forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - pytanie o filtr

marek1234-88 - Nie 18 Gru, 2011
Temat postu: pytanie o filtr
Skoro posiadam obiektyw obiektyw AF-S DX 18-55 VR i przednia czesc jest ruchoma czyli wynika z tego ze nie moge miec zadnych filtrow czy jest jakies inne mocowanie ?? np filtr polaryzacyjny
moronica - Nie 18 Gru, 2011

marek1234-88, nie uniemozliwia to stosowania filtrow, po prostu utrudnia stosowanie tych ktore wymagaja obrotu by uzyskac odpowiedni efekt (w tym wlasnie polaryzacyjnych)

ale poradzic sobie mozna http://www.youtube.com/watch?v=iYtPknL842k

dcs - Nie 18 Gru, 2011

moronica,
Może adapter Cokin?

dcs, a do czego ten adapter przymocujesz?
Temat postu: znaczy to o co chodzi z tym obracaniem
znaczy to o co chodzi z tym obracaniem to filtr nir jest jednakowy na całej powierzchni jak mogłbys mi to tam po skrocie wyjasnic na chłopski jezyk :) i mam pytanko ktory bys mi doradził z tych dwoch filtrow polaryzacujnych :) ten za 265 zl czy ten za 340 zl http://www.fotoplus.pl/sklep.foto/filtry_b+w/
dcs - Nie 18 Gru, 2011

moronica,
Do obiektywu, ma się rozumieć. :mrgreen:

dcs, ale tu problem polega na tym, ze gwint obiektywu wraz z jego przednia czescia sie obraca wiec co za roznica czy zamontujesz filtr czy najpierw przejsciowke a potem filtr?

marek1234-88, o wyborze filtra polaryzacyjnego to juz bylo na optycznych (testy) i tu na forum, nie mieszajmy tego tutaj

obejrzyj to http://www.youtube.com/watch?v=Ml9ORHZHwt8

dcs - Nie 18 Gru, 2011

moronica,
Bo obracany holder /z blokadą/ pozwala łatwo utrzymać połówkowy filtr /kwadratowy/ w poziomie, albo jak chcesz.

dcs, wybacz ale nadal nie widze w jaki sposob mialoby to cokolwiek ulatwic. metoda z filmiku wydaje sie praktyczniejsza i nie wymaga dokupowania dodatkowego sporych rozmiarow holdera. CPL ma juz obracany pierscien, ie trzeba do niego dolaczac zadnych obracanych przejsciowek
dcs - Nie 18 Gru, 2011

moronica,
Polaryzacyjne zawsze były obracane, więc nie wiem dlaczego
moronica napisał/a:
CPL ma juz obracany pierscien
:?:

dcs, no ma, co wlasnie potwierdziles. dlatego doczepianie dodatkowego obracanego elementu nie wiem po co sugerujesz, tylko mieszasz nowicjuszowi w glowie
dcs - Nie 18 Gru, 2011

moronica,
A połówkowe są obracane?

dcs, sa, nigdzie nie powiedzialam ze nie sa. i..?

czyli jak kupie sobie ktorys z tych dwoch filtrow to wystarczy ze bede nim obracał i uzyskam to o co bede chciał czyli np lepsze kolory nieba itd tak odpowiedzcie mi i mozna zamknac temat :) Dzieki :)

generalnie tak, filtry polaryzacyjne sa wlasnie po to by wzmocnic blekit nieba (by chmury sie na nim lepiej odznaczaly) oraz by zredukowac odblaski na niemetalicznych powierzchniach
dcs - Nie 18 Gru, 2011

moronica,
Nie wszystkie filtry połówkowe okrągłe są obracane, a marek1234-88 pytał ogólnie o filtry, np. polaryzacyjny.
Używając filtrów kwadratowych można przesuwać granicę przejścia.
moronica napisał/a:
wybacz ale nadal nie widze w jaki sposob mialoby to cokolwiek ulatwic. metoda z filmiku wydaje sie praktyczniejsza i nie wymaga dokupowania dodatkowego sporych rozmiarow holdera.

Może z wymienionych przeze mnie powodów warto wejść w taki system.

dcs, a nastepnie pyta o 2 konkretne oferty filtrow polaryzacyjnych. zreszta jesli nawet by sie pytal o uzycie filtrow polowkowych to powaznie radzilbys mu pakowanie sie w system cokina skoro on posiada ten konkretny obiektyw? przeciez to musi byc wybitnie niewygodne
dcs - Nie 18 Gru, 2011

moronica,
Zanim zapytał o konkretne pytał ogólnie "np filtr polaryzacyjny'. Do tego się odnosiłem.
Nie pisał, że nie będzie chciał innych filtrów, więc ich nie wykluczyłem.
Jak sam polar to holder jest bez sensu, ale jak w przyszłości połówkowy / i drugi/inny obiektyw/ to "system" byłby lepszy.
moronica napisał/a:
przeciez to musi byc wybitnie niewygodne

Nie masz doświadczeń z ww.?
A czy wygodna jest granica przejścia w połówkowym nakręcanym na środku?

dcs, w tym temacie wszystko rozbija sie o krecaca sie "mordke" obiektywu. nie mowie tu o wygodnosci uzytkowania systemu cokin tylko o uzytkowaniu systemu cokin w polaczeniu z tym konkretnym obiektywem. nie wiem czy ty nie doczytales o co w tym watku biega czy jak