|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Banding
mozer - Sob 17 Gru, 2011 Temat postu: Banding Czy ktoś jest w stanie polecić mi jakiś soft (najlepiej plugin do LR) umożliwiający usunięcie bandingu ze zdjęć robionych na wysokim ISO?
hijax_pl - Sob 17 Gru, 2011
Usunąć banding? Tzn rozmyć?
mozer - Sob 17 Gru, 2011
Niekoniecznie - po prostu żeby sprowadzić szum do jednolitej postaci.
Czyli odszumić. Spróbuj Nik Dfine.
mozer - Sob 17 Gru, 2011
Chodzi o to, że różne programy odszumiające wygładzają szum, ale nadal pozostają kolorowe pasy z bandingu - tyle, że gładkie.
kufel - Sob 17 Gru, 2011
tez polecę dfine. całkiem dobrze sobie radzi. z tym ze nie zawsze zdawałbym się na ustawiania automatyczne bo te nie zawsze dają optymalny efekt.
[ Dodano: Sob 17 Gru, 2011 13:40 ]
mozer, z tego co kojarze to d fine dobzre sobie radzi z bandingiem. no ale moze tez zalezy jak silny on jest.
mozer - Sob 17 Gru, 2011
OK, dzięki. Sprawdzę ten program.
Z bandingiem sobie radzi ale nie niweluje. Po prostu jak jest duży banding to się nie stworzy przejść tonalnych. Jak zakres tonalny kiepski to się za dużo nie zdziała...
cybertoman - Sob 17 Gru, 2011
Astronomy Tools.
Mozna tez na piechote w PS-sie.
mozer - Sob 17 Gru, 2011
cybertoman napisał/a: | Mozna tez na piechote w PS-sie. |
Hm. Jak?
kufel - Sob 17 Gru, 2011
cybertoman napisał/a: | Mozna tez na piechote w PS-sie. | tzn użyć wbudowanych filtrów odszumiania?
komor - Sob 17 Gru, 2011
Zrobić zdjęcie dekielka na takim samym czasie/czułości i odjąć?
mozer - Sob 17 Gru, 2011
Żeby dyskusja nie była jałowa, to może pokażę crop 1:1 tego o co mi chodzi:
[ Dodano: Sob 17 Gru, 2011 14:10 ]
komor napisał/a: | Zrobić zdjęcie dekielka na takim samym czasie/czułości i odjąć? |
Tak pewnie najlepiej, ale już nie powtórzę tamtejszych warunków klimatycznych. Choć mogę spróbować w temp. pokojowej.
cybertoman - Sob 17 Gru, 2011
mozer napisał/a: | Hm. Jak? |
Przede wszystkim odjac darka. A pozniej to zalezy gdzie ten banding przeszkadza. Chodzi o likwidacje paskow na jednolitej powierzchni, np. pozimoem paski na ciemnym niebie, to mozna "rozmyc w poziomie i pomnozyc odwrotnosc". (opis krok po kroku moge podeslac dopiero z domu po swietach). Ponoc w duzym PS-ie jest akcja: "Horizontal and Vertical Banding Noise Reduction" ale nie widzialem tego w dzialaniu. Natomiast eliminowanie bandingu z obszarow z duza iloscia detali to znow inna liga i zero doswiadczen.
[ Dodano: Sob 17 Gru, 2011 14:17 ]
No tak, z moim tempem pisania to se moge darowac...
[ Dodano: Sob 17 Gru, 2011 14:23 ]
kufel napisał/a: | tzn użyć wbudowanych filtrów odszumiania? | Idealnie byloby najpierw usunac banding a potem odszumic.
jaad75 - Nie 18 Gru, 2011
mozer, spróbuj wspomnianego Dfine Nika - z takim bandingiem raczej nie będzie miał większych kłopotów, a nawet jeśli, to to zrób dwa-trzy przebiegi. Oczywiście wyzeruj odszumianie - usuwaj tylko banding.
mozer - Wto 20 Gru, 2011
Poeksperymentowałem trochę wg Waszych pomysłów i:
a) Dfine usuwa drobny banding, ale nie radzi sobie z tymi fioletowymi i zielonymi strefami z powyższego zdjęcia. Może źle określiłem to o co mi chodzi - może to nie kwalifikuje się pod banding.
W połączeniu z odszumianiem efekt jest nieciekawy, bo zostają te kolorowe placki.
b) na darku zrobionym w domu przy takim samym iso3200 jest czarno (szok ;P) - dopiero po podbiciu o 4EV cośtam widać. Czyli faktycznie nie jestem w stanie powtórzyć warunków klimatycznych. Cóż, mój błąd
Pozostaje mi chyba tylko podgrzanie aparatu i próba uzyskania podobnego szumu termicznego ;P
Czy wilgotność może mieć wpływ na szum?
kufel - Wto 20 Gru, 2011
mozer napisał/a: | Czy wilgotność może mieć wpływ na szum? | hmm , ja bym raczej wykluczył ten czynnik. najważniejszy czynnik to temperatura oraz kwestia odprowadzania ciepła.
mozer, u Ciebie nie jest problemem banding , bo ten jest mały, a raczej obszary kolorowego szumu.
no to jak nie dfine to może Topaz Denosie
mozer - Wto 20 Gru, 2011
kufel napisał/a: | a raczej obszary kolorowego szumu |
No tak, ale one się w pasy układają
Spróbuję jeszcze tego drugiego, ale widzę, że ciężko będzie.
jaad75 - Wto 20 Gru, 2011
mozer napisał/a: | ale nie radzi sobie z tymi fioletowymi i zielonymi strefami z powyższego zdjęcia. Może źle określiłem to o co mi chodzi - może to nie kwalifikuje się pod banding. | Nie, to efekt odszumiania chrominancji. Wrzuć gdzieś tego RAW-a.
mozer - Wto 20 Gru, 2011
jaad75, po całkowitym wyłączeniu odszumiania wygląda to tak:
Nadal widać zielone i fioletowe zgrupowania hotpikseli.
hijax_pl - Wto 20 Gru, 2011
Szkoda ze nie masz darka z sesji. Odejmowales tego zrobionego "w domu"?
mozer - Wto 20 Gru, 2011
hijax_pl, no wiem, że szkoda, ale nie widziałem, że aż tak szum wyszedł. Tak jak napisałem wyżej - na zrobionym w domu muszę dać +4EV, żeby zobaczyć szum, więc odjęcie nic nie da...
hijax_pl - Wto 20 Gru, 2011
A tamto jest bez korekcji?
mozer - Wto 20 Gru, 2011
No to drugie bez.
jaad75 - Wto 20 Gru, 2011
mozer, wrzuć gdzieś tego RAW-a, pobawimy się.
mozer - Wto 20 Gru, 2011
Proszę:
http://www.speedyshare.com/file/S7wMb/IMG-2893.CR2
Może coś doradzicie.
|
|