forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - krótko - pentax k-r czy nikon D5100?

furi_dp - Pią 30 Gru, 2011
Temat postu: krótko - pentax k-r czy nikon D5100?
witam serdecznie jako nowy na forum.

jestem totalnym amatorem ale podjąłem decyzję o zakupie pierwszej w życiu lustrzanki (wpływ na to miała żona która zaczęła narzekać, że chcąc dzieciom zrobić zdjęcie to przeważnie aparat strzela gdy dziecko jest już 2 metry dalej i odwrócone plecami) :mrgreen:
ostatnie kilka dni spędziłem na porównaniach, testowaniu, czytaniu setek opinii i na placu boju zostały modele jak w temacie.

cenowo wiele się nie różnią (jeśli chodzi o samo body), choć pentaxa z tamronem 18-200 można kupić za ok 2800 a nikona z 18-105 za ok 3500.

zapewne taka prośba padała już nieraz ale plz, pomóżcie w wyborze.

pozdrawiam

hijax_pl - Pią 30 Gru, 2011

furi_dp napisał/a:
choć pentaxa z tamronem 18-200 można kupić za ok 2800 a nikona z 18-105 za ok 3500.
Oj nie wiem skąd taka dysproporcja skoro
furi_dp napisał/a:
cenowo wiele się nie różnią (jeśli chodzi o samo body)
a wartość obu obiektywów jest bardzo podobna. ;)

Poza tym tamek 18-200 jakoś wybitnym szkłem nie jest - daleko mu do osiągów 18-105VR

Jak dla mnie D5100 lepszy.

zgadza się, tamron chyba nie ma najlepszych opinii a parafrazując reklamę proszku do prania 'jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego'

też się bardziej skłaniam ku D5100, choć w różnych miejscach są informacje, że pentax jest trochę szybszy, więcej zdjęć seryjnych etc...
poza tym widzę 2 tematy przemawiające za nikonem. na filmach fullhd mi nie zależy (od tego mam kamerę) ale brak hdmi w pentaxie to jednak spora ułomność.

i tak się miotam :cool:

hijax_pl - Pią 30 Gru, 2011

furi_dp napisał/a:
że pentax jest trochę szybszy, więcej zdjęć seryjnych etc...
Powiem tak: w 90% sytuacji 3fpsy wystarczają z zapasem. A tyle to w zasadzie daje już każdy aparat.
furi_dp napisał/a:
brak hdmi w pentaxie to jednak spora ułomność.
A po co HDMI?

np żeby żona w warunkach 'pozakompowych' mogła sobie łatwo podłączyć aparat do tv (hdmi z boku) i przejrzeć zawartość.
jaad75 - Pią 30 Gru, 2011

A żona nie może sobie "przejrzeć zawartości" na tylnym LCD? Weź D5100, bo ma lepszą matrycę - być może kiedyś to docenisz.
pan.tadeusz - Pią 30 Gru, 2011

skoro lubi oglądać fotki na TV i wygodniej niż siadać do kompa to moim skromnym zdaniem jest to argument przeciwko K-r. jasne, że może sobie poprzeglądać na małym LCD ale już pokazać fotki na rodzinnej imprezie czy jakiejś innej prezentacji będzie jej pewnie znacznie prościej mając pod ręką byle LCD z HDMI, jeśli oczywiście ktoś stale nie zrzuca ich z karty (a znam sporo takich amatorów dokumentalistów). może nie jest to profesjonalne podejście ale wbrew pozorom dla mnie w pełni zrozumiałe. brak HDMI w K-r to niestety spore niedopatrzenie jak na aparat EL.
jaad75 - Pią 30 Gru, 2011

Niby tak, chociaż nie zdarzyło mi się nigdy podpinać aparatu do telewizora w tym celu... :razz: Zresztą od czego czytnik kart, a w ostateczności choćby USB w telewizorze?
pan.tadeusz - Pią 30 Gru, 2011

ja też nie podpinałem ale z relacji wiem, że ludzie to robią.
czytnik w TV słuszna uwaga :)
myślę jednak, że ludzie często boją się samych kart jak i obsługi.
tu wystarczy kabel i przeklikują aparatem, który znają więc może czują się z tym pewniej.
dramatu nie będzie ale jeśli żona tak lubi to trzeba jej pomóc ;)

sigmiarz - Sob 31 Gru, 2011

jaad75 napisał/a:
Weź D5100, bo ma lepszą matrycę - być może kiedyś to docenisz.

na czym polega jej lepszość ??

[ Dodano: Sob 31 Gru, 2011 03:33 ]
jest lepsza na high iso, ale obrazki z niej plastikowe.

jaad75 - Sob 31 Gru, 2011

sigmiarz, jest zdecydowanie lepsza przede wszystkim w zakresie dynamicznym, co oczywiście pociąga za sobą również lepszość na wysokich czułościach i ma wyższą rozdzielczość - nie wystarczy? A ewentualna "plastikowość" obrazków zależy od obróbki - w końcu oba to CMOS-y... :cool:
lotofag - Sob 31 Gru, 2011

sigmiarz napisał/a:

na czym polega jej lepszość ??

To chyba ta sama matryca co w D7000 czy K-5, a więc jeśli nie skopano jej oprogramowania, to z obecnych wynalazków APS-C nie ma co jej podskoczyć...

lotofag napisał/a:
a więc jeśli nie skopano jej oprogramowania
Nie skopano.
pan.tadeusz - Sob 31 Gru, 2011

mnie się wydaje, że w tym wypadku plastikowe kolory korpusu Pentaxa dadzą więcej frajdy niż wspomniana lepszość matrycy :) takie małe białe body z tajemniczym napisem Pentax będzie idealnie komponowało się do fajnych ciuszków i stosownie rozszerzy źrenice koleżankom z czarnymi podobnie wyglądającymi lustrzankami :D
może to banalne ale miło, że Pentax dba o gusta swoich użytkowników również od tej strony
http://www.youtube.com/watch?v=g2EdYbLRLEU

dcs - Sob 31 Gru, 2011

pan.tadeusz,
Dbał, bo K-r już nie żyje. :wink:

hijax_pl - Sob 31 Gru, 2011

A ja takie głupie pytanie zadam: hdmi to niezależny obraz czy kopiowanie tylnego LCD tylko? ;-)

A to już zdaje się zależy od aparatu...
hijax_pl - Sob 31 Gru, 2011

Ano właśnie... Dlatego moim zdaniem hdmi to często gęsto pic na wodę ;-)
Lepiej już podłączyć bezpośrednio kartę do telewizora jakoś...

sigmiarz - Sob 31 Gru, 2011

jaad75 napisał/a:
sigmiarz, jest zdecydowanie lepsza przede wszystkim w zakresie dynamicznym, co oczywiście pociąga za sobą również lepszość na wysokich czułościach i ma wyższą rozdzielczość - nie wystarczy? A ewentualna "plastikowość" obrazków zależy od obróbki - w końcu oba to CMOS-y... :cool:

to prawda, ale mi nie pasuje plastyka obrazu z nikonowej wersji tej matrycy,
zdecydowanie lepiej jest z tym u pentaxa.

furi_dp - Pon 02 Sty, 2012

witam

miałem okazję pobawić się i jednym i drugim aparatem, żona również.
jej bardziej podoba się nikon ('bo taki ładniejszy'), mnie też się osobiście wydaje, że nikon lepiej leży w dłoni niż pentax ale to czysto subiektywna opinia.
myślę, że w tym segmencie jakość zdjęć będzie porównywalna, zwłaszcza biorąc pod uwagę nasz 'profesjonalizm' w robieniu zdjęć :mrgreen:
koniec końców stanęło na nikonie 5100 + 18-105 na początek.

serdeczne dzięki wszystkim za odpowiedzi w tym temacie i życzę Wam, żeby rok 2012 był lepszy niż poprzedni.

pozdrawiam

hijax_pl - Pon 02 Sty, 2012

furi_dp napisał/a:
ale to czysto subiektywna opinia.
Ale bardzo ważna...
furi_dp napisał/a:
i życzę Wam, żeby rok 2012 był lepszy niż poprzedni.
Wzajemnie :)
furi_dp - Wto 03 Sty, 2012

sprzęt zakupiony, po wieczornej zabawie spać się chce :)

tak na szybko, fajny sprzęt z mnóstwem opcji (dla mnie amatora korzystającego dotychczas z 'lepszej małpki'). z tym obiektywem 18-105 trochę waży ale to nic dziwnego w końcu.
zdjęcia całkiem niezłe przy słabym świetle, tryb d-lightning spoko, HDR bez statywu bezużyteczny. fajne efekty.
filmy w domu wieczorem słabe, niektórzy chwalą aparaty za możliwość nagrywania filmów ale przynajmniej przy słabym świetle jakość nie umywa się do kamery.
kiepsko rozwiązana kwestia oryginalnej ładowarki do baterii - wtyczki nie da się w żaden sposób złożyć i zajmuje dużo miejsca. można spróbować ją zdjąć, ale raczej skończyłoby się to ułamaniem plastiku.

generalnie jestem zadowolony, nadszedł czas studiowania instrukcji krok po kroku, prób, zabawy i poznawania sprzętu.

jaad75 - Wto 03 Sty, 2012

furi_dp napisał/a:
filmy w domu wieczorem słabe, niektórzy chwalą aparaty za możliwość nagrywania filmów ale przynajmniej przy słabym świetle jakość nie umywa się do kamery.
Wręcz przeciwnie. Jakość z lustrzanki jest właśnie w słabym świetle znacząco lepsza od przeciętnej kamery, tyle, że niekoniecznie jeśli używasz długiego końca ciemnego obiektywu... :mrgreen:

raczej miałem na myśli krótki koniec ale fakt że nadal dosyć ciemnego obiektywu.
napiszę inaczej. ten aparatam z tym obiektywem nie umywa się do mojej kamery w kiepskim świetle :cool:

hijax_pl - Wto 03 Sty, 2012

A ta Twoja kamera to nie jakieś Sony z NightVision? ;-)

sony, ale żadne jakieś szaleństwo - ot mała zwykła kamerka dla amatora
HDR-CX350VE

jaad75 - Wto 03 Sty, 2012

furi_dp, ustaw sobie te same parametry naświetlania i wtedy porównaj.

...i tak też zrobię :cool:

pozdr