|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Nikkor 35mm 1.8G - Problem z AF - Front Focus
bboy4 - Czw 29 Gru, 2011 Temat postu: Nikkor 35mm 1.8G - Problem z AF - Front Focus Rozpoczynając przygodę z lustrem , bardzo dużo ludzi na forum odpisywało mi abym wszedł w jasną stałkę i nie bawił się w jakies długie tele zoomy... Ok
Od kiedy mam 35/1.8G nie bardzo rozumię do czego ma służyć przesłona o tak niskiej wartości....
Obiektyw dostałem "od mikołaja" , tak więc nie mogłem wybrać w sklepie odpowiedniej sztuki....
Do czego zmierzam , absolutnie nie chciałem najpierw wykonywać żadnych testów , szybciutko zapiąłem nową 35-tke i zacząłem strzelac fotki...
Byłem mega zadowolony , super bokeh , ostre fotki fajna praca z tym maleństwem... Czar prysnął gdy wrzuciłem fotki na komputer...
Miał być ostry jak brzytwa , a zdjęcia są przeciętne , wykonałem po 2 dniach szybki test opisany w innym wątku "test bateryjkowy" (w moim przypadku zamiast bateryjek ,których nie miałem wykorzystałem papierosy).
35mm , F/1.8 , Priorytet przesłony , Pojedyncze pole AF , ISO 800 - Ostrość ustawiona na ostatniego papierosa.
(Próby ustawienia na inne papierosy kończy się ostrością na wcześniejszym papierosie.)
Uploaded with ImageShack.us
Tutaj zdjęcie , jeszcze zanim wykonałem test - Nie bardzo wiem co na tym zdjęciu jest aż tak ostre aby to ewidentnie wskazać....
Lewe oko mikołaja rozmyte , prawe w które celowałem wydaje się być ostre , ale czy do końca nie wiem co tutaj jest mega ostre....
Obiektyw domknięty do około F/2.8 , zaczyna rysować w punkcie w który celuje , ale mimo wszystko elementy przed punktem AF są ostrzejsze...
Jeśli mam go domykać do F powyżej /3.0 , to po cholere mi taki obiektyw??
.
mozer - Czw 29 Gru, 2011
bboy4, robiłeś ten test ze statywu? Obiektyw jakby co można przecież skalibrować.
bboy4 - Czw 29 Gru, 2011
Jak zwykle obiektyw wysłany do kalibracji powróci z opisem "Wszystko jest w normie"....
Testu nie robiłem na statywie , ale przecież po co robić test na statywie skoro przy normalnych zdjęciach jest identyczna ostrość jak w moim kompakcie....
Pfffff też mi Nikkor... Sory ale jestem oburzony...
35mm , F/1.8 , 1/60s - ISO 200 - Priorytet przesłony - Lampa Auto TTL - Ostrość ustawiona na głowę figurki z czerowną pelerynką...
No sory , lepsze zdjęcie zrobię swoją 105-tką , pomijając dużo mniejsze GO które uzyskałem stałką... (rozmazana tylna część szopkitp...)
mozer - Czw 29 Gru, 2011
bboy4 napisał/a: | Jak zwykle obiektyw wysłany do kalibracji powróci z opisem "Wszystko jest w normie".... |
To ile razy go już wysyłałeś?
komor - Czw 29 Gru, 2011
bboy4, co do problemów z front/back focus to oczywiście trzeba sprawdzić dokładnie. Jeśli nie statyw to na pewno mocne oparcie, bo przy małej głębi ostrości łatwo wahnięciem ciała zmienić precyzyjnie ustawioną ostrość. Oczywiście jak rozumiem celujesz pojedynczym punktem ostrości, tak?
Co do przydatności obiektywów z małą głębią ostrości to cóż... Chyba oglądałeś w internecie jakieś zdjęcia, które pokazują do czego taki obiektyw ma służyć? Na pewno nie do robienia kadrów ostrych od A do Z w rodzaju tej szopki…
bboy4 - Czw 29 Gru, 2011
Tego obiektywu nigdy nie wysyłałem bo obiektyw jest Nowy - Kupiony w MedaMarkt w Warszawie...
Narazie obiektyw leży w pokoju w opakowaniu , bo nie wiem co dalej zrobić...
Owszem , wiem że F/1.8 zarysuje mi obiekty lub połowe obiektu bo GO będzie bardzo mała , ale oczekiwałem że GO będzie tam gdzie chce....
Rozumię że na F/1.8 bardzo łatwo przesunąć mały zakres GO w nieoczekiwany i niezamierzony punkt naszego kadru , dlatego wykonałem test na papierosach na F/2.8
No i niestety papieros będący przed papierosem w który wycelowałem pojedynczym polem AF był ostrzejszy niż ten prawidłowy.
Będę musiał go wysłac do kalibracji , bo nie wyobrażam sobie używać tego obiektywu w obecnej sytuacji... Ciekawe co da kalibracja...
Aha i jeszcze jedno obiektywy nowe i od razu po zakupie większość z nich musi być rozkręcane w serwisie i grzebane - Nieźle...
mozer - Czw 29 Gru, 2011
bboy4, jak jesteś pewien, że ten problem występuje, to wyślij do kalibracji. Niestety czasem tak trzeba. Na pewno nie zaszkodzi.
bboy4 - Czw 29 Gru, 2011
mozer napisał/a: | bboy4, jak jesteś pewien, że ten problem występuje, to wyślij do kalibracji. Niestety czasem tak trzeba. Na pewno nie zaszkodzi. |
Tak jestem pewien że problem napewno występuje...
Jaka jest procedura kalibracji? Wysyła się w jedno miejsce w Polsce czy jest kilka miejsc?? Jeśli tak to gdzie wysłać??
Zbicie że nówka sztuka musi być rozkręcana , to tak jakby wyjechać nowym autem z salonu , które gaśnie na pierwszych światłach i musi być grzebane.... ehhhhh
Ps: Pozostawią mi pyłki kurzu w środku szkła
mozer - Czw 29 Gru, 2011
bboy4, nie wiem jak to jest z serwisem w Nikonie.
Natomiast obiektywy kalibruje się programowo - o ile wszystko inne jest w porządku nie trzeba w tym celu ich rozkręcać.
maput - Czw 29 Gru, 2011
bboy4 napisał/a: | Aha i jeszcze jedno obiektywy nowe i od razu po zakupie większość z nich musi być rozkręcane w serwisie i grzebane - Nieźle... |
Nie sądzę żeby to była większość. Miałeś po prostu pecha. Nowym autom też się usterki zdarzają i od tego jest własnie gwarancja...
A serwis Nikona jest w Warszawie przy ul Postępu, ale od 1. stycznia już na ul. Łopuszańskiej 38B Zadzwoń i się dowiedz jak to załatwić.
hijax_pl - Czw 29 Gru, 2011
Wysyła się, albo zawozi do serwisu nikona (na Łopuszańską) komplet, czyli szkło i korpus. Bo może być tak, że kalibrować trzeba korpus, a nie szkło. Jeśli jest gwarancja - kalibracja jest darmowa.
http://www.nikon.pl/pl_PL...ram1Value=&dcr=
kufel - Czw 29 Gru, 2011
hijax_pl napisał/a: | Bo może być tak, że kalibrować trzeba korpus, a nie szkło. | ale w tym przypadku to chyba kwestia tylko tego konkretnego obiektywu (a przynajmniej w dużej mierze) bo odchył jest tylko na tym egzemplarzu. tak to przestrzelałby z każdym obiektywem.
A skąd wiesz? Na kitowym 18-105 może w ogóle tego błędu nie widać?
kufel - Czw 29 Gru, 2011
hijax_pl napisał/a: | A skąd wiesz? | nie wiem
hijax_pl napisał/a: | Na kitowym 18-105 może w ogóle tego błędu nie widać? | na krotkich ognikowych faktycznie mógłby być niedostrzegalny ale na dłuższych jak najbardziej.
kufel napisał/a: | ale na dłuższych jak najbardziej. | Na MFD przy 105mm GO jest poniżej centymetra - to fakt.
Ale pamiętaj, że kalibrację robi się w punkcie. Pojedynczym.
I trudno uznać, by obiektyw 18-105 był dedykowany do fotografii zbliżeniowej
kufel - Czw 29 Gru, 2011
hijax_pl, ja nie mowie ze nie masz racji, ale jeśli body by dawało by taki front fokus to przyznasz ze nawet na szkle 18-105 było by to widać. nie mniej dla pewności , jak już się kalibruje, to sprawdziłbym i body.
bboy4, odpowiem przekornie na wątpliwość z forum nikoniarzy:
Cytat: | Rozjechany korpus?? Przecież on nie ma silnika.... | Silnik to napęd, wykonujący "rozkaz" odczytany z czujnika. A gdzie jest czujnik? W korpusie
Mechanika obiektywu może mieć wpływ na pracę układu AF (wszak w trybie S aparat wykonuje pomiar, wylicza przesunięcie szkieł i uruchamia silnik (gdziekolwiek by on nie był). Mechanika obiektywu to zębatki, ich spasowanie i dopasowanie konstrukcyjne. W niektórych obiektywach (są takie) skok o jeden "ząbek" powoduje przesunięcie płaszczyzny ostrości o odległość porównywalną z głębią ostrości.
Dla pewności sprawdź, czy w trybie AF-C, gdy aparat stoi na statywie, aparat "szuka" ostrości (celuj w coś kontrastowego - dobrze sprawdzają się napisy na puszce po coli)
I jeszcze jedno - sprawdza się ostrość na kilku wartościach przysłony nie dlatego, że aparat może ją inaczej ustawiać (AF działa ZAWSZE na maksymalnie otwartej przysłonie). W tym przypadku chodzi o zjawisko zachodzące w obiektywie znane jako focus-shift.
Cytat: | Aha i jeszcze jedno obiektywy nowe i od razu po zakupie większość z nich musi być rozkręcane w serwisie i grzebane - Nieźle... | Nie koniecznie rozkręcane - zwykle wystarczy zaprogramować procek w obiektywie. Zrobić taką softwarową "mikrokalibrację"
dcs - Czw 29 Gru, 2011
bboy4,
Na dwóch pierwszych zdjęciach ostrość jest nastawiona na centralny punkt autofokusa.
Centralny punkt autofokusa jest na przedostatnim papierosie, więc o co chodzi?
Zadałeś sobie trud wyznaczenia środka kadru?
bboy4 napisał/a: | Lewe oko mikołaja rozmyte , prawe w które celowałem wydaje się być ostre , ale czy do końca nie wiem co tutaj jest mega ostre.... |
Tutaj też masz problem ze znalezieniem centrum kadru?
Poza tym robiąc z ręki mogłeś trochę przesunąć aparat. Od naciśnięcia migawki, nastawienia ostrości, klapnięcia lustra i zrobienia zdjęcia trochę czasu upływa /można przesunąć/.
Ja tu nie widzę problemu z BF i FF.
bboy4 Twoje "testy" z ręki są nic nie warte.
mozer - Czw 29 Gru, 2011
A ja powtórzę jeszcze raz - takie testy to robi się na statywie celując w dużych rozmiarów prostopadłą powierzchnię. Tak zrób, a dopiero potem oceniaj. Trzeba umieć robić zdjęcia przy małej GO.
mozer napisał/a: | Trzeba umieć robić zdjęcia przy małej GO. | Oj prawda, prawda...
bboy4 - Czw 29 Gru, 2011
Zrobiłem WSZYSTKO co mi poleciliście lub za co mnie skrytykowaliście....
Już prawie spałem ,ale mówie sobie wstanę i sprawdzę , bo nie zasnę
Jednym słowem "Dziękuje" , 35-tka trafia tam gdzie potrzeba bez kalibracji i zbędnego zamieszania które wywołałem...
STATYW + SAMOWYZWALACZ okazał się rozwiać wszelkie wątpliwości...
Aż mi głupio....
[ Dodano: Pią 30 Gru, 2011 17:17 ]
Jeszcze nie miałem czasu focić ponownie poza ostatnim testem...
Sam jestem ciekaw , w jaki sposób będę potrafił wykorzystać to szkiełko i przede wszystkim jak często będę go używał...
Napewno wiem jedno - Że moja narzeczona nie będzie chyba dobrze sobie radzić , bo nie mogę jej namówić żeby próbowałą robić zdjęcia w innym trybie niż AUTO....
komor - Nie 01 Sty, 2012
bboy4, fajnie, że szkło jednak nie sprawia problemu. Trzymamy za to kciuki.
Co do użytkowania, spróbuj porobić tym szkiełkiem portrety typu popiersie lub cała postać w pionie, oraz postać z tłem (np. poziomy kadr, w którym mieści się cała postać plus z boku trochę tła). Przymknij szkło do f/2.2 lub f/2.8 i potrzelaj trochę, używając środkowego punktu ostrości. Dobierz jakieś ładno tło z tyłu (teraz zimą będzie z tym niełatwo, szczególnie jak nie ma słońca). Może wtedy docenisz do czego ten obiektyw może służyć i co fajnego można z nim zrobić.
Ewentualnie poszukaj inspiracji, np. tutaj: http://www.flickr.com/photos/tags/3518g/
bboy4 - Pon 02 Sty, 2012
komor - dzięki za linka i nakręcanie na robienie fotek tym szkłem.
Chciałem jeszcze podziękować dcs oraz hijax-owi za naprawde dobre posty. (o body)
Pomogły mi zrozumieć coś , nad czym się zastanawiałem , lecz nie chciałem pytać...
Niebawem wrzucę choć jedną dobrą fotkę , aby za cały czas Waszych pisemnych porad odpłacić
Quaint - Wto 03 Sty, 2012
Do czego może ten obiektyw służyć? wszystkie zdjęcia tym obiektywem:
cocacola party:
http://www.flickr.com/pho...365951931/show/
wizyta w izraelu:
http://www.flickr.com/pho...349655256/show/
ps. najostrzejszy jest na F4
|
|