forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - EOS 400D a kolejne generacje serii i ich matryce

paul80 - Pią 23 Gru, 2011
Temat postu: EOS 400D a kolejne generacje serii i ich matryce
Witam, nurtuje mnie jeden temat, co się zmieniło w matrycach w kolejnych aparatach z serii eos z amatorskiej półki w górę od 400D, 450D-1000D-1100D-500D, bo w 550 D jest niby lepsza matryca, tylko z czego to wynika, bo rozmiar matrycy ten sam co w 400D.

Ostatnio miałem okazje zobaczyć zdjęcia z 400D,500D i z 400D były lepsze szczegóły i w ogóle kolorystyka. Czy 500D ma tą sama matrycę i dodano tylko Mpx i wzmocniono odszumianie w Raw?

W których modelach jest rzeczywiście lepsza matryca a nie tylko bardziej odszumiona programowo?

muzyk - Sob 24 Gru, 2011

Kliknij i sam się przekonaj, co się zmieniło.
paul80 - Sob 24 Gru, 2011

Nie wiele się zmieniło, matryce o jeden milimetr większe i to ma się nijak do 15 Mpx, czy w 500D,550D,600D dodano sztucznie te Mpx?

Wiem że nowszy procesor Digic, ale jak ktoś robi w Raw to nie ma chyba znaczenia, bo to jakość matrycy chyba decyduje o jakości zdjęć.

Chciałbym wiedzieć, czy rzeczywiście w wyższych modelach są lepsze nowsze matryce, czy wspaniały majstersztyk Canona i powiedzmy lepsze algorytmy odszumiające Rawy i ewentualnie lepsze odizolowanie elektroniki od matrycy, czy coś w tym stylu.

mozer - Sob 24 Gru, 2011

paul80 napisał/a:
matryce o jeden milimetr większe

Fajnie by było... Większe są o 0.1 mm.

"Lepszość" matrycy nie wynika z rozmiaru, tylko z efektywności zbierania i przetwarzania sygnału.

muzyk - Sob 24 Gru, 2011

Trochę porównań
Myślę, że znajdziesz odpowiednie.

muzyk napisał/a:
Trochę porównań
Myślę, że znajdziesz odpowiednie.

A mógłbyś to zinterpretować dla mnie, bo mogę błędne wnioski wyciągnąć, bo wedle tego co widzę i rozumiem, to nic nie jest sztucznie zwiększane czy dokładane w kontekście Mpx?

mozer, wydaje mi się, że się mylisz, full frame ma większą matrycę o dwa razy i taki 5D ma 12 Mpx i mniej szumi bo? czy wielkość matrycy nie ma znaczenia?

muzyk - Sob 24 Gru, 2011

Matryca tej samej wielkości, a z większą liczbą pikseli, ma te piksele oczywiście mniejsze.
Moim zdaniem, to czy szumi mniej, czy więcej od poprzedniego modelu uzależnione jest od oprogramowania i zastosowanego procesora obrazowego.
Tutaj (kliknij na obrazek i otwórz) masz np. porównanie kilku aparatów, tzn. szumu ich matryc. Jak się dobrze przyjrzeć, to 30D na ISO 1600 szumi delikatniej mniej niż 40D.
Czy tak faktycznie jest? Wątpię. Mam 30D i pomimo pierwszych zachwytów jaki to "boski" aparat ( :wink: )
okazuje się, że aż tak cooliście nie jest, ba, ponoć nawet 20D daje minimalnie lepszy obraz, a przecież to starszy model, z tą samą matrycą.

no ale rozmiar matrycy APS-C a FF, to ma znaczenie w kontekście szumu?
muzyk - Sob 24 Gru, 2011

paul80 napisał/a:
no ale rozmiar matrycy APS-C a FF, to ma znaczenie w kontekście szumu

Oczywiście! + oprogramowanie :wink:
Ale Ty zapytałeś o 400 /450/500/550/600, a FF to inna bajka.

P.S. A propos szumów. Akurat przeglądałem różne porównania:
400D/10Mpx i 30D/8.2Mpx

No to mi się rozjaśniło Panowie, a jeszcze jedno, mamy te same matryce jedna ma 10mpx a druga 15mpx, czyli ta druga ma mniejszy pixel i większą gęstość zapisu, czy to wpływa na szum tj. problem nagrzewania się matrycy i przez to wzrost szumu?

W Ful frame matryca ma więszky pixel, przez co jest mniej upakowana i to wpływa na mniejszy poziom szumu?

muzyk - Sob 24 Gru, 2011

Zobacz tutaj.
mozer - Sob 24 Gru, 2011

paul80, generalnie można powiedzieć, że jest taka zależność. Oczywiście sporo zależy też od przetwarzania, wzmacniaczy, konstrukcji ułatwiającej odpływ ciepła i dziesiątków innych czynników.

Chyba najbezpieczniej byłoby powiedzieć, że jest taka zależność dla dwóch matryc wykonanych przez jednego producenta w tej samej technologii ;)

Wielkie dzięki za wszystko, temat nie taki prosty i oczywisty jak widać. Pzdr. :wink:
muzyk - Sob 24 Gru, 2011

Haha, jeszcze się dogrzebałem do czegoś takiego.
Czyżby w tym porównaniu 30D z najmniejszą matrycą miał najmniejsze szumy? :lol:

P.S. Ostatecznie, nie tylko poziom szumów wpływa na jakość zdjęcia, co widać w porównaniu.

jaad75 - Sob 24 Gru, 2011

Ileż można wałkować ten sam temat... :roll:
BTW:
paul80 napisał/a:
Czy 500D ma tą sama matrycę i dodano tylko Mpx
Jak może mieć tą samą matrycę, skoro ma różną ilość pikseli?... :razz:
hijax_pl - Sob 24 Gru, 2011

paul80 napisał/a:
No to mi się rozjaśniło Panowie, a jeszcze jedno, mamy te same matryce jedna ma 10mpx a druga 15mpx, czyli ta druga ma mniejszy pixel i większą gęstość zapisu, czy to wpływa na szum tj. problem nagrzewania się matrycy i przez to wzrost szumu?
I tak i nie. Nie tylko ilość pikseli (ich wielkość) determinuje jakość obrazka.
O wiele ważniejsza jest technologia w jakiej wytworzono matryce (CMOS / CCD) a w przypadku CMOS - jak sygnał jest procesowany (w samej matrycy). Kwestia przetworników ADC, filtrów barwnych, filtru AA...

Można powiedzieć też, że postępy w owej "technologi" produkcji pozwalają dodawać więcej pikseli.
paul80 napisał/a:
temat nie taki prosty i oczywisty jak widać. P
Wbrew pozorom bardzo prosty....
maput - Sob 24 Gru, 2011

paul80, ja tylko z jedną uwagą, bo wydaje mi się że źle coś interpretujesz - piksele to nie jest coś co się rozkłada na matrycy programowo. Piksele to fizycznie istniejące punkciki ;) Tak więc jeśli matryca ma 10MPix to nie "dodamy" do niej programowo kilku i otrzymamy tę sama matrycę, tyko bardziej napakowaną. Inna ilość pikseli to inna matryca. Fizycznie i namacalnie. Tak jak w oku owadów - pojedyncze ommatidium to pojedynczy piksel. Tylko o innym kształcie i bez filtra Bayera ;)

maput, to już zrozumiałem :wink:

[ Dodano: Nie 25 Gru, 2011 17:37 ]
Jako że to święta, to Wesołych Świąt :wink: , ale jestem uzależniony od Optycznych :mrgreen: i teraz zastanawiam się nad jedna rzeczą, czy zobaczę różnicę w zdjęciach na lepsze, ale żeby nie gorsze przechodząc z 400D w tej kolejności 500D,600D, 60D. Przeglądałem DXOmark i porównywałem wykresy i nie specjalnie różnią się te aparaty. Natomiast przeglądając testy na Optycznych, różnice są znaczące np. w kwestii szumu. Obrazowanie z 400D mi się podoba, tylko chciałbym mniejsze szumy, natomiast nie chciałbym utraty szczegółów, czy rozmytego obrazu w wyniku tego czy tamtego -odszumiania. Za wszelkie informacje będę wdzięczny, chodzi mi o naoczne stwierdzenie jakości obrazu a nie porównywanie wykresów :wink:

[ Dodano: Nie 25 Gru, 2011 18:23 ]
Jako że to święta, to Wesołych Świąt , ale jestem uzależniony od Optycznych i teraz zastanawiam się nad jedna rzeczą, czy zobaczę różnicę w zdjęciach na lepsze, ale żeby nie gorsze przechodząc z 400D w tej kolejności 500D,600D, 60D. Przeglądałem DXOmark i porównywałem wykresy i nie specjalnie różnią się te aparaty. Natomiast przeglądając testy na Optycznych, różnice są znaczące np. w kwestii szumu. Obrazowanie z 400D mi się podoba, tylko chciałbym mniejsze szumy, natomiast nie chciałbym utraty szczegółów, czy rozmytego obrazu w wyniku tego czy tamtego -odszumiania. Za wszelkie informacje będę wdzięczny, chodzi mi o naoczne stwierdzenie jakości obrazu a nie porównywanie wykresów

muzyk - Nie 25 Gru, 2011

Kup sobie Pentaxa K-5 i foć.
paul80 - Nie 25 Gru, 2011

Kup sobie Pentaxa i jeszcze zmień szkła itp :mrgreen: , pytanie było inne :wink:
kozidron - Pon 26 Gru, 2011

paul80 napisał/a:
Jako że to święta, to Wesołych Świąt :wink: , ale jestem uzależniony od Optycznych :mrgreen: i teraz zastanawiam się nad jedna rzeczą, czy zobaczę różnicę w zdjęciach na lepsze, ale żeby nie gorsze przechodząc z 400D w tej kolejności 500D,600D, 60D. Przeglądałem DXOmark i porównywałem wykresy i nie specjalnie różnią się te aparaty. Natomiast przeglądając testy na Optycznych, różnice są znaczące np. w kwestii szumu. Obrazowanie z 400D mi się podoba, tylko chciałbym mniejsze szumy, natomiast nie chciałbym utraty szczegółów, czy rozmytego obrazu w wyniku tego czy tamtego -odszumiania. Za wszelkie informacje będę wdzięczny, chodzi mi o naoczne stwierdzenie jakości obrazu a nie porównywanie wykresów :wink:

Zobaczysz róznicę, (jak już wcześniej zauważyli koledzy) szczególnie na wyższych iso i nie tylko w w ilości szumu ale także w jego strukturze, no cóż szczegółów też bedziesz miał więcej, te matryce najzwyczajniej są lepsze.
Zobaczysz też różnice na gorsze np 400D vs 50D a mianowicie chodzi mi o banding.
Przyznam się szczerze, że 500D miałem zaledwie chwile w rękach a 600D może kilka godzin, kadłubki canona przestały mnie interesować.
400D mam do tej pory i w zestawieniu z 50D/60D czy 7d nie ma on zadnych szans i nie mówie tu tylko o ergonomii, którą ty o dziwo :shock: się nie nie przejmujesz (chciałbym tak :wink: ) ale o obrazowaniu i o jakości juz od iso 400.

paul80, ja niestety nie mam zamiaru wklejać, zadnych wykresów ani porównań, nie mam też 60D na stanie a modele, które mam cię nie interesują (400d/50d/7d), podobno w 550d i 600d jest ta sama matryca co w 7d ale niestety inaczej oprogramowana, co akurat w tym przypadku sporo zmienia.

paul80, skoro nie interesuje cię ergonomia "wyższej półki" i nie specjalnie "wierzysz" w wykresy czy porównania na różnych portalach to zainwestuj w jakieś szkło pod swoje potrzeby.
paul80 a nie brakowało ci nigdy skoku o 1/3 nastawy iso, pomiaru punktowego, wiekszego wizjera, dwóch kółek ?
Moja rada zapakuj sobie do tego twojego 400D firmware "od Rosjan"(wgrywa się go na kartę, po wyjeciu karty "aparat wraca" do 1.1.1), który znajdziesz jeszcze na necie. Będziesz miał kilka udogodnień, które choć minimalnie poprawią komfort fotografowania.

muzyk - Pon 26 Gru, 2011

paul80 napisał/a:
Kup sobie Pentaxa i jeszcze zmień szkła itp :mrgreen: , pytanie było inne :wink:

Skoro interesuje Cię szum i wysoka dynamika, to właśnie Pentax K5 ma go niski, a dynamika jest bodajże najwyższa wśród matryc APS-C, więc się poważnie zastanów.
W "rzeszy" do końca grudnia dostaniesz 100 euro zwrotu.

jaad75 - Pon 26 Gru, 2011

muzyk, ale co to ma do rzeczy? Gość pyta o modele Canona, a nie Pentaksa, Nikona, czy Sony... A że pyta o oczywistości, to już inna sprawa...
paul80 - Pon 26 Gru, 2011

kozidron, już dawno mam nastawy ISO co 1/3 itp., dzięki za rady.
muzyk - Pon 26 Gru, 2011

jaad75 napisał/a:
muzyk, ale co to ma do rzeczy?

to:
Cytat:
Skoro interesuje Cię szum i wysoka dynamika

maput - Wto 27 Gru, 2011

Ale autor już ma aparat, więc co mu po wiedzy, że K-5 jest lepszy ? :P
paul80 - Wto 27 Gru, 2011

Autor w ogóle nie pytał o inne aparaty :mrgreen: i różnice między 400D a 500D zobaczyłem naocznie i rzeczywiście jest, ale tym razem przepinałem szkła i mimo zwiększenia Mpx 500D ma niższe szumy i obrazki są bardziej ostre. Ale zastanawia mnie jedna rzecz z 400D bokeh wyszedł kołowy a z 500D już pięciokąt jak to możliwe, czyżby wielkość pixela na to wpływała?
dcs - Wto 27 Gru, 2011

paul80 napisał/a:
Ale zastanawia mnie jedna rzecz z 400D bokeh wyszedł kołowy a z 500D już pięciokąt jak to możliwe, czyżby wielkość pixela na to wpływała?

paul80, :lol: :lol: :lol:
400D ma bardziej obły... :wink: korpus, a 500D bardziej kanciasty pentapryzmat. :wink:

400D

500D

Fotki z reki i troszkę inna odległość i pewnie stąd ta różnica w bokehu światełek ?

Ps. Szkło Canon 28mm 2.8 i teraz też zobaczyłem inną przesłonę, nie zmieniła się sama :mrgreen: na 500D 4.5 a na 400D 2.8.

dcs - Wto 27 Gru, 2011

Różne wartości przysłony/ogniskowe/odległości, stąd wielkość rozmyć różna. A kształt to sprawka okrągłości przysłony/ilości listków.
Amen.
paul80,
Ten makowiec, to kupowany?

muzyk - Wto 27 Gru, 2011

maput napisał/a:
Ale autor już ma aparat, więc co mu po wiedzy, że K-5 jest lepszy ? :P

Przecież wiem o tym.
Zaproponowałem tylko, że jak chce (skoro się tym interesuje) małe szumy i dużą dynamikę, to niech kupi K-5.

dcs napisał/a:
Różne wartości przysłony/ogniskowe/odległości, stąd wielkość rozmyć różna. A kształt to sprawka okrągłości przysłony/ilości listków.
Amen.
paul80,
Ten makowiec, to kupowany?

Makowiec z pomocy społecznej :mrgreen: i był koniecznym elementem kadru :mrgreen:

dcs - Wto 27 Gru, 2011

paul80,
Masa makowa taka blada, więc pytam... :lol:

pewnie to makowiec z Chin, teraz oszczędności na wszystkim robią i za mało barwnika dali :mrgreen: . Dobra temat do zamknięcia, bo wyczerpany fotograficznie i gastronomicznie :wink: