forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Jaki kompakt do 1000 zł? uroczystości, imprezy, wycieczki

srsl - Wto 27 Gru, 2011
Temat postu: Jaki kompakt do 1000 zł? uroczystości, imprezy, wycieczki
Witam! Poszukuję aparatu do 1000 zł do fotografowania imprez, wycieczek, uroczystości itp.. Inaczej mówiąc ma być to aparat dla stowarzyszenia w celu dokumentowania działalności. Chciałbym aby miał dobrą lampę błyskową, bo wchodza w grę również zdjęcia w nocy. Dodam, że moja wiedza na temat fotografii jest nie za duża :neutral: . Rozważam zakup Olympusa SP-810 UZ. Co o tym sądzicie? czy będzie to dobry wybór? A co jeszcze polecicie? Z góry dziękuje za pomoc :wink:
Sunders - Wto 27 Gru, 2011

srsl napisał/a:
co jeszcze polecicie?

Sony DSC-WX10
Canon IXUS 310HS - gdyby okazalo sie, ze wbudowana lampa jest za slaba, mozna dokupic za ok.400pln znacznie lepsza zewnetrzna lampe blyskowa.

srsl - Sro 28 Gru, 2011

W podanych modelach plusem jest wielkość, co u mnie nie jest ważne. Mało tego wolałbym, aby aparat dobrze leżał w dłoni. A jeszcze jeśli przez to, że jest większy miałby lepsze parametry ( wiekszy zoom np.) to ja nie mam nic przeciwko :wink:
Sunders - Sro 28 Gru, 2011

srsl napisał/a:
wolałbym, aby aparat dobrze leżał w dłoni. A jeszcze jeśli przez to, że jest większy miałby lepsze parametry ( wiekszy zoom np.) to ja nie mam nic przeciwko

srsl, ten aparat jak dotąd ma mieć:
1.cenę do 1000pln
2.dobrą lampe błyskową
3.odpowiednią wielkość żeby dobrze leżał w dłoni
4.jak największy zoom
Czy to juz wszystkie twoje wymagania, czy jest coś jeszcze? :wink:

srsl - Sro 28 Gru, 2011

No jeszcze żeby bateria miesiąc trzymała :mrgreen: Żart oczywiście :wink:Tak przeczytałem w instrukcji tego działu, aby wszystko dokładnie opisać więc opisuje. :wink: Wielkość i jak największy zoom nie jest tak ważne, ale może ujmę to tak, że nie szukam na siłę małego aparatu i nie przeszkadza mi to że jest większy. Tak to chyba wszystko a reszta rzeczy już jest mniej istotna. Prosiłbym też aby wypowiedzieć się o tym Olympusie co podawałem SP-810 UZ. Jakie są opinie o nim? Mam Olympusa µ 730, ale nie jestem z niego zadowolony - dwa razy naprawiany zoom i teraz znów się zepsuł. Poza tym te zdjęcia z niego nie były rewelacyjne, ale nie chce obarczać winą markę i chce wiedzieć jaka jest opinia o modelu SP-810.
NX-5 - Sro 28 Gru, 2011
Temat postu: Re: Jaki kompakt do 1000 zł? uroczystości, imprezy, wycieczk
srsl napisał/a:
Witam! Poszukuję aparatu do 1000 zł do fotografowania imprez, wycieczek, uroczystości itp.. Inaczej mówiąc ma być to aparat dla stowarzyszenia w celu dokumentowania działalności. Chciałbym aby miał dobrą lampę błyskową, bo wchodza w grę również zdjęcia w nocy. Dodam, że moja wiedza na temat fotografii jest nie za duża :neutral: . Rozważam zakup Olympusa SP-810 UZ. Co o tym sądzicie? czy będzie to dobry wybór? A co jeszcze polecicie? Z góry dziękuje za pomoc :wink:

Rozumiem że 1000zł nie może być przekroczone ani na jotę?
W grę nie wchodzi także używany?
Hm, jeżeli chcesz zdjęcia trochę lepsze niż przyzwoite- to ciężka sprawa.
Ja ze swej strony proponował bym Ci dział "Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką" i systemy 4/3 lub APS-C.
Właśnie skończyła się tam dyskusja "Panasonic G2, Samsung NX10/11 czy....Fuji X10?",
chociaż ten ostatni, chociaż kompakt, to za :cry: 2260zł.
Może tam załóż temat?
Wracając do meritum, to weź pod uwagę Panasonica z matrycą 4/3 (są różne wersje),
lub Samsunga z "normalną" matrycą. NX5 z obiektywem to ciut poniżej 1000zł (takiego posiadam). Droższa wersja, ~1500zł, to NX10.
Jeżeli Cię to zainteresuje to pytaj, ale raczej nie pakuj się w kompakty z matrycą wielkości paznokcia. :lol:
Ja właśnie pożegnałem się z kompaktami (Fuji S200EXR), różnica w jakości zdjęć- ogromna.

srsl - Czw 29 Gru, 2011

No niestety na tyle pozwala mi budżet. Zastanawiałem się nad tymi aparatami z wymienną optyką, ale ich ceny dopiero się zaczynają od 1000. A nie chce kupować czegoś z najniższej półki. Myślę, że w zupełności mi wystarczy klasyczny kompakt.
NX-5 - Czw 29 Gru, 2011

srsl napisał/a:
No niestety na tyle pozwala mi budżet. Zastanawiałem się nad tymi aparatami z wymienną optyką, ale ich ceny dopiero się zaczynają od 1000. A nie chce kupować czegoś z najniższej półki. Myślę, że w zupełności mi wystarczy klasyczny kompakt.

Na wstępie oświadczam Ci że nie jestem powiązany z Samsungiem w żaden sposób, nie wciskam na siłę, tylko radzę (Samsung, swoją drogą zrobił mnie w h... bambuko, jak chcesz poczytaj na "bezlusterkowcach").
Tak jak pisałem, do 1000 kupisz NX5 z 28-55. To jest niższa półka w stosunku do NX10, ale nie porównuj matrycy APS-C z matrycą kompaktu. Kompakt ~25mm2-- NX-365mm2.
NX5 różni się od NX10 trzema rzeczami: celownik 201tys/920tys, wyświetlacz 230tys/614tys AMOLED i brak czyszczenia matrycy.
Poza tym to są identyczne aparaty, z tą samą matrycą i obiektywami. Zewnętrznie nie różnią się NICZYM.
Też myślałem że wystarczy mi kompakt (a miałem już kilka), teraz wg. mnie zdjęcie z kompakta/hybrydy =zdjęcie z telefonu.
Przemyśl to i zanim podejmiesz decyzję, poczytaj testy:
świat obrazu,
optyczne,
fotopolis
To są testy NX10, ale zapewniam Cię że poza tym co wymieniłem, wszystko jest to samo.
Zobacz jeszcze tu: http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
znajdź kompakt (SP-810 nie ma, jest SP800) i NX10 (NX5 też nie ma) i
porównaj, chyba to jednak nie ta półka.

srsl - Pią 30 Gru, 2011

No fakt jest różnica. Ale od razu nasuwają mi się pytania. Jak to jest z tymi obiektywami? Za 1000 dostane przy aparacie obiektyw który mi zupełnie już wystarczy?? Jaki ma wtedy zoom? Gdzie takie obiektywy dokupic i czy one są uniwersalne czy pasują np tylke te z samsungaa?? No i w porównaniu specyfikacji zobaczyłem, że samsung nie ma stabilizacji obrazu a olympus ma. Czy w kompaktach z wymienna obudowa jest jakos inaczej z tą stabilizacją ? Prosze o wyjaśnienie.
NX-5 - Pią 30 Gru, 2011

srsl napisał/a:
No fakt jest różnica. Ale od razu nasuwają mi się pytania. Jak to jest z tymi obiektywami? Za 1000 dostane przy aparacie obiektyw który mi zupełnie już wystarczy?? Jaki ma wtedy zoom? Gdzie takie obiektywy dokupic i czy one są uniwersalne czy pasują np tylke te z samsungaa?? No i w porównaniu specyfikacji zobaczyłem, że samsung nie ma stabilizacji obrazu a olympus ma. Czy w kompaktach z wymienna obudowa jest jakos inaczej z tą stabilizacją ? Prosze o wyjaśnienie.

W cenie do 1000zł jest tzw.KIT tj. aparat, korpus (body) + obiektyw 18-55 co w przeliczeniu
x1,54 (tak jak większość lustrzanek-Nikon chyba x1,6) daje zakres 27,7-84,7mm.
Kit to nie znaczy "kitowy" obiektyw, tym określeniem oznacza się podstawowy ZESTAW,
aparat +obiektyw. Ten 18-55 zapewniam Cię jest dobry (poszukaj opinii innych użytkowników!)
Czy na początek wystarczy- tak, daje rozsądny zakres ogniskowych, 28mm to jest bardzo dobrze w pomieszczeniach.
Co do stabilizacji- jest stabilizacja matrycy (np.Olek) i stabilizacja obiektywu.
U Samsunga nazywa się to OIS i włącza na obiektywie, drugi przełącznik to AF-MF, czyli wybór ustawiania ostrości (Ty lub automatyka)
Inne obiektywy pasują poprzez tzw. przejściówki ale wtedy nie działa "automatyka" pomiaru ostrości (i in.).
Samsung ma w ofercie bodajże 5 obiektywów (musisz zerknąć na stronę Samsunga).
Ja dokupiłem 50-200/ 77-308mm ( na Allegro niecałe 800zł), no ale jak nie masz zamiaru fotografować ptaszków- to się nie spiesz.
Acha, tak mi się przypomniało, lampa dobra, liczba przewodnia 11.
Do aparatu możesz podłączyć wężyk spustowy cena 20zł (ja sam zrobiłem)
Na razie tyle, pytaj- odpowiem jutro, bo wyjeżdżam.

srsl - Wto 17 Sty, 2012

Po konsultacji ze znajomymi fotografami wybór padł na Samsunga WB-5500. Przeważającym powodem było to, że aparatem będą posługiwały się różne osoby, (niektóre bardzo na bakier z elektronika:) . Aparat posiada bardzo wygodny tryb smart, który ustawia wszystko optymalnie i sprawdza się to znakomicie. Za okrągłe 1000 zł dostałem go z torbą, statywem, zapasową baterią, ładowarką i kablem AV. Mam go od paru dni i narazie odpukać spisuję się bardzo dobrze, i sprawia wrażenie, że każdy sobie z nim poradzi. Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za pomoc. :wink: