forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - Tani kompakt z szerokim kątem i dobrą lampą - jaki ?

Arv - Pon 12 Lis, 2007
Temat postu: Tani kompakt z szerokim kątem i dobrą lampą - jaki ?
Ponieważ nauczycielka dzieciaka ma niebawem imieniny a nie ma jeszcze aparatu - kombinujemy z rodzicami czy się nie złożyć na jakiś kompakcik. Przynajmniej będziemy mieć zdjęcia z różnych uroczystości, wycieczek itp.
I tu pojawia się odwieczne pytanie: co kupić ?

Z mojego punktu widzenia aparat powinien (w kolejności ważności):
    1. Dobrze radzić sobie w pomieszczeniach czyli:
      a. przyzwoita lampa błyskowa,
      b. szeroki kąt,
      c. rozsądny balans bieli z lampą
      d. możliwie mały szum,
      e. nie przepalać twarzy.
    2. Ma być TANI ;-)
    3. Najlepiej mocno kompaktowy.
    4. Makro, zoom, nastawy ręczne i ine bajery - pomijalne.
Co proponujecie i jak się to ma do wymagań ?

P_M_ - Pon 12 Lis, 2007

Mocno tani - znaczy za ile? Macie jakies limity? Wyboru duzego nie masz. Canony lepsze niz seria a4x0 i fuji f. Wczoraj bylem w muzeum z fuji f40fd. Wszystko fajnie, ale gnojka musialem ustawic na pomiar punktowy z wymuszona lampa, bo swirowal z oswietleniem. Kompensacja ekspozycji tez nic nie dawala. Canonem wiecej da sie manipulowac.
Szeroki kat w kompaktach to wciaz 35mm i rzadko jest mniej. Doskonale o tym wiesz, jako bywalec tego forum.

Arv - Pon 12 Lis, 2007

P_M_ napisał/a:
Mocno tani - znaczy za ile? Macie jakies limity? Wyboru duzego nie masz. Canony lepsze niz seria a4x0 i fuji f. Wczoraj bylem w muzeum z fuji f40fd. Wszystko fajnie, ale gnojka musialem ustawic na pomiar punktowy z wymuszona lampa, bo swirowal z oswietleniem. Kompensacja ekspozycji tez nic nie dawala. Canonem wiecej da sie manipulowac.
Szeroki kat w kompaktach to wciaz 35mm i rzadko jest mniej. Doskonale o tym wiesz, jako bywalec tego forum.

Góra 1000zł.
Ręczne nastawy, korekcje, AV, Tv, M - kompletnie niepotrzebne.
Natomiast wiem, że są kompakty od ~28mm. Mam w pracy służbowego Ricoha Caplio. AFAIR ma szeroki kąt. No i niestety kompaktowego forum nie czytuję ;-(.
Jakieś propozycje jeszcze ?

pdf100 - Pon 12 Lis, 2007

http://www.optyczne.pl/21...ja_aparatu.html

ja bym się nad tym zastanowił,
5mpix powinno wystarczyć...

bardzo atrakcyne wydają mi się jeszcze
KODAK
-http://www.fotozakupy.pl/...ct/product/7065
-http://www.fotozakupy.pl/...ct/product/7046

NIKON
-http://www.fotozakupy.pl/...ct/product/6466

OLYMPUS
-http://www.fotozakupy.pl/...ct/product/6779

to chyba wszytko nad czym ja bym się zastanawiał...
wydaje mi się że nauczycielka byłaby zadowolona
a z pozostałej kasy kupicie jakąś sensowną karte pamięci...

pozdrawiam,
pdf100

P_M_ - Pon 12 Lis, 2007

Arv napisał/a:
P_M_ napisał/a:

Góra 1000zł.
Ręczne nastawy, korekcje, AV, Tv, M - kompletnie niepotrzebne.
Natomiast wiem, że są kompakty od ~28mm. Mam w pracy służbowego Ricoha Caplio. AFAIR ma szeroki kąt. No i niestety kompaktowego forum nie czytuję ;-(.
Jakieś propozycje jeszcze ?

Teraz latwiej. Pare linijek nizej jest watek "Jaki ... do 1000zl". Ja przychylam sie do canona a710 lub a720.
Nie ma 28mm tylko az 35, ale z jakiegos powodu bardziej odpowiada mi ten aparat.

Arv - Pon 12 Lis, 2007

P_M_ napisał/a:
Pare linijek nizej jest watek "Jaki ... do 1000zl". Ja przychylam sie do canona a710 lub a720.
Nie ma 28mm tylko az 35, ale z jakiegos powodu bardziej odpowiada mi ten aparat.

Pokopałem trochę już, ale moje wymagania są specyficzne dość ;-D.
Jak sobie patrzę przez mojego Tamrona na 35mm to jednak troszkę dużo jest. Dlatego postanowiłem założyć nowy wątek.
Adobe pdf: Dzięki za ciekawe typy ale one też zaczynają się od 35-38mm.

nie ma za co Arv,
tylko jeżeli szukasz kompaktu z szerokim kątem
do 1000 to trochę poszukasz,
jednak życzę powodzenia...

Arek - Pon 12 Lis, 2007

Ale patrzysz na ogniskowej 35 mm na APS-C?

z tego co ja zrozumiałem to żeby był
szeroki na FF...

P_M_ - Pon 12 Lis, 2007

Pewnie chodzi o ekwiwalent 35mm na FF.
Tak, czy inaczej, zeby miec ekw. 28mm trzeba sie wykosztowac (1000 to malo), albo kupic jakis wynalazek pokroju panasa tz2/tz3, ewentualnie ricoha. Co do mozliwosci tych aparatow nie bede sie wypowiadal. Wystarczy poszukac sobie sampli. Test tz2 byl nawet na optyczne.pl.
Malutkie kompakty z 28mm to ixus 850is, 860is. Ale cudow nie ma. Maly wiec nie ta jakosc, nie taka moc lampy i nie taka cena.
Takie rzeczy to tylko w erze. Z czegos musicie zrezygnowac.

Arv - Wto 13 Lis, 2007

P_M_ napisał/a:
Pewnie chodzi o ekwiwalent 35mm na FF.
[...]albo kupic jakis wynalazek pokroju panasa tz2/tz3, ewentualnie ricoha. [...]Malutkie kompakty z 28mm to ixus 850is, 860is. Ale cudow nie ma. Maly wiec nie ta jakosc, nie taka moc lampy i nie taka cena.
Takie rzeczy to tylko w erze. Z czegos musicie zrezygnowac.

Priorytety to cena a potem lampa potem szeroki kąt. (oczywiście ekwiwalent)