|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - jakie filtry wziac nad polskie morze w zimie
lithium - Sob 17 Gru, 2011 Temat postu: jakie filtry wziac nad polskie morze w zimie Witam, za kilka tygodni planuję kilku dniowy pobyt w Trójmieście dlatego ten temat.
Posiadam canon 50d z Tamronem 17-50 2.8 i żadnych filtrów:/
Skłaniam się ku polaryzacyjnemu filtrowi marumi DHG Super, plus hoya ND x400 HMC(nie wiem czy nie za mocna) i może jeszcze jakaś polówka w systemie cokin.
Pytanie co wy byście wzięli będąc na moim miejscu proszę o konkretne przykłady.
kasiakaaz - Sob 17 Gru, 2011
Polar i połówka ok. A do czego jest Ci potrzebny ND 400?
hijax_pl - Sob 17 Gru, 2011
kasiakaaz napisał/a: | A do czego jest Ci potrzebny ND 400? | No jak to po co - żeby robić duchy
kasiakaaz - Sob 17 Gru, 2011
hijax_pl napisał/a: | No jak to po co - żeby robić duchy |
hijax_pl, w Trójmieście???...
A serio, pytam o cele jakie sobie założył lithium, bo może rzeczywiście ND 400 to przegięcie.
MC - Nie 18 Gru, 2011
Przy pogodzie jaka panuje nad polskim morzem to polar nie jest potrzebny - zachmurzenie całkowite.
Chyba o tej porze roku to najbardziej się neutralny szary przyda.
lithium - Nie 18 Gru, 2011
hijax_pl nie duchy tylko fale aby fajnie zostały rozmazane
kasiakaaz cele - przywieść fajne zdjęcia i nie myśleć po powrocie że gdyby miał filtr taki a taki to wszystko wyszło by lepiej.
Dlatego ten wątek, pytam doświadczonych użytkowników którzy może mieli styczność z takimi warunkami i doradzą mi co wziąć bo się przyda a czego nie brać.
MC właśnie na takie rady liczę
Odnośnie filtrów szarych np Hoya ND x8 HMC, jak wygląda praca z nią? ustawiam ostrość i wszystkie inne parametry następnie zakładamy go? Z tego co udało mi się wyczytać tak właśnie robimy z ND 400
hijax_pl - Nie 18 Gru, 2011
lithium napisał/a: | nie duchy tylko fale aby fajnie zostały rozmazane | IMHO wystarczy 3 działki, nie potrzeba 10... No chyba, że będziesz miał piękną słoneczną pogodę lithium napisał/a: | Odnośnie filtrów szarych np Hoya ND x8 HMC, jak wygląda praca z nią? ustawiam ostrość i wszystkie inne parametry następnie zakładamy go? | To tylko 3 działki. U mnie w aparacie wszystko działa po założeniu filtra. Jak u Ciebie będzie - nie wiem. Jak będzie sobie AF nie radzić, to po prostu ustawiaj ręcznie, albo bez filtra. Ekspozycję ustawiaj z założonym filtrem. Co do 10-ciodziałkowca to raczej przez wizjer już nic nie zobaczysz. Ale znów - u mnie na LV daję radę z ostrością
Jaki efekt chcesz uzyskać? Na jakiej przysłonie chcesz te zdjęcia robić? Jakie czasu chcesz uzyskiwać? Od tych pytań zależy to, który filtr będzie najodpowiedniejszy.
kasiakaaz - Nie 18 Gru, 2011
lithium napisał/a: | Odnośnie filtrów szarych np Hoya ND x8 HMC, jak wygląda praca z nią? ustawiam ostrość i wszystkie inne parametry następnie zakładamy go? Z tego co udało mi się wyczytać tak właśnie robimy z ND 400 |
lithium, w przypadku ND 8 nie ma takiej potrzeby, możesz ostrzyć z filtrem, ewentualnie jeśli jest jakiś kłopot - można ostrzyć manualnie.
lithium napisał/a: | hijax_pl nie duchy tylko fale aby fajnie zostały rozmazane |
Zależy jaki chcesz uzyskać klimat/efekt na zdjęciu i jaka będzie pogoda/oświetlenie. Mz jeśli chodzi "tylko" o "rozmazane" fale - to ND 8 wystarczy. Jeśli chcesz bardziej mroczne/bajkowe klimaty ND 400 lub 500 się przyda. Rozważ ewentualnie zakup LCW NDx500 ND500 MC HRC. Też jest dobry jakościowo, a trochę tańszy.
MC napisał/a: | Przy pogodzie jaka panuje nad polskim morzem to polar nie jest potrzebny - zachmurzenie całkowite. |
Różnie to z tą pogodą może być, ale rzeczywiście, jeśli dopiero planujesz zakup, a budżet masz ograniczony, to możesz go sobie na razie odpuścić. Przyjmując założenia MC o pogodzie - połówkowy także.
P.S.
No tak, hijax jak zwykle szybszy...
lithium - Wto 20 Gru, 2011
hijax_pl czasy około 10s przysłona 13-16,
chyba zostanę przy Hoya ND x8 HMC o polaryzacyjnym jeszcze myślę,
natrafiłem na temat "komara" i trochę mi namieszał z tym marumi
MC - Wto 20 Gru, 2011
Komara? Dobre!
komor - Wto 20 Gru, 2011
chodzi o kolory przy użyciu marumi, spodziewałem się innego efektu a zdjęcia przedstawione na początku postu " Kolorystyka zdjęć z filtra polaryzacyjnego kołowego" nie wyglądają dla mnie zachęcająco
hijax_pl - Wto 20 Gru, 2011
lithium napisał/a: | chodzi o kolory przy użyciu marumi, spodziewałem się innego efektu | A jakiego się spodziewałeś? Wiesz jak działa polaryzator?
komor - Wto 20 Gru, 2011
lithium, na problem opisany w tamtym wątku trzebaby ponownie popatrzeć, to było dawno, a jak już Ci pisałem na priv, niewiele w sumie się tego polaru naużywałem i nie mam nic specjalnego do pokazania nowszego. Może ktoś inny ma jakieś aktualniejsze i pełniejsze doświadczenie z tym filtrem.
hijax_pl spodziewałem że uwydatni niebo i zmniejszy odblaski, nie chciałem natomiast aby całe zdjęcie miało dominantę niebieską.
Jeżeli ktoś dysponuję rawami z użyciem filtra Marumi DHG Circular PL(D) slim to z chęcią bym obejrzał
mam jeszcze pytanie do ND 400.. ekspozycję ustawiam również z filtrem założonym na obiekty? czy muszę sobie sam wyliczyć?
jestem zielony w tych sprawach
[ Dodano: Sro 21 Gru, 2011 12:17 ]
zamówiłem hoye nd 400 jutro odbiór, za kilka dni będę mógł się wypowiedzieć na jej temat
krzysztoff77 - Czw 22 Gru, 2011
lithium, Chętnie przeczytam o Twoich doświadczeniach, gdyż też mam zamówiony taki filtr. Mam nadzieję przetestować go w słoneczny, śnieżny dzień. Na razie takich brak
lithium - Czw 29 Gru, 2011
na pewno zdam relacje ale dopiero w przyszłym tygodniu. Szczerze to jeszcze go nie testowałem, a miedzy czasie zaopatrzyłem się w Marumi DHG Super, i po kilku fotkach testowych przeprowadzonych w domu muszę powiedzieć że jest bardzo dobrze
krzysztoff77 - Czw 29 Gru, 2011
Ten Marumi świetnie wypadł w testach. Zastanawiałem się nad kupnem polarka ale padło najpierw na szary.
|
|