|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pomoc w wyborze pudełka.
Hipis108 - Pon 26 Gru, 2011 Temat postu: Pomoc w wyborze pudełka. Witam serdecznie!!!!!
Mam nadzieje ze ktos mi cos uswiadomi, lub poprostu pomoże.
Mysle juz od dluzszego czasu nad lustrzanka, ale postanowilem sie nie napalac.
Pierwsza moja opcja byl strzal w 550d z krotkim kitem, lecz postanowilem sie wstrzymac z tym zakupem. Znajomy zakupil 600d jako pierwsza lustrzanke do nauki i jest zadowolony. Drugi operuje 60d bardziej jako profesjonalista, i doradzil mi to co wkoncu sam wywnioskowalem mianowicie, czy warto mi wydac 2600 na aparat z krotkim kitem ktory moze mnie mocno ograniczac? A przez dluzszy czas nie bede mial na to zeby zainwestowac w obiektyw!?Czy nie lepiej kupic uzywana starsza puszke do 1300 i do tego univeralny zoom do 1200??? Moje trafy padly na d80, 40d i 450d.. ???? Prosze podajcie mi jakies glowne zza i przeciw i moze inny model pudelka w takiej cenie.... Dziekuje i pozdrawia.!
muzyk - Pon 26 Gru, 2011
Bezapelacyjnie 40D z tych wszystkich, jeśli używany za niewielkie pieniądze.
Kup i foć.
Hipis108 - Pon 26 Gru, 2011
Czy 40d przebieg prawie 50 000 za ok 1300??? to opcja w miare? przebieg nieby nie maly??????
muzyk - Pon 26 Gru, 2011
Hipis108 napisał/a: | za ok 1300??? |
Moim zdaniem, za duży przebieg za taką kasę.
900 - 1000 zł góra.
Hipis108 - Pon 26 Gru, 2011
To moze celowac cos nieco innej klasy za 1600 mam d5000???? z dobrym przebiegiem???
muzyk - Pon 26 Gru, 2011
d5000, mimo, że nowszy niż 40D, to jednak z niższej półki - pominąwszy jakość zdjęć, czy af, d5000 jest MNIEJ ergonomiczny od 40D. Odważę się napisać - bardzo dużo mniej.
Druga sprawa.
Poruszasz się z łatwością pomiędzy modelami, należącymi do dwóch różnych systemów, czyli kupując aparat 40D czy d5000, pominąwszy w różnicę klas, wchodzisz w KONKRETNY system.
Proponuję zastanowić się najpierw nad wyborem systemu: Canon, Nikon... a może Pentax, Sony, Olympus... a później, albo równocześnie pytać o modele, ale konkretnego systemu, a raczej nie dwóch różnych, bo to trochę dwa różne światy.
kozidron - Wto 27 Gru, 2011
Hipis108 napisał/a: | Czy 40d przebieg prawie 50 000 za ok 1300??? to opcja w miare? przebieg nieby nie maly?????? |
ceny ostatnio podskoczyły (sprzet poszedł do góry i jak rzadko o tej porze roku z innych powodów niż zwykle) co za tym idzie na rynku wtórnym ceny też poszły do góry.
Hipis108, tak naprawdę to nie napisałeś do czego ci ten aparat i kiedy zamierzasz coś dokupić i co to bedzie ?
Do mydła i powidła oba się nadadzą a d5000 nawet lepiej
Ja bym brał 40D nawet za te 1300 ziko ale Hipis108, tobie trudno uczciwie doradzić, bo ciężko stwierdzić, czy chcesz się dalej rozwijać (kupując szkła) czy chcesz mieć "wygodny zestaw" do mydła i powidła czy stawiasz na coś o mniejszych wymiarach, zeby było wygodniej ?
muzyk napisał/a: | Moim zdaniem, za duży przebieg za taką kasę.
900 - 1000 zł góra. |
Jak zauważyłeś ceny się ostatnio pozmieniały
Hipis108 - Wto 27 Gru, 2011
Aparat bedzie sluzyl do nauki fotografowania krajobrazow, ludzi, architektury, zwierzat. Aparat chce zeby byl do fotografowania, nie do nagrywania filmow. Kupujac uzywana puszke za ok 1300, mam do dyspozycji ok.1200 na dosyc universalne szklo ktore na chwile obecna bedzie musialo mi wystarczyc. Byc moze w cenie tego szkla kupie 2 rozne zobaczymy, bede sie radzil was co i jak. Napiszcie o jakimś odpowiedniku 40d, jaka lustrzanka w podobnej cenie jest z tej polki. Ceny wyraznie poszly w gore za sprawa wysokich kursow, widoczne przy nowym sprzecie jak i uzywanym. Zastanawiam sie czy kupno pudelka po nowym roku moze cos zmienic, czy swiateczna akcja allegrowiczow podzialala tak ostro na ceny?? Pozdrawiam.
dcs - Wto 27 Gru, 2011
Hipis108,
Nikon D90 + 18-105
np. http://allegro.pl/nikon-d...2009590827.html
Hipis108, jakby się udało wyrwać d90 z 18-105 w takiej cenie jak w aukcji za linkowanej przez dcs, to byłoby to najlepsze rozwiązanie.
No ta aukcja rzeczywiscie atrakcyjna, a pomijajac to czy 40d moze konkurowac z d90 nie majac stabilizacji w korpusie??? czy przez brak stabilizacji w korupusie bede mial duzo wieksze wydatki zwiaznae ze szklami???? doradzcie czy jak niewychacze d90, to 40d bedzie dobrym strzalem?
dcs - Wto 27 Gru, 2011
Hipis108,
Oba nie maja stabilizacji w korpusie.
A ta aukcja to była okazja. Za tyle chodzą używane bez gwarancji i z natrzaskanymi co najmniej parunastoma tysiącami zdjęć. Ceny takiego zestawu to 3400-3600 /nowy/.
Więc możesz już zacząć żałować, że nie kupiłeś.
Czy ten 18-105 nie za ciemny?? Czy rzeczywiscie szukac d90, czy moze 40d jakis zoom i staloogniskowy.???
[ Dodano: Wto 27 Gru, 2011 12:28 ]
Tak przegapilem to prawda, ale nie nastawiałem sie odrazu na taki sprzet. Nie mam cisnienia na kupno mam zato zeby sie dowiedziec co bedzie dla mnie najlepsze.!
dcs - Wto 27 Gru, 2011
Hipis108,
Za 40D w dobrym stanie dasz min. 1400, za pozostałe 1100 nie zaszalejesz z obiektywem -co najwyżej lichy 17-85 i 50/1.8 , lub 18-135, który jest słabszy od N 18-105.
to za 1200 niekupie lepszego szkla niz n 18-105?
dcs - Wto 27 Gru, 2011
Hipis108,
To najlepszy uniwersalny w tej cenie.
[ Dodano: Wto 27 Gru, 2011 12:40 ]
Hipis108 napisał/a: | to za 1200 niekupie lepszego szkla niz n 18-105? |
Nie kupisz.
Rzeczywiscie mam mala wiedze. Chcialem pominac wybor puszki z kitem bo mowiono mi ze jest zaciemny.
dcs - Wto 27 Gru, 2011
Hipis108,
Jest jeszcze Tamron 17-50/2.8, ale w pojedynkę byłby raczej za krótki i na pewno nie uniwersalny.
Rozmawiam z pewnym delikwentem, mozliwe ze sprzeda mi body 40d z przebiegiem 60 000 za 1100, mam tez osobe ktora d90 z 18-105 przebiegiem 9 000 za 2750. Lecz tak jak mowie ze nie jestem przekonany do kita. Nie chce ustrzelic a pozniej byc niezadowolonym. Podkreslam ze obiektyw tez chce wrazie czego kupic uzywany!
muzyk - Wto 27 Gru, 2011
Hipis
Tutaj masz 40D z 3 obiektywami: sigma 70-200 2.8 II, Tamron 17-50 2.8, Canon 1.8 II
17 000 klapnięć lustra.
Cena do negocjacji: 1139 euro.
Pewnie poza zasięgiem, ale proponuję, przekopać niemiecki ebay, bo można nieźle wyhaczyć sprzęt w bdb stanie, za rozsądne pieniądze.
P.S. Kupiłem 2x 30D i są oba w bdb stanie. Jeden nawet miał poniżej 2000 klapnięć lustra... za cenę 334 euro.
Np. 30d za 270 euro do negocjacji.
Tutejszyn - Wto 27 Gru, 2011
Hipis108 napisał/a: | Mysle juz od dluzszego czasu nad lustrzanka, ale postanowilem sie nie napalac..! |
Hipis108 napisał/a: | lecz postanowilem sie wstrzymac z tym zakupem. |
Hipis108 napisał/a: | Zastanawiam sie czy kupno pudelka po nowym roku moze cos zmienic |
Hipis108 napisał/a: | Tak przegapilem to prawda, ale nie nastawiałem sie odrazu na taki sprzet |
Hipis108 napisał/a: | Lecz tak jak mowie ze nie jestem przekonany do kita. Nie chce ustrzelic a pozniej byc niezadowolonym. |
Trzeba wziąć pod uwagę to, że nie będziesz zadowolony. Ale najprawdopodobniej nie będzie to winą sprzętu, tylko Twojego niezdecydowania.
moronica - Wto 27 Gru, 2011
Hipis108, 60000 to sporo, ja przez ponad 3 lata regularnego pstrykania ledwo dobijam powoli do 50000. znajomemu wlasnie w 40d dlugo przed ta liczba padla migawka. wiem wiem, jedna taka jaskolka tragedii nie czyni, ale jednak
moronica, ja na 40D zrobiłem coś w okolicy 130tysi i dalej wszystko działo jak należy ale jedna taka jaskółka wiosny nie czyni
Hipis108, chyba się zgodzę z Tutejszyn. Jak zawsze przedstawia wizję malkontenta ale tym razem ma rację.
Nie bede zadowolony?? ze wzgledu na to ze nie jestem zdecydowany???? AHA.!
Nie jestem zdecydowany od dluzszego czasu, bo nie mam wiedzy na temat tych aparatow(proste). Wole przewalkowac i poradzic sie wielu osob, i wybrac optymalna rzecz na moj portfel i potrzeby.
mozer - Wto 27 Gru, 2011
Hipis108, jako użytkownik 40D mogę powiedzieć, że to fajna puszka, ale ma poważny mankament w postaci kiepskiego LCD, na którym ciężko ocenić ostrość zdjęć.
A co mozesz polecic cenowo podobnego???? Jakies doswiadczenia z jakas puszka podobnej klasy??????
Hipis108 napisał/a: | A co mozesz polecic cenowo podobnego???? Jakies doswiadczenia z jakas puszka podobnej klasy?????? |
nic więcej w tej klasie się nie wymyśli, bo albo to bedą trudno dostępne puszki (z interesującym cię przebiegiem) albo będą przekraczać budżet.
Najlepiej i w budżecie bedzie d90+18-105, dość ciemny jak sam zauwazyłeś. Stałki z samym body ci nie polecam, bo zakres "twoich zachcianek" fotograficznych jest dość szeroki.
Mozesz też szukać:
1. sony a700
2. pentax k20
3. no i wspomniany wcześniej 40D
Wszystko inne w tej "klasie" nie zmieści się w budżecie z jasnym obiektywem, powiedzmy z tamronem 17-50/2.8
Mozesz szukać jeszcze w okazyjnej cenie A580, 50D czy K7 tylko czy wystarczy ci na tego tamrona ?
Decyzja prawie podjeta.!
C 40d do za ok 1200, stałka C EF 50 mm f/1.8 II za 250 tj 1450zl. Zostaje mi 1050 na jakies szkielko.
muzyk - Wto 27 Gru, 2011
Hipis108 napisał/a: | na jakies szkielko. |
Tamron 17-50 2.8 bez VC!
Miałem ostatnio takiego w rękach i o dziwo wykazywał tendencję do ostrzenia w punkt (sprawdzałem tak pi razy drzwi na szybko fotografując nuty).
muzyk napisał/a: | Miałem ostatnio takiego w rękach i o dziwo wykazywał tendencję do ostrzenia w punkt (sprawdzałem tak pi razy drzwi na szybko fotografując nuty). |
muzyk a jak to się ma do sztuki na, którą akurat trafi kolega ? Przecież to loteria, każdego tamrona trzeba sprawdzić i tyle w temacie.
To nie lepiej zamiast tamrona tą Sigme ze stabilizacja??
[ Dodano: Wto 27 Gru, 2011 20:44 ]
STABIL SIGMA 18-50 2.8-4.5
[ Dodano: Wto 27 Gru, 2011 20:48 ]
dodam jeszcze ze jest za 799zl.
Hipis108 napisał/a: | To nie lepiej zamiast tamrona tą Sigme ze stabilizacja?? |
pod kątem "własności optycznych" NIE lepiej a pod katem gdzie bedziesz kalibrował w Gdyni czy w Gdańsku nie ma to chyba znaczenia.
[ Dodano: Wto 27 Gru, 2011 20:51 ]
Cytat: | dodam jeszcze ze jest za 799zl. |
aha, to o to chodzi
tzn? Co lepiej tanszy i bez stabilizacji. Bo nierozumiem? Dzieki.
mozer - Wto 27 Gru, 2011
Hipis108, trudno to wyjaśnić komuś, kto organoleptycznie nie doświadczył korzyści z obiektywu ze stałym światłem...
Hipis108, 3 strona na pierwszej przewija się w twoim jednym poście magiczne słowo "stabilizacja", nie przyszło Ci do głowy wpisać to słowo w google ?
Hipis108 napisał/a: | tzn? Co lepiej tanszy i bez stabilizacji. Bo nierozumiem? Dzieki. |
a ja nie rozumiem do czego się odnosisz, do wersji tamrona 17-50 z VC (przyp. VC - stabilizacja tamronowa) czy do wersji bez VC ?
Odnosze sie do tamrona bez VC.!
muzyk - Wto 27 Gru, 2011
kozidron napisał/a: | Przecież to loteria |
Trudno.
Trzeba sprawdzić. Nie ma rady. Albo rybka, albo ... coś droższego i pewniejszego "autofokusowo" niż Tamron - czytaj: Canon 17-55 IS USM za kosmiczne, jakby nie było, pieniądze w porównaniu z "tamponem".
Jeśli kolega sam będzie wiedział jak to na szybko zrobić - sprawdzi.
Najlepiej na nutach - trzy pięciolinie i celować na nutkę na środkowej.
Hipis108 napisał/a: | tzn? Co lepiej tanszy i bez stabilizacji. Bo nierozumiem? Dzieki. |
Tzn. to, że Tamron 17-50 2.8 bez VC jest minimalnie lepszy optycznie, a przy tym dość tańszy, niż nowszy z VC. Średnica filtru jest też deczko mniejsza, a więc minimalnie mniej kasy, przy zakupie tej oczywistej niezbędności ochraniającej przednią soczewkę. Chyba, że będziesz się z obiektywem obchodził jak z jajem, więc filtr Ci niepotrzebny. Co nie Kozi?
mozer - Wto 27 Gru, 2011
muzyk napisał/a: | Najlepiej na nutach - trzy pięciolinie i celować na nutkę na środkowej. |
Fajne takie rady. Wiesz jak działa czujnik AF i jaką powierzchnię zajmuje?
AF testuje się na płaszczyźnie prostopadłej do osi obiektywu.
Hipis108 napisał/a: | Odnosze sie do tamrona bez VC.! |
miałem 2 wersje bez VC i jedną z VC, obie były lepsze od tej ze stabilizacją (VC), do tego w twoim wypadku przy tym budzecie wersja bez VC jest tańsza.
Stabilizacja jest dość przydatna, szczególnie przy mało dynamicznych scenach i na dłuzszych ogniskowych (tak, dla ciebie przyjmijmy że od 85mm na aps-c). Stabilizacja nie mrozi ruchu, przy dynamicznych scenach jest bez uzyteczna, poza nielicznymi formami fotografii artystycznej przez duże "A"
Obiektywy ze stabilizacją różnią się konstrukcyjnie od tych bez stabilizacji, na tyle że konstruktorom "trudno" utrzymać odpowiednią jakość przy powiedzmy niewielkim wzroście ceny, powiedzmy sobie że uzyłem dość dużego skrótu myślowego, żeby ci dość nieprecyzyjnie wyjaśnić
muzyk - Wto 27 Gru, 2011
mozer napisał/a: | AF testuje się na płaszczyźnie prostopadłej do osi obiektywu. |
Oczywiście, że wiem. Odnoszę się do sytuacji "na szybko".
Jakiż to problem nuty ustawić pod kątem, a prostopadle do obiektywu na wysokości żądanej pięciolini prostopadły element, na który będzie się ostrzyć?
To tak do szybkiego testu. Jeśli za mało dokładne, można sobie z netu wyciąć planszę do sprawdzania af - taką z pochylnią i prostopadłą płaszczyzną.
muzyk napisał/a: | Tzn. to, że Tamron 17-50 2.8 bez VC jest minimalnie lepszy optycznie, a przy tym dość tańszy, niż nowszy z VC |
Tomek a jeszcze pół roku temu twierdzileś inaczej, dopóki nie miałeś moich obu tamronów w rękach hehe
muzyk napisał/a: | Chyba, że będziesz się z obiektywem obchodził jak z jajem, więc filtr Ci niepotrzebny. Co nie Kozi? |
ja nie uzywam filtrów, tamten drogi filtr to był przypadek zakupowy, normalnie nie wywalam kasy na niepotrzebne pier.doły.
muzyk - Wto 27 Gru, 2011
kozidron napisał/a: | Tomek a jeszcze pół roku temu twierdzileś inaczej, dopóki nie miałeś moich obu tamronów w rękach hehe |
A już nie pamiętam co twierdziłem , ale pewnie coś było na rzeczy, jak zobaczyłem "tampona grubasa" z VC
W każdym bądź razie, optycznie jest lepszy bez VC, choć pod względem budowy, pewnie ten grubas z VC.
kozidron napisał/a: | niepotrzebne pier.doły. |
No, jeśli ostrożnie obchodzisz się z przednią soczewką - ok.
Filtr UV jest "w razie W". Chyba lepiej żeby się zniszczyło szkło filtru, niż soczewki.
Co do samych filtrów, raczej zawsze kupowałem używane - ponad połowę taniej niż nowe, a w bdb stanie.
Ostatnio UV: BW i Rodenstock - oba 77 mm.
muzyk, nie uzywam filtrów, nie obchodze się ostrożnie, pokazywałem ci ostatni wypadek z 70-200 i dało radę
Fajnie ze ten temat rozwija moje wyobrazenie na temat sprzetu. Ten Tamron pytalem znajomego mowi ze znacznie lepszy od sigmy pod wzgledem np jasnosci. Ale tez mowil mi o tej ostrosci ciekaw jestem dlaczego tak jest jeden git drugi kit.
[ Dodano: Wto 27 Gru, 2011 21:45 ]
koleszka 2 razy odsylal szklo.
muzyk - Wto 27 Gru, 2011
Hipis108 napisał/a: | Ale tez mowil mi o tej ostrosci ciekaw jestem dlaczego tak jest jeden git drugi kit.
|
Rozrzut jakościowy, ot co.
Nie przejmuj się, w Canonie nawet w "L" się zdarza
Hipis108, masz znajomego, który ci coś enigmatycznie wyjaśnia, może byś popytał głębiej albo zaczął czytać co ci wcześniej koledzy napisali.
(grzesiek): ehhh trafiles na technika... stabilizacja sie przydaje przy kazdej ogniskowej... fakt najwieksza robote robi przy dlugich ogniskowych... siedze na forach i ludzie czesto skarrza sie ze jeden tamron jest ostry a inny do niczego...
21:50:45
niektorzy specjelnie jezdrza do sklepu zeby wybrac obiektyw w tych ktory sprzedawca ma na stanie bo jeden jest ostry a inny mydlany
[ Dodano: Wto 27 Gru, 2011 21:53 ]
Czytam dokladnie, a przy okazji rozmawiam z innymi!
hijax_pl - Wto 27 Gru, 2011
Przydaje się w każdej ogniskowej ale niewiele osób potrafi to wykorzystać
hijax_pl napisał/a: | Przydaje się w każdej ogniskowej ale niewiele osób potrafi to wykorzystać |
zaraz wyjdzie, ze to taki gral fotografii
Hipis108 - Sro 28 Gru, 2011
Panowie ostatnie pytanie. Mianowicie 40d przebieg 50 000 za 1100 czy, 40d przebieg 6 000 za 1400??
hijax_pl - Sro 28 Gru, 2011
Hipis108 napisał/a: | Mianowicie 40d przebieg 50 000 za 1100 czy, 40d przebieg 6 000 za 1400?? | Ale... Jakie masz wątpliwości co wybrać?
Doradz mi mniejszy przebieg?
moronica - Sro 28 Gru, 2011
Hipis108, takie wybory to juz do ciebie naleza, to twoje pieniadze i to ty musisz zdecydowac czy mniejszy przebieg jest dla ciebie warty 300zl
Dobra Panowie decyzja podjeta. D40 doplacilem te 300zl ale mam nadzieje ze jest to krok do przodu, do tego stalka narazie. Aparaciek bedzie w piatek dam znac czy taki jak mial byc, czy sciemniony. Stalke juz mam. w Styczniu kupuje albo T 17-50 ablo S 18-50. Bardzo dziekuje za opinie, porady! i jednym slowem za wasze "doswiadczenie"!
Jestem mile zaskoczony, że byliscie chetni cokolwiek dodac od siebe, za to wielkie dzieki! Temat jest dla mnie zamkniety.
[ Dodano: Sro 28 Gru, 2011 12:41 ]
ps. Panie i Panowie!
Wujek_Pstrykacz - Sro 28 Gru, 2011
I dobry wybór - "Będziesz Pan zadowolony"
O ile jest to 40d, a nie d40
Hipis108 napisał/a: | Doradz mi mniejszy przebieg? | Migawka to najmniejsze utrapienie. Bez problemu da się wymienić na nową....
A czy ja wiem, która matryca ma mniej hot pikseli? Albo który korpus bardziej poturbowany?
Hipis108 napisał/a: | Dobra Panowie decyzja podjeta. D40 doplacilem te 300zl ale mam nadzieje ze jest to krok do przodu, do tego stalka narazie. | No i dobrze - byle to był 40D a nie D40 jak w tym przykładzie z D 60 D
komor - Sro 28 Gru, 2011
hijax_pl napisał/a: | Migawka to najmniejsze utrapienie. Bez problemu da się wymienić na nową.... |
Za jedyne 700 złotych.
Z tym d40 lekko przewachlowalem. Oczywiscie 40d! Caly czas obcinam tematy, i wyobraznia sie pokiklala. Pozdrawiam
komor napisał/a: | Za jedyne 700 złotych. | A ile za wymianę matrycy?
edmun - Sro 28 Gru, 2011
zycze udanych zdjec!
i napomne ze 40D to pancerny aparat.
sam mi 2x upadl, sturlal sie po skale, upadl wraz ze statywem, wpadl do sniegu czy tez zostal kompletnie zalany, ze wyswietlacz w wizjerze swiecil wszystkimi informacjami
wciaz dziala bezproblemowo (oprocz obiektywow ktore cierpialy czesto) i nie mysle o sprzedazy. przebieg ma pewnie okolo 70 000 i nic nie narzekam (oprocz mankamentow na ktore narzekam od poczatku, czyli slaby LCD czy brak sterowania lampami, ale to przeciez dopiero nastepcy mieli)
kufel - Sro 28 Gru, 2011
edmun napisał/a: | slaby LCD | da sie przyzwyczaić jak się go "wyczuje" , to widać bez problemu która fota ostra która nie
mozer - Sro 28 Gru, 2011
kufel, ja się nadal nie przyzwyczaiłem :/ Po prostu nigdy nie jestem na 100% pewien, czy jest ostro. Chyba, że na zdjęciu w GO jest jakaś ukośna linia i widzę "schodki" ;P
kufel - Sro 28 Gru, 2011
mozer, popatrz na to w drugą stronę: w 50d zdjęcia na lcd wyglądają tak ostro , ze często można się pomylić i te nieostre uznać za ostre
w sumie ocenianie ostrości to najlepiej na pełnym podglądzie robić a juz w ogolę najlepiej to w domu na kompie
mnie tam jego nieostrość nie przeszkadza bo wiem jakie ma zachowanie ten wyświetlacz i można go wyczuć w tej kwestii. bardziej mnie przeszkadza że często na tym lcd zdjęcia wyglądają na doświetlone po czym histogram pokazuje ze jest inaczej
muzyk - Sro 28 Gru, 2011
Hipis108 napisał/a: | Dobra Panowie decyzja podjeta. D40 doplacilem te 300zl ale mam nadzieje ze jest to krok do przodu, do tego stalka narazie. |
Gratulacje! Będziesz totalnie zadowolony (z czasem, pewnie jakieś tam drobne mankamenty dostrzeżesz ).
edmun napisał/a: | i napomne ze 40D to pancerny aparat. |
No, coś jest w tym.
kufel napisał/a: | mozer, popatrz na to w drugą stronę: w 50d zdjęcia na lcd wyglądają tak ostro , ze często można się pomylić i te nieostre uznać za ostre |
No, w tym też coś jest
kufel - Sro 28 Gru, 2011
muzyk napisał/a: | edmun napisał/a:
i napomne ze 40D to pancerny aparat.
No, coś jest w tym. | ja na szczęście nie miałem jeszcze okazji (tfu!) się o tym przekonać ale wierze na słowo
mozer - Sro 28 Gru, 2011
komor napisał/a: | Za jedyne 700 złotych. |
A orientuje się ktoś jak to jest przy padzie migawki przed deklarowaną dla danego modelu wartością? Ma ktoś sprawdzone info?
muzyk - Sro 28 Gru, 2011
mozer napisał/a: | orientuje się ktoś jak to jest przy padzie migawki przed deklarowaną dla danego modelu wartością? |
200 euro.
mozer - Sro 28 Gru, 2011
muzyk, znaczy co? ta deklarowana wartość nie ma kompletnie znaczenia?
kufel - Sro 28 Gru, 2011
muzyk napisał/a: | 200 euro. | czyli co ,jak po skończeniu sie okresu gwarancji padnie migawka przed deklarowaną gwarantowaną liczbą to juz trzeba we wlanym zakresie naprawiać? to po co ta gwarantowana przez producentów liczba klapnięć???
muzyk - Sro 28 Gru, 2011
mozer napisał/a: | muzyk, znaczy co? ta deklarowana wartość nie ma kompletnie znaczenia? |
Jak Ci się gwarancja skończy to ... "cztery litery", chyba, że trafisz na normalny serwis, w przypadku gdy np. "migaczka" padnie po np. 30-50 tys.
kufel napisał/a: | to po co ta gwarantowana przez producentów liczba klapnięć??? |
Po to, żeby klient się podjarał, że ma taką puszkę, co tyle wytrzyma.
Ostatnio byłem w Canonie w Hamburgu. Sprawdzili za friko przebieg mojego 30D (24 tys klapnięć) i poinformowali, że mimo swojej starości, to dobra puszka (przecież to oczywiste).
W razie "W" - rzekli byli - 200 euro i z dnia na dzień wymienią spust i migawkę.
Canon HF 200 - kamerka. Nowy firmware. Ten sam service.
Zaniosłem, kilka minut i wgrany (tylko w serwisie można było, bo w internecie nie udostępniono) - za darmo, za okazaniem dowodu zakupu (w tym przypadku z Polski).
Dlatego, nie przejmuję się zbytnio tym, czy padnie migawka, czy nie, skoro service jest normalny.
A że bulnąć trzeba... Cóż, a za co nie trzeba?
maput - Czw 29 Gru, 2011
kufel napisał/a: | to po co ta gwarantowana przez producentów liczba klapnięć??? |
Po to, że jak w okresie gwarancyjnym przekroczysz ilość gwarantowanych strzałów, to i tak zapłacisz
hijax_pl - Czw 29 Gru, 2011
W motoryzacji jest np 3 lata albo 100 tyś i nikogo to nie dziwi i wszyscy wiedza o co chodzi...
mozer - Czw 29 Gru, 2011
W Nikonie też tak jest?
kufel - Czw 29 Gru, 2011
maput napisał/a: | Po to, że jak w okresie gwarancyjnym przekroczysz ilość gwarantowanych strzałów, to i tak zapłacisz | no szkoda że w druga stronę to nie działa bo przecież mało kto potrafi natrzaskac 100 000 klatek w ciągu okresu gwarancji.
muzyk - Czw 29 Gru, 2011
hijax_pl napisał/a: | W motoryzacji jest np 3 lata albo 100 tyś i nikogo to nie dziwi i wszyscy wiedza o co chodzi... |
Ta... zrób mniej i niech Ci po gwarancji auto padnie...
Ciumaj dziadzia! Tyle gwarancję zobaczysz.
muzyk, coś mi się wydaje, że nie rozumiesz znaczenia słowa "albo"
muzyk - Czw 29 Gru, 2011
hijax_pl napisał/a: | coś mi się wydaje, że nie rozumiesz znaczenia słowa "albo" |
Coś mi się wydaje, że Ty nie rozumiesz, że ja Cię rozumiem.
No to nie rozumiem.. Bo jak mam się dziwić, że gwarancja będzie nieważna po utracie gwarancji?
mozer - Czw 29 Gru, 2011
hijax_pl, ja się dziwię - deklarowana wytrzymałość migawki powinna mieć sens w skali absolutnej a nie w wymiarze czasowym gwarancji...
Tym bardziej, że patrząc na częstość awarii tego układu raczej nie spowodowałoby to znaczącej zwyżki cenowej, a jaka przy tym reklama!
moronica - Czw 29 Gru, 2011
mozer, jakby kupic aparat i odstawic do szafy na 10 lat to teoretycznie wcale nie musi dzialac idealnie po tym czasie
mozer, a dlaczego?
mozer - Czw 29 Gru, 2011
moronica, nie popadajmy w skrajności - 2 lata to mało na "wymęczenie" migawki. A tak w ogóle to Canon daje tylko rok gwarancji...
[ Dodano: Czw 29 Gru, 2011 22:43 ]
hijax_pl, jak to dlaczego - no napisałem wyżej - byłaby to świetna reklama dla sprzętu przy niedużych kosztach.
muzyk - Czw 29 Gru, 2011
hijax_pl napisał/a: | No to nie rozumiem.. Bo jak mam się dziwić, że gwarancja będzie nieważna po utracie gwarancji? |
To, że w przypadku padłej migawki po gwarancji aparatu, powinno być respektowane prawo do jej darmowej wymiany (jednak, jeśli rzeczywiście by tak było, to oznaczałoby, że również i wymieniona migawka, jeśli miałaby gwarancję 100 000 klapnięć, musiałaby zostać wymieniona za friko, jeśli padłaby przed 100 000... - i tak w nieskończoność... ), musiałoby być napisane w gwarancji, że "taka i taka puszka, ma gwarancję na 2 lata, ale migawka na np. 100 000 "klapnięć" bez względu na przebieg w czasie.
Jeśli taki zapis znalazłby się, ok. Radocha i uciecha. Jeśli nie ma? (a może jest? Patrz... nie przeczytałem dokładnie gwarancji 450D... )
Podobnie z autem, acz tam zapisy są CHYBA... znacznie bardziej dokładne, bo też dochodzą problemy perforacji, a ich rozwiązywanie łączy się z regularnymi przeglądami w autoryzowanym serwisie.
Nie wiem jak to w Polsce respektują, ale np. w Niemczech, możesz kupić nowe auto, serwisować w nieautoryzowanym i nie utracisz gwarancji. Przepis się zmienił bodajże w 2009 albo 2010 r.
mozer napisał/a: | A tak w ogóle to Canon daje tylko rok gwarancji... |
W Polsce...
mozer napisał/a: | jak to dlaczego - no napisałem wyżej | Tak to jest jak się pisze w tym samym czasie
dcs - Czw 29 Gru, 2011
muzyk napisał/a: | To, że w przypadku padłej migawki po gwarancji aparatu, powinno być respektowane prawo do jej darmowej wymiany .. ) |
-Kup 1D(...).
muzyk - Czw 29 Gru, 2011
dcs napisał/a: | -Kup 1D(...). |
A co, przy nim, w razie "padu" po gwarancji wymienią za friko?
dcs - Czw 29 Gru, 2011
muzyk,
Dożywotnio. Do określonego gwarantowanego przebiegu.
muzyk - Pią 30 Gru, 2011
dcs napisał/a: | Dożywotnio. |
Do końca "życia" jednej migawki?
Życia posiadacza aparatu i wymieniającego migawki "dożywotnio" za darmo?
I to wszystko do określonego przebiegu jednej migawki, czy ilości zdjęć wykonanych aparatem, bez względu na liczbę wymienionych migawek?
dcs - Pią 30 Gru, 2011
muzyk,
Bez limitu czasu, do gwarantowanego przebiegu migawki.
Nie wiem jak to było w 1D /II/, 1Ds /II/.
Nowa migawka ma nową gwarancję, nie wiem czy ograniczoną czasem.
muzyk - Pią 30 Gru, 2011
dcs napisał/a: | Bez limitu czasu, do gwarantowanego przebiegu migawki. |
Aha.
dcs napisał/a: | Nowa migawka ma nową gwarancję, nie wiem czy ograniczoną czasem. |
No właśnie. Jeśli zaś można by było wymienić z friko, to wówczas "dożywocie" nabiera faktycznie "dożywotniego" znaczenia.
mozer - Pią 30 Gru, 2011
No właśnie - pytanie czy migawka wymieniona za te 700 zł ma też tylko gwarancję czasową.
dcs - Pią 30 Gru, 2011
mozer,
Nie tylko, ale też. Do amatorskich Canonów, jak się nie mylę, rok.
|
|