|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Wybór statywu, pomiędzy Manfrotto a Velbon
edmun - Sro 21 Gru, 2011 Temat postu: Wybór statywu, pomiędzy Manfrotto a Velbon Czyli nadszedł ten czas, kiedy edmun rezygnuje ze statywu za 60 zł i ma zamiar kupić coś porządniejszego.
W promocjach u mnie zjawiły się 2 statywy, z lipnymi pewnie głowicami, ale bardziej zastanawiają mnie same nogi. Jakby nie patrząc, proszę o poradę, gdyż święta tuż tuż, a po świętach chętnie zainwestuje w jakąś podstawę do dalszej zabawy.
Głównie fotografuje ptaki, wesela, sport, jednakże statywu zazwyczaj używam przy fotografii makro i krajobrazowej. Dosyć często zdarza się, że transportuje statyw w górach, więc zależałoby mi, aby statyw ten, po zamontowaniu później lepszej głowicy, nie ważył nie wiadomo ile, ale jednocześnie udźwignął bezproblemowo - Canona 40D z np. 70-200 2.8, czyli cały zestaw waży około 2.2 kg.
Stoję pomiędzy dwoma.
http://www.jacobsdigital....tripod-kit.aspx
http://www.jessops.com/on...49003/show.html
I niczym Rokita, stoję w rozkroku, bo nie wiem na który się zdecydować. Każdy ma swoje wady i zalety, więc prosiłbym o nakreślenie, który bardziej się opłaca.
Tutejszyn - Sro 21 Gru, 2011
Velbon jest dużo wyższy. Ma też głowicę. Mówisz, że dziadostwo, ale chyba lepsze dziadostwo niz ta śruba w Manfrotto.
jaad75 - Sro 21 Gru, 2011
Tutejszyn napisał/a: | Mówisz, że dziadostwo, ale chyba lepsze dziadostwo niz ta śruba w Manfrotto. | Taa...
Na liście tematów zobaczyłem, że wypowiedział się Jaad75. Pomyslałem sobie "ciekawe, czy trafię z tym co odpowie jaad." Trafiłem
Tutejszyn, edmun napisał/a: | W promocjach u mnie zjawiły się 2 statywy, z lipnymi pewnie głowicami, ale bardziej zastanawiają mnie same nogi. |
Tutejszyn napisał/a: | chyba lepsze dziadostwo niz ta śruba w Manfrotto. | Dalej nie rozumiesz?
A co tu rozumieć? Edmun kupuje nogi.
Ale czy to coś zmienia, w mojej wypowiedzi? Skoro Edmun długo miał statyw za 60 złotych, być moze jakiś czas "pociągnie" na głowicy nie-śrubie?
PS
kiedyś długo Cię nie było na forum i wiesz, zaczęło mi brakować Twoich wpisów
Tutejszyn, Twoja wypowiedź sugeruje, że Velbon jest lepszym wyborem, bo jest wyższy i ma w zestawie głowicę, a Manfrotto tylko "śrubę"...
edmun - Sro 21 Gru, 2011
czyli krotko mowiac brac tego velbon'a?
hijax_pl - Sro 21 Gru, 2011
edmun, a jaka głowica jest przy tej frotce?
komor - Sro 21 Gru, 2011
edmun, 190XProB to jest to, co ja mam (czyli co widziałeś na wspólnych spotkaniach), tylko w wersji mniejszej i lżejszej. Ale obracanie, łamanie na pół itd. pewnie działa tak samo (najwyżej sobie podejrzyj na stronie Manfrotto). Velbon z linku zdaje się jakiś węglowy, więc być może lżejszy, ale co do jego jakości itd. to się nie wypowiadam, bo go na oczy nie widziałem.
Frotka jako marka też ostatnio nie ma dobrych notowań, skoro już panowie jaad75 i Tutejszyn toczą nową wojnę ale myślę, że to mimo wszystko sprawdzony standard. 190XProB jest zdaje się i tak sporo lżejszy o mojego kloca (055XProB), ale sposób działania jest podobny.
edmun - Sro 21 Gru, 2011
kurcze czarna magia co do mnie mowicie. jestem zielony w tych tematach.
komor Ty mnie znasz, wiec moze znasz moje upodobania fotograficzne, czyli krajobrazy, makro z raynoxem czy wspolne zdjecia nocne.
obydwa statywy sa z glowicami, jednakze jakimi, ciezko mi stwierdzic, jesli z pracy dostane smsa ze znowu mam wolne, to podjade do centrum i przyjrze sie obydwom statywom, aby dowiedziec sie wiecej jesli w tych linkach i zdjeciach na stronach brakuje informacji.
Ja bym brał frotkę... Ale to tylko dlatego, że wiem jak wygląda 190ka ( co prawda w wersji carbon) i znam dość dokładnie 55kę komora
Arek - Sro 21 Gru, 2011
Zamiast tego Manfrotto weź to:
http://www.foto-tip.pl/sk...owy-p-2096.html
Lżejsze i o większym udźwigu. Do tego masz w zestawie fajny futerał. Jeśli za niskie lub za mału udźwig weź serię 2004/5
Sirui jest OK, ale - jak już wcześniej pisałem - wymaga częstego skręcania bo się luzują wszystkie śruby. Przy okazji mocowanie kolumny centralnej nie jest najwyższych lotów i najlepiej ją wykręcić i nie używać.
Inna sprawa, że w tych statywikach, by sprawdzała się funkcja Traveller (odwracanie nóg) trzeba mieć te najmniejsze głowice, np G-10.
Ale z drugiej strony jest to super wygodne po zakupieniu czegoś takiego jak: Gitzo GC3320
Arek - Sro 21 Gru, 2011
Ja mam jeden Sirui pod lunetę obserwacyjną od niespełna roku. Niczego jeszcze nie skręcałem...
Arek, Bogdan ponoć też nie. Może to kwestia tych maluchów tylko?
Ja już dwa razy dokręcałem śruby przy nogach bo latały jak...
A niedługo stuknie temu mojemu sirui roczek.
edmun - Sro 21 Gru, 2011
sprawa wygląda tak, że u mnie takiej marki jak SIRUI nie ma. stąd też wybór pozostaje chyba pomiędzy tylko tymi markami
Arek - Sro 21 Gru, 2011
edmun, a tu musisz kupować u siebie? I u Ciebie to znaczy gdzie?
komor - Sro 21 Gru, 2011
To zmień w profilu wpis i treść podpisu.
Mariusz, 190XProB na pewno jest sporo lżejszy niż mój i na pewno będzie dla ciebie OK. Ale jest bez głowicy, jak wynika z linku, więc będziesz musiał coś dołożyć do interesu, w stosunku do Velbona. A tego V. nie znam i wygląda on zupełnie inaczej niż mój, którego miałem, stąd żadnych doświadczeń nie mam.
komor napisał/a: | Ale jest bez głowicy, jak wynika z linku | Ja zrozumiałem, żę link jest po to by pokazać nogi. A w sklepie te nogi są z jakąś głowicą jako.. kit
Arek - Sro 21 Gru, 2011
http://www.foto-tip.pl/sk...58_164_165.html
Po angielsku, a ceny w Euro Więc prawie jak w UK.
Shipping Charges:
Shipping charges are not included in our pricing. Shipping cost is 4,75 EUR as post airparcel (insured up to 25EUR) or 16,25 EUR as courier parcel.
jaad75 napisał/a: | Tutejszyn, Twoja wypowiedź sugeruje, że Velbon jest lepszym wyborem, bo jest wyższy i ma w zestawie głowicę, a Manfrotto tylko "śrubę"... |
Sugeruję, że niecałe półtora metra, to trochę mało.
...choć jesli ma być lekkie i w góry. Nie wiem.. Pozostałe parametry są podobne. Tylko róznica wysokości maksymalnej statywu na korzyść Velbon'a.
edmun - Sro 21 Gru, 2011
profil zaktualizowałem.
no właśnie obydwa statywy są z jakaś głowicą. wiem że nie żadną specjalną, ale jakąś tam są. na razie widzę impas... więc ? manfrotto czy velbon ?
Wujek_Pstrykacz - Pią 23 Gru, 2011
Manfrotto, Velbona nie znam, więc nie mogę się na jego temat wypowiedać
RB - Pią 23 Gru, 2011
Co do jakości Velbonów vs. Frotek - IMO absolutnie porównywalne (pisze jako posiadacz statywów obu firm, choć diametralnie różnych - lekkiego, małego Velbona do łażenia z aparatem i raczej duuużej froty pod lunetę i długie ogniskowe)
Moim zdaniem ten proponowany przez Ciebie Velbon może być całkiem OK do mało ciężkiej krajobrazówki (tzn. jak nie wieje za bardzo). Velbon do tego modelu coś pisze o składaniu kolumny centralnej - jak to działa nie wiem, nie sadzę żeby wymyślili coś ogromnie gorszego od patentu Manfrotto. Z drugiej strony - gdybym chciał kupić coś jako apgrejd ze statywu za 6 dych to wziąłbym jakieś tam nogi trzymające znośny poziom (czyli coś w rodzaju Twoich propozycji) i bardzo precyzyjna głowicę. Do krajobrazu i makro nic bardziej nie wk... niż głowica, po której trzeba kadry poprawiać bo się jej nie udaje dobrze ustawić. To co jest w zestawie z tym Velbonem to raczej taki mało zobowiązujący model
Weź lżejsze nogi, dokup fajną głowice.
komor - Pią 23 Gru, 2011
RB napisał/a: | Do krajobrazu i makro nic bardziej nie wk... niż głowica, po której trzeba kadry poprawiać bo się jej nie udaje dobrze ustawić. |
Zgadzam się z niniejszym. Podobnie jak początkujący posiadacze lustrzanki przekonują się, że ważniejszy jest obiektyw, tak też w statywach okazuje się, że na głowicę (lub głowice) często warto wydać więcej niż na nogi. I takoż jest u mnie, przykładowo.
muzyk - Pią 23 Gru, 2011
komor napisał/a: | tak też w statywach okazuje się, że na głowicę (lub głowice) często warto wydać więcej niż na nogi. |
Witaj w klubie niezadowolonych z głowic.
Mnie irytuje jedna taka manfrotto. Podczas dokręcania, zmienia kadr, więc, żeby dobrze wykadrować, trzeba mierzyć nieco wyżej biorąc poprawkę na opad.
hijax_pl - Pią 23 Gru, 2011
RB napisał/a: | Do krajobrazu i makro nic bardziej nie wk... niż głowica, po której trzeba kadry poprawiać bo się jej nie udaje dobrze ustawić. | Dlatego na głowice wydaje się 2-3x więcej niż na nogi
komor napisał/a: | I takoż jest u mnie, przykładowo. | I słusznie. Choć porządne głowice potrafią kosztować tyle co obiektywy
muzyk napisał/a: | Mnie irytuje jedna taka manfrotto. | Można wiedzieć.. jaka?
muzyk - Pią 23 Gru, 2011
hijax_pl napisał/a: | Można wiedzieć.. jaka? |
496 RC 2 "lipa".
jaad75 - Sob 24 Gru, 2011
hijax_pl napisał/a: | Dlatego na głowice wydaje się 2-3x więcej niż na nogi | Idąc tym tropem rozumowania używam grubo za dobrych nóg... Coś mi się nie wydaje...
hijax_pl - Sob 24 Gru, 2011
jaad75 napisał/a: | Idąc tym tropem rozumowania używam grubo za dobrych nóg... Coś mi się nie wydaje... | No tak, w sumie u mnie proporcja jest 1:1
RB - Sob 24 Gru, 2011
jaad75 napisał/a: | hijax_pl napisał/a: | Dlatego na głowice wydaje się 2-3x więcej niż na nogi | Idąc tym tropem rozumowania używam grubo za dobrych nóg... Coś mi się nie wydaje... |
oj tam oj tam... po prostu masz zbyt dużo sianka na duperele
sigmiarz - Nie 25 Gru, 2011
niedawno polecałem w innym wątku coś takiego jako statyw mobilny
http://www.cyfrowe.pl/apa...act-statyw.html
[ Dodano: Nie 25 Gru, 2011 23:39 ]
a w górach jest tak że lepiej coś niższego i sztywniejszego do dociążania,
np. plecakiem, z drugiej strony lepiej mało sekcji, można szybciej złożyć/rozłożyć,
ten statyw wydaje się być rozsądnym kompromisem.
Soniak10 - Pon 26 Gru, 2011
ad rem: czy ktoś z P.T. Forumowiczów ma jakieś doświadczenia z głowicą Manfrotto MN460mg? Planuję zakup w zestawie z nogami 190XProB.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam na resztę Świąt i cały Nowy Rok 2012.
komor - Pon 26 Gru, 2011
Kolega Dr11 ma i sobie chwali. Zdaje się właśnie do lżejszych nóg do podróży.
edmun - Pon 26 Gru, 2011
moze zaraz uda mi sie dotrzec do obydwoch sklepow ze statywami ktore podalem. korki w Boxing Day sa tak wielkie, ze nawet na piechote jest ciezko sie gdziekolwiek przebic.
sprobuje zrobic zdjecia obydwoch statywow, aby bylo widac jakie glowice sa dolaczone. moze nawet pobawie sie chwile aby porownac ktory lepiej mi odpowiada. dam znac gdybym cos mial wiecej
komor - Pon 26 Gru, 2011
edmun napisał/a: | sprobuje zrobic zdjecia obydwoch statywow, aby bylo widac jakie glowice sa dolaczone. |
Zarówno na głowicach Frotki jak i na Velbonie powinien być podany model głowicy.
edmun - Pon 26 Gru, 2011
mam zdjecia, mam symbole, co ciekawe jest w promocji takze kolejny manfrotto, tym razem znany mi model 055
sprobuje jutro wrzucic jakies info, moze nawet dzisiaj
[ Dodano: Wto 27 Gru, 2011 15:29 ]
ok a więc po dokładniejszym przyjrzeniu się, pozostaje tylko ten Velbon:
Manfrotto niestety już pod samą ręką zaczynał się tak chwiać, jakby był niedokręcony, sprawdziłem śrubki i chyba ten cały 190X jest jednak dla mniejszych aparatów, lub nie może być rozłożony do końca, bo wydaje się niestabilny.
Oczywiście mogę się mylić, jednakże mając te dwa statywy na miejscu, odniosłem wrażenie że Velbon jest cięższy, solidniejszy i stabilniej stoi nawet bez obciążenia.
Niestety nie udało mi się takiego sprzetu jak ten znaleźć na ceneo.pl ani allegro, ciężko mi porównać ceny.
|
|