forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - C500D i automatyczny dobór ISO

nawrocki - Sro 28 Gru, 2011
Temat postu: C500D i automatyczny dobór ISO
Witam, ostatnio dosyć dużo fotografowałem w słabym świetle. Dziwiłem się, czemu w trybie Auto aparat robi jaśniejsze zdjęcia niż gdy robiłem na preselekcji przysłony aby zostawić maksymalny otwór. Wybór ISO ustawiałem na tryb AUTO. Okazało się, że w tym trybie aparat automatycznie nie dostosowuje ISO do warunków tylko ustawia np. 100 podczas gdy w trybie zielonego kwadracika od razu dawał 1600. Oczywiście gdy ręcznie ustawiłem ISO zdjęcia zrobiły się OK natomiast zdziwiłem się, że w trybach manualnych dochodzi jeszcze jeden parametr do ustawiania "na oko". Czy tak rzeczywiście musi być czy może mój aparat coś szwankuje ?
mozer - Sro 28 Gru, 2011

nawrocki, niestety w Canonie AutoISO jest łagodnie mówiąc do pupy :(
lotofag - Sro 28 Gru, 2011
Temat postu: Re: C500D i automatyczny dobór ISO
nawrocki napisał/a:
natomiast zdziwiłem się, że w trybach manualnych dochodzi jeszcze jeden parametr do ustawiania "na oko".

:?:

jaad75 - Sro 28 Gru, 2011

Ale w trybach manualnych niczego nie trzeba ustawiać "na oko"... Poza tym, tryb manualny jest jeden - preselekcje to tryby półautomatyczne.

no dobrze, niech będzie, że półautomatyczne ale w trybie manualnym aparat zrobi to samo.

na oko - miałem na myśli to, że potrzebę zmiany liczby przysłony bądź prędkości migawki widzę ze wskazań światłomierza.

nawrocki napisał/a:
na oko - miałem na myśli to, że potrzebę zmiany liczby przysłony bądź prędkości migawki widzę ze wskazań światłomierza.
No i dokładnie na podstawie tych samych wskazań dobierasz czułość. Tyle, że trudno to nazwać "na oko".

Podsumowując tryb AUTO ISO nie działa prawidłowo. Czy ktoś jeszcze z Canoniarzy lub jeszcze lepiej użytkowników pięćsetki miał taki problem ? Mozer mnie nie pocieszył.

nawrocki, to, że autoISO działa w Canonach słabo, to ogólnie znany fakt - może kiedyś się nauczą, w końcu długo w ogóle nie mieli takiej funkcji, więc jakiś postęp jest... :razz:
edmun - Sro 28 Gru, 2011

nie tylko 500-tki maja ten problem. po prostu Canony tak maja. przyzwyczaisz sie ;P

Dzięki za wyjaśnienia. To by było na tyle.
mozer - Sro 28 Gru, 2011

nawrocki, mój canon ustawia w auto iso zakres 400-800, a w M daje stałą wartość - super przydatna funkcja :P
kufel - Sro 28 Gru, 2011

mozer napisał/a:
mój canon ustawia w auto iso zakres 400-800
czyli zgodnie z instrukcją ;)

o auto iso w C można zapomnieć, ale też nie ma co płakać z powodu ułomności tej funkcji ;)

komor - Czw 29 Gru, 2011

AutoISO jest dla cieniasów z innych systemów. Hardkory używające Canona zawsze ustawiają ręcznie. :razz:
A tak na poważnie, nawrocki, poczytaj w instrukcji odpowiedni fragment, tam jest napisane, że w przypadku trybów preselekcji i manualnego działa to zupełnie bez sensu. Z tym, że u mnie przeważnie ustawia się ISO 400 a nie 100. Mam obecnie 50D ale wcześniej w 40D było to samo, z tego co pamiętam.

mozer - Czw 29 Gru, 2011

komor, tak - standardowo jest 400.
hijax_pl - Czw 29 Gru, 2011

komor napisał/a:
poczytaj w instrukcji odpowiedni fragment, tam jest napisane, że w przypadku trybów preselekcji i manualnego działa to zupełnie bez sensu
Naprawdę tak jest napisane? :shock:
mozer - Czw 29 Gru, 2011

Cytat:
Naprawdę tak jest napisane

Widzisz, w Canonie są przynajmniej szczerzy ;)

komor - Pią 30 Gru, 2011

hijax_pl napisał/a:
komor napisał/a:
poczytaj w instrukcji odpowiedni fragment, tam jest napisane, że w przypadku trybów preselekcji i manualnego działa to zupełnie bez sensu
Naprawdę tak jest napisane? :shock:

Nie, ale tak należy przeczytać ze zrozumieniem między wierszami. :mrgreen: No bo jak napisane jest, że w trybie manualnym Auto-ISO jest „fixed at ISO 400” to czyż to nie jest bez sensu? :)

Z instrukcji Canona 50D

hijax_pl - Pią 30 Gru, 2011

Tak - widziałem już ten fragment ;)

Dla mnie to po prostu oznacza, że AutoISO działa tylko z wybranymi trybami pracy, przez co jest mało użyteczne (z mojego punktu widzenia) .

maczetka - Pią 30 Gru, 2011

przyznam, ze problemu z autoiso nigdy nie zauwazylem, bo... nigdy nie uzywalem tej funkcji ;-)
@ nawrocki
opanowanie 3 parametrow nie jest trudne:
- zaczynasz od iso - jak najnizsze
- przeslone ustawiasz zgodnie z GO jakiej potrzebujesz,
- czas tak, zeby swiatlomierz pokazal prawidlowe naswietlenie
jak sie rownanie nie spina czyli zdjecie "ruszone", to zwiekszasz iso (iso x2 = czas /2)
jak jest juz tak wysokie, ze nie akceptujesz jakosci to sie zaczyna kombinowanie: korygujesz czas lub przeslone
po paru (tysiacach ;-) ?) fotek bedziesz juz wiedzial od jakiego iso zaczynac w danej sytuacji, zeby nie korygowac w nieskonczonosc.
tak przynajmniej w podstawowych sytuacjach zdjeciowych - nie mowie o sporcie, samolotach, dzieciach i innych "szybkich" akcjach :-)

komor - Pią 30 Gru, 2011

hijax_pl napisał/a:
Dla mnie to po prostu oznacza, że AutoISO działa tylko z wybranymi trybami pracy, przez co jest mało użyteczne (z mojego punktu widzenia) .

A ja się w pełni z tym zgadzam. :) Chciałbym mieć normalnie działające Auto-ISO w Canonie. Ciekawe czy to znowu kwestia patentów, czy jakiś goguś w zarządzie uważa to za niepotrzebny ficzer.

mozer - Pią 30 Gru, 2011

A w wyższych modelach też to tak głupio działa? Nawet w profesjonalnych 1D?
cygnus - Pią 30 Gru, 2011

Jeśli profesjonalny użytkownik profesjonalnego 1D używa auto-ISO... to chyba wybrał niewłaściwy aparat.
mozer - Pią 30 Gru, 2011

cygnus, niby czemu? To profesjonalista może tylko na M cykać? :P

Zresztą właśnie na M ta funkcja jest najbardziej przydatna...

cygnus - Pią 30 Gru, 2011

hijax_pl napisał/a:

Z mojego punktu widzenia AutoISO jest w ogóle bezużyteczne.
A tak jak jest zrobione w tym Canonie - jest właśnie sensowne.
W manualu automatyka czułości - jak niby miałaby działać? "Poprawiać" niewłaściwie (wg automatu) nastawioną ręcznie ekspozycję? Ustawia się na jakąś arbitralnie wybraną czułość a użytkownik wybierający tryb M może też ustawić ręcznie ISO, jeśli mu to 400 nie odpowiada.
W trybie "portretu" ustawia się na 100 i bardzo dobrze. To jest sensowne.

mozer - Pią 30 Gru, 2011

cygnus, no właśnie nie jest sensowne, bo jakby działało dobrze, to w mógłbyś wybrać sobie czas naświetlania i przysłonę a aparat ustawiłby ISO zależnie od poziomu oświetlenia. Jest to przydatne szczególnie przy zdjęciach z lampą do rejestracji zastanego.

cygnus napisał/a:
Jeśli profesjonalny użytkownik profesjonalnego 1D używa auto-ISO... to chyba wybrał niewłaściwy aparat.
Profesjonalny użytkownik to taki, który optymalnie dobiera narzędzia do pracy i świadomie obsługuje aparat.

[ Dodano: Pią 30 Gru, 2011 11:44 ]
cygnus napisał/a:
W manualu automatyka czułości - jak niby miałaby działać? "Poprawiać" niewłaściwie (wg automatu) nastawioną ręcznie ekspozycję?
Automatykę ISO (w aparatach, które mają ją "normalnie" zaimplementowaną) włącza się w momencie, kiedy chcesz mieć nadzór nad otworem przysłony i czasem migawki, ale nie chcesz rezygnować ze wspomagającej automatyki ekspozycji. Oczywiście nie ma to sensu, jeśli w trybie M nie możesz korzystać z "korekcji ekspozycji" (tak na prawdę ta funkcja to korekta wskazań światłomierza anie korekcja ekspozycji)
cygnus napisał/a:
Co to za automatyka, co nic nie reguluje, ale ogranicza? I dlaczego w portrecie ma być zawsze ISO100? :shock:
jaad75 - Pią 30 Gru, 2011

cygnus napisał/a:
W manualu automatyka czułości - jak niby miałaby działać? "Poprawiać" niewłaściwie (wg automatu) nastawioną ręcznie ekspozycję? Ustawia się na jakąś arbitralnie wybraną czułość a użytkownik wybierający tryb M może też ustawić ręcznie ISO, jeśli mu to 400 nie odpowiada.
A co z mocno zmiennymi warunkami, gdy zarówno czas, jak i przysłona muszą pozostać na określonych wartościach?
cygnus napisał/a:
Co w tym sensownego? Portret w świetle zastanym zawsze powinien być wykonywany przy ISO100?
cygnus napisał/a:
Z mojego punktu widzenia AutoISO jest w ogóle bezużyteczne.
A tak jak jest zrobione w tym Canonie - jest właśnie sensowne.
Może po prostu nie wiesz jak to działa, gdy jest sensownie zaimplementowane.
ophiuchus - Pią 30 Gru, 2011

W Canonach 7D i nowszych Auto ISO działa już "sensownie" ;) W kilku trybach tylko jest automatycznie zafiksowane na wartości 100 (portrety z sekcji "podstawowej") lub 400 (Bulb, strzelanie z lampą) albo w przedziale 400-1600 czy tam do maksymalnej ustawionej (tryb P z lampą). Ale w pozostałych, zwłaszcza manualnym i półautomatycznych aparaty dobierają czułość w miarę prawidłowo i nie tylko jedyną słuszną.

ophiuchus napisał/a:
W Canonach 7D i nowszych Auto ISO działa już "sensownie" ;)
Tyle, że "sensownie" oznacza ciut więcej, czyli minimum to swobodny wybór przedziału wartości i "łatwości" zmiany ISO, a optymalnie również definiowanie maksymalnych czasów, przekroczenie których powoduje automatyczne podbicie czułości w Av, czy P.
kufel - Pią 30 Gru, 2011

jaad75 napisał/a:
A co z mocno zmiennymi warunkami, gdy zarówno czas, jak i przysłona muszą pozostać na określonych wartościach?
idea "płynnego" iso w tej sytuacji oczywiście sprawdzi sie wyśmienicie. ale jednej rzeczy nie do konca rozumiem ( a nie mam czasu i ochoty grzebać na ten temat :P ) : na jakiej zasadzie puszka ma wiedzieć do jakiej wartości ma naświetlić zdjęcie i jaki chce uzyskać efekt? ustawia sie jakoś kompensacje iso czy moze aparat zakłada że nie chcemy prześwietlić zdjęcia i daje takie iso by tak sie nie stalo? czy jak?

kufel napisał/a:
na jakiej zasadzie puszka ma wiedzieć do jakiej wartości ma naświetlić zdjęcie i jaki chce uzyskać efekt?
Na podstawie wskazań światłomierza i ustawienia kompensacji ekspozycji?... :roll:
mozer - Pią 30 Gru, 2011

kufel napisał/a:
na jakiej zasadzie puszka ma wiedzieć do jakiej wartości ma naświetlić zdjęcie i jaki chce uzyskać efekt?

Kufel, Ty takie pytania zadajesz? ;)

kufel - Pią 30 Gru, 2011

jaad75 napisał/a:
Na podstawie wskazań światłomierza i ustawienia kompensacji ekspozycji?... :roll:
w Manualu?

[ Dodano: Pią 30 Gru, 2011 22:43 ]
mozer napisał/a:
Kufel, Ty takie pytania zadajesz? ;)
a co ja , alfa i omega ? :P
mozer - Pią 30 Gru, 2011

kufel, w innych systemach ponoć można ustawić kompensację w trybie M :)
moronica - Pią 30 Gru, 2011

kufel, swiatlomierz w manualu przeciez rowniez dziala. a z iso ustawionym na auto to taki manual jak z trybow S czy A gdyz w nich rowiez z 3 parametrow (czas, przyslona, iso) jeden moze byc automatycznie dopasowywany do pozostalych tak by uzyskac odpowiednia ekspozycje

ja czesto uzywam iso auto jak robie ptaszki gdyz wole ekspozycja sterowac modyfikujac wartosc kompensacji a ze warunki sie zmieniaja (raz w sloncu, raz w cieniu, pod slonce, ze sloncem, itd) to pelny manual nie bylby zbyt wygodny

kufel - Pią 30 Gru, 2011

mozer napisał/a:
kufel, w innych systemach ponoć można ustawić kompensację w trybie M :)
no , a ja o tym nie wiedziałem ;) w sumie podobnego rozwiązania się spodziewałem, bo jakoś ten "punkt" do jakiego chcemy naświetlić trzeba określić .

[ Dodano: Pią 30 Gru, 2011 22:53 ]
moronica napisał/a:
a z iso ustawionym na auto to taki manual jak z trybow S czy A gdyz w nich rowiez z 3 parametrow (czas, przyslona, iso) jeden może byc automatycznie dopasowywany do pozostalych tak by uzyskać odpowiednia ekspozycje
czyli robi się z trybu M tryb priorytetu czasu i przysłony o określonym przez użytkownika stopniu kompensacji , tak?

Tak. Robi sie cos jak tryb ATv ;-)
kufel - Pią 30 Gru, 2011

ok.to już wsio jasne ;)
mozer - Sob 31 Gru, 2011

kufel napisał/a:
no , a ja o tym nie wiedziałem

Dziwne, bo ten temat się notorycznie przewija w walkach z canonierami ;)

kufel - Sob 31 Gru, 2011

mozer, o lepszości auto iso w pentaxie czy nikonie owszem, wiem bardzo dobrze :) o powodach tej lepszości, czyli różnicach w funkcjonowaniu z grubsza też. interesował mnie tylko ten jeden szczegół , ktory jakos mi umknął ;) o tym ze w trybie auto iso i M można ustawić kompensacje ekspozycji niczym w Tv i Av nie wiedziałem, choć zakładałem ze właśnie mniej więcej na takiej zasadzie to musi działać ;)
tkosiada - Sob 31 Gru, 2011

no spoko, 3 strony o auto iso i żaden canonier nie napisał jak to właściwie działa
jako wzór można podać N :twisted: czyli ustawiam graniczną czasu np: 1/80s czyli poniżej tej wartości nie ma prawa zejść z czasem tylko o 1/3 czy wiecej podbija mi iso
ponad to ustawiam sobie zakres w jakim ma pole działania czyli np: 200 - 10000 i dopiero jak ten przedział mu się skończy wtedy zaczyna obniżać czas
tak jest w preselekcji
dla C 5DII i 7D, (najprawdopodobnie też w niższych modelach) auto iso ma wartości fabrycznie ustawione i szkoda bo czasem chce się ustawić wiecej i lipa
wymyślili to tak: aparat w trybie auto iso (bawiłem sie na preselekcji przesłony i tak mi to pokazywał) najpierw sprawdza jako jest ogniskowa, a potem do tego ustawia minimalny czas: np dla 50mm ustawi 1/40 ( czasy w przybliżeniu), dla 85mm ok 1/60 moze ciut wiecej, 200mm 1/160 sek
niby fajne ale...

komor - Sob 31 Gru, 2011

tkosiada napisał/a:
no spoko, 3 strony o auto iso i żaden canonier nie napisał jak to właściwie działa

A skąd kanonier ma wiedzieć jak to działa, skoro w Canonie to nie działa? :)

tkosiada - Sob 31 Gru, 2011

grzebałem aż znalazłem, bodajże na stronie http://www.kenrockwell.com/ w jakimś jego teście, z czasów jak zmieniałem na FF
mi też tak się pokazywało jak bawiłem się 7D, więc coś tam działa
sorry jak wprawiłem w zakłopotanie kolegów :oops:

komor - Nie 01 Sty, 2012

tkosiada, a czym nas wprawiłeś w zakłopotanie? :) O Auto-ISO dyskutowaliśmy głównie w kontekście pracy w M, wtedy puszka nie ustawia granicznych czasów i tego wszystkiego, co opisałeś dla Av.