to tylko 2,5K mała cena za "czujność na przyszłość"

kufel - Czw 29 Gru, 2011

kozidron napisał/a:
2,5K mała cena za "czujność na przyszłość"
czy ja wiem, dla mnie byłaby wystarczająca :P
siosio - Pią 30 Gru, 2011

Tak czy siak to przecież bardzo dobry aparat :razz: