|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Zapis na zablokowanej karcie SDHC przez przejściówkę USB
Pstryczek - Nie 18 Gru, 2011 Temat postu: Zapis na zablokowanej karcie SDHC przez przejściówkę USB Taka sprawa, mam kartę SDHC Kingston 32 GB. Włożyłem ją w czytnik kart na USB Tracer C11 (taki niby pendrive)
http://www.komputronik.pl...Tracer_C11.html
Kartę zabezpieczyłem przełącznikiem Lock. Wkładam tego pena w USB myśląc, że blokada działa, a tu zonk Dane mogę kasować, zapisywać.
Żeby było śmieszniej to gdy samą kartę włoże do zwykłego czytnika (wmontowanego w kompa) to blokada wówczas działa prawidłowo.
Co się dzieje? Czemu Tracer omija blokadę zapisu?
Aszex - Pon 19 Gru, 2011
parafrazując klasyka: bo to zły czytnik był...
Pstryczek - Wto 20 Gru, 2011
Nie no, ale poważnie, co ma czytnik do "wiatraka"? Karta zablokowana przełącznikiem mechanicznym. W jaki sposób czytnik może ominąć te blokadę?
hijax_pl - Wto 20 Gru, 2011
Ano tyle, że przełącznik to w zasadzie tylko "mechaniczna" informacja dla czytnika, że nie powinien zapisywać. Podkreślam słowo "powinien". Powinien a nie nie musi - bo to taki opcjonalny ficzerek.
Pstryczek - Wto 20 Gru, 2011
Kurcze szkoda. Myślałem, że działa to jak w starych poczciwych dyskietkach.
hijax_pl - Wto 20 Gru, 2011
Ależ tam tak samo działało
Pstryczek - Sro 21 Gru, 2011
Tak samo? Nie zdarzyło mi się, żeby czytnik dyskietek olał kiedykolwiek blokadę
hijax_pl - Czw 22 Gru, 2011
Pstryczek napisał/a: | Tak samo? | Tak - na dyskietkach to też był tylko przełącznik, który informował stację by odłączyć głowicę zapisującą. Pstryczek napisał/a: | Nie zdarzyło mi się, żeby czytnik dyskietek olał kiedykolwiek blokadę | Co nie oznacza, że to jest niemożliwe
Pstryczek - Czw 22 Gru, 2011
Jasne, że nie oznacza
Dziwie się tylko, że produkuje się czytniki, które olewają blokadę karty. Bo dajmy na to idzie człowiek z takim penem do kogoś kto ma zasyfionego kompa, z nadzieją, że blokadka mu niczego nie wpuści, a tu kaszana na całego
hijax_pl - Czw 22 Gru, 2011
Pstryczek napisał/a: | Dziwie się tylko, że produkuje się czytniki, które olewają blokadę karty. | Redukcja kosztów - i nadal zgodność ze standardem utrzymana
Pstryczek - Czw 22 Gru, 2011
Myślałem, że działa to na zupełnie innej zasadzie. Sądziłem, że skoro karta SD ma tyle styków, to część z nich odpowiada li tylko za zapis danych, a część za odczyt. A mechaniczny suwaczek po prostu wyłącza/włącza w niej część z nich.
Cóż, po raz kolejny technika mnie zaskakuje
|
|