|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Fotocela
Niewypał - Sro 28 Gru, 2011 Temat postu: Fotocela Kupiłem ostatnio fotocelę testowałem fotografię w ruinach starej cementowni a właściwie jej ciemnych piwnicach lecz mam problem co do ustawienia odpowiedniej ostrosci. Może ktoś mi doradzić jakie ustawienia powinny być zastosowane aby ostrość była idealna? (Piwnice byłu w 100% ciemne).
Poniżej przykładowa fotka.
hijax_pl - Sro 28 Gru, 2011
Niewypał, a co ma z tym wspólnego fotocela?
A co do ostrości to weź jakąś niezłą latarkę, oświetl punkt na którym chcesz mieć ostrość i użyj AF lub na LV wyostrz ręcznie...
Niewypał - Sro 28 Gru, 2011
hijax_pl napisał/a: | Niewypał, a co ma z tym wspólnego fotocela?
A co do ostrości to weź jakąś niezłą latarkę, oświetl punkt na którym chcesz mieć ostrość i użyj AF lub na LV wyostrz ręcznie... |
Miałem wystawioną latarkę jakieś 4m z przodu lecz aparat głupieje z ostrością, oczywiście ustawiam ją ręcznie. Co to znaczy użyć AF? Jakich przysłon używać oraz czasu?
hijax_pl - Sro 28 Gru, 2011
Niewypał napisał/a: | Co to znaczy użyć AF? | Poszukaj w instrukcji aparatu. Niewypał napisał/a: | Jakich przysłon używać oraz czasu? | To nie ma nic wspólnego z poprawnym ustawieniem ostrości.
jaad75 - Sro 28 Gru, 2011
Niewypał napisał/a: | Jakich przysłon używać oraz czasu? | Czasu w okolicach synchro (chyba, że chcesz próbować jednak łapać jakieś resztkowe zastane), przysłony i czułości takiej, jaka wynika z ustawionej przez Ciebie energii błysku lampy, użytego modyfikatora i ich odległości od oświetlanego obiektu.
Mam wrażenie, że coraz częściej w strobbing zaczynają bawić się ludzie totalnie bez podstaw teoretycznych...
Niewypał - Sro 28 Gru, 2011
Aby się nauczyć trzeba się bawić oraz popytać, czyż to nie prawda
Niewypał, wystarczyłoby najpierw poczytać minimum teorii - choćby 101 na Strobist:
http://strobist.blogspot....ghting-101.html
4motion - Sro 28 Gru, 2011
Zakładasz że wszyscy posługują się angielskim?
[ Dodano: Sro 28 Gru, 2011 19:17 ]
Niewypał napisał/a: | Aby się nauczyć trzeba się bawić oraz popytać, czyż to nie prawda |
Trzeba sprawdzić w instrukcji, próbować, szukać w google i pytać.
4motion napisał/a: | Zakładasz że wszyscy posługują się angielskim? | Tak. Zakładam, że wszyscy średnio rozgarnięci ludzie posługują się przynajmniej angielskim.
mozer - Sro 28 Gru, 2011
jaad75 napisał/a: | Tak. Zakładam, że wszyscy średnio rozgarnięci ludzie posługują się przynajmniej angielskim. |
Czyli jeżeli ktoś zna niemiecki, francuski i hiszpański to jest nierozgarnięty? Ciekawa filozofia
mozer, jeśli ktoś oprócz wspomnianych nie nauczył się angielskiego, choćby w stopniu podstawowym, pozwalającym na korzystanie z anglojęzycznych zasobów internetu, to jest średnio rozgarnięty.
Tyle, że rokuje nadzieje, że poradzi sobie choćby automatycznym translatorem...
MM - Czw 29 Gru, 2011
jaad75 napisał/a: | mozer, jeśli ktoś oprócz wspomnianych nie nauczył się angielskiego, choćby w stopniu podstawowym, pozwalającym na korzystanie z anglojęzycznych zasobów internetu, to jest średnio rozgarnięty.
Tyle, że rokuje nadzieje, że poradzi sobie choćby automatycznym translatorem... |
Jak rozumiem zdecydowaną większość polaków masz za zwykłych debili. Zdecydowaną bo zdecydowana większość naszych rodaków angielskiego nie zna i uczyć się go nie ma zamiaru.
Długo masz zamiar pierdzielić takie głupoty?
jaad75 - Czw 29 Gru, 2011
MM napisał/a: | Jak rozumiem zdecydowaną większość polaków masz za zwykłych debili. | Dokładnie tak. MM napisał/a: | Zdecydowaną bo zdecydowana większość naszych rodaków angielskiego nie zna i uczyć się go nie ma zamiaru. | Nie tylko z tego powodu. BTW, nie wiem skąd te dane - robiłeś ankietę wśród kolegów z pracy?...
MM napisał/a: | Długo masz zamiar pierdzielić takie głupoty? | Wygląda na to, że tak.
Niewypał - Czw 29 Gru, 2011
Wyprowadź się do Anglii ja ci się Polska mowa i kraj nie podoba.
jaad75 - Czw 29 Gru, 2011
Anglia, to nienajlepszy pomysł - za dużo Polaków... Poza tym, ja mówię tym, że trzeba być niezbyt inteligentnym, żeby nie nauczyć się podstawowego narzędzia komunikacji jakim jest dzisiaj angielski (zwłaszcza w sieci), to MM zasugereował "statystyki" - ja praktycznie nie znam ludzi nie znających angielskiego przynajmniej na poziomie podstawowym... No, ale nie mam znajomych w Policji...
BTW, w "polska mowa" Polska piszemy z małej...
mozer - Czw 29 Gru, 2011
jaad75, co innego znajomość angielskiego w stopniu podstawowym (do tego przykładowego "klikania" w sieci), a co innego w stopniu pozwalającym przeczytać artykuły z tak specjalistycznej działki jak fotografia studyjna...
Poza tym można nie mieć zdolności językowych i nie jest to żaden wyznacznik inteligencji.
MM - Czw 29 Gru, 2011
Wyjdź chłopie ze swojego lalusiowatego świata na prawdziwą ulicę, przejedź się po kraju, po wsiach, małych miasteczkach, pogadaj z kimś starszym od siebie a nie tylko z gogusiami jeżdżącymi za granicę, porozmawiaj z kimś innym niż tylko typkiem wyglądającym na takiego co zbawia świat, ma kasę i dobrą brykę, zobacz kto to taki ten PRZECIĘTNY POLAK. Ja w tym kraju mieszkam od urodzenia, z racji zawodu i ulubionego typu fotografowania (fotoreporterka) znam to społeczeństwo z pewnością lepiej niż ktoś kto siedział w swoim środowisku w innym kraju, najczęściej przed komputerem i ma pojęcie o POLSCE raczej wirtualne. Ja najczęściej jestem między ludźmi, nie przed klawiaturą. Ja z ludźmi rozmawiam, nie tylko ze swoimi znajomymi. Z dozorcą, sprzedawczynią w warzywniaku, sprzątaczką w pracy, pijaczkiem na ulicy itd. To nie jest dla mnie inna rasa, ktoś gorszy. Często lepszy od jakiegoś wydymanego intelektualisty. Taki ktoś zna często życie lepiej od zadzierających nosa młodych szczurków. Jeżeli nie szanujesz innego człowieka za to jakim jest a oceniasz go tylko po znajomości języka to świadczy tylko o tym jakim samemu jesteś człowiekiem.
komor - Czw 29 Gru, 2011
Goltar zamknął wątek (i dobrze), MM podsumował „życiowo” (też dobrze) ja tylko pozwolę sobie dodać merytorycznie, że Strobist 101 jest dostępne też po polsku:
http://the-art-of-light.b...-po-polsku.html
Nie czytałem wersji polskiej to nie wiem na ile jest udana, ale może komuś się przyda.
|
|