|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Jakie body d5100 czy 600d do fotgrafowania ludzi 2x3m zdj.
tobis94 - Pią 30 Gru, 2011 Temat postu: Jakie body d5100 czy 600d do fotgrafowania ludzi 2x3m zdj. Witam wszystkich! Mam problem. Noszę się z zamiarem kupna lustrzanki i obiektywu.
Potrzebuję jej do:
*amatorskich zdjęć które nie będą retuszowane (ewentualnie w aparacie)
*robienia ładnych, dobrych, dużych zdjęć ( np. 2m na 3m)typu beauty, glamour, portery, fotografia ludzi
*robienia filmów ale nie będę ich obrabiał
Potrzebuję obiektyw, może jeden taki uniwersalny np.18-135. I jakiś dobry obiektyw do tych bardzo dużych zdjęć ludzi. No i którą puchę wybrać.
Jestem nowy na forum. Z góry dzięki za dobre rady
moronica - Pią 30 Gru, 2011
tobis94, puszka drugorzedna, kup dobry portretowy obiektyw i zapomnij o wykrecaniu sie od obrobki
tobis94 - Pią 30 Gru, 2011
zdjęcia wielkoformatowe będą obrabiane oczywiście, tylko jaki obiektyw??? Myślałem o 50mm 1,8 lub 1,4 albo 85mm co myślicie??? przykłady obiektywów poprosiłbym POZDRAWIAM
pan.tadeusz - Pią 30 Gru, 2011
50tka na cropie to tak trochę ni w pupę ni w oko.
może najpierw określ jaki masz budżet i gdzie konkretnie planujesz najczęściej korzystać z tego zestawu
tobis94, czy 50mm czy 85mm to juz zalezy od twoich preferencji. poza tym to bardzo popularne obiektywy, praktycznie wszystkie sa przetestowane na optycznych
hijax_pl - Pią 30 Gru, 2011
tobis94 napisał/a: | *amatorskich zdjęć które nie będą retuszowane (ewentualnie w aparacie) | Co oznacza w takim razie wyrażenie "amatorskie zdjęcie"? I co to jest dla Ciebie "retusz w aparacie"?
tobis94 napisał/a: | robienia ładnych, dobrych, dużych zdjęć ( np. 2m na 3m)typu beauty, glamour, portery, fotografia ludzi | 2x3m to nie zdjęcie, a odbitka, wydruk - a taki da się zrobić posiadając zdjęcie z każdego aparatu zasadniczo.
amatorskie - tryb automatyczny, lub półautomatyczny, obiektyw 18-200, bez retuszu w photoshopie, tylko ewentalnie w aparacie nikona ( mają taką funkcję te nowe)
No i potrzebuję obiektyw do tych dużych, 2x3 ODBITEK którę będą retuszowane w photoshopie i z użyciem jakiegoś dobrego światła, z blendami, make upem modela ... o to mi chodzi... przepraszam że tak kiepsko tłumaczę:)
Obiektyw do dużych odbitek? To jakaś nowość by dobierać sprzęt do postprodukcji
Obiektyw się dobiera do pożądanego kadru. Raz potrzeba szerzej a raz węziej. Z jakiej odległości będziesz fotografować? Jaką chcesz mieć perspektywę?
A jak będzie "dobre światło" to i tak będziesz przymykać do f/5,6 czy f/8 - w takich warunkach większość obiektywów daje poprawny obrazek....
P.S.
Zawodowcy też używają trybów półautomatycznych
[ Dodano: Pią 30 Gru, 2011 13:15 ]
pan.tadeusz napisał/a: | 50tka na cropie to tak trochę ni w pupę ni w oko. | To dla przypomnienia, kolega wild whisper używa na APS-C 55mm i to z jakim efektem! Tak ci się one podobały, że nawet podpis zmieniłeś...
Ale... by docenić najwidoczniej trzeba umieć użyć takiej ogniskowej
po prostu chodziło mi o to żeby obiektyw dawał radę, żeby był ostry. Bo jak zrobię odbitkę na 2 metrach to żeby się nie okazało że jest kiepska. Raz chciałbym zrobić portret na 18mm a raz na 85 czy sto a czasami poeksperymentować na 200mm. Skoro każdy aparat i obiektyw da radę zrobić ładne zdjęcie to czy może to być obiektyw 18-200 i jakas stałka. To po co rozdzielczość w aparacie rzędu 18 czy 16 mpx skoro tak duże zdjęcie można zrobić rówinież na 8mpx ? używałęm kiedyś 20d z kitem i uważam że nie dałby rady zrobić tak dużego odbitki
tobis94, a ten wydruk 2x3m to z jakim DPI chcesz robić?
To jak się zachowa obiektyw zamontowany na aparacie zależy od właściwości samego obiektywu i upakowania matrycy. Po prostu im gęstsza matryca tym bardziej wymagająca dla obiektywu. I obiektyw, który na 20D dawał super ostre foty na 60D może być po prostu zwykły...
Zacznijmy od drugiej strony - jakiej jakości finalnej oczekujesz?
hijax_pl napisał/a: | To dla przypomnienia, kolega wild whisper używa na APS-C 55mm i to z jakim efektem! Tak ci się one podobały, że nawet podpis zmieniłeś...
Ale... by docenić najwidoczniej trzeba umieć użyć takiej ogniskowej |
chyba Cię kole w oko ten podpis jaki i fotki wild whispera skoro tak lubisz do tego wracać
nie twierdzę, że z 50tki nie można wykrzesać pięknych zdjęć. nawet wydaje mi się, że to jedna z popularniejszych stałek. osobiście brałbym jednak coś dłuższego lub ewentualnie szerszego. a najlepiej jedno i drugie
pan.tadeusz napisał/a: | chyba Cię kole w oko ten podpis jaki i fotki wild whispera skoro tak lubisz do tego wracać | Ależ skąd - po prostu zauważam twoją dwulicowość pan.tadeusz napisał/a: | nawet wydaje mi się, że to jedna z popularniejszych stałek. | Bo to tania "portretówka" do APS-C właśnie. Do kompletu z 85ka...
hijax_pl napisał/a: | pan.tadeusz napisał/a: | chyba Cię kole w oko ten podpis jaki i fotki wild whispera skoro tak lubisz do tego wracać | Ależ skąd - po prostu zauważam twoją dwulicowość |
znowu prowokacyjnie operujesz pojęciami i fantazjujesz
hijax_pl napisał/a: |
pan.tadeusz napisał/a: | nawet wydaje mi się, że to jedna z popularniejszych stałek. | Bo to tania "portretówka" do APS-C właśnie. Do kompletu z 85ka... |
na APS-C 85tka... do kompletu 35 i będzie w sam raz.
50tka to jednak taka bardziej wymagająca "uniwersalność" ale też faktycznie trzeba dojrzeć aby to zauważyć
jeśli budżet trzyma (a wciąż go chyba nie określono) to brać 50kę
pan.tadeusz napisał/a: | 50tka to jednak taka bardziej wymagająca "uniwersalność" | Uniwersalna to jest na FF a nie na APS-C.
zgadnij co miałem na myśli
Wracając do meritum, tobis94 : hijax_pl napisał/a: | jakiej jakości finalnej oczekujesz? |
ophiuchus - Pią 30 Gru, 2011
tobis94, bierz D5100, jeśli będziesz focił głównie w oświetleniu studyjnym lub dobrych warunkach naturalnych to jakiś uniwersalny obiektyw typu 18-105VR powinien spokojnie wystarczyć. Jak masz kasę i chcesz trochę pobawić się mniejsza głębią ostrości to proponuję zakup fajnych Nikonowskich stałek: 1.8/35G, 1.8/50G (albo 1.4/50) i ewentualnie Samyanga 1.4/85. Nikonowska osiemdziesiątka piątka F1.8 w aktualnym wydaniu na D5100 i tak nie ma AF więc po co przepłacać;) Chyba, że za wersję 1.4G
Wujek_Pstrykacz - Pią 30 Gru, 2011
Panowie, proszę bez osobistych jazd
OK.dzięki za odpowiedzi. CZyli TAK:
* biorę d5100
* obiektyw 18-105 lub 18-200 (spacerówka i studio do odbitek wielkoformatowych 200 dpi)
* obiektyw 50mm 1.8 (warunki słabe oświetlenie i studio)
Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły to walcie.
Chcę robić zdjęcia jak z okładek Glamour, Vivy czy reklam kosmetyków, (kolory w portretach, krajobrazach tak sztucznie, nienaturalnie piękne, soczyste). To wysoka półka, ale mam nadzieję że z tym sprzętem dam radę.
POLECAM WSZYSTKIM KSIĄŻKĘ, RÓWNIEŻ PROFESJONALISTOM KSIĄŻKĘ CYFROWA FOTOGRAFIA SCOTTA KELBYEGO, WSZYSTKIE 3 TOMY. DOWIECIE SIĘ TAK FAJNYCH RZECZY.
mozer - Pią 30 Gru, 2011
tobis94, do zdjęć glamour to Ty raczej w oświetlenie zainwestuj...
jaad75 - Pią 30 Gru, 2011
Do dobrej jakości wydruków 2x3m, to używa się raczej średniego formatu, a nie 16MPix APS-C... BTW, co będziesz robił z tej wielkości wydrukami?
średniego formatu...??? nie rozumiem... możesz wytłumaczyć???
np:
http://www.pentaximaging....rmat/645D_Black
http://s.leica-camera.com/leica-s-system/
http://www.hasselblad.co....ks-/cfv-50.aspx
ophiuchus - Pią 30 Gru, 2011
tobis94, aparaty z "sensorem" większym niż klatka filmu małoobrazkowego, czy tam aktualnie pełnoklatkowa matryca w aparatach cyfrowych. W czasach dinozaurów mówiło się tak na aparaty do których trzeba było pchać np klisze 120 lub 220 (klatka o wymiarze np 6x6 cm). Obecnie średnioformatowymi określa się aparaty, które mają element światłoczuły o powierzchni większej niż pełnoklatkowe cyfraki (np Nikon D700 - matryca 24x36mm). Leica S2 choćby, z matrycą 30x45mm, ale korpus kosztuje 85 tys. zł ;D
mozer - Sob 31 Gru, 2011
Wszystko zależy od tego, co kto rozumie przez "dobra jakość"
pan.tadeusz - Sob 31 Gru, 2011
a tak przy okazji portretówek http://www.kurtmunger.com/85mm_compid310.html
maput - Sob 31 Gru, 2011
tobis94 napisał/a: | odbitek wielkoformatowych 200 dpi |
Nie chce mi się liczyć ale chyba 200dpi 2x3 metry nie da rady bez średniego formatu. Rozumiem, że będziesz te ogromne wydruki oglądać z 20cm ?
A S.Kelby to raczej nie jest mój guru...
tobis94 - Sob 31 Gru, 2011
Nie. Przynajmniej z odległości 2-3m.
hijax_pl - Sob 31 Gru, 2011
To po co 200dpi?
jaad75 - Sob 31 Gru, 2011
hijax_pl napisał/a: | To po co 200dpi? | Standard plakatowy, to 120-150 dpi - przy takiej rozdzielczości druku potrzebujemy jakichś 133MPix... Sugerujesz, że da się wyinterpolować tyle z 16Mpix APS-C w dobrej jakości? Nawet jeśli zejdziemy do "ekranowych" 72dpi, potrzeba ~48MPix plików...
ophiuchus - Sob 31 Gru, 2011
Czyli sensownie byłoby kupić dobry skaner bębnowy i jakiegoś Sinara
|
|