|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Sony a300 - ostrość
przemek10226 - Czw 29 Gru, 2011 Temat postu: Sony a300 - ostrość Witam , jestem posiadaczem aparatu sony a300 od dwóch dni .Kupiłem go używanego na allegro i mam kilka problemów :
1. Aparat słabo łapie ostrość , większość zdjęć wychodzi rozmazanych pomimo , że staram się praktycznie w ogóle nie ruszać aparatem , nawet wskaźnik drgań pokazuje tylko jedną kreskę .
2. Dzisiaj próbowałem robić zdjęcie drzewa wieczorem , jednak mi się to nie udało . Aparat cały czas mierzy i nie da się zrobić zdjęcia . Dopiero jak włączę lampę błyskową to udaje się je zrobić .
Proszę o jakieś rady ponieważ jestem zielony w tym temacie i nie mam pojęcia jak sobie z tym poradzić .
Od razu mówię , że zdjęcia wykonywałem we wszystkich trybach ( auto , noc itp. ) jednak oba problemy dalej występowały .
Obiektyw : Sony3.5-5.6/17-70
Aparat : Sony a300
mozer - Czw 29 Gru, 2011
przemek10226, pokaż jakieś przykładowe zdjęcia i podaj parametry ekspozycji.
przemek10226 - Czw 29 Gru, 2011
http://img4.imageshack.us/img4/312/dsc05649oe.jpg
Oto przykładowe zdjęcie .
[ Dodano: Czw 29 Gru, 2011 22:28 ]
http://img269.imageshack....4/dsc05772m.jpg
I kolejne . Pomiar na tym zdjęciu ustawiłem na punktowy i skierowałem na zegarek .
moronica - Czw 29 Gru, 2011
dla uzytej ogniskowej czas otwarcia migawki, ktory powinien umozliwic wykonanie nieporuszonego zdjecia, to ok 1/50s a ty uzyles 1/2.5s wiec zdecydowanie za dlugi
drugie zdjecie - czas naswietlania ponad 3 sekundy, tego z reki nie utrzymasz, nigdy
Problem w tym , że ja nie wiem za bardzo jak to ustawić . Nie widzę u siebie opcji zmiany czasu otwarcia migawki . ;/
Czyli waszym zdaniem z aparatem wszystko ok tylko ja nie umiem zdjęć robić ?
mozer - Czw 29 Gru, 2011
Jak wyżej - po prostu poruszone. Zwiększ ISO/weź jaśniejszy obiektyw/użyj statywu.
muzyk - Czw 29 Gru, 2011
moronica napisał/a: | dla uzytej ogniskowej czas otwarcia migawki, ktory powinien umozliwic wykonanie nieporuszonego zdjecia, to ok 1/50s a ty uzyles 1/2.5s wiec zdecydowanie za dlugi |
Przemek. Takie zdjęcia, zwłaszcza to krajobrazowe, robi się ze statywu, z podniesionym lustrem i z użyciem wężyka, a przynajmniej samoczynnym wyzwalaczem.
Po co?
Ano po to, żeby w trakcie długiego czasu naświetlania nie poruszyć aparatem.
Jeśli brak Ci takich akcesoriów, to przy czasach dłuższych niż 1/10, czy nawet 1/20 sek, oprzyj aparat o coś, aby nim nie poruszyć w trakcie naświetlania matrycy.
moronica - Czw 29 Gru, 2011
przemek10226, przeczytaj instrukcje obslugi aparatu, nie rob zdjec w trybie auto
generalnie zasada (pomijajac ewentualne uzycie stabilizacji obrazu) jest taka, ze czas musi byc 1/(wartosc uzytej ogniskowej)sec lub krotszy. jest to zasada dla pelnej klatki tak wiec dodatkowo trzeba wziac pod uwage to, ze matryca jest x1.5 mniejsza. tak wiec maksymalny czas to 1/(ogniskowa x 1.5)sec
mozer - Czw 29 Gru, 2011
przemek10226, po tych zdjęciach nie da się stwierdzić, czy z aparatem wszystko OK. Zrób zdjęcia przy dobrym świetle.
muzyk - Czw 29 Gru, 2011
przemek10226 napisał/a: | Nie widzę u siebie opcji zmiany czasu otwarcia migawki . ;/ |
Włącz M, albo Tv (chyba, że w Sony się to inaczej nazywa), to zobaczysz.
Jeszcze ponowie pytanie nr.2 . Dlaczego nie mogę wykonać zdjęć w nocy ? Aparat mierzy ale zdjęcia nie wykonuje . Dopiero po włączeniu lampy błyskowej udało się zrobić .
mozer - Czw 29 Gru, 2011
przemek10226, przeczytałeś instrukcję obsługi? AF po ciemku nie działa
Czytałem , czytałem , tylko nie mogę zapamiętać 200 stron w 1 dzień
Dzięki wszystkim za porady .
mozer - Pią 30 Gru, 2011
przemek10226, trzeba po kolei poznawać funkcje, a nie na raz
Stuku - Pią 30 Gru, 2011
przemek10226 napisał/a: | Czytałem , czytałem , tylko nie mogę zapamiętać 200 stron w 1 dzień
Dzięki wszystkim za porady . |
Kolego Przemku.
Link 1 : http://www.lustrzanka.sony.pl/index.php#!/szkolka - proste poradniki na początek w formie video.
Link 2 : http://pl.wikibooks.org/w...asu_i_przysłony
Absolutne podstawy od których najlepiej zacząć zabawę aparatem. Zapomnij że Twój aparat posiada coś takiego jak tryb Auto. Każde nawet SuperInteligentMegaHiperIAuto nie zastąpi kreatywności autora zdjęcia. Tryb A, czyli preselekcja przysłony będzie moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem na robienie fotek na początek. Pierwsze lekcje zacznij od tego czym jest ISO, Czas naświetlania i przysłona.
MC - Pią 30 Gru, 2011
Z aparatem wszystko ok. Tylko ludź nie potrafi go obsługiwać.
Stuku - Pią 30 Gru, 2011
MC napisał/a: | Z aparatem wszystko ok. Tylko ludź nie potrafi go obsługiwać. |
Się nauczy Każdy kiedyś zawsze zaczynał
moronica - Pią 30 Gru, 2011
Stuku, tryb A akurat srednio rozwiaze problem zbyt dlugiego naswietlania pojawiajacy sie na przedstawionych tu zdjeciach, aparat nadal bedzie mu dobieral zbyt dlugi czas i zdjecia beda wychodzic poruszone
|
|