forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - SIGMA 75-300 AF 1:4-5.6 Sony/Minolta

dziora - Czw 29 Gru, 2011
Temat postu: SIGMA 75-300 AF 1:4-5.6 Sony/Minolta
Witam. Kupiłem bardzo okazyjnie obiektyw SIGMA 75-300 AF 1:4-5.6 Sony/Minolta (nie mylić 70-300). Mam alfe a33 i niestety nie działa AF. Aparat nie wykonuje pomiaru ostosci...kwaqdraciki na wyswietlaczu wogole nie zmieniaja koloru...słychać że aparat proboje wykonac jakas operacje..ale nic sie dalej nie dzieje. Mechanika obiektywu działa bez zarzutu...kiedy włącze przełącznik AF/MF na AF to recznie nie mozna przekręcic ostrości...czyli wszystko ok.
Czy ten obiektyw moze działać z tym aparatem czy sobie odpuścić? Jeśli nie to moze z inna alfa?

P.S: jesli nie to chetnie odsprzedam za małe pieniądze lub zamienie na coś działajacego z moja alfą moge dopłacic, jestem amatorem i robienie zdjec na manualu jeszcze nie dla mnie...stan jest idealny. Jestem z Wrocławia.
Dziękuje z góry za odpowiedz

kasiakaaz - Nie 01 Sty, 2012

dziora, zdjęcie jest małe i nie widać oznaczeń. Przypuszczam, że to stara Sigma DL - przeznaczona do analogów. Niestety, AF z A33 nie będzie Ci działać. AF tego obiektywu nie działał już z nowszymi Minoltami, np. 505, natomiast działał np. z 7000. Poza tym, z tego co wiem - średnio nadaje się na APS. Musisz więc odsprzedać analogowcowi lub męczyć się z ostrzeniem manualnym. Być może istnieją jakieś przejściówki lub firmware, które ten problem rozwiązują, ale tego nie wiem. Musisz zapytać osoby, od której kupiłeś albo ghosta. On pewnie będzie wiedział. :wink: