forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Problem z nikkor 20mm f:2,8

olszewski-94 - Pią 16 Gru, 2011
Temat postu: Problem z nikkor 20mm f:2,8
Witam.

Zakupiłem używany obiektyw nikkor 20mm 2,8 który kurier dostarczył mi wczoraj.
Po otworzeniu pudełka załapałem go w dłoń i delikatnie potrząsnąłem a on zabrzmiał jak grzechotka, po przyjrzeniu się i podpięciu do body zauważyłem że pierścień od ostrości jest luźny ( góra dół po jednej stronie) co powoduje stukanie podczas gwałtowniejszego poruszenia. Po krótkim teście zauważyłem że wszystko jest w miarę, obiektyw ostrzy ładnie i nie widzę większych problemow przy użytkowaniu ale może być tak że jestem za mało doświadczony żeby to dostrzec. Mam na niego pół roku gwarancji ale koszt samej przesyłki wyniesie mnie pewnie 50zł co mnie nie raduje. Pytaniem moje to czy taka usterka jak luźny pierścień może mieć wpływ na zdjęcie i czy może się powiększać? Bo gdy robię zdjęcia to przecież nie macham aparatem za bardzo :D wiec podczas fotografowania tego nie czuje.
Pozdrawiam
Michał Olszewski

P_M_ - Pią 16 Gru, 2011

Ten typ tak ma. Ta seria obiektywow to straszne klekoty, ale nie przeszkadza to w dzialaniu.
Pytanie - na ile duze sa luzy u ciebie? Musialbys porownac z innym obiektywem z tej serii, np. 50/1.8d prawie kazdy ma. One sa wykonane tak samo przecietnie.

olszewski-94 - Pią 16 Gru, 2011

Chyba nie jestem w stanie określić jak duży jest ten luz... ale klekocze jak nie wiem co:) sam posiadam tą 50mm i pracowałem jeszcze na 35mm jak i serii D jak i G i nie ma takiego metalicznego klekotu... pewnie że tam sobie coś lata... ale tutaj metal o metal bije przy pierścieniu...
hijax_pl - Sob 17 Gru, 2011

Ale przy ostrzeniu czy ustawieniu przysłony? Bo np w mojej starej pięćdziesiątpiątce właśnie tak dźwignią od przysłony się zachowuje ;-)
olszewski-94 - Sob 17 Gru, 2011

przy pierścieniu od ostrości... gdy chwytam za pierścień i ruszam przód tył albo góra dół (nie kręcąc nic) to po prostu lata i klekocze.
goornik - Pon 26 Gru, 2011

Ale napisz jeszcze, czy to jest obiektyw AF, czy AIS (MF). Manual nie może grzechotać.
olszewski-94 - Pon 26 Gru, 2011

AF :) najbardziej zastanawia mnie to czy przez duży luz on może np pudłować? albo czy luz może się powiększyć i któregoś pięknego dnia to wszystko się po prostu rozsypie ?